Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
47. kísérlet A reakciósebesség vizsgálata
Advertisements

Orvosi széntabletta adszorpciójának vizsgálata ammóniával
I. kationosztály elemzése
A víz oxigéntartalmának meghatározása
Pufferek Szerepe: pH stabilitás, kompenzálás, kiegyenlítés a külső hatásokkal szemben. Puffer rendszerek pH-ja jelentős mértékben „stabil”, kisebb mennyiségű.
Kiskunhalas környékének talajai
Szükséges Eszközök: • kémcsőtartó, 3db kémcső, vegyszeres kanál, cseppentő Anyagok: • tojásfehérje, szilárd konyhasó, tömény sósav, tömény salétromsav,
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
Folyadékok vezetése, elektrolízis, galvánelem, Faraday törvényei
Az ammónia oldat és a sósav – szökőkút kísérlet
4. Az aceton és a formalin megkülönböztetése
A muraminsav (muramic acid) Készítette: Bolla Zsuzsanna Környezetmérnök MSc.
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
A talaj mikrobiális biomassza meghatározása fumigációs módszerekkel.
Biológiai talajvizsgálati módszerek
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Élelmiszerek gyártása
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
Az elúciós hozam stabilizálása a kromatográfiás elválasztási hatásfok növelésével 99 Mo/ 99m Tc izotópgenerátoroknál Baranyai Lajos 1, M. Nagy Noémi 2,
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
ADSZORPCIÓ.
23. Szappanfőzés.
31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban
32. Folyadékok elegyedése, vizsgálata jód oldódásával
Vízkeménység vizsgálata szappanforgáccsal
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
Magnézium-szulfát- és alumínium-szulfát reakciói
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
35. Sósav és NaOH-oldat azonosítása pH-jának becslése alapján
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
Természetes szénvegyületek
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Penészgomba vizsgálat levéltári iratátvételek során
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Diamino- pimelinsav meghatározása Készítette: Kelényi Janka.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Készítette: Bukri Gergely Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2011.
Lipopoliszacharidok meghatározása talajból
Lipáz enzimaktivtás mérése
FDA hidrolízis aktivitási teszt
Készítette: Cserdi Péter Környezetmérnök szakos hallgató Szerves foszfor extrakciója talajból.
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
A talaj összes szénhidrát- tartalmának meghatározása Készítette: Markó István A8WWQQ.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Térfogatarányok Szilárd fázisPórustér Ásványok 43-45% Levegő 5-20% Víz 30-45% Szerves anyag 5-7% Elbomlott szerves anyagok 85% Növényi gyökér 10% Talajflóra.
Könyves András Dárdai Gábor Számítástechnika-technika 3. évfolyam
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A TERMÉKIZOLÁLÁS MŰVELETEI
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
A TERMÉKIZOLÁLÁS MŰVELETEI
Fizikai alapmennyiségek mérése
Felépítő folyamatok kiegészítés
Fotoszintézis.
keverékek szétválasztása
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Tisztítási próba poliakrilamid gélelektroforézissel
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Fotoszintézis.
PHB szintézise (PolyHydroxyButyrate)
Előadás másolata:

Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében

A talajmikrobiológiai vizsgálatok során a talajban található mikroorganizmusok aktivitását vizsgálják, majd az eredmények alapján következtetéseket vonnak le a talaj állapotára vonatozóan. A mikroorganizmusok aktivitásának jellemzésére sokféle módszert alkalmaznak, köztük az aminosavak kimutatását talajmintákból.

A mikroorganizmust talajmintából tenyésztik ki. A tenyésztéshez használt táptalaj összetételét Balicka N. javasolta, innen kapta a módszer a nevét. Az agarlemezeken történő elszaporítást követően többlépéses módszerrel leválasztjuk a vizsgálni kívánt mikrobát. Ennek bemutatása a következő diákon történik meg.

 olyan lemez kiválasztása amin a telepek száma nem haladja meg a 100-at  a kiválasztott lemez Whatman-féle kromatográfiás papírral történő lefedése (egy órára)  a papírkorong kiszárítása, majd 0,2%-os ninhidrin- oldattal történő lepermetezése Ahol a papír a szabad aminosavat termelő mikroorgaizmus-teleppel érintkezett ninhidrid-pozitív folt jelenik meg.

 a foltok összevetése a lemezen lévő telepekkel  a kiválasztott mikroorganizmus-telepek izolálása és tisztítása A szabad aminosavak termelését erősen befolyásolja a táptalaj minősége, ezért célszerű a szaporítást párhuzamosan több táptalajon végezni.

A szabad aminosavak meghatározása a tápoldatból történik. A tenyésztéshez leggyakrabban használt tápoldatok az Asai, valamint a Kinoshita. A tenyésztendő mikroorganizmustól függően különböző ideig szükséges az inkubációt végezni. Ez baktériumok és élesztőgombák esetében 4-5 nap, mikroszkópikus gombák és sugárgombák esetében 6-8 nap. A kinőtt mikroorganizmusokat centrifugálással választják el a tápoldattól. Kis mennyiségű aminosavak meghatározása előtt el kell távolítani a zavaró vegyületcsoportokat:  fehérjék  lipoidok  szervetlen sók

Az oldatot kationcserélő oszlopon H-ciklusban vezetjük át. A savak és az elektromos töltéssel nem rendelkező komponensek áthaladnak az oszlopon, míg az aminosavak megkötődnek rajta. Ezek ammóniával eluálhatóak, a mosással azonban a szervetlen kationok is felszabadulnak. Az oldat mérhetővé tételéhez további előkészületi lépésekre van szükség.

 az oszlopról távozó eluátum szárazra párolása,  sómentesítés 1%-os sósavtartalmú acetonnal,  az acetonos oldatot bepárlása száraz levegővel,  a bepárlási maradék feloldása 0,5 ml desztillált vízben, majd 0,5 ml éterrel történő mosása (2-3 ismétlés),  a vizes oldat beszárítása exszikátorban, kénsav felett, majd  feloldás 100 µl vízben. Az így kapott oldatból kromatográfiás módszerrel meghatározhatóak az aminosavak.

A szabad aminosavakat a talajból extrahálással nyerjük ki, melyre széles körben 80%-os etanolt használnak. Az extrakció lépései:  50g talajt rázólombikba mérünk, majd 75 ml desztillált vizet adunk hozzá.  30 perc rázatás után (rázógép) az oldatot centrifugálással elválasztjuk a talajszemcséktől.  Ha a szupernatáns zavaros, papírszűrőn szűrjük.  Az extrakciót megismételjük 50 ml desztillált vízzel.

 Ezután az extrakciót elvégezzük 50 ml 80%-os etanollal két ismétléssel, 20 és 15 perces rázatás mellett.  A szupernatánsokat összeöntjük, és vákuumban 30°C- on bepároljuk.  A száraz maradékot kevés vízben feloldjuk, majd választótölcsérben, többszöri kismennyiségű adagolással étert adunk hozzá, a kromatográfiát zavar komponensek eltávolítása érdekében (pigmentek, lipidek stb.)

 Összerázás után a vizes és éter fázist elválasztjuk egymástól.  A vizes fázist (melyben az aminosavak vannak) vákuum alatt 30°C-on bepároljuk, majd a bepárlási maradékot 1%-os sósav tartalmú vizes acetonban foldjuk.  Összerázzuk, majd a kicsapódó sókat centrifugálással leválasztjuk.  Az oldatot vákuumban bepároljuk, majd a szilárd maradékot 1-2 ml izopropilalkoholban feloldjuk és zárható kémcsőbe öntjük.

Az így kapott oldat szabad aminosav tartalmát felszálló kromatográfiás módszerrel mérni tudjuk. A kromatogramokra 30, 50, és 100 µl oldatot viszünk fel. A szabad aminosav tartalmat 1g légszáraz talajra számítjuk át.

Forrás: Szegi J.: Talajmikrobiológiai vizsgálati módszerek, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1979