Villamosság élettani hatásai Epidemiológia alapjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
A legfontosabb kezelést igénylő kórképek
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Pszichoszociális tényezők: depresszió és szorongás
A rezisztens hypertonia okai, gyógyszeres kezelése
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamosművek Tanszék Szakaszolási tranziensek.
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Villamosság élettani hatásai Érzékszervek működésének alapjai
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
VER Villamos Berendezések
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
Villamosság élettani hatásai Az optikai sugárzás élettani hatása
Valószínűség számítás
A makrgazdasági munkakínálat:
Az analitikus epidemiológia vizsgálat célja:
Epi démosz: a nép körében.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Dr. Gombos Tímea SE, III.sz. Belgyógyászati Klinika
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Prof.Dr.Iván László Semmelweis Egyetem Budapest
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
A klinikai epidemiológia statisztikai módszerei
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
A szociális epidemiológia kialakulása
Együttműködés a szakrendelők, a szakambulanciák és a társszakmák között dr. Meisel Judit Ráckeve város Szakorvosi rendelőintézet, Szemészet.
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Programmozás Feladatok Telek Miklós BME Híradástechnikai Tanszék
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar VET Villamos Művek és Környezet Csoport Budapest Egry József.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Az országos mérések megújult rendszere
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
INFOÉRA 2006 Véletlenszámok
Kapcsolat vizsgálat II: kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora.
Sándor János, Béres Judit, Métneki Júlia, Valek Andrea Az elektronikus jelentési rendszer bevezetésével párhuzamosan fejleszthető surveillance funkciók.
Kard és pajzs viszonya az egészségügyben
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
Magyar Hypertonia Regiszter nephrologiai vonatkozások tanszéki csoportvezető egyetemi tanár, részlegvezető, orvos igazgató Prof. Dr. Kiss István.
Előadás másolata:

Villamosság élettani hatásai Epidemiológia alapjai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Villamosság élettani hatásai Epidemiológia alapjai Tamus Zoltán Ádám tamus.adam@vet.bme.hu

Epidemiológiai módszerek Az epidemiológia a betegségek gyakoriságát, eloszlását vizsgálja a lakosság körében. Deszkriptív (leíró) epidemiológia Analitikus epidemiológia Intervenciós (experimentális) epidemiológia

Deszkriptív Epidemiológia Epidemiológia alapjai Deszkriptív Epidemiológia

Deszkriptív epidemiológia I. A betegségek gyakoriságának mérése Prevalencia (P) P=[betegek száma]/[lakosok száma] adott időpontra vonatkozik (pl. dec. 31.) Incidencia (I): I=[új betegek száma (1 év alatt)]/[évközépi lakosságszám]

Deszkriptív epidemiológia II. Tartamprevalencia (Ptartam) Ptartam={ [az év elején lévő betegek]+[új betegek száma(1 év alatt)] }/[évközépi lakosságszám] Ptartam=P0+I A prevalenciát az incidencia és a betegség lefolyásának átlagos időtartama (T) határozza meg. P=IxT T=P/I

A betegségek gyakoriságát befolyásoló tényezők Személyi jellemzők Hatása jóval nagyobb, mint egyéb jellemzőké. Hely jellemzői Idő jellemzői

Standardizálás I. A morbiditási adatokat összehasonlítani nehéz, mert a lakosság összetétele jelentősen befolyásolja. Standardizálással ki kell küszöbölni az összetételből adódó különbségeket

Standardizálás II. Pstd.=1044/4200=24,9 %

Személyi jellemzők Kor Nem Családi állapot Iskolai végzettség Társadalmi-gazdasági státus foglalkozás jövedelem Lakás jellemzői (komfortfokozat, szobák száma stb.) Lakóhely jellege

Hely jellemzői Országok közötti Országokon belül megyék falvak-városok Környezet jellemzői alapján szennyezett levegőjű – tiszta levegőjű stb.

Idő jellemzői Szekuláris változások: hosszabb időszakok (pl. évtizedek) Problémák elemzésnél: Nómenklatúra változása Diagnosztikai eljárások fejlődése Korszerű terápia következtében a betegségek kimenetelének változása Betegség időtartamának változása Lakosság korösszetételének megváltozása

Szekuláris változás A gyermekkori diabetes mellitus incidenciája 1978-2002 Forrás: Gyűrűs É., Soltész Gy. (2004)

Periodikus változások Szezonális változások Forrás: Schneider F. (2008)

Analitikus Epidemiológia Epidemiológia alapjai Analitikus Epidemiológia

Analitikus epidemiológia Célja:felderítse a betegségek kialakulásának oki tényezőit Nem fertőző betegségek esetén, csak azok a tényezők kereshetők: melyek jelenlétében a vizsgált betegség gyakrabban hiányában ritkábban fordul elő.

Rizikófaktorok Rizikófaktorok: környezeti tényezők (levegő, víz, talaj, sugárzások…) életmódbeli tényezők (táplálkozás, mozgás, dohányzás...) szociális tényezők (társadalmi-gazdasági státus, jövedelem, foglalkozás) genetikus tényezők (Nem csak az örökletes betegségeknél van szerepük!)

Expozíció Expozíció: a rizikófaktor jelen van a vizsgált egyénnél. Az expozíciónak meg kell előznie a betegség kialakulását. Ismerni kell az expozíció idejét és dózisát.

Epidemiológiai vizsgálatok Követéses (prospektív vagy cohors) vizsgálat Eset-kontroll (case-control) vagy retrospektív vizsgálat Keresztmetszeti (cross-sectional) vizsgálat

Cohors vizsgálat Relatív kockázat (Relative Risk, RR) RR=incidencia (az exponált csoportban)/ incidencia (a nem exponált csoportban)

Kontingencia tábla RR=a(c+d)/c(a+b)

Eset-kontroll vizsgálat I. A betegség már kialakult, azt vizsgáljuk a rizikótényező jelen volt-e vagy nem.

Eset-kontroll vizsgálat II. Esélyhányados (Odds Ratio, OR) OR=ad/bc

Keresztmetszeti vizsgálat Egy időpontban szűrővizsgálat a kiválasztott lakosságcsoporton, így megállapítható a betegség prevalenciája. Egyéb információk: kérdőív, kikérdezés. Ha az expozíció paraméterei megállapíthatóak, akkor az esélyhányados számítása elvégezhető.

Irodalom Kékes Ede-Surján György-Balkányi László-Kozmann György: Egészségügyi informatika