BESZÁLLÍTÓI ÉS INTEGRÁTORI KÉPZÉS, KÉPESSÉG, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ KONFERENCIA Lukácsy Gergely Igazgató-helyettes Befektetési igazgatóság Projektmenedzsment.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Magyar Export-Import Bank Rt.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
A MŰSZAKI FELSŐOKTATÁS ÉS AZ ITD HUNGARY SZEREPE ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEI A BERUHÁZÁSI VERSENYBEN Lukácsy Gergely Igazgató-helyettes Befektetési igazgatóság.
A Pannon Autóipari Klaszter integrációs szerepe
ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Pannon Logisztikai Klaszter. Nyugat-Dunántúli Régió.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Beszállítói és integrátori képzés, képesség, készségfejlesztő konferencia Dr. Garamhegyi Ábel Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatokért felelős szakállamtitkár.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Zöld kommunikáció - esetek November 21.. Mit tudunk?
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A Regionális Fejlesztési ZRt. szerepe, tevékenysége Záhony és térsége fejlesztésében Dr. Vajdáné dr. Horváth Piroska vezérigazgató.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Befektetési Akvizíció, magyar befektetési projektek kezelése
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Támogatási lehetőségek Magyarországon megvalósuló beruházásokhoz Ésik Róbert elnök november 17.
MENTOR Nemzeti Beszállítói Program (előkészítés alatt)
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
Nemzeti Technológiai Platform a
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
BME Részidős Mesterképzés 2015 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Bérek, jövedelmek, trendek Emberi erőforrás menedzsment Bérek, jövedelmek, trendek Dr.
Franciaország – Magyarország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Nikoletti Antal Helyettes Államtitkár NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Növekedés a tőzsdével ELITE Program, együttműködésben a BÉT-tel
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

BESZÁLLÍTÓI ÉS INTEGRÁTORI KÉPZÉS, KÉPESSÉG, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ KONFERENCIA Lukácsy Gergely Igazgató-helyettes Befektetési igazgatóság Projektmenedzsment ITD Hungary Zrt. Budapest, április 23.

Az ITD Hungary… … az Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium háttérintézménye; … speciális gazdaságfejlesztési feladatokat lát el (ld. következő dia); … a kormányzat közvetlen vállalati kapcsolattartást igénylő feladatait végzi; … tanácsadó, támogató szolgáltatásokat nyújt a vállalkozásoknak üzletfejlesztési és beruházási témákban; … budapesti központ, 6 régiót érintő belföldi hálózat, 8 határmenti külföldi képviselet, 55 külföldi iroda a hálózatban. Mit is csinál az ITD?

Kulcskompetenciák 1. Befektetés-ösztönzés „Egyablakos” szolgáltatási rendszer a potenciális beruházóknak ezen belül: -Projektmenedzsment -Támogatási „egyablak” -Implementációs szolgáltatások -After-care program 2. Üzletfejlesztés magyar vállalatok… … külpiacra jutásának elősegítése … tőkekihelyezésének elősegítése … beszállítói lehetőségeinek maximalizálása 3. A társaság további kiemelt feladatai -gyakorlati és céges tapasztalatok becsatolása az állami versenyképesség- növelő programokba -az NFGM támogatása az ágazati gazdaságfejlesztő programok kidolgozásában -gazdasági országimázs építése Mit is csinál az ITD?

2008-ban 30 pozitív befektetői döntés született 1,54 milliárd EUR új munkahely Mit csinált az ITD 2008-ban? Befektetés-ösztönzési igazgatóság

A válasz a beruházási döntések módszertanában van… Mi is az ITD és az oktatás, képzés kapcsolata?

A beruházási döntések módszertana Az ITD és az oktatás

A beruházási döntések módszertana Az ITD és az oktatás

Sikeres (szak)képzés = sikeres ITD Globális és regionális verseny a beruházásokért Csak az országok versenyeznek? … a közép- és hosszú távú működés biztosítása. A beruházó két elvárása a munkaerővel kapcsolatban: - megfelelően képzett - adott helyen elérhető A beruházó legnehezebben és legköltségesebben kivédhető kockázata a munkaerő! Nem! Régiók, sőt telephelyek, városok, mert a cél … Az ITD és az oktatás

Az „ír csoda” és az oktatás Jelentős hozzáadott érték előállítása megfelelően képzett szakemberekkel… - Tudatos stratégia (TTT: technology, talent, tolerance) - Ma a hallgatók több, mint 60%-a vesz részt - mérnöki; - természettudományos; - számítástechnikai és - üzleti képzésben. (Forrás: IDI) … az üzemi és gyártástechnológia, folyamatfejlesztés és K+F terén. Stratégiai gondolkodás

Stratégiai megközelítés: Rövid távú vs Hosszú távú feladatok Az oktatás terén ugyanaz szükséges rövid és hosszú távon is: Az egyetemek/főiskolák és a vállalkozások olyan kommunikációja, amely 1. strukturált, 2. folyamatos és 3. közvetlen. Rövid táv / Hosszú táv…

A világban: a K+F trendek = az iparág jövője I. A „zöld fejlesztések” jövője: 1) EIB megemelt támogatása a „zöld fejlesztések”-re: - 2mrd-ról 7mrd EUR-ra tervezi emelni H1-ben a direkt K+F támogatást; - tavaly 30mrd EUR-t jeleztek előre a CO 2 kibocsátás csökkentésére irányuló K+F-re 2) Egyetemek és vállalatok együttműködése: gyakorlat orientált tevékenység, projektek, vezetői programok, nagy számú szak (pl. Lawrence Tech, MI) II. Biztonság-technológiai fejlesztések Autóipar Magyarországon - közel 100,000 alkalmazott gyártó vállalatoknál, - értékben a teljes ipari termelés közel 19,4%-a - a termelés kb. 90%-a exportra kerül - folyamatos gyártástechnológiai fejlesztések, nagy igény „process-mérnökökre” Amire érdemes odafigyelnünk…

K+F mérnök igény „Ipari mérnök” igény Autóipar

Hot topics , a jövő lehetőségei Telephelyválasztás speciális kritériumai Optoelektronika (display panelek: LCD, plazam, OLED) Logisztikai kapcsolat Nagyszámú munkaerő elérhetősége ( fő) Beszállítók elérhetősége White goods (jelentős bővülés valószínűleg csak a légkondicionálók terén) Beszállítók elérhetősége Logisztikai kapcsolat Nagyszámú munkaerő elérhetősége (1000+ fő) Mikroelektronika Magasan képzett, megfelelő számú munkaerő (mikroelektronikai képzés) Hi-tech ipari kultúra Magas hozzáadott értékű alapanyagok elérhetősége Egyetemi együttműködés lehetősége Elektronika

Magyarország - KKE legnagyobb elektronikai gyártó és exportőr országa - Közel foglalkoztatott a szektorban - Kb. 90%-os exportarány Áldás vagy csapás a jövő? Rajtunk múlik! Elektronika

The Changing Value Chain: Old & New R&DMANUFACTUREMARKETINGSALESDIST. OLD NEW PROCESS ENGINEERING RE-ENGINEERING SUPPLY CHAIN MANAGEMENT SUB-CONTRACTING DIRECT SALES / WEB / B2B CUSTOMER SUPPORT LOGISTICS MANAGEMENT Forrás: IDI Workshop, november, Dublin

A 21st Century Corporate Value Chain R&D Engineering HQ out sources manufacture but retains R&D&C (Customer Responsability) Outsourced „The Company” Outsourced Centralised in Regions / Outsourced Non-Core Functions are outsourced but the whole organisation works as a vitrual sinlge company. MarketingCustomers Manufacturing SalesServices Payments Receivables Forrás: IDI Workshop, november, Dublin

Élettudományok (Pharma) Gyártás: Relokáció/ bezárások Outsourcing Gyártás koncentráció → Kisebb, kutatás-orientáltabb cégek K+F: K+F outsourcing: feltörekvő piacokon, partnerkapcsolatok alapján (1. Kína 2. Közép-Európa) A biotechnológia felé fordulnak Kiemelkedő tudósok és managerek alkalmazása Stratégiai cégfelvásárlások (kisebb biotech cégeket) Nagy gyógyszergyártók gyakori stratégiái

Melyek a legfontosabb „location” faktorok? Képzett tudósok és „jó” egyetemek (jó K+F programokkal és megfelelő nagyságú hallgatói bázissal) Jó menedzseri képességgel rendelkező vezetők Klaszterek, számos cég azonos szektorból (ld. Írország) Specializált laborok, science parkok Jó együttműködés a kormányzati és a magán partnerek között Élettudományok (Pharma)

K+F mapping projekt Cél: 1.Egyre több tudás-intenzív tevékenység letelepítése Magyarországon 2.A „hagyományosan” erős szektorokba további K+F potenciál becsatolása Ezért: - K+F kiemelt területként kezelve az ITD-nél - A tudástérkép megrajzolása, a kimagaslóan versenyképes ágazatok, kompetenciák azonosítása most van folyamatban - új kommunikációs termékek, befektetés-ösztönzési módszerek kidolgozása Mit tesz, mit vállal az ITD?

Megoldási lehetőség: Rendszeres, évente elvégzett rövid, közvetlen felmérés a vállalkozások igényeiről és a szaktudás alapú fejlesztések feltételeiről, lehetőségéről. Amire szükség van: Folyamatos és strukturált információáramlás a vállalkozások és az oktatás intézmények között. Egy javaslat Célok: 1. Információ a vállalatok fejlesztéseit megalapozó jövőbeli szakemberigényről 2. Információt kapni a vállalatok aktuális szakember ellátottságáról 3. Visszacsatolás biztosítása az egyetemek, főiskolák felé

Mit tud az ITD hozzátenni egy ilyen irányú összefogáshoz? - Széleskörú vállalati kapcsolatrendszer (üzletfejlesztési és befektetési téren is) - Országos regionális hálózat - Napi kapcsolat a vállalkozásokkal, oktatási intézményekkel, önkormányzatokkal - A nemzetközi trendek, stratégiák naprakész ismerete: - vállalatfejlesztés és beruházás; - beszerzési gyakorlat, elvárások. Mit tesz/vállal az ITD?

Várt hatások, haszon (direkt és indirekt): 1.A jelen, de főleg a jövő vállalkozási igényeinek még jobb kiszolgálása 2.FDI beáramlás támogatása a legfontosabb, a képzési oldalról 3.Új munkahelyek generálása 4.A végzősök elhelyezkedési esélyeinek javítása 5.Export és beszállítói üzletek növekedése, 6.Új iparágak meghonosítása vagy kibontakozó iparágak megerősítése (pl. mikroelektronika, napelem-gyártás, repülőgépipar) Mit várunk?

Azaz röviden: A gazdasági versenyképesség növekedése és a munkahelyek hosszú távú biztosítása. Mit várunk? Eszköz: stratégiai gondolkodás, együttműködés a vállalati, az oktatási, és a kormányzati oldal között

Köszönöm a figyelmet! Lukácsy Gergely Befektetési igazgatóság ITD Hungary Zrt. Budapest, április 23.