A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Etikai Kódex.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szellemitulajdon-kezelés a közfinanszírozású kutatóhelyeken Németh Gábor igazgató MSZH Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központ „TTI Kerekasztal”
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
A szellemi tulajdon kezelése és a TTTI szolgáltatásai.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár Oktatás – Kutatás - Vállalkozás.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása I. Egyetemi innováció-menedzsment Dr. Buzás Norbert.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Innovatív Magyarország
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Az innováció fogalma. A., Schumpeter (1939, 1980) B., Rechnitzer (1993) C., Frascati kézikönyv (1995) D., Oslói kézikönyv (2005) E., Jogszabályok I
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. A szervezet a 68/2011 (IV.28) Korm. rendelet alapján, az európai uniós források hatékony felhasználását segítő térítésmentes.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor Szekszárd,
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
A magyarországi K+F politika
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Lorem ipsum.
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény Dr. Balogh Tamás főosztályvezető Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2004. február 18.

Legfontosabb megoldandó problémák: Alacsony K+F ráfordítások, főleg a vállalati ráfordítások területén. Alacsony kutatói létszám, főleg a vállalati kutatóhelyek területén. Regionális egyenlőtlenség, Budapest 60-65%-os súlya. A költségvetési kutatóhelyek K+F infrastruktúrájának helyzete. Alacsony szabadalmi aktivitás belföldön és külföldön. A költségvetési kutatóhelyeken létrehozott tudás és technológia nehezen hasznosul a gazdaságban. A műszaki és természettudományos szakember-utánpótlás nehézségei.

A K+F és innováció 2003-2004 évi reformja Tudomány- és Technológiapolitikai Kollégium (TTPK) Tudomány- és Technológiapolitikai Tanácsadó Testület (TTTT) A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény (innovációs törvény) A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény (2004).

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény -  Célja: a versenyképesség és az innovációs kereslet támogatása, a vállalati K+F és kutatás-hasznosítás, szektorok közötti együttműködés, infrastruktúra, nemzetközi K+F együttműködés; -  Fő forrásai: központi költségvetés, innovációs járulék -  Vállalati garanciák: közvetlenül vagy közvetve a gazdaság versenyképességét szolgáló célokra fordítható, a központi költségvetés kötelezettségvállalása. -  Innovációt támogató kiadási jogcímek, 25% a régiókkal egyeztetve. Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács: egyetértési joggal bíró erős testület, többségében nem kormányzati szakemberekből áll.

A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény kidolgozása -  A két törvény közötti kapcsolat: az innovációs törvénynek az Alapra vonatkozó fejezete önálló törvényként jelent meg. -  A koncepció kialakítását széles körű konzultáció, kérdőíves és mélyinterjús felmérés készítette elő. A koncepciót 2003. augusztusában elfogadta a Kormány. Hazánkban az első átfogó innovációs törvény. Az előkészítés szoros együttműködés folyik az érintett szaktárcákkal, valamint az MTA-val és az MSZH-val.

Az innovációs törvény céljai: A K+F ráfordítások növelése, az innováció szellemi bázisának és infrastruktúrájának erősítése. A kutatás-fejlesztés és az innováció emberi erőforrásainak fejlesztése. A költségvetési és non-profit kutatóhelyek, valamint az üzleti szektor közötti együttműködés új minőségének megteremtése. A kis- és közepes vállalkozások innovációjának ösztönzése A központi K+F források felhasználási szabályainak egyszerűsítése. A TéT-politika intézményrendszerének reformja. A TéT nemzetközi együttműködés támogatása. Társadalmi megismertetés, a tájékozódás és a részvétel segítése.

Elemek a törvény tervezett tartalmából (1) A célok megfogalmazása annak figyelembe vételével, hogy a tudásvezérelt gazdaságban az innováció a versenyképesség forrása. Egységes, az OECD Frascati és Oslo Kézikönyvével, valamint az EU dokumentumaival összhangban álló fogalom-meghatározások. A Kormány feladatai a kutatás-fejlesztés és a technológiai innováció támogatásával kapcsolatban. A TTPK, a TTTT, az NKTH és a KPI közötti feladatmegosztás. A K+F és a technológiai innováció államháztartási forrásokból történő támogatásának általános szabályai (felhatalmazó rendelkezések bizonyos feltételekkel az általánosnál kedvezőbb eljárási szabályok megalkotására).

Elemek a törvény tervezett tartalmából (2) A szellemi tulajdon hasznosítását segítő intézkedések, pl. az eredmények hasznosítási kötelezettségének rögzítése, és ha a támogatott projekt keretében létrejött szellemi javak tulajdonosa meghatározott időn belül nem hasznosítja az eredményeket, és kiköthető a tulajdonjog átszállása a támogatóra, aki azt más szervezetnek adhatja át hasznosításra. A közpénzből támogatott programok értékelésének és az értékelési eredmények nyilvánosságra hozatalának kötelezettsége. A kutatási - fejlesztési eredmények hasznosítása céljából a költségvetési kutatóhelyek és vállalkozások közös tulajdonú gazdasági társaságokat hozhatnak létre.

Elemek a törvény tervezett tartalmából (3) A kutatási-fejlesztési eredmények hasznosítása céljából a költségvetési kutatóhely kihelyező (spin-off) vállalkozásként önálló gazdasági társaságot alapíthat, az Áht. rendelkezései szerint A kutató-fejlesztő munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottak a költségvetési kutatóhellyel és a vállalkozással történő megállapodás alapján időlegesen a vállalkozás keretében végezhetnek munkát. A költségvetési kutatóhelyeken foglalkoztatott, tudományos minősítéssel rendelkező közalkalmazottak számára hétévenként a költségvetési kutatóhely szabályzatában meghatározottak szerint, legfeljebb 6 hónapos időtartamra, fizetett szabadság, valamint 6 hónap fizetés nélküli szabadság engedélyezhető. („Sabbatical”)

Elemek a törvény tervezett tartalmából (4) A nemzetközi képviseleti feladatok rendjének szabályozása. A sok- és kétoldalú, közfinanszírozású kutatás-fejlesztési célú nemzetközi programokban résztvevő, költségvetési gazdálkodási rendszerben működő és non-profit szervezetek részére az állam megfelelő pénzügyi konstrukciók működtetésével kamatmentes kölcsön formájában biztosítja a nemzetközi program-támogatás rendelkezésre állásáig szükséges áthidaló forrásokat. Az Európai Unió kutatási és technológiafejlesztési keretprogram-jaiból és más K+F támogatási rendszereiből, valamint más külföldi kutatás-fejlesztési támogatásból származó bevételek után nem áll fenn áfa fizetési kötelezettség. .

Elemek a törvény tervezett tartalmából (5) A külföldi vagy nemzetközi támogatással folytatott kutatás-fejlesztési célú projektekben a magyar fél beszerzéseit és szolgáltatásait terhelő Magyarországon előzetesen felszámított áfa teljes mértékben – nem arányosítással - visszaigényelhető, a projekt megvalósításához külföldről beszerzett termékek és szolgáltatások vámmentesen vehetők igénybe. Magyarországi székhelyű szervezet kérésére, a szervezet Magyarországon végzett kutatási-fejlesztési és kutatáshasznosítási tevékenységéhez szükséges magas vagy speciális képzettségű külföldi ösztöndíjasok és munkavállalók tartózkodási és munkavállalási engedély iránti kérelmének gyorsított és kedvezményes elbírálása érdekében soron kívüli eljárás alkalmazható, valamint elengedhetők az eljárással kapcsolatos díjak. stb.

A törvény Parlamenthez való benyújtásának tervezett időpontja: 2004. II. negyedév.