A Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai kompetenciái a nemzeti értékek és hungarikumok kutatását és népszerűsítését támogató projektek megvalósításhoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
VIRTUS KULTURÁLIS EGYESÜLET Általános tájékoztató.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
A MaNDA: lehetőség a digitális örökség tényleges megőrzésére Előadó: Lovas Borbála a Mandalat Munkacsoport tagja.
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
Szlovákiai Magyar Adatbank
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
„ MEGYÉN INNEN… MEGYÉN TÚL…” A szakfelügyelet és a megyei intézmények együttműködése tapasztalatainak összegzése. KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS ORSZÁGOS.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Hálózatépítés és fejlesztés Heves és Besztercebánya megyében, valamint az ehhez kapcsolódó partnerségi programok generálása és fejlesztése HUSK/0901/1.5.1/0233.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Együtt a Jövőnkért Alapítvány Tapolca. Tapolca – a barlangok és vizek városa, ahol az alapítvány működik.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
A szervezet alapítói: Elnök: Bokor Ildikó, Tiszteletbeli elnök: Kolcsár József, a kézdivásárhelyi színház igazgatója, Alelnök: Fodor György, Főtitkár:
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
Országos Széchényi Könyvtár
2081 Piliscsaba, Wesselényi Miklós u. 10.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
főosztályvezető-helyettes
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai kompetenciái a nemzeti értékek és hungarikumok kutatását és népszerűsítését támogató projektek megvalósításhoz /Dr. Wimmer Éva, az MKE szaktanácsadója összeállítása alapján/ Fehér Miklós főtitkár Nyíregyháza, március 11.

Amiről szólni szeretnék: „Könyvtár anya” 8 évtized a nemzeti kulturális identitás megőrzésében Hungarikum kompetencia elemek Tudományos tevékenység, kutatás Konferenciák, előadások Publikációk, kiadványok Együttműködés, partnerség

A könyvtár olyan, mint … az édesanya! A kezdetekkor nélkülözhetetlen, azután elhagyjuk, elszakadunk, s ez így van rendjén. De mindig visszatérhetünk Hozzá! CSEPEREDŐ MESEKLUB A K Ö NYVT Á RBAN!

8 évtized Az MKE az ország legnagyobb közgyűjteményi - közművelődési intézményrendszerének civil szakmai szervezete ben alapították. Komplex tevékenységében jelen vannak azok a kompetenciák, kvalitások, melyek a társadalmi elvárások / igények kielégítését szolgálják az ismeretszerzés, a közösségépítés és az értékmentés folyamatában. Taglétszám 2300 fő. 17 megyei hatókörű, 12 országos hatókörű belső szervezeti egység, utóbbiak között az MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezete. Alapító Okirat szerinti céljaink: tudományos tevékenység, kutatás; nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés; kulturális tevékenység; a kulturális örökség megóvása; a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének javítása; a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység.

A hungarikum programhoz kapcsolódó tevékenységek, kompetencia elemek A könyvtári helyismereti gyűjtemény a nemzeti és lokális értékekről szóló írott, nyomtatott, digitális dokumentációk fontos gyűjtőhelye. A könyvtárosok a dokumentumokból tudásbázisokat hoznak létre. A hálózati működés segíti az ismeretek disszeminációját, a hatékony módszerek átadását. Az értékek közvetítésében a megfelelő szakmai tudással rendelkező könyvtárosok kompetens szereplők. Részt vettünk a jogszabály társadalmi vitájában. Felvettük a kapcsolatot a Hungarikum Bizottsággal, 4 ágazati bizottságba jelöltünk delegáltakat, ennek nyomán az MKE két tagját választották be a VM Hungarikum Bizottsága Kulturális Örökség Ágazati Szakbizottságába ben MKE Hungarikum Munkacsoportot állítottunk fel (11 fő). A munkacsoport szorgalmazza a bekapcsolódást a hungarikum programba.

A hungarikum programhoz kapcsolódó tevékenységek, kompetencia elemek A hungarikum program népszerűsítése, a vonatkozó jogszabályok megismertetése érdekében egyesületünk évi Vándorgyűlésén, Egerben Gyaraky Zoltán főosztályvezető úr, a Hungarikum Bizottság titkára 650 könyvtáros előtt tartott előadást. Részt vettünk az OMÉK keretén belül – szeptember 18-án – a hungarikumokról és nemzeti értékeinkről rendezett konferencián, melyen szervezetünk több taggal képviseltette magát. A Vidékfejlesztési Minisztérium évi Hungarikum pályázatán nyert támogatással 8 hungarikumról készítünk – könyvtárak helyismereti gyűjteményeiben végzett forráskutatás alapján – új ismeretanyagot tartalmazó tanulmányokat. Hivatkozott projektünket egy folyamat elindítójának szánjuk, amelynek során új ismeretekkel kívánjuk gazdagítani a Hungarikumok Gyűjteményébe, a Magyar Értéktárba és a helyi értéktárakba felvett nemzeti értékekről felhalmozódott társadalmi tudást.

Szakmai szervezetként az MKE lényegéhez tartozik a tudományos tevékenység. Tudományos tevékenység, kutatás A hivatásunk, mindennapi munkánk révén rendelkezésünkre álló könyvtári forrásanyagok kutatásával, feldolgozásával hozunk létre tudományos értékű, további kutatások alapjául szolgáló rendszerező munkákat (adattárak, bibliográfiák, stb.) Bizonyos szakterületen új eredményeket jelentő munkásságot folytatunk. Legszerteágazóbb kutatásaink a történettudományok területén valósultak meg. Emellett lakossági tanfolyamok tartásával aktív résztvevői vagyunk a társadalmi változásokból fakadó új igényekhez kapcsolódó felzárkózási folyamatnak (digitális átállás, az info-kommunikációs kompetenciák széles körben történő közvetítése).

Tudományos eredmények közreadása konferenciák – továbbképzések – fórumok (válogatás) Könyvtárosok a tehetségekért – a reformációtól napjainkig. Országos konferencia Nincs más haza, csak az anyanyelv. Konferencia A Magyar Nyelv Éve alkalmából Biztonsági övvel az infosztrádán. Konferencia a gyermekek biztonságos internetezése érdekében Európaiság és nemzeti, helyi értékek. A Helyismereti Könyvtárosok országos konferenciája Webszerkesztő workshop. Tanfolyamsorozat Könyvtárak és könyvkiadók a galaxisok fókuszában: A Gutenberg és Internet galaxis Az agrárium területét érintő új elektronikus szolgáltatások. Az MKE Mezőgazd. Szervezete, az OMgK, a Proquest Information and Learning és az Info Technology and Supply Ltd. R endezvénye az OMgK-ban Kulturális hagyományőrzés, örökségvédelem. Az MKE Heves megyei Szervezetének rendezvénye Az Egyetemi Nyomda 400 éve Az Erkel család története

Tudományos eredmények közreadása publikációk – kiadványok (válogatás) A Magyar Könyvtárosok Egyesületének története, : jubileumi kiadvány Társadalmi egyletek a két világháború között és a koalíciós időszakban Hódmezővásárhelyen Petrik-emlékkötet A francia Annales kör történetírása A kézirattól és az ősnyomtatványtól az audiovizuális adathordozókig A levéltári hungarika-kutatás Magyar írók élete és munkái Stílusirányzatok századunk magyar könyvművészetében Írásbeli ügykezelés a hadrakelt seregnél. Világháborús katonai levéltárak Jövőkutatás és a könyvtárak jövője

Együttműködés, partnerség Miben? – (Ebben az esetben:) közösségfejlesztés. Kivel? – A társadalom valamennyi szereplőjével. Stratégiai partnereink: társ könyvtáros szervezetek az államigazgatás - minisztériumok az oktatás (felső- és közoktatás) és a közművelődés, az e szakterületen tevékenykedő civil és állami szervezetek, intézmények, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI)

Köszönöm figyelmüket! További jó tanácskozást kívánok! Fehér Miklós