VÁROSI TÉR NÉHÁNY PÉLDA ÉPÍTÉSZETI BEAVATKOZÁSOKRA URBÁNUS LÉPTÉKBEN ÉPÍTÉSZET ALAPJAI3. TERVEZÉSI FELADAT2013/2014. N. I. ÉVF.II. FÉLÉV.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka
Tükrök leképezése.
Szerkezettan I. épületszerkezettan
Digitális Fotó Magazin január-február.  A képkompozíció vonatkozásában a pont kifejezés olyan kompozíciós eszközre utal, amely a képmezőhöz képest.
IP kamerás videó megfigyelő rendszer
MEH - MAKK konferencia és fórum 1 Egy hazai fejlesztésű terhelésbecslő és szélerőmű termelésbecslő szoftver Bessenyei Tamás
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
Picasso: Festival Mondial HUNGART ©
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1063 Budapest, Munkácsy M. u. 16.  Tel/Fax: , web: 
Számítógépes grafika Szirmay-Kalos László
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Biokémia: az élő anyagok kémiája
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP Barlangok keresése és vizsgálata a Marson Deák Márton ELTE Természetföldrajzi Tanszék Geográfus hallgató A program az ELTE jubileumi.
SZAKRÁLIS 2 _ KORTÁRS TENDENCIÁK - összefüggésrendszerek: anyag, fény, szerkezet, egyén és közösség -
Homorú tükör.
interperszonális személyiség-koncepciója
Készítette: Bodnár Attila
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
2. előadás GÉPRAJZ, GÉPELEMEK I..
P z : egy „elemi” projektív transzformáció M = ( m m m m ); P z = ( ) | m m m m | | | | m m m m | | | ( p p p p ) ( 0 0 r 1 ) az.
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 18.
Change blindness Változás -vakság.
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
3. Vetületi ábrázolások számítási eljárásai
Publikációs portál Analízis modell UML bázisú modellezés és analízis Csapat: UML7 (Percze Dániel, Rajnai Zoltán, Ráth István, Tóth Dániel, Vágó Dávid)
Építészettörténet.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Európa városi történelme
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Kiállítás-tervező Kipróbáljuk, milyen feladatokkal kell megbirkóznia egy kis múzeum kiállításkészítő muzeológusának. Egy dia legyen egy szokásos múzeumi.
VII. Szalvéta bemutató Hol töltsd az idődet. Kezdetben az időd 100% - át emberek szponzorálásával kellene töltened. Igaz, hogy az első néhány hét.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Nem más csak egyszerü logika!
Rövid összefoglaló a függvényekről
GRAFO-LIFE hatékony segítség a mindennapokban. GRAFO-LIFE A hétköznapokban felmerülő stressz- és krízishelyzetek három csoportba vezethetőek vissza: 1.
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Építészeti műszaki rajz
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Összeállította: Nikli Károly 2013
Hasonlóságok és különbségek a reneszánsz és az alföldi realizmus művészetében.
NOX_ Lars Spruybroek [ 1959-ben Rotterdamban született [ építész, képzőművész, író [ 1989-ben Delfti Műszaki egyetem diplomázott [ 1991-ben Maurice Nio.
A tantárgy komplex jellegű!! A tervezés két szakaszra oszlik: 1. Távlati felkészülés 2. Közvetlen előkészület az órára.
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Önértékelési projektterv
KÜLÖNLEGES ÉPÜLETEK A VILÁGON 50 Strange Buildings of the World
Juicy Salif citrusfacsaró
Árnyékszerkesztés alapjai
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
Épületelemek árnyéka.
Hatékony és pontos munkavégzés
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Képek jelentés-elemei
Hatékony és pontos munkavégzés
Ki mit tud? december óra 330 terem
Universitat de Barcelona Facultat d’Educació Campus Mundet
Előadás másolata:

VÁROSI TÉR NÉHÁNY PÉLDA ÉPÍTÉSZETI BEAVATKOZÁSOKRA URBÁNUS LÉPTÉKBEN ÉPÍTÉSZET ALAPJAI3. TERVEZÉSI FELADAT2013/2014. N. I. ÉVF.II. FÉLÉV

A FELADAT: -A korábban már megismert Tabán elmélyültebb feltárása, analóg fogalmak értelmezése mentén. -Lehatárolt építmény vagy környezeti beavatkozás létrehozása, mely egy mottó térbeli leképezésére. -Városi lépték, nagyobb összefüggések feltárásával CSAPAT MUNKA: 2-3 fős csoportok közösen dolgozva, team-munkában készítik el a feladatokat!

- Kilátás: Pontok közötti, távoli kapcsolat lehetősége, összefüggés nem kizárólag fizikai értelemben lehetséges, hanem más elvont síkokon is. - Erdő/Liget: Olyan strukturális helyzet, melyben az elemek egymáshoz való viszonya összetartozást sejtet. a viszony egyrészt önmagába, másrészt kifelé is mutat. (pl; tisztás-bentlevés, ösvény- áthaladás) A Tabán területén a növényzeten kívül más elemek halmaza is alkothatja ezt a rendszert. - Forrás: Origó, vagy kiindulási pont, mely kezdetét jelenti egy összefüggő alakítás folyamatának. Az alakítás ebből eredezteti magát, annak továbbfejlesztése, vagy továbbírása. Fordított esetben a helyszínen lévő elemek rendszeréhez tartozó kiindulási pont megkeresése a feladat. - Talált tárgy(ak): Viszony egy meglévő, karakteres, tudatosan alakított helyzettel, melyet figyelembe kell venni a további alakítás során. Az alakítás, a kiegészítés értékelhető viszonyba kerül a már meglévővel. (pl; rom(ok) a föld alatt) - Nem helyek: „Része a térnek ugyan, de nem lakjuk be azt. Része a térnek, de nem valódi hely, csak a helyek közötti tér átmeneti eleme. Afféle kötőanyagot alkot: látszólag tartalmatlan, élettelen teret a belakott, megélt terek között.” Olyan helyek felkutatása, és az azokhoz való viszonyulás a feladat, melyek esetében az azokhoz való kötődés látszólag nehéz.A klasszikus értelemben véve, azok értéktelennek, maradék térnek látszanak. Azok identitása elválik a parktól, egyfajta inverz értelemben emelkednek ki a tér szövetéből.

Időbeosztás: A feladat elkészítésére 3 hét áll rendelkezésre, kettő konzultációs alkalommal; a. hét – a hely és az eszközrendszer megtalálása b. hét – a téralakítás részleteinek megoldása Beadandó munkarészek A3-as lapokon: a. 1:500 -a kiválasztott hely térbeli-, és gondolat kapcsolódási pontjait ismertetése, (egy A/3 tablón: fotók, szabadkézi vázlatok) -a beavatkozás helye, annak függőleges és vízszintes térmetszetei, (egy A/3 lap) b. 1:100/1:200 a beavatkozás nagyságához igazítva -a beavatkozás, térbeli alakítás, függőleges és vízszintes térmetszetei, -távlati kép -a tervezett kiegészítés modellje, az értelmezéshez szükséges terep megmodellezésével -makett fotók

GREEN SQUARE – VALLO SADOVSKY - POZSONY

INTERACTIVE PUBLIC ART INSTALLATION –DANIEL LYMAN –SALT LAKE CITY

CANADA HOUSE –BING THOM -LONDON

BA - LIK – VALLO SADOVSKY-POZSONY

TORRES DE SATÉLITE –LUIS BARRAGÁN –MEXICO CITY

BLURRING BOUNDARY –KIM CHANG-GYUN–SOUTH KOREA

MULTIFUNCTIONAL STRUCTURE –BATLLE I ROIG ARQUITECTES–BARCELONA