"MIÉRT NINCS INTEL GYÁR MAGYARORSZÁGON?" Gacsal József Alelnök Elektronikai Tagozat IVSZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Advertisements

 A szakképzés az elmúlt 20 év vesztese: számbeli és presztízs veszteség egyszerre jelentkezett.  Az egyre fogyatkozó számú tanulók közül egyre kevesebben.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
A válság és ami utána következik….
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL DR. LUKOVICH TAMÁS MAGYAR URBANISZTIKAI TÁRSASÁG ALELNÖKE.
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
Szeretettel köszöntjük az iskolánk, és ezen belül az informatika-matematika szakirány után érdeklődő nyolcadikos tanulókat.
BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR ELEKTRONIKAI TECHNOLÓGIA TANSZÉK HOGYAN KÉSZÜL A MOBILUNK? AVAGY A 21.
2009. szeptember 14. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 2. előadás.
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
KÍNA ÉS INDIA.
Karinthy Frigyes Gimnázium
A JAPÁN FELSŐOKTATÁSI RENDSZER Paál Balázs
MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
Kamarai prioritások Foglalkoztatottság növelés Képzési szükséglet meghatározása Szakképzés nemcsak oktatáspolitikai kérdés, hanem foglalkozáspolitikai,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Munkanélküliség végzettség alapján
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
E-learning Kovácspál Eszter.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
ÁLLÁSKERESÉS ÉS MUNKAPIACI INFORMÁCIÓK Cseres-Gergely Zsombor – Bódis Lajos – Galasi Péter.
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Tóth Gergely Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola Informatikai jellegű szakképzés iránti igények és elhelyezkedési.
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL: NAGYVÁROSOK KREATÍV FEJLESZTÉSE LUKOVICH TAMÁS, PhD.
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
Az Eötvös József Alapítvány évi beszámolója Rendes évi közgyűlés február 10.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A fizikatanár képzés helyzete Debrecenben 2009
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
Képzés és végzettség szerepe a munkaerő-piaci elhelyezkedésben Képzés és végzettség szerepe a munkaerő-piaci elhelyezkedésben Cséfalvay Ágnes Szakképzési.
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Rendezvényszervezés Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok! Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok!
Kezdetektől napjainkig Készítette: Mézes József
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
A világgazdaság a 20-as, 30-as években. A háború után  Háború vége  válság a világgazdaságban  gazdasági kimerülés, anyagi és emberi erőforrások pusztulása.
MFKB Roadshow Változások a szakképzésben – Gondoljuk újra együtt Csongrád megye szakképzés fejlesztési koncepcióját október 10. Előadó: Dr. Kőkuti.
ÖSSZEFOGLALÁS.
A legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon:
Toborzás elvi és módszertani kérdései
Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
SZAKEMBERKÉRDÉS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI SZAKKÉPZÉSBEN
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Mérés értékelés Dániában
TÁRSADALMI HATÁSOK.
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
BME/VIK - De miért?.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A székesfehérvári járás munkaerő-piaci helyzete
Előadás másolata:

"MIÉRT NINCS INTEL GYÁR MAGYARORSZÁGON?" Gacsal József Alelnök Elektronikai Tagozat IVSZ

"Miért nincs Intel gyár Magyarországon?" 9%-os munkanélküliség – betöltetlen állás Magyarországon* Európában hiányzik az „Intel-ökoszisztéma” nem elégséges a természettudományos oktatás kevés, nem felkészült diák kerül az egyetemekre az egyetemek kevés számú, és az ipar számára alkalmazhatatlan mérnököket bocsátanak ki Forrás: ÁFSZ, 2009

"Miért nincs Intel gyár Magyarországon?" első négy mérnöki állás magas fizetés kreatív munka válságálló, nehezen mozdítható munkahely Becslések a magyar internetes álláskeresők alapján Erotikus munka – 40% Mérnöki munka – 40% Egyéb munka – 20% A világgazdaság ciklikus fejlődése és a top 33 magyar állás – ww.haszon.hu Magyarország számára az ágazat mégsem stratégiai kérdés

"Miért nincs Intel gyár Magyarországon?" Ha a foglalkoztatási piramis csúcsa nagy, legalul széles rétegek kaphatnak munkát mérnökök képzetlen munkaerő szakmunkások elpuskázott állás 7500 további elpuskázott állás

"Miért nincs Intel gyár Magyarországon?" Melyik mezőnybe tartozzunk? Kína, India, Gabon olcsó és képzetlen munkaerő gyorsan bezárható üzemek tömegtermelés Japán, USA, Németország képzett, ezért drága munkaerő magas hozzáadott értékű munka multiplikátor hatás a munkahely- teremtésben nehezen mozdítható, válságálló munkahelyek

"Miért nincs Intel gyár Magyarországon?" Itt tartunk most : Magyarország indítgatja a motort – 1990 óta Forrás: EU Innovation Scoreboard, 2007

"Miért nincs Intel gyár Magyarországon?" Tényleg nincs mese Az ipar számára képzetlen mérnökök jönnek az egyetemekről Az Intel nem talál egyetlen koncentrált belépési pontot Az állam több, elaprózott erővel próbálkozik: az egyik felelős nem is látja, mit csinál a másik

"Miért nincs Intel gyár Magyarországon?" A lehetőség adott és még mindig nem késő. Kell egy minisztérium? tudatosan, stratégia mentén fejleszteni az iparágat - IVSZ korszerű természettudományos oktatást az általános iskolákba és gimnáziumokba ( tananyag + tanerő + tanítási módszerek) kevesebb,de jobb minőségű tanulót a műszaki felsőoktatásba divattá kell tenni a szakmát ( kétirányú kommunikáció: diákok és a szülők) a műszaki oktatást a piaci igényekhez kell igazítani kötelező ipari gyakorlat végzősöknek

Köszönöm a figyelmet!