Antibiotikumok kimutatása a talajból Hora Marianna JEEJEP
Természetes antibiotikumok Általában nagy széntartalmú polimerek Természetes antibiotikumok többségét gombák és a talajbaktériumok termelik Más fajokra mérgező vegyületeket választanak ki a táplálkozás során Nagyrészük (90%) nem termel antibiotikumos hatású anyagokat
Mikrobiológiai analitika Szaporodás mértékéből vagy anyagcsere- termékeik mennyiségéből vizsgálható Biológiailag aktív vegyületek jelenlétét vizsgálja A mennyiségi vizsgálat minden esetben relatív mérési módszer Tesztanyag és standard (ismert mennyiségű tesztelt anyag) összehasonlítása
Mikrobiológiai analitika Biológiai aktivitással rendelkező vegyületek mérése: szaporodást vagy bizonyos életfolyamatokat gátlók (pl. antibiotikumok) szaporodást vagy bizonyos életfolyamatokat serkentők A mikrobiológiai vizsgálatok során igen nagy hangsúlyt kap a mikroorganizmusok antibiotikum-érzékenységének vizsgálata.
Alkalmazása Ha nem áll rendelkezésre megfelelő kémiai vagy fizikai eljárás A kémiai vagy fizikai eljárás érzékenysége nem kielégítő A vegyület biológiai hatására vagyunk kíváncsiak Olyan anyagkeverékeket vizsgálunk, melyeknek komponensei kémiailag hasonlóak, de biológiai hatásuk eltérő
Agardiffúziós korongteszt Logaritmikus szaporodási fázisban lévő tiszta levestenyészet szilárd tenyészet különböző antibiotikumokkal átitatott papírkorongok 1. ábra megfelelő hőfokon adott ideig inkubálás antibiotikum radiálisan az agarba diffundál papírkorong körül gátlási zóna Érzékenység arányos a gátlási zóna átmérőjével
Baktériumok anyagcseréjének vizsgálata Fotoautotróf, fotoheterotróf, kemoautotróf és kemoheterotróf szervezetek A próbák kiindulási alapja tiszta tenyészet Vizsgálatuk diagnosztikai szempontból igen fontos Speciális táptalajok és reagensek segítségével végzik Tesztkészletek 2. ábra
Mérési módszerek Szénhidrátbontás vizsgálata Metilvörös próba OF teszt Redukáló hatás vizsgálata Kataláz-próba Oxidáz próba Voges-Proskauer próba
Az antibiotikumok környezeti hatásai Mikroorganizmusokat károsító hatásuk van Baktériumok, algák és a mikroalgák érzékenység Rezisztencia megjelenés Környezeti egyensúly megbomlása Elősegítik a patogén mikroorganizmusok elszaporodását
Forrás http://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/miert/m01 /bakterium.html http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/m ikrobio/labor/mikranal.doc http://www.mtk.nyme.hu/~food/int- hu/mikro/segedletek/szoveg/II.ev/Gazdasagi_4gyakor lat.doc http://www.orvtudert.ro/2007_80_2/PDF/2007-2- 16.pdf
Ábrajegyzék http://www.ravaszbalazs.hu/munka/gyel/wp- content/uploads/2010/08/ertekmeres.jpg http://baci.hu/300px-Agar_plate_with_colonies.jpg