Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerző: Holló Berta, doktorandusz Témavezetők: Dr. Leovac Vukadin, a VTMA levelező tagja, Dr. Mészáros Szécsényi Katalin, egyetemi tanár Intézmény: Újvidéki.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerző: Holló Berta, doktorandusz Témavezetők: Dr. Leovac Vukadin, a VTMA levelező tagja, Dr. Mészáros Szécsényi Katalin, egyetemi tanár Intézmény: Újvidéki."— Előadás másolata:

1 Szerző: Holló Berta, doktorandusz Témavezetők: Dr. Leovac Vukadin, a VTMA levelező tagja, Dr. Mészáros Szécsényi Katalin, egyetemi tanár Intézmény: Újvidéki Egyetem, Természettudományi Kar, Kémiai Intézet, Újvidék

2  Biológiai aktivitás:  Láz- és fájdalomcsillapítók,  Antibiotikumok,  Reuma- és tumorellenes szerek,  Modellrendszerek,  Feltételezhetően az imidazol evolúciós elődje.  Katalizátor-hatás,  Lumineszcencia, stb.

3  ampf = N,N’ -bis(4-acetil-3-amino-5-metilpirazol-3- il)formamidin  Csak fémion jelenlétében sikerült előállítani  Donoratomok: N,N,O  A pirazolgyűrű piridines N atomja  A formamidin-csoport imino nitrogénje  Az acetil-csoport O atomja:

4  Fémion jelenlétében:  Mólarány: Fémsó : aamp = 1 : 2 (aamp = 4-acetil-3-amino-5-metilpirazol),  CH(OEt) 3 (dehidratáló-szer),  A dehidratáló-szer CH-csoportja beépül két aamp molekula közé: ligandumképző.

5 1 2 3

6  1: [Co(ampf)(MeOH) 2 NO 3 ]NO 3  2: [Ni(ampf)(MeOH) 2 NO 3 ]NO 3  3: [Cu(ampf)(MeOH)(NO 3 ) 2 ]· MeOH

7 1

8 2

9 3

10 Co

11 Ni

12 Cu

13  Az első bomlási folyamat a deszolvatáció.  Annak ellenére, hogy a réz(II) komplexben az egyik MeOH molekula a külső koordinációs szférához tartozik, míg a megfelelő nikkel(II) komplex mindkét MeOH molekulát a belső koordinációs szférában tartalmazza, e két vegyület termikus bomlásgörbéje szinte teljesen azonos a vizsgált tartományban.  Deszolvatáció hőmérséklete viszonylag alacsony (< 64,6 º).

14

15  A kobalt(II) komplex deszolvatációja a Cu(II) és a Ni(II) komplexétől eltérő, annak ellenére, hogy izostrukturális a Ni(II) komplexszel.  Lehetséges magyarázatok:  A Cu(II) komplex külső koordinációs szférában lévő MeOH molekulát eggyel több hidrogénhíd-kötés stabilizálja.  A Co(III)-komplexek stabilitása általában nagyobb a Co(II) komplexekénél.  A kötéserősségek mellett a termikus viselkedés függ a központi atom redoxi tulajdonságától is. A Co(II) és a Ni(II) komplexek esetében a Co(II)/Co(III) redoxi tulajdonsága a meghatározó tényező.

16 1. köztitermék 2. köztitermék

17  Torzult oktaéderes térbeli elrendeződés a központi atom körül  Az oldószermolekulák elrendeződése különböző.  A Cu(II) és a Ni(II) vegyület bomlási mechanizmusai csak kis mértékben tér el, míg a Ni(II) vegyülettel izostrukturális Co(II) vegyület deszolvatációja lényegesen eltérő mintát mutat.  Az eltérés valószínűleg a kobalt-vegyületek eltérő oxidációs jellegéből ered.

18


Letölteni ppt "Szerző: Holló Berta, doktorandusz Témavezetők: Dr. Leovac Vukadin, a VTMA levelező tagja, Dr. Mészáros Szécsényi Katalin, egyetemi tanár Intézmény: Újvidéki."

Hasonló előadás


Google Hirdetések