TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A környezetszennyezés forrásai
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
különböző megjelenési formái és alkalmazási területei
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
A környezetvédelem intézményrendszere
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
A TELEPÜLÉSI KÖRNYEZET MONITOROZÁSA
Környezeti hatásvizsgálat (1.) Alapfogalmak, a KHV helye és szerepe a környezet vizsgálatok rendszerében Biomonitoring/9. Dr. Kárász Imre egyetemi tanár.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Településmarketing Értékaudit.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A környezetjog elvei.
Természeti erőforrások védelme
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Új kihívások a katasztrófavédelemben
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Környezetvédelmi képzés vegyipari alapozással
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, június 17. Környezet és Energia Operatív Program.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Felszín alatti vizek minősítése
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Felszín alatti vizek minősítése
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Környezetjogi alapelvek
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Pályázatírás módszertana
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia K Ö RNYEZETGAZD Á LKOD Á SI M É RN Ö KI MSc TERM É SZETV É DELMI M É RN Ö KI MSc.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM

ALAPELVEK A megelőzés elve Felelősség elve Kooperáció elve Tájékoztatás elve Mindezen alapelvek illeszkednek a területfejlesztés alapelveihez is: – szubszidiaritás, – decentralizáció, – partnerség, – nyilvánosság és részvétel

ALAPELVEK A megelőzés elve A környezeti, környezet-egészségügyi problémák megelőzése könnyebb, gazdaságosabb és hatékonyabb, mint a helyreállítás, javítás. Ezért a környezethasználati, fejlesztési kérdésekben, tevékenységek folytatásánál a legnagyobb elővigyázatossággal kell eljárni.

ALAPELVEK Felelősség elve A kedvezőtlen hatásokat, a bekövetkezett károkat annak kell elhárítania/megtérítenie, akinek a tevékenysége azt okozza/okozt.

ALAPELVEK Kooperáció elve A fenntartható fejlődés elveinek megfelelő környezet- használatok - kialakításában, - fenntartásában, - a környezeti problémák megoldásában az érintett/érdekelt állami, önkormányzati, gazdálkodó és társadalmi, érdekvédelmi szervezetek együttműködése biztosítandó, elősegítendő.

ALAPELVEK Tájékoztatás elve A környezet minőségére, állapotára, a környezet-egészségügyi veszélyekre vonatkozó adatok, információk megismerése/megismertetése alapvető állampolgári jog.

A települési környezetvédelmi programnak tartalma a) a települési környezet tisztasága, b) a csapadékvíz-elvezetés, c) a kommunális szennyvízkezelés, -gyűjtés, -elvezetés, -tisztítás, d) kommunális hulladékkezelés, e) a lakossági és közszolgáltatási (vendéglátás, település- üzemeltetés, kiskereskedelem) eredetű zaj-, rezgés- és légszennyezés elleni védelem, f) a helyi közlekedésszervezés, g) az ivóvízellátás, h) az energiagazdálkodás, i) a zöldterület-gazdálkodás, j) a feltételezhető rendkívüli környezetveszélyeztetés elhárításának és a környezet-károsodás csökkentésének, településre vonatkozó feladatait és előírásait.

A TERVEZÉSI, PROGRAMKÉSZÍTÉSI FOLYAMAT A környezeti tervezés többlépcsős körfolyamat: – helyzetfelismerés/helyzetelemzés, – jövőkép és a célok, prioritások meghatározása, – tervezés (a célok megvalósításához szükséges feladatok és eszközök, azaz a program meg-határozása), – a megvalósíthatóság vizsgálata, -prognózis, – megvalósítás, – monitoring, ellenőrzés és értékelés.

A környezetvédelmi program megalapozása A meglévő információbázis és tervek kiértékelése 2. A környezeti állapot felmérése AZ ÁLLAPOTFELMÉRÉS TARTALMA A település területhasznosítási szerkezete B) A természeti környezeti elemek állapota és a környezet-egészségügy emberi vonatkozásai C) A települési környezet művi elemeinek és infrastrukturális rendszerének állapotjellemzői

A) A település területhasznosítási szerkezete A vizsgálati terület áttekintő lehatárolása, térképi ábrázolása; Beépített területek jellemzése, területhasznosítási funkciók; A település gazdasági szerkezetének területi elhelyezkedése; A település közlekedési hálózatának területi áttekintése, térképes megjelenítése; A település víziközmű- és energiahálózata által érintett és védendő területek; Emisszió források elhelyezkedése; A település hulladékgazdálkodása kapcsán kialakuló területi környezeti konfliktusok feltárása; A település rendezési tervének környezetvédelmi elhatározásai.

A természeti környezeti elemek állapota és a környezet-egészségügy emberi vonatkozásai Levegő Háttérszennyezettség; A település átszellőzési viszonyainak jellemzése; Immissziós helyzet; Kibocsátó források (közlekedés, ipar, háztartások stb.) jellemzése; A légszennyezés minősítése, egészségügyi határértékekhez való viszonya. Víz A település közigazgatási határát ill. a település belterületét érintő felszíni vizek ismertetése, környezeti jellemzése (hidrológiai, vízminőségi); Felszín alatti vizek jellemzői a település térségében (talajvíz, rétegvíz, termál víz); Vízkivételi, vízbeszerzési jellemzők, vízbázisok elhelyezkedése; Szennyvíz-bevezetési helyek, bevezetési jellemzők; Bányászat és ipari tevékenységek hatásai a vízháztartásra, vízminőségre.

A természeti környezeti elemek állapota és a környezet-egészségügy emberi vonatkozásai Föld (talaj) A település geográfiai jellemzői, felszíni formák, domborzat; Geológiai felépítés; Talaptípusok, fizikai talajféleségek; Talajfunkciók és talajpotenciálok; Érzékeny területek; A termőtalaj védelmét veszélyeztető folyamatok (szél- és vízerózió, szikesedés, talajsavanyodás stb.); A település bel- és külterületének talaját érő terhelések, meglévő talajszennyezettségből származó környezeti hatások.

A természeti környezeti elemek állapota és a környezet-egészségügy emberi vonatkozásai Élővilág és természetvédelem A település közigazgatási területén és tágabb környezetében lévő természetvédelmi és természeti területek, értékek, azok állapota, jellemzése; Élőhelyek, biotóp típusok, ökológiai folyosók. Ember (környezet-egészségügy) Demográfiai jellemzők; Egészségügyi ellátás jellemzői; Egészségügyi helyzet (mortalitás és morbiditás); A település környezeti állapotával szorosabb összefüggésbe hozható betegségek, érintett lakossági arány, veszélyeztetett korcsoportok.