Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

9. A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A szabályozó mechanizmus elméleti háttere Külső stimulusközponti idegrendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "9. A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A szabályozó mechanizmus elméleti háttere Külső stimulusközponti idegrendszer."— Előadás másolata:

1 9. A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A szabályozó mechanizmus elméleti háttere Külső stimulusközponti idegrendszer hipotalamus-hipofízis Endokrin és neuroendokrin hormonok Élettani folyamatok megváltozása Viselkedésbeli adoptációk Fotoperiódus Időjárás Szociális interakciók Predációs nyomás Táplálékellátottság NINCS egyetlen vonulást szabályozó hormon!

2 A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A vonulás kialakulásában, részt vevő hormonok:  Pajzsmirigy hormonok (metabolikus folyamatok szabályozása)  Tesztoszteron (elsősegíti a zsírfelhalmozódást, az éjszakai aktivitást növeli)  Prolaktin és glükokortikoidok (elsősegítik a zsírfelhalmozódást)  Inzulin (zsírdepóképzés szabályozásában van szerepe)  Szomatotropin (indirekt részt vesz a pajzsmirigy stimulálásában, direkt hatása van a mellizomzat megnövekedésére)

3 A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  Viselkedésbeli változások  A táplálkozás megváltozása (lásd 8. ea)  Csoportképzés(egyfajos v. többfajos) Okok:táplálékkeresés hatékonyságának növelése predátor- elkerülés termikek megtalálási valósz. növelése fiatal madarak vezetésének hatékonysága nő előnyös csoportos repülési alakzatok csoportos tájékozódás előnye  „Vonulási nyugtalanság”

4 A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A vonulási nyugtalanság  Minden fajnál jelen van, öröklődik, több génen kódolt  A napi aktivitás költési időben: délelőtt-du. vonulás előtt-alatt: délelőtt-éjjel  Gyors, kis amplitúdójú „szárnyrezegtetés”  Mintázata jellemzi a vonulás szakaszait  Hossza arányos a telelőterület távolságával  Egyedi variancia: vedlési stádium, zsírdepók állapota, kor/ivar, predációs nyomás

5 A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása A vonulást genetikai program vezeti Az indulást és a telelőterületen belüli élőhelyválasztást módosítja: 1. Időjárás direkt hatás (szél és csapadékviszonyok) indirekt hatás (hőmérséklet- zsírdepókon keresztül) Pl.: Őszi hidegfrontok, É-i szél, alacsony hőm. Tavaszi melegfrontok, D-i szél, csendes esők 2. Táplálékellátottság 3. A tanulás és a tapasztalat


Letölteni ppt "9. A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A szabályozó mechanizmus elméleti háttere Külső stimulusközponti idegrendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések