Dr. Takács Bence, adjunktus

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű alapműveletek
Advertisements

A vízszintes mérések alapműveletei
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Geodézia I. Magassági szögmérés Gyenes Róbert.
Képességszintek.
Számítógép, navigáció az autóban
Szeretettel köszöntünk minden Kedves Vendéget! Építési geodézia a gyakorlatban 2010.
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Koordináta transzformációk
Geodézia I. Geodéziai számítások Pontkapcsolások Gyenes Róbert.
Készítette: Zaletnyik Piroska
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai megoldása. A kiegyenlített koordináták transzformálása.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Globális helymeghatározás
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
GNSS elmélete és felhasználása
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Rédey István Geodéziai Szeminárium
Hazai GNSS infrastruktúra minőség-ellenőrzése MNYERCZÁN ANDRÁS FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium.
Mérnöki létesítmények geodéziája Siki Zoltán
Zaj és rezgés GIS eszközök és alkalmazások. Hazánkban a gyakorlatban alkalmazott országos rendszer az Egységes Országos Vetületi Rendszer. A műszer használatát.
A számítástechnika és informatika tárgya
Mérőkamarás légifelvételek Internetes katalógusa MH Térképészeti Hivatal HM Térképészeti KHT.
Vonalszintezés Geodézia
6. rész: A részletmérés.  A változási vázrajzok elkészítéséhez szükséges részletmérés során a változással érintett területen az állami alapadatok tartalmában.
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Vonalszintezés Geodézia
Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Földméréstan és vízgazdálkodás
Az Ady tér geodéziai felmérése -
Leica 100 szintező gyakorlati használata
Közlekedésmodellezés Készítette: Láng Péter Konzulens: Mészáros Tamás.
A SZÉLENERGIA KUTATÁSA DEBRECENBEN Tar Károly A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE KIEMELT HETE DEBRECENBEN NOVEMBER 2-6.
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
GNSS rendszerek Dr. Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai Tanszék E-government.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
GNSS elmélete és felhasználása
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban Transzformáció. Térbeli hasonlósági transzformáció.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban GNSS-infrastuktúra.
Gyakorlati alkalmazás GIS eszközök és alkalmazások.
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Méretarány-megírási hiba
GNSS.
6. tétel: Geodéziai mérőeszközök és mérőműszerek
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Egyenes vonalú mozgások
A geodézia rövid bemutatása Geodézia
Geodézia Szabó Zoltán.
A geometriai magasságmérés
Esettanulmányok a tanszék gyakorlatából 1.GPS hálózat mérése a Harkai-fennsíkon 2.A soproni erdészeti ortofotó térkép ellenőrző mérése 3.Az Agostyáni Arborétum.
Geodézia-vonalszintezés
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
A GPS elmélete és felhasználása gyakorlatok bevezetése Takács Bence, Rózsa Szabolcs Budapest, február 14.
Köszöntöm a Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap résztvevőit Az előadás címe: Pontmeghatározások követelményei Szepsi Szűcs Levente.
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Műholdas helymeghatározás 5. előadás
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Műholdas helymeghatározás 6. előadás
Műholdas helymeghatározás 8. előadás
Mozgásvizsgálat gyakorlat
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Előadás másolata:

Geodéziai célú mérések a mérnöki gyakorlatban: felmérés, kitűzés, mozgásvizsgálat* Dr. Takács Bence, adjunktus *A GPS elmélete és felhasználása tárgy előadása

Ajánlott irodalom: Ádám és társai: Műholdas helymeghatározás 8.2.3. fejezet Ajánlás a GNSS technikával végzett pontmeghatározások végrehajtására, dokumentálására, ellenőrzésére (http://www.gpsnet.hu/downloads/AJANLAS-GNSS-20060901.pdf)

Általában nem csak GPS a különböző tereptárgyak takarása miatt Segédpontok alkalmazása, külpontos mérés GPS és kézi lézertárvmérő GPS és mérőállomás

Mérési módszerek A feladat, a rendelkezésre álló felszerelés és a terepi körülmények függvényében sokféle módszer elképzelhető. Ezek közül néhány: Klasszikus módszer: Alappontok meghatározása gyorsstatikus módszerrel, meglévő alappontokra támaszkodva. Részletmérés, kitűzés mérőállomással. Akár az alappontok, akár a részletpontok meghatározása félkinematikus eljárással. Pl. kisebb terület felmérése, telekkitűzés. Egyfrekvenciás, gyorsstatikus alappontsűrítés hazai GNSS-infrastruktúrára (virtuális RINEX) támaszkodva. Részletmérés, kitűzés mérőállomással. Mint 3., de az alappontsűrítés RTK-val a hazai GNSS-infrastruktúrára támaszkodva.

Mérési módszerek (folytatás) Nagyobb terület (pl. szántó) felmérése, „lakópark” kitűzése. Egy alappont meghatározása hazai GNSS-infrastruktúrára támaszkodó RTK-méréssel. Részletmérés, kitűzés saját bázisú RTK-val. Nagyobb terület (pl. szántó) magassági felmérése. Folyók vagy tavak medrének felmérése mérőhajóról. Valódi kinematikus mérés terepjáró, hajó tetején rögzített GPS-antennával. Lehet utófeldolgozásos és valós idejű (RTK). Referencia lehet saját vagy GNSS-infrastruktúrára támaszkodó.

Mérési módszer kiválasztásának néhány további szempontja Gazdaságossági szempont („Megéri-e egy RTK vevő bérleti és üzemeltetési költségét kifizetni, ha a feladat egyetlen, egyfrekvenciás vevővel és mérőállomással is, ugyan egy picit lassabban, de megoldható?”) Műszerek/szoftverek kezelésének bonyolultsága („Gyorsstatikus mérést egy kevésbé képzett személyzet is el tudja végezni, a legbonyolultabb feladat az eredmények feldolgozása. Ez viszont jóval kevesebb időt igényel, mint a terepmunka.”) Tényleg kell a GPS? („A feladat GPS nélkül is megoldható, de összességében a GPS gyorsabb. Ugyanakkor elvileg helyesebb a meglévő alappontokról, vagy „grafikusan” dolgozni.”)

Ellenőrzés kérdése A GPS szinte teljesen automatizált módszer, ennek ellenére mindenképpen kell magunkat ellenőrizni! Azért mert igen drága technológia, még nem feltétlenül hibátlan! Nagyon fontos a kellő mélységű elméleti háttértudás. Gyakori hibalehetőségek: Antenna magasság: elolvasás, vonatkozási pont téves azonosítása. Utófeldolgozás esetén túl rövid a mérési idő. Tereptárgyak vagy egyéb problémák (interferencia) miatt zajos, zavart mérések. Ciklus-többértelműség feloldása helytelen, bizonytalan. Pontosság helytelen megítélése. Transzformáció.

Tanácsok Ismerjük az eszközeinket, libellák, vetítők legyenek igazítottak! Utófeldolgozás esetén kellően hosszú mérési idő megválasztása. Esetenként előfordul, hogy újra meg kell mérni egy-egy bizonytalannak tűnő pontot. Alappontsűrítés esetén legyen egy-két plussz pont. Legyen a felhasználónak kellő elméleti tudása! Legyen egy egészséges kétkedés, gyanakvás! Mindig legyen valamilyen ellenőrzés! Ne sajnáljuk az időt és energiát a meglévő alappontok felkeresésére, használatára!

Ellenőrzési lehetőségek Alappontot nem szabad meghatározni egyetlen, ismert pontról mért vektorral, hanem további fölös méréseket kell biztosítani. Két vagy több referencia állomás Egyszerre több új pont meghatározása, vektorzárás vagy térbeli hálózatkiegyenlítés Új pontok közé egy meglévő alappontot ismeretlenként bevenni Hagyományos mérések Mérés megismétlése (RTK mérés esetén 15 perc elteltével újra inicializálni) A részletpontok meghatározott százalékát (ez rendszerint 10 %) a felmérőnek ellenőriznie kell. Valamilyen független mérési módszerrel Térkép-terep azonos pontok

Transzformáció Egyik leggyakoribb hibaforrás Geodéziai célra csak lokális transzformáció Általában a transzformációs hiba meghaladja a GPS saját hibáit, így a transzformációval gyakran valamelyest elrontjuk a GPS-szel meghatározott koordinátákat.

Transzformáció gyakorlati megoldásai EHT vagy ehhez hasonló szoftver VITEL Saját transzformációs paraméterkészlet meghatározása Önálló hálózat Egyéb egyedi megoldás

Gyakori hibák a transzformáció körül Sok magassága van egy pontnak

Gyakori hibák a transzformáció körül Szintezett vagy trigonometriai magasságméréssel meghatározott magasság

Gyakori hibák a transzformáció körül Balti vagy EOMA ?