Matematika a közgazdaságtanban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Kereslet rugalmassága
Mikroökonómia szeminárium 4. Termelés elmélet
TÖBBVÁLTOZÓS FÜGGVÉNYEK FELTÉTELES SZÉLSŐÉRTÉKSZÁMÍTÁSA
Mikröokonómia 1. konzultáció
Közgazdaságtan 5. hét.
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Vállalat kínálati magatartása
Fogalma, összefüggések
Piaci korlátok.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
MIKROÖKONÓMIA ÖSSZEFOGLALÓ
Tessedik Sámuel Főiskola
REP – 3. kurzus.
A fogyasztói döntések elmélete
TÖBBCÉLÚ LINEÁRIS PROGRAMOZÁS ÉS CÉLPROGRAMOZÁS
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Piaci kereslet és kínálat
Piaci kereslet és kínálat
Egy termék piaci kereslete azt fejezi ki, hogy a vásárlók összessége
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
A közömbösségi görbék rendszere
A költségvetési egyenes. A költségvetési egyenes Azon jószágkombinációk összessége, amelyeket a fogyasztó adott pénzjövedelméből megvásárolhat annak teljes.
A fogyasztó optimális választása
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Sipos Viktória & Motyovszki Gergő
Lineáris programozás.
Egy termék piaci kereslete azt fejezi ki, hogy a vásárlók összessége
Közgazdaságtan 4..
Általános egyensúlyi elmélet
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Szűrés A rosszul informált fél lehetőségei a jobban informált fél ösztönzésére.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Kereslet-rugalmassági számítások
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Parametrikus programozás
Dr. Bánkuti Gyöngyi Klingné Takács Anna
Családbarát szolgáltatások Tényleg jó üzlet? december 2.
Mikroökonómia gyakorlat
Tantárgy teljesítésének feltételei:  Tankönyv nincs. Tananyag: prezik+elmondottak.  Katalógus van  Hiányozni 3 X 2 óráról lehet.  Több hiányzás esetén.
Egyenes vonalú mozgások
A Függvény teljes kivizsgálása
MIKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
MIKROÖKONÓMIA 2007/2008 I. félév. „Egész életünkben – a bölcsőtől a sírig, s még azon túl is – a közgazdaságtan könyörtelen igazságaiba ütközünk. Mint.
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS ÉS A KERESLET. A fogyasztó és a háztartás  Minden piaci ügylethez két fél: egy vevő és egy eladó szükséges.  Az eladók termelők.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›1 Gazdaságpszichológiai alapok – motiváció, drive, homo oeconomicus –1.1 Motiváció, szükséglet és hasznosság.
Monopolisztikus verseny, Oligopólium
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
KÖZGAZDASÁGTAN: Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001
KÖZGAZDASÁGTAN: Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Kiegyenlítő (kompenzációs) bérkülönbségek
Munkagazdaságtani feladatok
A kereslet.
Munkagazdaságtani feladatok
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Kereseti egyenlőtlenségek
Kiegyenlítő (kompenzációs) bérkülönbségek
Előadás másolata:

Matematika a közgazdaságtanban A kereslet és ami mögötte van Deme-Farkas Rita

A fogyasztási modellek alapfeltevései Egy személy fogyasztása A fogyasztónak szükségletei vannak A szükséglet kielégítése végett javakat vásárol. (Minden jószág homogén és tökéletesen osztható.) A javak elfogyasztása hasznosságérzetet kelt. Cél: a haszonmaximalizálás A „homo oeconomicus” : Tökéletesen informált Tökéletesen racionális Tökéletesen szuverén

Kardinális hasznosságelmélet A fogyasztó képes a szükségletkielégítés intenzitását, tehát a hasznosságérzetet számszerűsíteni, a hasznossági szint arányskálán mérhető. A fogyasztó pontosan meg tudja mondani egy-egy jószág vagy jószágkombináció (jószágkosár) esetében, hogy az elfogyasztása számára mekkora hasznosságot biztosít.

Ordinális hasznosságelmélet A hasznosságérzet arányskálán történő mérése nem lehetséges és nem is szükséges, a hasznosságszintet ordinális skálán mérjük. A fogyasztó képes annak eldöntésére, hogy két jószág vagy jószágkosár közül számára melyik a hasznosabb, így képes a jószágkosarak sorbarendezésére.

A fogyasztó preferenciarendezése 1) Két jószágkombináció a következő relációkban állhat: A szigorúan preferált B-vel szemben A gyengén preferált B-vel szemben A és B közömbös 2) A preferenciarendezés teljes 3) Bármely kosár közömbös önmagával 4)Tranzitivitás:

A közömbösségi görbék 1. Egyszerűsítés: két jószággal dolgozunk, ezek kombinációit a kéttermékes jószágtérben ábrázoljuk A jószágtérben az egymással közömbös, tehát azonos hasznosságot nyújtó jószágkosarak: egy közömbösségi görbe pontjai.

A közömbösségi görbék 2. – a „jól viselkedő” közömbösségi görbék Hasznos (nem káros) jószágokat feltételezünk, így „a több az jobb”: Így egy adott ponttól jobbra felfelé magasabb hasznosságot reprezentáló, balra lefelé alacsonyabb hasznosságot reprezentáló pontok vannak, a közömbösségi görbék negatív meredekségűek és. A fogyasztó az átlagot preferálja a szélsőségekkel szemben, ezért a közömbösségi görbék konvexek. A közömbösségi görbék nem metszhetik egymást.

A közömbösségi térkép A jól viselkedő közömbösségi görbék: - negatív meredekségűek - konvex görbék - egymást nem metszik - Az origótól távolodva egyre magasabb hasznossági szintet reprezentálnak y x U3 U2 U1

A hasznossági függvény A különböző közömbösségi görbék különböző hasznossági szinteket reprezentálnak. Minden görbéhez hozzárendelhetünk egy számot, így egy hasznossági függvényt kapunk Ez ordinális szemléletű hasznossági függvény: az értékek különbsége, aránya tartalommal nem bír. A kardinális szemléletmód esetében éppen fordítva: a hasznossági függvényből kapjuk meg a közömbösségi görbéket (a szintvonalak levetítésével).

A költségvetési halmaz A fogyasztó által elkölthető jövedelem: I x jószág ára: px y jószág ára: py A költségvetési halmaz: azok az (x;y) pontok, melyekre:

A költségvetési korlát és a költségvetési halmaz y x I/py I/px Költségvetési halmaz Költségvetési korlát (egyenes) K

A fogyasztó optimális választása Adott jövedelem, árak és preferenciák mellett a legmagasabb hasznossággal bíró megvásárolható jószágkombinációt keressük. Ábrázoljuk közös koordináta-rendszerben a közömbösségi görbéket és a költségvetési korlátot!

A fogyasztó optimális választása x I/py I/px A B U3 C U2 K U1

Számítási példa: Pisti gyűjti az üveggolyókat (x) és az autós matricákat (y). A hasznossági függvénye a két termékre: U=xy Egy darab üveggolyó ára: px=125Ft Egy csomag matrica ára: py=100Ft Pisti névnapján 1000Ft-ot költhet a trafikban matricára és üveggolyóra. Hány csomag matricát és hány db üveggolyót vásárol Pisti?

Speciális közömbösségi görbék Tökéletesen helyettesítő Tökéletesen kiegészítő javak javak y x y x K K U3 U2 U1 U3 U1 U2

A keresleti görbe Az egyéni keresleti görbe egy termék ára és az adott termékből egy adott fogyasztó által megvásárolni kívánt mennyisége közti összefüggést írja le. Egy termék piaci keresleti görbéje a termék ára és a fogyasztók által megvásárolni kívánt mennyiség közti összefüggést írja le.

Az árváltozás hatása a fogyasztó választására x I/py I/p’x I/px B A U2 K’ K U1

A fogyasztó egyéni keresleti görbéje y I/py B U2 A U1 K K’ x px x I/px

A fogyasztó egyéni keresleti görbéje y I/py B U2 A U1 K K’ x px x I/px

A fogyasztó egyéni keresleti görbéje y I/py B U2 A U1 K K’ x px x I/px d x x’

Pisti, mikor bemegy a trafikba, boldogan tapasztalja, hogy akciós az üveggolyó: 40%-kal csökkentették az árát. Így mennyi üveggolyót és hány csomag matricát fog vásárolni? Ábrázoljuk a kialakult helyzetet! Írjuk fel Pisti egyéni keresleti függvényét az üveggolyóra vonatkozóan!

Egy termék összesített keresleti görbéje (két fogyasztó esetén) px P P’ D d1 d2 x1 x2 x1+ x2 x

Felhasznált irodalom Kopányi Mihály Mikroökonómia Műszaki Kiadó, Budapest, 1999. Daruka Magdolna – Simanovszky Zoltán Mikroökonómia feladatgyűjtemény Tri-Mester, Tatabánya, 2003.