Síkhullámok visszaverődése és törése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
MECHANIKAI HULLÁMOK.
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
RUGALMAS HULLÁMOK.
Refraktált hullámok. Vizsgáljunk meg egy két homogén rétegből álló modelt. Legyen a hullámterjedési sebesség az alsó rétegben nagyobb, mint a felsőben.
Rugalmas hullámok 1.Hook szerint a deformációk által keltett feszültségek lineáris kapcsolatban vannak 2.Lame szerint két rugalmassági változót ( λ és.
Periodikus mozgások A hang.
Különböző jellegű diszkontinuitási pontokról reflektált modális hullámok u -u u -u-u u u u u u ρ.u R Vezető modusú beérkező hullámpár, vezető modusú viszavert.
Becsléselméleti ismétlés
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
Hullámok visszaverődése
2. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
Exponenciális egyenletek
Fény terjedése.
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
Másodfokú egyenletek megoldása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Paradoxon perdületre TÉTEL: Zárt rendszer perdülete állandó. A Fizikai Szemle júliusi számában jelent meg Radnai Gyula és Tichy Géza hasonló című.
Hullámmozgás.
Biológiai anyagok súrlódása
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
Hullámok.
Hullámmozgás Mechanikai hullámok.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
2. előadás.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Elektromágneses hullámok
Különböző jellegű diszkontinuitási pontokról reflektált modális hullámok u -u u -u-u u u u u u ρ.u R Vezető modusú beérkező hullámpár, vezető modusú viszavert.
By: Nagy Tamás…. A rögzített tengely körül forgó merev testek forgásállapotát – dinamikai szempontból – a tehetetlenségi nyomaték és a szögsebesség szorzatával.
Mechanika Általános helykoordináták Általános sebességkoordináták Potenciális energia Kinetikus energia Lagrange fügvény Lagrange-féle mozgásegyenletek.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Munka, energia teljesítmény.
Mechanikai hullámok.
A hullám szó hallatán, mindenkinek eszébe jut valamilyen természeti jelenség. Sokan közülünk a víz felületén terjedő hullámokra gondolnak, amelyek egyes.
Függvénykapcsolatok szerepe a feladatmegoldások során Radnóti Katalin ELTE TTK.
Mechanikai rezgések és hullámok
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Áramlástani alapok évfolyam
Készítette: -Pribék Barnabás -Gombi-Nagy Máté
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Komplex természettudomány 9.évfolyam
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Rácsrezgések kvantummechanikai leírás
Készítette: Porkoláb Tamás
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
Előadás másolata:

Síkhullámok visszaverődése és törése

Síkhullámok visszaverődése és törése

Síkhullámok visszaverődése és törése

Síkhullámok visszaverődése és törése Snellius-Descartes törvény A közegek határán az elmozdulásnak és a feszültségnek folytonosnak kell lennie. Ha az elmozdulás nem lenne folytonos, felszakadások és végtelen sűrűségű helyek alakulnának ki. Ha a feszültség nem lenne folytonos, végtelen nagy erők lépnének fel a határfelületen.

Síkhullámok visszaverődése és törése α – longitudinális hullám (P hullám) sebessége β - transzverzális hullám (S hullám) sebessége ρ – sűrűség Az x tengelyt vegyük fel a határon, a z tengelyt irányítsuk lefelé. Legyen a beeső hullám egységnyi amplitúdójú.

Síkhullámok visszaverődése és törése A beeső hullám a határon látszólagos sebességgel az x tengely pozitív iránya felé haladó hullámmozgást hoz létre. Tételezzük fel azt is, hogy k0 hullámszámú harmonikus síkhullám esett be.

Síkhullámok visszaverődése és törése Ekkor a részecskemozgás x, illetve z irányú komponenseit a határon a következő függvények írják le: A két komponens látszólagos terjedési sebessége azonos kell, hogy legyen, mert ugyanannak a részecskének a mozgás összetevői. k0 az x tengely mentén mért hullámszámot jelöli.

Síkhullámok visszaverődése és törése A visszaverődő P hullám látszólagos terjedési sebessége: Jelöljük a visszavert P hullám amplitúdóját rP-vel. A részecskemozgás x és z irányú komponensei: A z irányú komponens negatív előjele azt fejezi ki, hogy a terjedési irány vetülete a z tengely irányával ellentétes. k1P a visszavert P hullámnak az x tengelyen mért hullámszámát jelöli.

Síkhullámok visszaverődése és törése Vezessük be az előbbiekhez hasonlóan a visszaverődő S hullámra, továbbá az áthaladó P és S hullámra a látszólagos terjedési sebességeket:

Síkhullámok visszaverődése és törése Az áthaladó P és S hullámok amplitúdóit tp-vel és ts-sel jelölve, az előző megfontolásokkal azonos módon kapjuk a megfelelő részecske elmozdulásokat leíró egyenleteket.

Síkhullámok visszaverődése és törése A folytonossági feltétel miatt a részecske elmozdulások mindkét komponensének meg kell egyeznie a felső és az alsó közegben a határ két oldalán:

Síkhullámok visszaverődése és törése Az előbbi két egyenlőségnek minden x helyre és minden t időre érvényesnek kell lennie. Ez csak úgy oldható meg, ha az x és (külön) a t változók szorzói minden kifejezésben egyformák. Ebből következik, hogy:

Síkhullámok visszaverődése és törése Az első egyenletsor értelmében a visszavert és az áthaladó hullámok x tengely mentén mért hullámszámai megegyeznek a beeső hulláméval.

Síkhullámok visszaverődése és törése A második egyenőség sor éppen a törési törvényeket adja. Írjuk be a látszólagos sebességeket: Az egyes hullámok időbeli frekvenciáját is kiszámíthatjuk a fenti egyenlőségből: Ez azt jelenti, hogy a visszaverődés, illetve az áthaladás a réteghatáron nem változtatja meg a hullám időbeli frekvenciáját.

Síkhullámok visszaverődése és törése Vegyünk egy speciális esetet. Válasszunk olyan x és t párokat, melyekre Ezen az x helyen és t időben az összes argumentum 90o.

Síkhullámok visszaverődése és törése Egyszerüsítés: szorítkozzunk két folyadékközeg esetére. Folyadékban transzverzális hullámok nem terjednek, így csak két együtthatót kell meghatározni, az r reflexiós és a t transzmissziós együtthatókat. Mivel a folyadékrészecskék egymáson elmozdulhatnak, az u irányú elmozdulás folytonosságát nem kell megkövetelni. Nyírófeszültségek sem keletkeznek, emiatt a pxz feszültségkomponens a határ mindkét oldalán nulla. Marad két határfeltétel: ezek a w elmozduláskomponens és a pzz feszültségkomponens folytonosságát követelik meg. A felesleges rs és ts elhagyásával:

Síkhullámok visszaverődése és törése Folyadékban a nyíró komponensek eltűnnek, ezért: A beeső longitudinális hullámban a részecskemozgás két komponensét az x, z helyen és t időben a következő függvények írják le, ahol k a valódi hullámszámot jelöli:

Síkhullámok visszaverődése és törése A beeső hullám miatt fellépő pzz feszültség értéke tetszőleges x, z helyen, pzz előbbi definíciója alapján : A határon, z=0 esetén ebből a második tag kiesik. Ugyan ezt leírhatjuk a visszvert és az áthaladó hullám esetére is : Az első két pzz összegének azonosnak kell lennie a másik oldali (harmadik) pzz-vel.

Síkhullámok visszaverődése és törése Használjuk fel a már korábban megismert egyenlőségeket : valamint a folyadékokra érvényes kapcsolatot : Ekkor a pzz folytonosságát előíró egyenlet jelentősen egyszerüsödik :

Síkhullámok visszaverődése és törése A korábban felírt egyenletből, φ0 és φ1 azonossága miatt az r reflexiós és t transzmissziós együtthatók a következő alakúak lesznek :

Síkhullámok visszaverődése és törése Vezessük be a normál impedanciának, vagy más esetekben akusztikus impedanciának nevezett mennyiségeket : Ekkor a két együttható : A fenti összefüggés a P hullám amplitúdóviszonyait írja le, folyadék közegek esetére. A gyakorlati szeizmikus kutatások során ezeknek a képleteknek a φ = 0 esetére egyszerűsített változatát szokták használni.

Síkhullámok visszaverődése és törése 1919-ben Zoeppritz levezette és publikálta a longitudinális és transzverzális hullámokat is magába foglaló eddig ismert legteljesebb megoldást. A kiindulás : két homogén közeg határára beesik egy sík P-hullám, A0 amplitúdóval. A Zoeppritz egyenletek megadják mind a visszavert, mind az áthaladó P és a beeső hullám által gerjesztett S hullámok amplitúdóját.

Síkhullámok visszaverődése és törése

Síkhullámok visszaverődése és törése A Zoeppritz egyenleteket többen megpróbálták használható alakra hozni. A leegyszerüsített végeredmény a visszavert P hullám amplitúdójára ad meg egy formulát, miszerint az amplitúdó függ a beesési szögtől ( θ ) és a határos két réteg Poisson állandója ( σ ) közötti különbségtől. ahol r0 a merőlegesen (0 szögben) beeső hullám reflexiós együtthatója, ri pedig a θi szögben beeső hullámé. α a két rétegben a P hullám terjedési sebességének átlaga, Δα pedig a két sebesség különbsége. A0 a beeső P hullám amplitúdója. Ezeket a mennyiségeket becsülni tudjuk a mért szeizmikus hullám amplitúdója segítségével. Ezekből a Poisson állandó helyi változásai kimutathatók.

Síkhullámok visszaverődése és törése A folyadékok gyakorlatilag összenyomhatatlanok, Poisson állandójuk 0.5 közeli. A gázok majdnem teljesen összenyomhatók. Ezért Poisson állandójuk 0.0 közeli. Képzeljük el, hogy egy rétegben egyik helyről a másikra a pórustartalom folyadékról (vízről) gázra változik. Ha megvizsgáljuk a reflektált hullám amplitúdóját a beesési szög függvényében, a két hely között jeletős anomáliát fogunk találni. Ez felhasználható közvetlen pórustartalom becslésekre.

Síkhullámok visszaverődése és törése Az ábrán a vizszintes tengelyen a beesési szög látható, 0-tól 45 fokig. A függőleges tengely a hullám kétszeres terjedési ideje (lement és feljött) A pirossal jelölt zónában egy ismert gáztelep található.

Síkhullámok visszaverődése és törése Két példa a gázakkumuláció kimutatására.