Takarmányismeret 4. Magvak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A vitaminok és ásványi sók
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 13. Csoportosítsa és jellemezze a melléktermékeket! - Szántóföldi melléktermékek (szalmák, kukoricaszár, leveles répafej) - Malomipari.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat!
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
A takarmányok rosttartalma
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
Malomipari melléktermékek
Takarmányozás hatása a húsminőségre
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A takarmányok zsírtartalma
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A helyes táplálkozás.
Takarmányok fehérjetartalma
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Hemicellulóz és lebontása
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Takarmányozástan.
A TAKARMÁNYOK ISMERETE ÉS TARTÓSÍTÁSUK
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Takarmányok fehérjetartalma
Takarmányok zsírtartalma
Magvak és termések Főbb jellemzőik:
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA.
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
A szántóföldi növények piacszabályozása
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Takarmányok zsírtartalma
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Takarmányok zsírtartalma
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Magvak és termések Főbb jellemzőik:
Előadás másolata:

Takarmányismeret 4. Magvak

Abraktakarmányok:magvak Általános jellemzés jelentős táplálóanyag-tartalom: koncentrált takarmányok könnyen emészthető táplálóanyagokat tartalmaznak kis- vagy közepes rosttartalmúak a tömegtakarmányokhoz viszonyítva drága takarmányok abrakféleségek: gabonamagvak hüvelyes magvak olajos magvak

Magvak Gabonamagvak: Nyersfehérje tartalmuk közepes (~10 %) Lizinben szegények Kéntartalmú aminosavakból (Met, Cys) rel. sokat tartalmaznak Energiatartalmuk nagy: forrása a keményítő, az endospermiumban található Zsírtartalmuk kicsi 2-4 % Nyersrost-tartalmuk 2-3 % Nyershamu: 1-3 %, benne sok P, K, Mg, kevés P: több, mint 50 % fitát =monogasztrikus állatokban rosszul értékesül Vitaminok: B vit. Csoport (héjban), E vit. (csírában)

Gabonamagvak Kukorica: termesztésének feltételei hazánkban kiválóak Legnagyobb energiatartalmú gabonamag: keményítőben gazdag, nyerszsír-tartalma a legnagyobb a gabonamagvak között Csíraolaj tartalma (4,5%) biológiailag értékes: sok PUFA-t tartalmazó linolsavban gazdag A szalonna, tej zsírját lágyítja Nyersfehérje tartalma a legkevesebb a gabonafélék között, benne kevés lizin Opaque-gén: nagyobb lizintartalom Nyersrost-tartalma 2-2,5% Sárga színét a karotinoid festékek: kriptoxantin, zeaxantin adjálk az A vitamin provitaminjai A termék színét (bőr, tojás-sárgája) befolyásolja

Gabonamagvak Kukorica: Betakarítás után szárítani kell a raktározhatóság miatt (~14 % nedvesség-tartalomig) →= fuzárium-toxikózis forrólevegős szárítás: biol. érték csökken, drága Nedves kukorica etetés: időről időre előtérbe kerül

Gabonamagvak Árpa Takarmányárpa: őszi árpa (nagyobb termésátlag, nagyobb fehérje-tartalom, mint tavaszi árpában) Nyersfehérje, lizin tartalma nagyobb, mint kukoricáé Ízletes, az állatok szívesen fogyasztják A szalonnát, tejzsírt keményíti Nyersrost-tartalma 4-4.5% benne sok s NSP: vegyes kötésű β glükánok- monogasztrikus állatok számára antinutritív hatású Béltartalom viszkozitását növeli: ragacsos bélsár Táplálóanyagok felszívódása ↓, takarmányértékesítés romlik

Gabonamagvak Búza: Nyersfehérje-tartalma (~14 %) csaknem 50 %-kal nagyobb, mint a kukoricáé, lizinben szegény Ízletes takarmány Energia-tartalma nagy: forrása keményítő Nyersrost-tartalma 2-2,5 % Oldható NSP tartalom:arabino-xilán= nagy mennyiségben etetve antinutritív hatás Keményítő tartalma lisztté őrölve csirizesedik =durvára darálva Baromfival szemesen is etethető (tojótyúk, viziszárnyas)

Gabonamagvak Zab: Kitünő ízű, diétás hatású takarmány Nyersrost-tartalma a gabonamagvak között a legnagyobb, strukturális hatékonysága nagy NSP tartalma magas: arabino-xilánok és β glükánok = nagy mennyiségben etetve monogasztrikus állatok számára antinutritív Nyerszsír-tartalma rel. magas (5%), biológiailag értékes apaállatok etetésére kiváló („specifikus hatás”) Energia-tartalma a kukoricához képest kisebb A friss zab lovakkal etetve kólikát okozhat: biológiai érés után etetni Zabos liba

Gabonamagvak Rozs: Antinutritív pentozánokat tartalmaz Anyarozzsal sűrűn fertőzött=toxikus hatású Energia-tartalma kicsi Nyersfehérje és lizin tartalma, mint búzáé Keveset termesztünk

Gabonamagvak: anyarozs fertőzöttség mikotoxinok

Gabonamagvak: mikotoxinok

Gabinamagvak: mikotoxinok

Gabonamagvak Cirok: Táplálóanyag tartalma a kukoricáéhoz hasonló Tannin antinutritív hatású= kis tannin-tartalmú fajták (1 %-nál kevesebb) Szárazságtűrése nagy

Hüvelyesek magja Nyersfehérje-tartalmuk magas, sok esszenciális aminosavat tartalmaznak Lizinben gazdagok, rel. kevés kéntartalmú aminosavat tartalmaznak Energia-tartalmuk hasonló a gabonamagvakéhoz, Mindegyikük tartalmaz antinutritív anyagot Gazdagok foszforban, sok Ca-t is tartalmaznak Borsó Nyersfehérje-tartalma-22-24 % A szalonnát, vajat keményíti, a hús színe kissé sötétebb lesz Kissé dugító hatású: 15-20 %-nál ne legyen több az abrakban Mo-n jól termeszthető, ára magas

Hüvelyesek magja Szójabab: Sok (~35 %) nyersfehérjét tartalmaz, benne sok lizin Nyerszsír-tartalma magas 15-20 % „fullfat” szója: sok PUFA→ a termék zsírját lágyítja: abrakban max. 10-12 % Nyersen (kezelés nélkül) etetve antinutritív anyagokat tartalmaz: tripszininhibítor, lektinek, NSP-k= inaktiválás nedves hőkezeléssel legtöbbször extrahálás (zsírtalanítás) után nyert extr. szójadarát használjuk fel takarmányozásra Lóbab: takarmányértéke a borsóéhoz hasonló, 15-20 %-ban minden állatfajjal etethető, kevés antinutritív anyagot tartalmaz

Hüvelyesek magja: szójabab

Hüvelyesek magja Csillagfürt : Mo-n a meszes homoktalajokon jól termeszthető Alkaloidjai:lupinin, lupanin, lupinidin, keserű ízűek: nemesítéssel alacsony alkaloid-tartalmú fajták-könnyen visszavadulnak (Kék-,) fehér-, sárga-virágú fajták édes változatai takarmányozhatók Sok (12-13%) nyersrostot tartalmaz: Sertés-nek előnyös lehet Baromfinak sok: elsősorban tojó állatokkal etessük = a szójafehérje 50 %-át lehet csillagfürt fehérjével helyettesíteni Felhasználását az árviszonyok határozzák meg

Olajmagvak Napraforgó:bfinak vedléskor jó hatású Az olajipar számára termesztjük, takarmányként igen ritkán etetjük Nagy (25-40%) nyerszsír-tartalom, nagy fehérje-tartalom: kissé kevesebb lizint, több kéntartalmú aminosavat tartalmaznak Napraforgó:bfinak vedléskor jó hatású Repce: antinutritív anyagai: erukasav – ízhibát okoz mustárolaj glikozidok: ízhiba, toxikus is lehet tannin: fehérjék emészthetőségét rontja 00-s fajták: kis erukasav és kis gikozid-tartalmú fajták (Kanola repce) 000-s fajták: tanninban is szegény =fullfat repce igy takarmányként felhasználható sok PUFA: vajat,szalonnát lágyítja, tejzsír-tartalmat növeli,