Elek Nikolett, Mavrák Katalin 2010. november 10. Gyere ki a hóra! - lefolytatott utcai viták érvelési hibáinak elemzése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Halmosné Dancsecs Katalin Informatikus-könyvtáros szak Távoktatás Médiaismeret beküldendő házi feladat Inzert kép Az ötlet rövid leírása: Egy közismert.
Advertisements

A hatásos prezentáció jellemzői
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Kutatás és írás © kurtán sándor 2011.
Tibor Éva E-learning stratégiák a nyelvtanulásban – a tanuló szemével Motiváció és hatékonyság az e-learningben nyelvtanulási példákon keresztül.
CV doktor TM A rangidős szolgáltatás 2007 óta A CV írás alapjai Minden jog fenntartva december 4. Aktualizálva 2014.január 6.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Könyvtárhasználati verseny
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Online gazdasági informatika szótár fejlesztése OGIL Dr. Pitlik László, Pásztor Márta, Popovics Attila, Bunkóczi László, Pető István Szent István Egyetem,
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
Informatika eszközei Makra Csaba.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
4. Kreatív döntéshozatal
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Új utak és lehetőségek a középiskolások
Szakirodalmi és publikációs ismeretek Dr. Erős Gábor.
Érvelési hibák.
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Miért fontos ? 1. Rend? vagy Káosz? 2. Felelősség egymás iránt… 3. Heti rendszeresség 4. Minősítés 5. Ellenőrzési jutalék.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Az érvelés.
A szervezeti problémák kezelése
Szervezetfejlesztési Program
Gazdasági ismeretek.
Útvonaltervezés Stratégiai manőverezés
„Te olyan buta vagy, ezért nem lehet igazad, és amúgy is brit tudósok szerint…” A legfontosabb érvelési hibák.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
A hatásos prezentáció jellemzői
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
A SZAKDOLGOZAT.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A SZAKDOLGOZAT CÍME (ARIAL 32 pt)
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
„Te olyan buta vagy, ezért nem lehet igazad, és amúgy is brit tudósok szerint…” A legfontosabb érvelési hibák.
Az NVU webszerkesztő program
V 1.0 ÓE-NIK-AII, Programozás I. Karaktersorozatok Feladatok.
Útmutató Tippek, típushibák, megoldások és némi statisztika.
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
Ééééén vezettem?!? - Stratégiai manőverezés -
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
Reflektív gondolkodás
Karakterek, bekezdések formázása
Milyen előadás legyen?1 Milyen előadást? Csink László Jogi informatika projektek 2004
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 6. óra.
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.Lux Judit október 16.
E Z ITT A REKLÁM HELYE Társadalmi célú reklámok a rasszizmus és kirekesztés ellen Készítette: Hős Orsolya május 14.
Záróvizsga prezentáció május. 2 Záróvizsga prezentáció MIT BIZONYÍT A PREZENTÁCIÓ? ›A hallgató jártasságát a választott témában, a kommunikációs.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények 2017 ősz
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Instrukciók a szakdolgozat prezentáció elkészítéséhez
INFORMATIKA 2. alkalom -1. rész november 18. Gyakorló 001.
Instrukciók a szakdolgozat prezentáció elkészítéséhez
Mai téma: Segédletek a projektmunkához Katona Norbert.
INFORMATIKA március ELŐADÓ II. alkalom
INFORMATIKA március ELŐADÓ II. alkalom
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

Elek Nikolett, Mavrák Katalin november 10. Gyere ki a hóra! - lefolytatott utcai viták érvelési hibáinak elemzése

Gyere ki a hóra! „utcai vita” lefolytatása, rögzítése 3 érvelési hiba felismerése, definíciónak megfeleltetése, elemzése, hatása(ik)

Példa Az MSZP kampányfilmje (videó)

Mesterházy Attila vagyok… 1. Az idézett szöveg „Mesterházy Attila vagyok, a baloldal új miniszterelnök-jelöltje.” Implicit konklúziója a filmnek: Az MSZP nagy, erős párt, akire sokan szavaznak.

Mesterházy Attila vagyok… 2. A kompozíciós hiba definíciója, alkalmazása „A kompozíciós érvelési hiba esetében a részek tulajdonságaiból következtetünk az egész tulajdonságaira.” (Margitay Tihamér: Az érvelés mestersége. Budapest, Typotex, ) Jelen esetben Mesterházy Attila csak az MSZP miniszterelnök-jelöltje, nem az egész baloldalé (odatartozna a Munkáspárttól kezdve sok kisebb párt, egyéb szerveződések, stb).

Mesterházy Attila vagyok… 3. Az érvelési hiba hatása Ez a megfogalmazás sokkal hatásosabb, nagyobb legitimációt, erősebb pozíciót ad Mesterházynak. A baloldali szavazók felé fontos üzenet az, hogy ő mindnyájukat képviseli.

Leadás: november 24.: kinyomtatva Formai követelmények: Időben, megfelelő módon történő leadás Borító és rajta a szükséges információk (tárgy neve, kódja, oktató neve, saját név, Neptun-kód, szak, -cím, a házi feladat címe) Minden lapon (kivéve címlapon) fejléc: névvel, Neptun-kóddal Times New Roman 12 1,5-es sorkösorkizártTimes New Roman betűtípussal, 12-es betűmérettel, 1,5-es sorközzel, sorkizártan írva

1,5 (A4) oldalAz előzetesen meghatározott terjedelmi korlát betartása:1,5 (A4) oldal Elméleti háttér bevonása (építés az órai anyagra, szakirodalmi ismeretekre) Az órai anyagra, szakirodalomra való pontos hivatkozás

*12 fős csoportok(beugró_szerepgyak_kiosztás.xls) egy (!) tagjának a hangfelvételt el kell küldenie: Tárgy: hang_téma_csoportszám_időtartam pl.: a KissN-MándiA csoport Krisna taggal „vitázott” 10percig, és a ¾-énél fedeztek fel hibákat, azt elemzik → hang_Krisna_3_ Adott csoport minden tagja ugyanazt a szakaszt elemzi, ami maximum 5perc! A felvétel hiányában az egész csoport házi feladata értékelhetetlenné válik → 0pont.

Zárthelyi: nov.24.: feladat: Kérdéstípusok Adott interjún keresztül a hibás kérdéstípusok azonosítása, és az erre érkező válaszok értékelése. 2. feladat: Stratégiai manőverezés Szempontok elemzése → érvelő szöveg írása. pl.: Írj egy jegyzetet, ami a Népszabadság vélemény rovatában jelenik meg … témában! → cél, célközönség, út, korlátok, elvárások/elköteleződések meghatározása önállóan, ezeknek megfelelően textus kreálása 3. feladat: Érvelési hibák Saját példák gyűjtése. (nem M.T., nem Zentai, nem online jegyzet, nem Utcai vita példa) Derüljön ki a kontextus! Érvelési hibák: lásd következő 3 dián!

Zárthelyi: nov.24.: feladat: Érvelési hibák folytatás A fejezetcímek (pld ) a Forrai-féle Informális logika fejezetcímeit jelentik, így könnyen megtalálható a hiba definíciója Mellékes megjegyzések, irrelevanciák globális irrelevancia lokális irrelevancia 2.8. A rekonstrukció alapján azonosítható érvelési hibák körbenforgó okoskodás hamis dilemma 6.1. Az érzelmekre apellálás esetei Szánalomra apellálás szánalomra apellálás hibája Fenyegetésre apellálás fenyegetésre hivatkozás hibája A többiekre hivatkozó érvelések közvélekedésre apellálás hibája más is ezt csinálja hiba csoportnyomásra hivatkozás hibája

Zárthelyi: nov.24.: feladat: Érvelési hibák folytatás 6.2. A hitelességet érintő érvelések Személyeskedés személyeskedés a személy lejáratása a személy elfogultságára hivatkozás az álláspont váltogatása Tekintélyre hivatkozás tekintélyre hivatkozás 6.3. Néhány további gyakori relevancia-hiba globális vagy tárgy irrelevancia lokális irrelevancia Témaváltás témaváltás A tárgy figyelmen kívül hagyása vita tárgyának figyelmen kívül hagyása hiba Árnyékbokszolás Árnyékbokszolás

Zárthelyi: nov.24.: feladat: Érvelési hibák folytatás Mások még rosszabbak mások még rosszabbak hiba Felosztás hiba - kompozíciós hiba felosztás hiba kompozíciós hiba Következményekre apellálás következményekre apellálás hibáját 6.4. Ahol nem elegendőek a premisszák: nemtudásra apellálás nemtudásra apellálás hibáját 7.5. Kétértelműség kétértelműség hibája