GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai megoldása. A kiegyenlített koordináták transzformálása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Lineáris regressziós MODELLEK
Lineáris egyenletrendszerek
Koordináta transzformációk 2
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
A vízszintes mérések alapműveletei
Számítógép, navigáció az autóban
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Kalman-féle rendszer definíció
Elemi bázistranszformáció
Nem lineáris modellek fotogrammetriai alkalmazása a geokörnyezettudományban DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS Jancsó Tamás 2005 Nem lineáris modellek fotogrammetriai.
Koordináta transzformációk
Geodézia I. Geodéziai számítások Pontkapcsolások Gyenes Róbert.
Koordináta transzformációk
Geodézia I. Geodéziai számítások Álláspont tájékozása Gyenes Róbert.
Készítette: Zaletnyik Piroska
Számítógépes algebrai problémák a geodéziában
Globális helymeghatározás
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
Dr. Takács Bence, adjunktus
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Regresszió számítás Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése Geodéziai mérések – pontok helyzete, pontszerű információ Lineáris regresszió.
Térbeli infinitezimális izometriák
Függvénytranszformációk
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
III. előadás.
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Lineáris korreláció és lineáris regresszió. A probléma felvetése y = 1,138x + 80,778r = 0,8962.
x2 x2 – 5x + 6 x(x ) + x(–2)+ (–3)(x) + (–3)(–2) = (x – 3)(x – 2) = Végezzük el a következő szorzást: (x-3)(x-2) =
Lineáris transzformáció sajátértékei és sajátvektorai
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Lineáris algebra.
Koordináta-geometria
Textúra elemzés szupport vektor géppel
Kétismeretlenes elsőfokú (lineáris) egyenletrendszerek
Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban A helymeghatározás során alkalmazott koordináta-rendszerek.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban Transzformáció. Térbeli hasonlósági transzformáció.
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Lineáris regresszió.
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
6. tétel: Geodéziai mérőeszközök és mérőműszerek
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Lineáris algebra.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Valószínűségszámítás II.
Nagy Szilvia 2. Lineáris blokk-kódok II.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Műholdas helymeghatározás 5. előadás
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Műholdas helymeghatározás 6. előadás
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Lineáris egyenletrendszerek
III. előadás.
Valószínűségi változók együttes eloszlása
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Előadás másolata:

GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai megoldása. A kiegyenlített koordináták transzformálása.

Tartalom Az elmúlt órákon áttekintettük: - a GNSS műholdak pályaszámítását; - a méréseket terhelő szabályos hibákat; - a helymeghatározási módszereket és a hozzájuk kapcsolódó közvetítőegyenleteket; - a különféle lineáris kombinációkat; - a ciklustöbbértelműség feloldásának kérdéseit. Mai teendőnk: - a helymeghatározás matematikai megoldásának áttekintése: hogyan kapjuk meg a hálózati pontok koordinátáit a méréseinkből? - a kiegyenlített koordinátákat hogyan tudjuk beilleszteni az országos hálózatba (koordináta-trnaszformáció)

A matematikai megoldás menete Rendelkezésünkre állnak a közvetítőegyenletek (pl. az AB bázisvonalra, illetve j,l műholdakra felírt kettős különbségekre: A kettős különbségeket, mint fiktív mérési eredményeket, felírhatjuk az összes lehetséges független kombinációban (pl. több műholdra végzett észlelések esetére). Ezt követően meg kell találnunk a paraméterek legvalószínűbb értékét, amely a kettős különbségekhez rendelt javítások súlyozott négyzetösszegét minimalizálja! Legkisebb négyzetek módszerén alapuló kiegyenlítés! Ezt követően meghatározzuk a paraméterek kiegyenlített értékét (pl. koordináták), valamint azok kovariancia-mátrixát is.

Kérdések a megoldással kapcsolatban Hogyan vegyük fel a fiktív mérési eredményeket leíró súlymátrixot? Hogyan kezeljük a hálózatban végzett méréseket (több műszer együttes észlelésének feldolgozását)?

A különbségek korrelációja Meg kell különböztetnünk kétféle korrelációt: - fizikai (pl. ugyanazon műholdra, de más pontokon végzett észlelések) - matematika (a fázistávolságok különbségképzése során kialakuló korrelációs kapcsolatok leírása) Csak az utóbbival foglalkozunk, mivel feltesszük, hogy a fázismérések csak véletlen jellegű hibával terheltek (az összes szabályos hibát már figyelembe vettük), amelyeknek a várható értéke 0, a varianciája pedig  2. Vezessük be a fázistávolságok vektorát (  ). Feltéve, hogy a fázismérések azonos pontosságúak, felírhatjuk, hogy:

Az egyszeres különbségek korrelációja Legyen két mérésünk (A és B pontokon) a j műholdra, t időpontban. Ekkor az egyszeres különbség: Ugyanezen két pontban a k műholdra az egyszeres különbség: A két egyszeres különbséget felírhatjuk mátrixos alakban is: ahol:

Az egyszeres különbségek korrelációja Írjuk fel az egyszeres különbségekre a hibaterjedés törvényét: mivel: így: mivel:

Az egyszeres különbségek korrelációja Azaz: Ebből látszik, hogy - az egyszeres különbségek függetlenek egymástól; - az egységmátrix mérete az egyszeres különbségek számától függ.

A kettős különbségek korrelációja Legyen 3 műholdunk (j,k,l), amelyek közül a j lesz a referencia-műhold. Végezzünk észleléseket A és B pontokból a t időpontban mindhárom műholdra, majd írjuk fel a kettős differenciákat: Ugyanez mátrixos alakban: ahol:

A kettős különbségek korrelációja A kettős különbségek kovarianciamátrixa tehát: Behelyettesítve az egyszeres különbségek kovarianciamátrixát: Elvégezve a mátrix-szorzást: Ebből látszik, hogy a kettős különbségek már korreláltak!!!

A súlymátrix előállítása kettős különbségekre A súlymátrix a kovarianciamátrix inverze (két kettős különbségre, ugyanazon epochában): n D műholdra ugyanabban az epochában (t):

A súlymátrix előállítása kettős különbségekre A súlymátrix előállítása több epochára (t 1,t 2,…,t n ): A súlymátrix tehát egy blokk-diagonál mátrix, ahol az egyes blokkok mérete eltérő lehet a kettős különbségek számának függvényében.

Abszolút helymeghatározás kódmérésekkel A Kódmérések közvetítőegyenlete k ponton j műholdra végzett kódmérés esetére: A javítási egyenletet a fenti egyenlet átrendezésével kaphatjuk:

Abszolút helymeghatározás kódmérésekkel A javítási egyenlet egyetlen műholdra: A javítási egyenletek n db műholdra mátrixos alakban: ahol:

Abszolút helymeghatározás fázismérésekkel A fázistávolságok közvetítőegyenlete: A javítási egyenlet: vagy:

Abszolút helymeghatározás fázismérésekkel A javítási egyenlet mátrixos alakban: ahol: Mindkét esetben azonos súllyal végezhetjük el a kiegyenlítést, de akár valamilyen magasságfüggő súlyozás is elképzelhető.

Rel. helymegh. fázismérésekkel (kettős különbségek) A kettős különbségek közvetítőegyenlete: vagy röviden:

Rel. helymegh. fázismérésekkel (kettős különbségek) A javítási egyenlet (egyetlen műholdpárra és két pontra): Vegyünk pl. 4 közös műholdat (ebből egyet kiválasztunk referenciaként, így 3 kettős különbség képezhető):

Rel. helymegh. fázismérésekkel (kettős különbségek) Vegyük észre, hogy egyetlen epochában végzett méréseknél a probléma nem megoldható! Figyeljük meg, hogy itt N értéke is ismeretlen! Első lépésben a kiegyenlítésből meghatározzuk, majd elvégezzük a ciklustöbbértelműség feloldását, aztán már csak  x,  y,  z lesz az ismeretlen.

Hálózatkiegyenlítés Az előbbiekben láthattuk, hogy pl. relatív helymeghatározás esetére (egyetlen AB vektorra), hogyan írhatóak fel a közvetítőegyenletek, illetve a javítási egyenletek. Nézzük meg, hogy a kiegyenlítést hogyan hajthatjuk végre különböző esetekben: - Bázisvonalankénti feldolgozás; - valódi hálózatként történő kiegyenlítés.

Bázisvonalanként történő feldolgozás Használjuk a legkisebb négyzetek módszerét a kiegyenlítésre! Már felírtuk a javítási egyenleteket (relatív helymeghatározás két pont között, kettős különbségek feldolgozásával): A legkisebb négyzetek módszere szerint oldjuk meg az alábbi szélsőérték-feladatot: Hogyan vegyük fel a súlymátrixot? - kódtávolságok, illetve fázistávolságok feldolgozásánál: a mérések függetlenek, így a súlymátrix egy egységmátrix; - egyszeres különbségek feldolgozásánál (a vevőórahiba nem esik ki!): a mérések függetlenek, így a súlymátrix egységmátrix; - kettős különbségek esetén (a vevőórahiba is kiesik!): a mérések korreláltak, így csak olyan súlymátrix vehető fel, amely a korrelációt figyelembe veszi.

Bázisvonalanként történő feldolgozás Korábban már levezettük a kettős különbségek kovarianciamátrixát, illetve a súlymátrixot is: ahol:

Bázisvonalanként történő feldolgozás A megfelelő súlymátrix felvétele után az ismeretlen paraméterek meghatározhatóak a legkisebb négyzetek módszerével: Hogyan dolgozunk fel egy egész hálózatot (ahol nem csupán egyetlen vektort mérünk)? A bázisvonalanként történő feldolgozás esetén minden bázisvonalat (vektort) egyenként, egymástól függetlenül feldolgozunk, így meghatározzuk a vektort alkotó pontok közötti koordinátakülönbségeket. N pontból álló hálózat esetén ez összesen vektor feldolgozását jelenti, amelyekből csak (N-1) vektor független egymástól.

Bázisvonalanként történő feldolgozás A bázisvonalanként történő feldolgozás előnyei és hátrányai: Előny: - A fölös vektorok felhasználhatóak a poligonzárások ellenőrzéséhez; - Más-más mérési periódusban meghatározott ugyanazon két pont közötti vektor külön megoldásként fog szerepelni az eredményekben (ellenőrzési lehetőség pl. pontraállási hibára v. antennamagasságmérésre); - A különböző mérési periódusokban meghatározott vektorok együtt kiegyenlíthetőek; Hátrány: - az egyidőben mért vektorok közötti korrelációt elhanyagolja ez a megoldás (minden bázisvonalat egymást követően, külön-külön dolgoz fel). - valamivel pontatlanabb eredményre vezet, mint az együttes feldolgozás.

Többpontos együttes kiegyenlítés Az egész mért hálózatot egyben egyenlítjük ki, ezáltal figyelembe van véve a vektorok közötti korreláció is. Nézzük meg ezt az esetet a kettős különbségeket felhasználva: - az ABC háromszögben (A pont a referencia); - j,k,l,m műholdakra végzett észlelések (j a referencia-műhold); - egyetlen epocha (t) Összesen (n r -1)(n s -1) különböző kettős differencia írható fel az észlelésekből. Esetünkben n r =3, n S =4, így 6 különböző kettős differencia állítható fel.

Többpontos együttes kiegyenlítés A 6 különböző kettős különbség: Mátrixos alakban felírva:

Többpontos együttes kiegyenlítés A variancia-kovariancia mátrix: Ami az alábbi egyszerűsített alakra hozható: Kifejtve: Láthatjuk, hogy a különböző kettős különbségek korreláltak! A súlymátrix levezethető a var-kov mátrix inverzeként:

A bázisvonalankénti, illetve többpontos feldolgozás összevetése Általában a bázisvonalankénti kiegyenlítés egyszerűbben megvalósítható (kisebb memóriaigény, egy-egy lépésben kevesebb változó), valamint könnyebb a mérési hibák azonosítása és kiküszöbölése (pl. antennamag. mérés, pontraállás). A többpontos kiegyenlítés figyelembe veszi a vektorok közötti korrelációt is, és jobban használható a ciklusugrások javítására. Általában a nagypontosságú feldolgozásoknál a többpontos módszer használandó (pl. Bernese), míg a mérnöki gyakorlatban elterjedt feldolgozószoftvereknél a bázisvonalankénti feldolgozás terjedt el. Így elő tudtuk állítani a hálózati pontok X,Y,Z koordinátáit a WGS-84 rendszerben.

Térbeli koordináták átszámítása elkülönült vízszintes és magassági rendszerekbe A kapott koordinátákat át kell transzformálnunk az országos rendszerbe: - elkülönült vízszintes és magassági hálózat; - helyi dátum (pl. HD-72) eltér a WGS-84 ellipszoid méreteitől és elhelyezésétől is; Ismernünk kell azonos pontokat mindkét rendszerben (pl. OGPSH). A transzformált koordináták dimenziója szerint megkülönböztethetünk egy-, két-, illetve háromdimenziós transzformációkat.

Transzformációs eljárások Háromdimenziós transzformációk: Térbeli hasonlósági transzformáció; Térbeli polinomos transzformáció. Kétdimenziós transzformációk (pl. a helyi rendszerben csak síkkoordináták adottak): síkbeli hasonlósági transzformáció; ellipszoidi vetületek alkalmazása; azimutokból és távolságokból álló hálózat számítása kétlépcsős modell alkalmazása Egydimenziós transzformáció (magasságmeghatározás): magasságok transzformálása geoidmodell segítségével

3D transzformációk – a térbeli hasonlósági transzformáció Az ellipszoid geometriai középpontjában definiált térbeli derékszögű koordinátarendszerek közötti kapcsolatot állítjuk elő. WGS-84, ETRS, ITRS rendszerekben ez egyértelmű, hiszen eleve ilyen koordinátákat kapunk. Hogyan lehet előállítani ugyanezt a helyi (országos) rendszerben? H LS (Y,X) LS (X,Y,Z) GPS h=H, vagy h=H+N ( , ) LS ( ,  h) LS (X,Y,Z) LS Geoid modell 3D transzformáció

3D transzformációk – a térbeli hasonlósági transzformáció

ahol: 7 transzformációs paraméter -> minimum 3 közös pont szükséges a paraméterek meghatározásához.

3D transzformációk – a térbeli hasonlósági transzformáció A transzformációs paraméterek meghatározása A közvetítő egyenletek mátrixos alakja: A közvetítő egyenlet nem lineáris, ezért linearizálni kell. Feltételezzük, hogy az elfordulások kicsinyek, így:

3D transzformációk – a térbeli hasonlósági transzformáció Így az alábbi javítási egyenletrendszert írhatjuk fel (minden azonos pontra): ahol: A legkisebb négyzetek módszerével a 7 paraméter kiegyenlített értéke (és azok középhibái) is meghatározhatóak.

3D transzformációk – a térbeli hasonlósági transzformáció A maradék ellentmondások: - a paraméterek meghatározása után az azonos pontok transzformált koordinátái is kiszámíthatóak (X LS * ) - a transzformált koordináták és az eredeti (helyi rendszerbeli) koordináták különbsége adja a transzformáció maradék ellentmondásait pontonként: A transzformált és az eredeti ponthely távolsága:

3D transzformációk – a térbeli hasonlósági transzformáció A transzformáció középhibája (3D): Ha transzformáljuk a maradék ellentmondásokat a topocentrikus koordinátarendszerbe, akkor a vízszintes és a magassági középhibákhoz juthatunk: A transzformáció középhibája (2D):A transzformáció középhibája (1D):

3D transzformációk – a térbeli hasonlósági transzformáció A térbeli hasonlósági transzformáció jellemzői: - A hasonlósági jelleg miatt nem enged torzulásokat. Emiatt nagyon hasznos a közös pontok durva ellentmondásainak feltérképezéséhez. - Szükség van a vetületi egyenletek ismeretére. Ez okozhat problémát az EOV esetében. - Mivel a térbeli koordináták a vetületi torzulásokat nem tartalmazzák, a modell nagyobb munkaterületen is alkalmazható. - Oda-vissza átszámítási lehetőség (paraméterek azonosak, csak ellentétes előjelűek – ha kicsinyek az elforgatások) - minden közös pontra mindhárom koordinátát ismernünk kell (vagy feltételezéssel élhetünk pl. a magasságra vonatkozóan)

Köszönöm a figyelmet!