A sav bázis egyensúly szabályozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiválasztás.
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Dr. Nagy Sándor Péter belgyógyász, háziorvos
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Az ammónia 8. osztály.
A kiválasztás Dr. Járos Ildikó.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A vitaminok és ásványi sók
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A takarmányok rosttartalma
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
10. témakör Homeosztázis Vizelethajtók (ATC: C03)
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Sav-bázis egyensúlyok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
LIPIDEK.
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Szappanok káros hatása
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Az intermedier anyagcsere alapjai 8.
A kiválasztás.
Ca forgalom szabályozása
A tápcsatorna funkciói:
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
OLDÓDÁS.
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
SAV-BÁZIS HÁZTARTÁS pH = - log [H + ] pH = pK + log([HCO 3 - ]/[CO 2 ])
Folyadékpótlás krisztalloidokkal – a balanszírozott oldatok jelentősége Dr. Tamási Péter Főv. Önk. Péterfy Kórház-rendelőintézet és Baleseti Központ Központi.
Tóth Tamás, egyetemi docens
Növényi rostok Cellulóz
Kémiai reakciók iránya
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Tápanyagaink.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
SAV – BÁZIS REAKCIÓK KÖZÖMBÖSÍTÉS
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Kiszáradás.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A sav bázis egyensúly szabályozása

A sav bázis egyensúly szabályozása Sav-bázis egyensúly: a szervezetben a takarmánnyal elfogyasztott és az anyagcsere során keletkező savas- és lúgos irányba ható anyagoknak egyensúlyban kell lenniük Reguláció: függ a táplálkozás karakterétől növényevők: egyoldalú lúgos tak. fogy. húsevők: sok savas bomlástermék mindenevők: nincs jól működő reguláló képességük

A sav bázis egyensúly szabályozása Fiziológiás reguláció: a testnedvekben lévő pufferek elegendőek a savas-, ill. lúgos irányba ható tényezők kompenzálására Ha a sav-bázis egyensúly megbomlik: Savas oldalról veszélyeztetett=acidózis: Ca mobilizáció Lúgos oldalról veszélyeztetett=alkalózis: P mobilizáció a csontokból Afiziológiás reguláció: fiatal állat: rachitis idősebb állat: osteomalátia osteoporosis

Sav-bázis egyensúly Lúgos irányba ható tényezők: Ca, Mg, K, Na fehérje bomlástermékek: NH3 fitáz enzim hiánya sok Fe, Al, Mg : akadályozza a P felszívódását

Sav-bázis egyensúly Savi irányba ható tényezők: P, S, Cl fehérje bomlástermékek: hippursav szerves anyagok égése: CO2 sok tejcukor: fokozza a Ca ürítést sok rost: fokozza a Ca ürítést sok zsír : Ca-szappan éhezés : (zsírbontás)ecetsav, ketonanyagok

Kérődző állatok sav-bázis egyensúlya Természetszerű takarmányozás: bendő pH: 5.6-7.0 Sok szénhidrát etetésekor: sok szerves sav keletkezik – pH csökken pH és bendő mikroszervezetek közötti kapcsolat: pH befolyásolja: - mikroszervezetek életműködését - faji összetételét - savtermelők, ill. savfelhasználók egymáshoz viszonyított arányát

1./ Sav-bázis anyagcsere szabályozása a bendőben Szénhidrát (abrak) etetés– sok szerves sav: pH 2.8-3.0 lenne = metabolikus acidózis DE: kompenzáló mechanizmus: nyáltermelés: 60-180 1/nap (pH:8.1) NaHCO3 l.0-1.2 kg/nap Na2HPO4 0.2-0.25 kg/nap = 5-6 kg illózsírsavat pufferol naponta NaHCO3 hatására a szerves savak Nasókká alakulnak, CO2 és H2O keletkezik NPN anyagok, ill. fehérje etetés: NH3 képződés = metabolikus alkalózis – pufferolnak: szerves savak + kevesebb nyál termelődik

2./ A vér sav-bázis anyagcseréje A vér pH értéke: 7.4 (7.35-7.45) már kisfokú pH eltolódás gátolja s sejtek anyagcsere folyamatait Fenntartását biztosítja: 2.1./ A vér pufferrendszerei 2.2./ A tüdő működése 2.3./ A vese kiválasztó tevékenysége 2.1./ Pufferrendszerek: hidrogénkarbonát/szénsav rendszer (leghatékonyabb): Extracelluláris folyamatokban a savakat teljesen el tudja távolítani a szervezetből, szénsavvá alakulnak, majd CO2 és víz formájában kiürülnek

2.1./ A vér pufferrendszerei foszfátok, hidrofoszfátok: főleg intracellulárisan hat az energia-szolgáltató reakciók szerves savakat termelnek (glikolízis, trikarboxil ciklus) a szöveti anyagcsere során keletkező savakat közömbösítik hemoglobin redox rendszer: O2 és CO2-t is megköt Plazmafehérjék: a szövetek sav-bázis anyagcseréjében játszanak szerepet

A vér sav-bázis anyagcseréje 2.2./ Tüdő: napi 2000 l CO2 távozik el CO2 többlet: hiperventilláció CO2 hiány: csökken a légzésszám csökken a kilégzett levegő CO2 tartalma 2.3./ Vese: képes a savak és a lúgok eltávolítására (a vér pH értéke állandó maradjon) = a vizelet pH értéke változó Vizelet bázikus: sok rostot, növ-i takarmányokat fogyasztó kérődzők Savas: ha a nagytermelésű tehén sok abrakot fogyaszt

Metabolikus acidózis (ritka) (gyakori) heveny latens (ritka) (gyakori) egyszerre, átmenet nélkül etetett rostban szegény szénhidrát hatására keményítőben gazdag takarmányozás hatására Tünetei: jellegzetesek megf. szoktatás után - étvágytalanság nem gond = - hasmenés bendőbakt. hozzászoknak - gyengülő bendőműködés az alacsony pH-hoz - bendőatónia = ÁLLANDÓ JELENSÉG – gátolja a tejsav felszívódást Kezelés: megelőzhető: rosttartalom bázikus pufferek emelésével per os adagolása NaHCO3 az abrak 2-4 %-ban (MgO, Mg(OH)2 ) túletetés után 4-6 ó múlva

Metabolikus alkalózis: ritkán fordul elő oka: durva takarmányozási hiba túl sok NPN anyag etetése, lúgos szalmafeltárás után NaOH, v. KOH Kezelés: savanyító hatású sók (NH4CL) adása, kiváltó ok megszüntetése

A monogasztrikus állatok sav-bázis egyensúlyának szabályozása Nincs jól működő regulálás Elsőrendű szerep: Ca és P tartalom a takarmányban Abrakfogyasztók: = a savas irányba ható tényezők túlsúlya→a takarmánynak lúgosnak kell lennie Ca többlet: a tak. fehérjetartalmának függvénye: minél nagyobb a fehérjetartalom, annál több savas kémhatású anyag keletkezik Optimális Ca:P arány= 1,5:1 (kifejlett sertés)