Makroökonómia Aggregált kereslet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Advertisements

A keynesiánus makromodell
Makroökonómia gyakorlat
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Makroökonómia 4. előadás.
Előadás 1 MAKROÖKONÓMIA Előadás 1.
Makroökonómia gyakorlat
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Pénzpiac.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Csortos Orsolya, Kádár András
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Mi a makroökonómia? Az egyes gazdasági szereplők helyett
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Neoklasszikus szintézis
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
Elmélettörténet John Maynard Keynes.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Piaci kereslet és kínálat
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Egyensúly és stabilizációs politika
Makroökonómia Aggregált kínálat.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Makroökonómia Aggregált Kereslet.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Elmélettörténet Monetarizmus.
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard IV.Előadás Pénzpiac, LM görbe Március.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
A teljes keynesiánus modell
A keynesiánus munkapiac
A gazdasági élet problémái
A neoklasszikus modell összefoglalása
Várakozások munkanélküliség és gazdaságpolitika
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
BME Közösségi gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›KAPITALIZMUS – KOMMUNIZMUS –Koordinációs mechanizmusok –Kapitalizmus ›Piacgazdaságtan lényege –Piaci.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Közgazdaságtan alapjai II. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Elérhetőség Telefon: (37)
A piac és a piacgazdaság
Gazdaságpolitika, közpénzügyek
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Gazdaságpolitika, közpénzügyek
Munkagazdaságtani feladatok
Gyakorló feladatok zh-ra
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Közgazdaságtan II 1. Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Előadás másolata:

Makroökonómia Aggregált kereslet

Y,r M/P=L(Y;r) (PP) Y=C(Y-T)+I(r)+G (ÁP) Y*;r* Exogén Fiskális politika adottság (G, T) Monetáris politika adottság (M, P) Endogén r; Y Az egyensúly csak egyszerre állhat fenn az ÁP és a PP Csak olyan r* és Y*, mely kettős egyensúlyt ad De P adottság ez határozza meg a klb-at és Y-t

Y E 3 4 1 5 IS Y’ Y Y = Y E = Y r r Y I E=C(Y-T)+I(r(1))+G 2

Az LM - görbe r r Pénzpiaci egyensúly LM-görbe M/P: reál-pénzkínálat 2.) 2.) +ΔY 1.) 1.) L’ L Y M/P A reáljövedelem emelkedésével a reál-pénzkereslet nő, tehát reál-pénzkeresleti görbe jobbra tolódik, ami változatlan pénzkínálat mellett magasabb reálkamatláb mellett hozza létre az egyensúlyt. A pénzpiaci egyensúlyi pontokat tartalmazó LM-görbén tehát magasabb reáljövedelemhez (vagyis magasabb reál-pénzkereslethez) magasabb egyensúlyi reálkamatláb tartozik (hiszen az LM-görbe mentén a reál-pénzkínálat változatlan).

IS - LM modell és az aggregált kereslet: árszínvonal-emelkedés (AD görbe levezetése) r LM’ LM 2.) B A IS Y 3.) P B’ 1.) A’ AD Y

AD 1.) Az árszínvonal nő. 2.) A reál pénzmennyiség (M/P) tehát csökken: - Az LM görbe balra tolódik, a reálkamatláb emelkedik. - (A reál pénzmennyiség csökken – túlkereslet a pénzpiacon –túlkínálat a kötvénypiacon – esnek a kötvényárfolyamok –emelkedik a reálkamatláb) 3.) A reálkamatlábak emelkedésével csökken a beruházási kereslet, így csökken a reáljövedelem is.

AD P Y r LM A 1 10000 4 LM(P=1) B 1,5 (1.) LM(P=1,5) (2.) C 6 (3.) D 9000 (4.)

Azaz: Mi történik, ha csökken az árszínvonal? P ↑  LM←  r ↑  Y ↓  AD-n balra mozdul Mi történik, ha csökken az árszínvonal? P↓ LM→  r ↓  Y ↑  AD-n jobbra mozdul

IS - LM modell és az aggregált kereslet: expanzív monetáris politika 1.) A 2.) B IS 3.) Y P 3.) B’ A’ AD AD’ Y

IS - LM modell és az aggregált kereslet: expanzív monetárispolitika 1.) Plusz pénzmennyiség a gazdaságba: a reál pénzmennyiség (M/P) nő, tehát LM görbe jobbra tolódik. 2.) A pénzbőség túlkínálatot eredményez a pénzpiacon, ami túlkeresletet okoz a kötvénypiacon. Ez felviszi a kötvények árfolyamát, ami lenyomja a reálkamatlábat. 3.) A reálkamatláb csökkenésével nő a beruházási kereslet, ami a multiplikátor-hatáson keresztül önmagánál nagyobb mértékben emeli az egyensúlyi reáljövedelmet. Az AD-görbe is jobbra tolódik, hiszen változatlan árszínvonal mellett nőtt a reáljövedelem.

IS - LM modell és az aggregált kereslet: expanzív fiskális politika B A IS’ IS Y P B’ A’ AD AD’ Y

IS - LM modell és az aggregált kereslet: expanzív fiskális politika Az expanzív fiskális politika (kormányzati vásárlások növelése és/vagy adócsökkentés) jobbra tolja az IS-görbét. A multiplikátor-hatáson keresztül nő a reáljövedelem. Nő a reálkamatláb és AD görbe jobbra tolódik.

Restriktív monetáris, restriktív fiskális politika RM M csökken M/P ↓→ LM← (balra) tolódik r ↑, mert a kötvénypiac túlkínálatos (a pénzmennyiség csökkenése megnöveli a pénzkeresletet, ami csökkenti a kötvények árfolyamát, tehát az r nő) AD ← (balra) tolódik, mert r ↑ így csökken a beruházási kereslet, csökken a reáljövedelem, így balra tolódik mert az árszínvonal állandó) RF IS balra (mert +T vagy –G így IS←) Y ↓ multiplikátor hatás AD ← (balra) mert

Budget Deficit G-T Tr, deficit, sufficit Pénzkibocsátás Kötvénykibocsátás Mi történik, ha egyszerre EM és EF politikát alkalmazunk a gazdaságban? Mit okoz a magas infláció? Mit okoz, ha alacsonyabb ország-minősítést kapunk?