MADÁRVONULÁS. A vonulás eredete, evolúciója, genetikai háttere és elterjedtsége a madárvilágban.  Föld - geofizikai ciklus- változó tényezők  Minden.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A ló.
Advertisements

Lemeztektonika.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Természetvédelem és biodiverzitás Mit kellene védeni? - a biodiverzitás fogalma - faji, filogenetikai, közösségi szintek, szukcessziós állapot ökológusok.
DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.
Az időjárás.
9. A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A szabályozó mechanizmus elméleti háttere Külső stimulusközponti idegrendszer.
Vér András ECOWIN- Természetvédelem a szőlőtermesztés ökologizálásával ECOWIN- Természetvédelem a szőlőtermesztés ökologizálásával szeptember 8.
A galápagosi- (Darwin-) pintyek
• Természeti örökség: 10 millió éves szigetcsoport, területe 7882 km2, három földlemez találkozásánál fekszik. Tizenkét vulkanikus eredetű szigetből áll,
Az evolúció régen és most
Az ember kialakulása és a természeti környezet
a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
3. A madárvonulás jelensége és megjelenési formái
5. A vonulás időbeli és térbeli szerveződése  Időbeli szerveződés Mikor, meddig? Nappali és éjszakai vonulás Éjszakai fajok (lappantyú, baglyok)- éjjel.
13. A vonulás költsége, veszélyei és a vadászati hasznosítás hatása Stabil környezeti feltételek között a vonulók költsége nem nagyobb, mint az áttelelőké,
Az emberré válás folyamata
Az általános légkörzés
A Nap sugárzása.
Madárvonulás.
Marketingmenedzsment 2008
Közönséges madárpók „Avicularia”
Időszakosan változó és helyi szelek
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Családi vállalkozás.
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Készítette: Nagy Zsanett
Aut. lépt.: ” Játék idő: 6’ 58”
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
Kultúra és kultúrák Az emberi kultúra mint evolúciós rejtvény.
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Ukrajna. Hatalmi távolság (PDI ~70) -Korrupció elfojthatatlan, ezáltal: -Mindenkinek minden megfelel, -Mindenhol megvannak a kiskapuk -A rétegbeli és.
Mgr. Gyurász Szilvia Erdei madarak.
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
Klímaváltozás van, volt és lesz
Galaxisok és csillaghalmazok
Régi fenológiai adatforrások: az éghajlatváltozás detektálásának kihasználatlan lehetőségei Csecserits Anikó & Czúcz Bálint MTA Ökológiai és Botanikai.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Fény nemcsak a mi szemszögünkből
A HIV-fertőzés ezer arca: a vírus, a betegség, a járvány
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
Szavannák.
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
GLOBÁLIS FALU A Globális Falut, úgy kell elképzelni , hogy az ott élő 100 ember arányosan reprezentálja a Földünk teljes népességét, amely az alábbi populációs.
Füves puszták.
A földrajzi övezetesség
Füsti fecske.
Gének, környezet, viselkedés
A globális melegedés hatása Európa állatvilágára Striczky Levente2015. április 23. Klimatológia.
A globális éghajlatváltozás hatásai a bioszférára, állatokra
Hideg mérsékelt öv - állatok
A füves puszták élővilága
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Emberi tulajdonságok genetikai háttere
Készítette: Jankó Zsuzsanna Ilona
A globális felmelegedés globális hatásai a bioszférára; állatok
A Föld kora.
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Komenczi Bertalan Információelmélet
Tövisszúró gébics.
Adaptív fenotipikus plaszticitás és adaptív evolúció ---- egymás ellen/helyett, egymás mellett, vagy együttműködnek?
Ötletek mára és holnapra
Mézkalauz madár Előfordulásuk: Közülük kettő az indo-maláj területen, a többi Afrika trópusi területein honos.Afrikatrópusi Megjelenésük: A legtöbb faj.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
A földrajzi övezetesség
Előadás másolata:

MADÁRVONULÁS

A vonulás eredete, evolúciója, genetikai háttere és elterjedtsége a madárvilágban.  Föld - geofizikai ciklus- változó tényezők  Minden fajnak van évszakos mozgásmintázata (helyi szezonális mozgásmintázatok) vagy  Tél- temperált körülmények keresése, teljes részleges hibernáció Rovarok-földfelszín alatt, Halak- iszapban, Emlősök- téli álom HÁTTÉR

A vonulás eredete  A madaraknak NINCS! Kivétel: amerikai lappantyú (Phalaenoptilus nutalli)  VONULÁS Minden faj végez rövid távú vertikális vonulást (pl. hajnalmadár)  Hosszú távú vonulás (emlős-rovar)

A vonulás eredete  Archaeopteryx- 140 millió éve már rövid távú vonuló volt  Hesperornis- nagy távolságokat is megtett lábon ?  A vonulás valószínűleg egymástól térben és időben függetlenül több madárfajnál is kialakulhatott.  Nem feltétlenül a jégkorszak utáni palearktikus elterjedés az alapja a vonulásnak, az akár a trópusokon is kifejlődhetett.  Kontinensvándorlás-különböző komplexitású rendszerek  Populáció alapú

A vonulás eredete  JÉGKORSZAK-ELMÉLET felmelegedés: időszakosan új, forrásgazdag területek evolúciós előny kevés DNSen kódolt, erős szelekciós nyomás, gyors adaptáció (pl.:irányított keresztezés 3-6 generáció alatt, barátposzáta) Pl.:tövisszúró gébics csicsörke

A vonulás elterjedtsége a madárvilágban.  A szélsőséges évszakváltozással járó területeken nagyon ritka a nem vonuló faj  Ahány faj annyi stratégia, populációs különbségek  Eurázsia-Afrika,  Afrikai intrakontinentális,  Nearktikus-neotropikus,  Palearktikus-orientális-ausztráliai,  Antarktikus,  (Óceáni)  50 billió egyed