Kiss Gábor A Magyar SEPA Egyesület Elnöke, UniCredit Bank Hungary Zrt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az IG2 hatása a vállalatok pénzügyeire
Advertisements

Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.
A statisztika rejtelmei
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
GAZDÁLKODÁSI FELADATOK ELLÁTÁSA 2013.
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
© 2011 Ness Technologies – Proprietary and Confidential CEBC - e-Banking Summit május 12. Az InterGIRO2 bevezetésének kihatásai a banki elektronikus.
CREDEURO & ICP Zabó László. CREDEURO Standard n Az Európai Fizetési Tanács (EPC) által kibocsátott „üzleti szabvány” a kisösszegű, határon.
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Mylogo is member of Erste Group (this is optional: please cancel completely from the Master, if not needed or just cancel this info) E RSTE B ANK „Olaj.
AlertPay Internetes Számlához Bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP. -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
AZ UNICREDIT és a napon belüli SEPA fizetésforgalom
A magyar háztartások fizetési szokásai
Pénzforgalom – Magyarország 2020
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
DEXTER Informatikai Kft ETR Pénzügyek. DEXTER Informatikai Kft Tartalom  Alapelvek  Fogalmak  A pénzügyi folyamat  Kifizetési és befizetési.
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
E-beszerzés Bravo csoport.
AlertPay internetes számlához bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
EBA STEP2 Az első pán-európai elszámolási rendszer a kisösszegű euró átutalások teljesítésére Bartha Lajos február 23.
2560/2001/EK rendelet Prágay István. Az Egységes Euró Övezet jogi szabályozása a Belső Piacon n A jogi szabályozás céljai (a felülvizsgált Pénzügyi Szolgáltatások.
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
1 A T- NAPOS UTALÁS GAZDASÁGI HATÁSAI Kovács Levente KDB Bank Zrt., vez.ig.h. Budapest február 8. „InterGIRO2- Napon belüli elszámolás” Magyar Közgazdasági.
Szarvasné Vadászi Csilla
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
EME Zrt. 2007/Fürst György/ EME mobilfizetés – bankszámláról?! Füst György Igazgatóság elnöke EME Zrt november 20. EME mobilfizetés - Bankszámláról?!
Működőképes Elektronikus Ügyintézési Modellek e-Szignó Üzleti Megoldások Barsi András Attila Microsec Kft november 12.
Pénzszámlaszám struktúra átalakítás Konzultációs fórum Április 18.
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Fejlesztés Menedzser ismertető II.rész 1 A Projektekről nyilvántartott fontosabb adatok Alapadatok, Mérföldkövek, Emberi erőforrások, Költségek, Szoftver.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
TARGET, SWIFT,EBA rendszerek bemutatása
Az áfa-törvény jövő évi változásai
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Pénzforgalmi terv a gyakorlatban
III. További finanszírozási alternatívák
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
Számviteli törvényváltozások évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban Bartha Lajos február 8.
Egy termék tanúsítása — tapasztalatok és következtetések Vágujhelyi Ferenc.
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Abaqoos Banki virtuális pénztárca. Bankkártya vs. E-Banking alapú átutalás.
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt. HSF április 07.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
Az izraeli üzleti környezet vállalkozói szemmel Zsámboki Gábor vezérigazgató 1.
copyright © P2P Money Europe Inc.
A központosított illetményszámfejtő rendszer évi változásai
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Elektronikus számlázás - technológiai tapasztalatok
Típusos kockázatértékelési algoritmusok a szervezetek működési sajátosságainak figyelembe vételével Tarján Gábor.
Minden az azonnali fizetési rendszerről
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
Közbeszerzési Hatóság
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban
Előadás másolata:

A napközbeni elszámolás hatása az ügyfelek pénzforgalmi lehetőségeire és gyakorlatára Kiss Gábor A Magyar SEPA Egyesület Elnöke, UniCredit Bank Hungary Zrt. Ügyvezető Igazgató

Tartalom Miből lett a cserebogár? Avagy a napon belüli elszámolás és a SEPA kapcsolata Mi a SEPA, EURO még nincs mégis SEPA-zunk? SEPA hatástanulmány Miért érdemes a SEPA-ra átállni? A FRT döntései ... és ami utána történt  MNB szabályozás Az UniCredit és a napon belüli SEPA fizetésforgalom Az UniCredit csoport A Bankok stratégiájának háttere Átrendeződés Az UniCredit és a napon belüli elszámolás Teljesítési és kiegyenlítési kockázatok Értékteremtés a Napon belüli elszámolás során A Teljesítési és kiegyenlítési kockázatok csökkentése révén Az alkalmazott szabványok révén

Mi a SEPA, EURO még nincs mégis SEPA-zunk ? A SEPA célja a kis összegű europénzforgalom egységes, versenyképes és innovatív piacának kialakítása valamennyi készpénz nélküli euroalapú fizetés tekintetében, amit a műveletek teljes körű elektronikussá tétele követ. Az EURO bevezetésnek még nem ismert a céldátuma, DE Az EU direktívái biztosítják valamennyi tagországa számára a SEPA-hoz való csatlakozást Az Unió tagországai elkötelezték magukat az EURO bevezetése mellett Megvalósítása a belföldi fizetésforgalomban is elkerülhetetlen csak az időzítés a kérdés „ Közbevágott Pató Pál úr: "Ej, ráérünk arra még!"… … De ez nem az ő hibája; Ő magyarnak születék, S hazájában ősi jelszó: "Ej, ráérünk arra még!" „ Pest, 1847. november Petőfi S. Ez egyszer NE legyünk Pató Pálok !

Minden pénzforgalmi szereplő érintett és szinte minden változik SEPA hatástanulmány Fő kérdések A fő kérdés : a SEPA fizetési módok átvételét minél korábbi, vagy ellenkezőleg minél későbbi időpontra célszerű időzíteni Ezen belül Érdemes-e vállalkozni a SEPA szabványok Ft forgalomba történő átvételére? Hogyan, mennyi idő alatt valósítható meg? Következtetések: megéri változtatni, mert… A SEPA átállás elkerülhetetlen, az előrehozás költsége a tét, Későbbi átállás kényszerek között (defenzív pozíció) A fizetési forgalom fejlesztési ciklusa megkívánja, (pl.:napon belüli elszámolás) Megalapozza az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatások fejlesztését, Elősegíti a készpénz visszaszorítását, a további bankosodást (ha okosan alkalmazzuk és további szolgáltatásokat építünk rá), Ez egy feltétel a beszerzési - értékesítési értéklánc teljes elektronizálásához és automatizálásához, Multinacionális vállalatok számára előny az európai szabvány Szoftverfejlesztés SEPA szabvány alapú (adaptációs költség csökkenése, magyar fejlesztők versenyképessége) Ez nem más mint a pénzforgalom reformja: Minden pénzforgalmi szereplő érintett és szinte minden változik

Miért érdemes a SEPA-ra átállni ? Egységes szabályzat, világos jogok és kötelezettségek, új lehetőségek az átutalásnak nincs értékhatára az IBAN-t és a BIC-et használják a számlák azonosítására a visszautasított és visszaküldött átutalásokra átfogó szabványosított szabályok vonatkoznak, az eredeti üzenetre hivatkoznak, az okot szabványos formában tartalmazzák külön azonosító mező áll az ügyfelek rendelkezésre, maximum 35 karakter hosszúságban = eredeti kezdeményező azonosítója Bővített tartalom (követelés azonosító, átutaló tételazonosítója, bank tételazonosítója, átutaló/tényleges átutaló/kedvezményezett/tényleges kedvezményezett neve és azonosítója, teljes cím továbbításának lehetősége, stb.) Nemzetközi üzenetnyelv (UNIFI) Modern szintaxis (XML) Ügyféltől ügyfélig automatizálható adatfeldolgozás

Az FRT döntései A SEPA szabványnak megfelelő belföldi átutalás a napközbeni elszámolás keretében kerüljön bevezetésre Országos projekt indul a SEPA átutalás szabványának alkalmazására vonatkozó vállalati felkészülés támogatásának előkészítése érdekében

… és ami utána történtMNB szabályozás Mi - bankok - nem ezt a „babaruhát” akartuk A napon belüli elszámolás, mint kiegészítő szolgáltatás jelenjen meg SEPA-ban Átmeneti időszak : kötelező fogadás, de nem kötelező küldés a napközbeni SEPA klíringben (Az átmeneti idő végére, mindenki SEPA-zik, az utolsó klíring kör T+1 marad) Az ügyfél szabad választása (T+1, VIBER, napon belüli) Viszont nincs közös álláspont az időzítés tekintetében Jött a válság … majd a külön adó Az EURO bevezetése egyre messzebb… A napon belüli szolgáltatásra mennyire erős az üzleti/ügyfél igény Nincs SEPA végdátum sem Ezért az MNB – az MSE kérésére - közbelép Azt nem mondja, hogy a szabvány legyen a SEPA, de azt igen, hogy a bankok közötti utalás legyen közel olyan gyors, mint a bankon belüli ha egy ügyfél kap átutalást, ha akarja, legyen lehetősége még aznap továbbutalni 4 óra alatt a befogadástól a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójáig, a 4 órás szabály kizárja a rendszer szabotálását, a kamatnyereséget (float) Azaz nincs igazi átmenet, de most már csak ez az út járható…

Aki változtat, az túlél nem is a leginkább intelligens, „Nem a legerősebb egyed él túl, nem is a leginkább intelligens, hanem az, aki a változásokra leginkább képes felelni.”