REDOX-POTENCIÁL MÉRÉSEN ALAPULÓ GYORS MIKROBIOLÓGIAI MÓDSZER

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fluoreszcens mérőkészülék a fluoreszcencia-dinamika kiszajú mérésére kis festék (bead) koncentrációk esetére November 4. Zelles Tivadar, Offenmüller.
Advertisements

Élősejtszám meghatározás
Programcsomag fejlesztése "multiplex microbead assay" eredmények kiértékelésére •Soft Flow Hungary Kft. •7628 Pécs, Kedves u. 24 Lustyik György
1. 2 A MICROTESTER GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Enterobaktériumok, Coliformok, E. coli, és Salmonella kimutatása
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Értékesítési csatornák
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Kén vizes környezetben Dr. Fórizs István. Kén izotópok 32 S=95,1% 33 S=0,74% 34 S=4,2% 36 S=0,016% Általában:  34 S szulfidok <  34 S szulfátok.
Biológiai monitoring és mintavétel
Vízminőségi jellemzők
Készítette: Móring Zsófia Vavra Szilvia
Antibiotikumok kimutatása a talajból
ELEKTROANALITIKA (ELEKTROKÉMIAI ANALÍZIS)
Vizsgálati módszerek Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
Mindenki az egyenes illesztést erőlteti. Kell olyan ábra ahol 1 ismeretlen pont van Kell olyan ábra ami a görbék párhuzamos lefutását mutatja Kell olyan.
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
Az elemek lehetséges oxidációs számai
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
FERMENTÁCIÓS GYAKORLAT
A moláris kémiai koncentráció
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Egy folyékony mintában valamilyen baktérium koncentrációját szélesztést követően agarlemezes telepszámlálással határozzuk meg. Tízes alapú hígítási sort.
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
Az anaerob rothasztók ellenőrzése és biokémiai jellemzése
4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)
Élősejtszám meghatározás
Gyors mikrobiológiai módszerek
Limulus-test A név egy alsóbbrendű tengeri rák latin nevéből ered; Limulus polyphemus. A Limulus-test segítségével a Gram-negatív baktériumok által termelt.
Animált bemutató, ajánlott bekapcsolni a diavetítést (pl. az F5-öt megnyomni) Utána szóközzel v. PageUp PageDown gombokkal léptetni.
STACIONÁRIUS RÉSZECSKETRANSZFER SZIMULÁCIÓJA MONTE CARLO ALAPOKON Kristóf Tamás Pannon Egyetem, Kémia Intézet Fizikai Kémia Intézeti Tanszék „Szabadenergia”
Cianobaktériumok izolálása és megszámlálása Készítette: Horváth Attila.
ATP (Adenozin-trifoszfát) meghatározása talajban - kénsavas, foszfátos extrakciós eljárással Tóth Anna Szilvia.
Madárürülék fürdővíz-szennyező hatásának vizsgálata
Elektrokémia Bán Sándor.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
MŰSZAKI KÉMIA 4. Elektrokémia ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
A Van der Waals-gáz molekuláris dinamikai modellezése Készítette: Kómár Péter Témavezető: Dr. Tichy Géza TDK konferencia
CCD spektrométerek szerepe ma
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTÁS
TÁMOP /1-2F Műszeres analitika 14. évfolyam Fotometriás módszer validálása Tihanyi Péter 2009.
pH mérésre alkalmas marhabendő szonda fejlesztése
1. 2 MICROTESTER ÚJ TECHNIKA A MIKROBIOLÓGIÁBAN Dr. Reichart Olivér Dr. Szakmár Katalin Budapest, február 15. A redox-potenciál mérésen alapuló.
Tojás és tojástermékek mikrobiológiai kockázatának
Rezisztencia helyzet változása, új szempontok, új antibiotikumok Dr. Szabó Judit egyetemi docens Debreceni Egyetem KK. Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Környezetvédelmi analitika
Enzimkinetika Komplex biolabor
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Az elektrolízis.
Elektro-analitikai mérések műszeres analitikusok számára
Elválasztás-technika alkalmazása nélkül nincs modern kémiai analízis!
Konduktometria.
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

REDOX-POTENCIÁL MÉRÉSEN ALAPULÓ GYORS MIKROBIOLÓGIAI MÓDSZER Reichart Olivér Szakmár Katalin

Mikrobiológiai minőség-ellenőrzés problémái 1. Klasszikus (tenyésztéses) módszerek Hosszú inkubációs idő (1-4 nap) A módszerek alkalmazhatósága, megbíz-hatósága és költsége tartományfüggő Nagy koncentrációknál: Hígítás és telepszámlálás a 30-300 cfu/ml tartományban Alacsony koncentrációknál: MPN módszer Membrán szűrés

Mikrobiológiai minőség-ellenőrzés problémái 2. Gyors mérési módszerek 1. (sejtszámlálás alapján) Direkt számlálás Számlálókamra Flow cytometer Csak tiszta folyadékban alkalmazható Turbiditásmérés

Mikrobiológiai minőség-ellenőrzés problémái 2 Gyors mérési módszerek 2. (Anyagcseretermék detektálása alapján) ATP mérés Csak 105 sejt felett alkalmazható Impedancia mérésen alapuló módszerek Malthus Rabit Bactrac

Mikrobiológiai minőség-ellenőrzés problémái 3. Impedimetriás gyors módszerek Nagy pontosságú termosztát-igény miatt nagyon drága berendezés. Speciális, kis vezetőképességű szubsztrátot igényel. Probléma a szelektív szubsztrátokkal. A mérő cellák geometriája és térfogata adott. Kis koncentrációknál megbízhatatlan.

Redoxpotenciál mérésen alapuló módszer elvi alapjai Kémiai reakció általános formában: a A + b B c C + d D [C]c [D]d Q = ------------ [A]a [B]b

Szabad energia és elektromos munka DG = DG° + R T ln Q DG = - n FDE. -n F DE = - n F DE° + R T ln Q

DE = DE° - ------- ln --------- Elektromotoros erő R T [C]c [D]d DE = DE° - ------- ln --------- n F [A]a [B]b

Biológiai rendszerekben Energiaforrás a biológiai oxidáció, ami a környezetben redukciót eredményez. A környezet redukciójának okai lehetnek: Oxigén elfogyasztása Redukált komponensek feldúsulása Tipikus oxidációs-redukciós reakciók biológiai rendszerekben: [Oxidant] + [H+] + n e- [Reductant]

Eh = E0 - ---- ln ------------------- nF [oxidant] [H+] Nernst egyenlet: RT [reductant] Eh = E0 - ---- ln ------------------- nF [oxidant] [H+] RT [oxidant] [H+] Eh = E0 + ----- ln ------------------- nF [reductant] Eh : a normál hidrogén elektródra vonatkoztatott redoxpotenciál (V) E0 : A rendszer normál redoxpotenciálja (V) R: Gáz-állandó R = 8.314 J/mol K F: Faraday állandó F = 9.648˙104 C/mol (J/V mol) n: elektronok száma a redox-reakcióban (n=1)

Mikroba-szaporodás redox-görbéje

Különböző baktériumok redox-görbéi

A kezdeti sejtszám hatása a redox-görbére

Detektációs kritériumok Impedimetriás módszerek RABIT: admittancia változás > 5 S/6min BACTRAC: impedancia változás > 5% Redox-potenciál mérés: |E/ t|>1mV/min Detektációs idő (TTD): A detektációs kritérium eléréséhez szükséges idő

A kezdeti sejtszám hatása a detektációs időre

Mérőcella redoxpotenciál méréshez 1.

Mérőcella redox-potenciál méréshez 2.

Indirekt mérőcella

Mérőcella hatása a redox-görbére

Enterococcus faecalis különböző cellákban mérve

12 csatornás mérő-rendszer Vízfürdő Mérőcellák Adatgyűjtő Computer Monitor Software for Windows

Termékben való közvetlen mérés

Termékben való közvetlen mérés

16 csatornás mérési elrendezés

32 csatornás mérési elrendezés

2 csatornás mérési elrendezés

Mozaik elrendezésű képernyő

Csoportosított gráfok

Mérési eredmények megjelenítése

Mérési eredmények megjelenítése

Mérési módszer validálása

Teszt-mikrobák és táptalajok 1. Microorganisms Redox potential Plate counting Escherichia coli BBL, TSB TSA, Tergitol Enterobacter aerogenes Citrobacter freundii Klebsiella oxytoca Acinetobacter lwoffii Pantoea agglomerans

Teszt-mikrobák és táptalajok 2. Microorganisms Redox potential Plate counting Pseudomonas aeruginosa Cetrimide, TSB TSA, Cetrimide Pseudomonas fluorescens Enterococcus faecalis Azide, TSB TSA, Slanetz-Bartley Total count TSB TSA

A módszer validációs jellemzői 1. Szelektivitás A szelektív médium által adott. Linearitás 1-től 107 cfu/mérőcella.

Enterococcus szelektív kimutatása azid levesben

Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, E Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, E. coli és Enterococcus faecalis Cetrimid-levesben

Enterococcus faecalis meghatározás linearitása

Pseudomonas aeruginosa meghatározás linearitása

E. coli linearitása lemezöntéssel és membránszűréssel

Impedimetriás és redox-módszer összehasonlítása

A módszer validációs jellemzői 2. Érzékenység Kimutatási határ (Detectation limit) 1 cell/test flask. Meghatározási határ (Quantitation limit) Elméleti meghatározási határ 10 sejt/inoculum (1 log egység), ami megegyezik a kapott kalibrációs görbékkel.

A módszerek érzékenysége

A módszer validációs jellemzői 3. Tartomány A kalibrációs görbék alpján 1-7 nagyságrend. 10 sejt alatt a Poisson eloszlás okoz problémát, 107 sejt felett a TTD túl rövid a tranziens folyamatokhoz képest (hőmérséklet-, redox-egyensúly, lag-periódus). Ismételhetőség A kalibrációs görbékből számítva: SDlgN = 0.092 SDN = 100.092 = 1.24 = 24%

A módszer validációs jellemzői 4. Zavartűrés (Robustness) Legfontosabb paraméter a hőmérséklet, amely két módon befolyásolja az eredményeket: szaporodási sebesség hőmérséklet-függése redox-potenciál hőmérséklet-függése A mikroba szaporodási optimumán mérve, a szaporodási sebesség ±0.5 °C intervallumon belül nem változik. A hőmérséklet-ingadozás redoxpotenciálra kifejtett hatása kísérleti eredményeink szerint elhanyagolható.

Hőmérséklet hatása a redox-potenciálra

A hőmérséklet hatása a mérési módszerekre Impedimetriás módszerek: A mért impedancia erősen hőmérséklet-függő. A detektációs kritériumok (5µS RABIT-nál, vagy 5% növekedés BACTRAC esetében) már 0.025°C hőmérséklet-változással elérhetőek (RABIT Manual). Ez az oka a szigorú hőmérséklet-szabályozási követelménynek (T=±0.002°C). Redox-potenciál mérés: A mért redox-potenciált döntően csak a mikroba-szaporodás határozza meg. A hőmérséklet-ingadozás hatása elhanyagolható.

Impedimetriás és redox mérési módszerek hőmérséklet-érzékenysége Impedimetric method Redox-potential 1°C változás hatása (Szubsztrát-függő) 20-200S 0.4-1.4mV Hamis pozitív eredményt adó hőmérséklet-változás 0.004°C/min 0.7-2.5 °C/min Szokásos méréshez tartozó kritikus hőfok-csúszás 0.025°C/6min 7-25 °C/10min

A redox-módszer alkalmazása Víz mikrobiológiai ellenőrzése Össz-mikrobaszám Coliform, E. coli Pseudomonas aeruginosa Enterococcus faecalis Nyers tej mikrobiológiai minősítése Enterobacteriaceae Hús mikrobiológiai ellenőrzése Felületek mikrobiológiai ellenőrzése Penész- és élesztőgombák számának meghatározása

Víz mikrobiológiai vizsgálatok Összcsíra

Víz mikrobiológiai vizsgálatok Coliformok

Víz mikrobiológiai vizsgálatok Pseudomonas aeruginosa

Víz mikrobiológiai vizsgálatok Enterococcus faecalis

Ipari validálási eredmények 1. 72 palack vizsgálata Coliform mikrobákra Laboratóriumi vizsgálati módszer Membrán szűrés: 3x250 ml ásványvíz 1 szűrőlapra. Tenyésztés Tergitol agaron (37 °C, 48 h). 1 Petri csészén 3 palack egyesített eredménye. Eredmény: 48 óra. Redox-potenciál mérési módszer Membrán szűrés: 3x250 ml ásványvíz 1 szűrőlapra. 4 membrán behelyezve 1 mérőcellába, BBL levesbe. Mérés: 37 °C. 1 cella 12 palack egyesített eredményét tartalmazza. Eredmény: 12 óra Kontroll: 1 ml Citrobacter freundii szuszpensio (lgN = 3.66)

Ipari mérések eredménye 1.

Ipari mérések eredménye 1. 72 palack vizsgálata coliform mikrobákra Minták 1.-12. 13.-24. 25.-36. 37.-48. 49.-60. 61.-72. Laboratory negative Redox

Ipari validálási eredmények 2. 66 palack vizsgálata Coliform mikrobákra Laboratóriumi vizsgálati módszer Membrán szűrés: 3x250 ml ásványvíz 1 szűrőlapra. Tenyésztés Tergitol agaron (37 °C, 48 h). 1 Petri csészén 3 palack egyesített eredménye. Eredmény: 48 óra Redox-potenciál mérési módszer Membran szűrés: 3x250 ml ásványvíz 1 szűrőlapra. 3 membran behelyezve 1 mérőcellába, BBL levesbe. Mérés: 37 °C. 1 cella 9 palack egyesített eredményét tartalmazza. Eredmény: 12 óra. Kontroll: 1 ml Citrobacter freundii szuszpenzió (lgN = 6.66)

Ipari mérések eredménye 2.

Ipari mérések eredménye 2. 66 palack vizsgálata coliform mikrobákra Minták 1.-66. Bottles Water sample 1. Water sample 2. Laboratory results negative Redox method

Nyers tej össz-mikroba száma

Enterobaktériumok tejben

Nyers hús össz-mikroba száma

Enterobacteriaceae húsban

Felületi tamponos vizsgálatok

Redox-potenciál változás gombák szaporodása során (indirekt mérés)

Saccharomyces cerevisiae kalibrációs görbe

Aspergillus niger kalibrációs görbe

A redox mérési módszer előnyei 1. Egyszerű mérési technika. Nem igényel szigorú hőmérséklet-szabályozást. Gyors módszer, különösen nagy mikroba-számú fertőzések esetében. Bármely tápleves alkalmazható (impedimetriás mérések kis vezetőképességű, speciális tápleveseket igényelnek). Különösen alkalmas membrán-szűréses módszer kiértékelésére.

A redox mérési módszer előnyei 2. Gazdaságos, hatékony és egyszerű módszer pusztulás-kinetikai mérések kiértékelésére. Nagyon hatékony módszer táptalaj-optimalizálási kísérletekhez. A vizsgálatok költsége kisebb a klasszikus módszerekhez viszonyítva, különösen null-toleráns mikrobák (coliforms, Enterococcus, Pseudomonas, etc.) meghatározásánál