GNSS elmélete és felhasználása A kiegyenlített koordináták transzformálása. Az aktív GNSS hálózat. Hálózati RTK megoldások. Az IGS és EPN hálózatok, elérhető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Koordináta transzformációk 2
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
A vízszintes mérések alapműveletei
Hálózati és Internet ismeretek
Kvantitatív Módszerek
Navigáció mobiltelefonnal
Számítógép, navigáció az autóban
Mellár János 5. óra Március 12. v
Geodéziai mérések feldolgozása a GeoCalc programmal
Műveletek logaritmussal
Elektromos mennyiségek mérése
Nem lineáris modellek fotogrammetriai alkalmazása a geokörnyezettudományban DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS Jancsó Tamás 2005 Nem lineáris modellek fotogrammetriai.
Koordináta transzformációk
Geodézia I. Geodéziai számítások Pontkapcsolások Gyenes Róbert.
Koordináta transzformációk
Geodézia I. Geodéziai számítások Álláspont tájékozása Gyenes Róbert.
Készítette: Zaletnyik Piroska
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai megoldása. A kiegyenlített koordináták transzformálása.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Globális helymeghatározás
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
Globális helymeghatározás
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
Dr. Takács Bence, adjunktus
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Hazai GNSS infrastruktúra minőség-ellenőrzése MNYERCZÁN ANDRÁS FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium.
Regresszió számítás Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése Geodéziai mérések – pontok helyzete, pontszerű információ Lineáris regresszió.
Az ELTE – GEOTRADE permanens GNSS-hálózat
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
3. Vetületi ábrázolások számítási eljárásai
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
szakmérnök hallgatók számára
Koordináta-geometria
Az Ady tér geodéziai felmérése -
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása Szabó Péter János BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Anyagvizsgálat a gyakorlatban (AGY 4) 2008.
A szemcsehatárok tulajdonságainak tudatos módosítása
valós-idejű helymeghatározás WLAN-nal
GNSS rendszerek Dr. Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Közigazgatástudományi Kar – Közigazgatás-Szervezési és Urbanisztikai Tanszék E-government.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban A helymeghatározás során alkalmazott koordináta-rendszerek.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban Transzformáció. Térbeli hasonlósági transzformáció.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban GNSS-infrastuktúra.
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
A földalak-számítás mint népszerű tudomány? Habsburg-térképek a Google Earth-ön Timár Gábor, Molnár Gábor, Székely Balázs ELTE Geofizikai és Űrtudományi.
GNSS.
Műholdas navigációs rendszerek Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és.
6. tétel: Geodéziai mérőeszközök és mérőműszerek
Elektronikus tananyag
Máté: Orvosi képfeldolgozás8. előadás1 Kondenzált képek Transzport folyamat, pl. mukocilliáris klírensz (a légcső tisztulása). ROI kondenzált kép F 1 F.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
Esettanulmányok a tanszék gyakorlatából 1.GPS hálózat mérése a Harkai-fennsíkon 2.A soproni erdészeti ortofotó térkép ellenőrző mérése 3.Az Agostyáni Arborétum.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A GPS elmélete és felhasználása gyakorlatok bevezetése Takács Bence, Rózsa Szabolcs Budapest, február 14.
Digitális képanalízis
Köszöntöm a Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap résztvevőit Az előadás címe: Pontmeghatározások követelményei Szepsi Szűcs Levente.
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Műholdas helymeghatározás 5. előadás
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Műholdas helymeghatározás 6. előadás
Műholdas helymeghatározás 8. előadás
Mozgásvizsgálat gyakorlat
GPS kezelési alapismeretek
Előadás másolata:

GNSS elmélete és felhasználása A kiegyenlített koordináták transzformálása. Az aktív GNSS hálózat. Hálózati RTK megoldások. Az IGS és EPN hálózatok, elérhető adatok.

Transzformációs eljárások Háromdimenziós transzformációk: Térbeli hasonlósági transzformáció; Térbeli polinomos transzformáció. Kétdimenziós transzformációk (pl. a helyi rendszerben csak síkkoordináták adottak): térbeli eljárások alkalmazása síkkoordinátákra; síkbeli hasonlósági transzformáció; azimutokból és távolságokból álló hálózat számítása kétlépcsős modell alkalmazása Egydimenziós transzformáció (magasságmeghatározás): magasságok transzformálása geoidmodell segítségével

Térbeli polinomos transzformáció Térbeli polinomos (hatványsoros) transzformáció: - A GPS térbeli koordináták, illetve a helyi síkbeli koordináták között hatványsorokat írunk fel; - Közös pontok segítségével meghatározzuk a hatványsorok együtthatóit LNM szerinti kiegyenlítéssel; Hasonló egyenletek írhatók fel mindhárom koordinátakomponensre, így a közös pontok száma megegyezik a paraméterek számával! Elsőfokú: 4 paraméter Másodfokú: 10 paraméter Harmadfokú: 20 paraméter

Ha a minimálisan szükségesnél több közös pontunk van, akkor meghatározhatók a paraméterek kiegyenlített értékei: Térbeli polinomos transzformáció A javítási egyenletek: A normálegyenlet-rendszert külön-külön írjuk fel mindhárom koordinátakomponensre, pl:

Térbeli polinomos transzformáció Térbeli polinomos transzformáció jellemzői: - a helyi rendszerről nem kell ismerettel rendelkezzünk (alapfelület, vetület); - a vízszintes és a magassági transzformáció elkülönül, így előfordulhat az is, hogy a magassági koordinátákat nem transzformáljuk; - ha valamelyik koordinátakomponens durva hibával terhelt, akkor az kideríthető; - a helyi torzulásokat jobban figyelembe veszi -> viszont a durva hibákat elkeni; - hátránya, hogy jelentős számú közös pontot igényel; - nagyobb munkaterületen a hasonlósági modellhez képest kisebb maradék ellentmondásokat kapunk, nem kell részekre osztani a területet (mint a hasonlósági modellnél) - az együtthatók nagy abszolút értékű számok (geocentrikus vs. helyikoordináták), ami numerikus problémákat okozhat -> célszerű áttérni topocentrikus koordinátarendszerbe (ha ismert a helyi rendszer alapfelülete és vetületi egyenletei).

Térbeli polinomos transzformáció (y,x,H) LS (X,Y,Z) GPS (n,e,u) LS ( ,  h) LS (X,Y,Z) LS Polinomos transzf. (y,x,H) LS (X,Y,Z) GPS (n,e,u) GPS

Kétdimenziós transzformációk Általában célszerű a térbeli transzformációk alkalmazása, de esetenként a kétdimenziós transzformációk is célravezetők lehetnek: - A helyi rendszerben csak síkkoordináták adottak, magasságok nincsenek; - a helyi rendszerben nem ismert a kapcsolat a síkkoordináták és a földrajzi koordináták között, így nem tudunk koordinátákat számítani az alapfelületen (pl. mérnökgeodéziai hálózatok!); - a felhasználónak csak síkkoordinátára van szüksége; - el kívánjuk különíteni a síkbeli és a magassági transzformációt. Megoldások: -Térbeli polinomos transzf. csak a vízszintes koordinátákra; - térbeli hasonlósági transzf. ellipszoid felületi koordinátákra; - kétdimenziós hasonlósági transzformáció;

Kétdimenziós transzformációk Térbeli hasonlósági transzformáció alkalmazása síkkoordinátákra: (X,Y,Z) LS ( , ) LS ( ,0) LS 3D transzformáció (y,x) LS (X,Y,Z) GPS ( ,  h) GPS ( ,0) GPS

Kétdimenziós transzformációk Síkbeli hasonlósági modell: ahol: eltolási vektor: méretarány t.: forgatási m: 4 paraméter (v. 3, ha egybevágósági)

Kétdimenziós transzformációk A kétdimenziós hasonlósági transzformáció alkalmazási lehetőségei: - ha a helyi rendszer alapfelülete nem ismer, vagy pl. mérnökgeodéziai hálózatoknál (pl. építési hálózatban, hogy elkerüljük az alapfelületre és vetületre redukálás okozta méretarány problémákat); - A GPS rendszerbeli koordinátákat valamilyen ellipszoidi vetületre számítjuk át, majd alkalmazzuk a kétdimenziós hasonlósági transzformációt a GPS vetületi, illetve a helyi koordinátarendszerek között. 2D transzformáció (y,x) LS (X,Y,Z) GPS ( ,  h) GPS (y,x) GPS síkkoordináták sz. pl. sztereografikus vetületen

Kétdimenziós transzformációk – one-step approach Leica SKI (egylépcsős transzformáció): - ez gyakorlatilag egy síkbeli hasonlósági transzformáció; Lépései: - munkaterület középmeridiánjára illesztett UTM vetületi koordináták számítása; - síkbeli transzformáció a helyi, illetve az UTM koordináták között; - ha csak 1 közös pontunk van, akkor 2 eltolás paramétert (c 1,c 2 ) számít; - 2 közös pont esetén – 4 paramétert számol; - több közös pont esetén – 4 paramétert határoz meg kiegyenlítéssel. Csak kis munkaterületen alkalmazható az eljárás!

Kétdimenziós transzformációk – hálózatszámítás azimutokból és távolságokból A bázisvonalak feldolgozásából gyakorlatilag térbeli távolságokat, azimutokat, illetve zenitszögeket is számíthatunk. Az azimutokat javítanunk kell a területen érvényes vetület második irányredukciójával, így irányértékeket kaphatunk. Ezt követően a hálózatot hagyományos hálózatként ki lehet egyenlíteni, ezáltal a transzformáció problémáját, illetve a kiegyenlítést egy lépésben oldjuk meg. Különösen akkor célszerű, ha hagyományos irány-, és távméréses hálózat mérési eredményeit, illetve kiegyenlített koordinátáit szeretnénk összevetni GPS mérésekkel.

Kétdimenziós transzformációk – stepwise approach Leica SKI (kétlépcsős transzformáció): - elkülönítve kezeljük a vízszintes és a magassági koordinátákat; - a vízszintes transzformációt is két lépésben oldjuk meg: - térbeli közös pontok alapján első lépésben egy háromparaméteres, térbeli eltolási transzformációt végzünk, ezután az eltolt GPS rendszer középpontjába helyezett helyi ellipszoid felszínére vetítjük a pontokat; - az ismert helyi vetület egyenleteivel síkkoordinátákat kapunk, amelyeket egy síkbeli hasonlósági transzformációval igazítunk a helyi koordinátákhoz. 2D transzformáció (y,x) LS (X,Y,Z) GPS ( , ) GPS-WGS (y,x) GPS ( , ) GPS IUGG-67 (  ) Balti v. Adriai (y,x) EOV (h) GPS-WGS 1D transzformáció (H) Balti v Adriai

Egydimenziós transzformációk A magasságok transzformálásához ismert az alábbi összefüggés: Ehhez nagy pontossággal ismernünk kell a geoidundulációk értékét a mérés pontjában. Általánosságban még kijelenthető, hogy a geoidot még nem ismerjük annyira pontosan abszolút értelemben, hogy a fenti egyenlettel pontos magasságokat (cm vagy annál jobb) tudjunk meghatározni. Relatív értelemben viszont már használható a technológia. Mi a helyzet akkor, ha nem áll rendelkezésünkre geoidunduláció? Közelíthetjük a geoidot kis területen síkkal, így a dőlt helyzetű síkok paramétereit kell kiegyenlítéssel meghatározni a közös pontok magasságai alapján.

A magyarországi GNSS infrastruktúra A GNSS mérések hatékony elvégzését támogatja a hazai GNSS infrastruktúra. 3 generációról beszélhetünk: - 1. generáció: a passzív GPS technikával meghatározott alappontok hálózata (OGPSH); - 2. generáció: a permanens állomások hálózata, amelyek már utófeldolgozáshoz biztosítják a referenciaállomás adatokat – cél: a felhasználónak ne kelljen saját bázist üzemeltetni; - 3. generáció: RTK mérések kiszolgálására alkalmas permanens referenciaállomás hálózat (valósidejű adatszolgáltatás, hálózati RTK megoldások támogatása)

A második generáció – GPSNet.hu

A harmadik generáció - GNSSNet.hu Jelenleg 35 hazai állomás + 15 külföldi állomás biztosítja a teljes hazai lefedettséget

Önálló bázisállomás, illetve hálózati RTK megoldások - rövid távolságokon a különbségképzésekkel a hibahatások kiejthetőek; - nagyobb távolságokon viszont már a nem modellezett hibahatások miatt a pontosság csökken. Önálló bázisállomásra épülő RTK helymeghatározás

Önálló bázisállomás, illetve hálózati RTK megoldások Hálózati RTK megoldások alapelve: - referenciaállomás hálózatok esetén az adatok egységes feldolgozásával a távolságfüggő hibák modellezhetőek; - így a távolság függvényében a hibahatások interpolálhatóak, ezálatl csökkenthető a nem modellezett hibahatások hatása

Hálózati RTK megoldások Virtuális referenciaállomás (VRS) A hálózati mérésekből a hibák együttes modellezésével ún. virtuális állomás észleléseket határoznak meg (kék) a rover vevő helyzetében (vagy ahhoz közel). Ezáltal mindig viszonylag rövid bázisvonalról tudunk dolgozni, így a távolságfüggő hibák hatása csökkenthető. Megjegyzések: - kétirányú adatkapcsolat (rover vevőnek be kell küldeni a pozícióját); - a VRS adatokat minden felhasználónak központilag állítják elő (nagy számítási teljesítmény kell); - kinematikus méréseknél problémát jelenthet a nagy megtett távolság (új VRS, újra inicializálás)

Hálózati RTK megoldások Felületi korrekciós paraméterek (FKP) A hálózati mérésekből a hibák modellezésével a távolságfüggő hibák „felületét” határozzák meg, amelyeket a sík paramétereivel adnak meg. Ezáltal gyakorlatilag a paraméterek segítségével akár VRS adatokat is szolgáltathatunk, de elegendő egy referenciaállomás adatainak + a korrekciós paramétereknek a sugárzása is. Megjegyzések: - elvileg elegendő egyirányú adatkapcsolat; - a korrekciós paraméterek alapján a bázisállomás adatait a rover vevő állítja elő; - nagy magasságkülönbségek okozhatnak problémát (ha a rover vevő, és a bázisállomások magasságai nagymértékben eltérnek)

Hálózati RTK megoldások Felületi korrekciós paraméterek (FKP) Minden állomásra, Minden műholdra, Minden jelre (L 3, L NL ) Egy-egy sík paramétere ahol: N 0, E 0 – FKP É-D és K-NY-i komponense az L 3 jelen N I, E I – FKP É-D és K-NY-i komponense az L NL jelen  R, R – a referencia állomás koordinátái  r 0 – az ionoszféra mentes jel távolságfüggő hatása  r I – az ionoszférával terhelt NL jel távolságfüggő hatása ahol: E – a műhold magassági szöge radiánban

Hálózati RTK megoldások Felületi korrekciós paraméterek (FKP) Így a távolságfüggő hibahatásokkal javított fázistávolság:

Hálózati RTK adatok/korrekciók továbbítása Korábban többféle eljárást használtak: - Telefon (GSM); - rádiójel (főként DGPS korrekciókra); - GPRS modem; Ma már szinte kizárólag a mobil internet hálózat használatos erre a célra (GPRS, EDGE, 3G, …). NTRIP (Networked Transport of RTCM via Internet Protocol): - egy módosított IP alapú rádiósugárzásra kifejlesztett szoftver, amely a GNSS adatok valós idejű továbbítását lehetővé tevő RTCM formátumú üzeneteket továbbítja; - szerver – broadcaster - kliens

A GNSSNet.hu szolgáltatásai GNSSNet.hu streamek valósidejű felhasználáshoz: Hálózati RTK lefedettség

GNSSNet.hu adatletöltés utólagos felhasználáshoz: - 30 napra visszamenőleg; - max 1Hz-es rögzítési gyakorisággal; - valódi észlelések, illetve virtuális állomások adatai RINEX formátumban. A GNSSNet.hu szolgáltatásai

A GNSSNet.hu szolgáltatásai

A RINEX adatformátum Probléma: Minden gyártó saját adatformátumot használ a mérések tárolására, amelyeket általában csak az adott cég feldolgozószoftvere ismer. Szabványosítani kell, hogy más gyártó vevője által rögzített adatokat is fel tudjunk dolgozni. RINEX: Receiver INdependent EXchange Format - egy ASCII alapú fájl, melyben szabványos módon tárolni tudjuk: - a méréseinket (kódmérések, fázismérések, doppler mérések) - a műholdak pályaadatait (fedélzeti pályaelemek az észlelt műholdakra) - a meteorológiai paramétereket (hőmérséklet, légnyomás, rel. páratartalom) - mindhárom adattípust külön fájlban rögzítjük (.YYO,.YYN,.YYM) - minden fájl két részből áll: fejléc (header), törzs (body)

A RINEX adatformátum – a mérési adatok fájlja (.YYO) 2.11 OBSERVATION DATA M (MIXED) RINEX VERSION / TYPE teqc 2007Jun :12:00UTCPGM / RUN BY / DATE BUTE MARKER NAME 11209M001 MARKER NUMBER BUTE/DGS OBSERVER / AGENCY 4722K06130 TRIMBLE NETR REC # / TYPE / VERS 0 RCV CLOCK OFFS APPL TRM TZGD ANT # / TYPE APPROX POSITION XYZ ANTENNA: DELTA H/E/N 1 1 WAVELENGTH FACT L1/2 10 C1 P1 P2 C2 L1 L2 S1 S2 D1# / TYPES OF OBSERV D2 # / TYPES OF OBSERV INTERVAL GPS TIME OF FIRST OBS Linux |Pentium IV|gcc -static|Linux|486/DX+ COMMENT GPSBase Nov-08 01:07:39 COMMENT END OF HEADER R13G25G 7G 8R11G10R14G13R 4G23G20G16 G 4R20G27G 2R

A RINEX adatformátum – a pályaadatok fájlja (.YYN) 2 NAVIGATION DATA RINEX VERSION / TYPE CCRINEXN V1.6.E UX BKG, FRANKFURT 19-NOV-08 12:55 PGM / RUN BY / DATE CONCATENATED NAVIGATIONFILES FOR IGS COMMENT E E E E-07 ION ALPHA E E E E+06 ION BETA E E DELTA-UTC: A0,A1,T,W 14 LEAP SECONDS END OF HEADER E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E E+00

A GNSSNet.hu szolgáltatásai Valósidejű mérések igazolása földhivatali leadáshoz:

A GNSSNet.hu szolgáltatásai

+ VITEL kód

A GNSSNet.hu szolgáltatásai Nincs igazolás ellenőrzés nélkül (földhivatali ellenőrzés):

A GNSSNet.hu szolgáltatásai

Egyéb adatforrások IGS (International GNSS Service) és EUREF-EPN (EUREF – European Permanent Network) adatközpont: BKG – - IGS pályamegoldások, és Földforgás paraméterek (ultra-rapid, rapid és final); - IGS állomások, illetve EPN állomások rögzített adatai (napi); - bizonyos állomásokra órás adatok is elérhetőek. - 30s rögzítési gyakoriság, INGYENES!!! EUREF-IP: - valósidejű NTRIP alapú adatszolgáltatás néhány EPN állomásról (pl. BUTE)

Köszönöm a figyelmet!