Peugeot HDI sebességváltó meghibásodás, javítás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bemutató készítés bemutatója
Advertisements

Készítette: Sábián Róbert
6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
Szemrevételezés mérés .repedés –vizsgálat
A sportág születése nem köthető pontos dátumhoz, ám a feltételezések szerint már az 1700-as években is görkorcsolyáztak. Az első görkorcsolyákat a már.
A műszaki hibák szerepe a közúti balesetekben Az EU hatástanulmányának eredményei.
Pár szó a digitalizálásról
Magyarországon és az Európai Unióban bevizsgált
Alapfogalmak (fogyasztó, jótállás, szavatosság, 72 órás cseregarancia)
Barkácsolás a repülésben Avagy a karbantartás sajátosságai a kisgépes repülésben Szilágyi Endre Balesetvizsgáló Repülési Főosztály.
Geometriai transzformációk
Metszeti ábrázolás.
Volumetrikus szivattyúk
Kenés és tömítés Felsőmarók Készítette: Pásztor Péter.
Dél-Pesti szennyvíztisztító
Képes bemutató.
Daewoo Nexia tükörfűtés
Történelem vizsga képei
Differenciálmű és tengelyhajtás
Járműfenntartás I. I. előadás
Tengelyhajtás Segédlet a Járműszerkezetek I. tantárgyhoz
Sebességváltó Segédlet a Járműszerkezetek I. tantárgyhoz
Pascal számológépe és kora
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Közösségi portálok használata
Kirándulás a Loire mentén. A Chartres-i székesegyház (épült: )
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
Gyártási eredetű folytonossági hiányok szerepe a reaktortartályok biztonságának elemzésében Dr. Trampus Péter 3. AGY Tengelic,
Nyomástartó elemek meghibásodási rátája hőcserélők 30% csővezetékek 20% nyomástartó edények 15% tárolótartályok, kolonnák 14% egyéb berendezések 21%
R&R vizsgálatok fejlesztése trendes jellemző mérési rendszerére
Gondolkozzunk és számoljunk!
SafePack rendszer bemutatása. Mi jellemző a konyhai takarításra? A konyhai munka sokszor veszélyes és sok piszokkal jár Az angol nyelvet mint fő nyelvet,
6. Szabály - A JÁTÉKVEZETŐ ASSZISZTENSEK. A játékvezető asszisztensek hatásköre Két játékvezető asszisztens működhet egy mérkőzésen (a 3. számú játékvezető.
Balaton Marcell Balázs
Gépszerkezettan.
Szerelőelemekkel végzett gyakorlatok
Virtuális méréstechnika a középiskolai kísérletező oktatásban
Vicc 8 legjobb mondat a vezetésoktatóktól Avagy, amit ha hallunk akkor baj van…
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Nanotechnika az iparban és az autóiparban
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
A súrlódás és közegellenállás
Háttértárak. Merevlemezes háttértároló Az egyre nagyobb tárolókapacitás, a gyorsabb adatelérés igénye, a biztonságosabb adattárolás kívánalma hívta életre.
MICA képeken. MICA 1. kísérlet Vettünk 6 db 50x50 pixeles képet. Ezeket 1-1 kétdimenziós sűrűségfügvénynek (2D-hisztogram) fogjuk fel, és importance sampling-gel.
ELEKTRONIKUS KERÉKPÁR VÁLTÓ- RENDSZEREK KÖŐ KATALIN EC58AW.
Automata nyomatékváltók
Tengelykapcsoló Segédlet a Járműszerkezetek I. tantárgyhoz
Hólyagosodással járó károsodások
Differenciálmű kiegyenlítőmű.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP C-12/1/KONV
Munkabaleseti gyorstájékoztató Transzformátorszekrényben mérőóra csere közbeni ívsérülés Alsóőrs június 11. kb óra.
A maradó feszültség viselkedése fárasztó igénybevétel közben CSEH DÁVID, DR. MERTINGER VALÉRIA, DR. LUKÁCS JÁNOS 8. Anyagvizsgálat a gyakorlatban konferencia.
Autó-jármű klíma szerelés az autószerelő szakma szemszögéből! Előadó: Spindler Tibor AOE elnök.
Polák József Tanszéki mérnök Közúti és Vasúti Járművek Tanszék
Bemeneti perifériák.
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
Járműfenntartás I. I. előadás
Fogaskerekes hajtások
ELEKTROMOS SEGÉDPROGRAMOK
Gépszerkezettan.
Előtéttengelyes direkt váltók működése
Számítógépes modellezés és tervezés I.
Rögzítő elemek, kötések méretválasztéka és kiválasztása
MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK
Tengelyek és bordás tengelykötés ábrázolása
Játszunk telefonon Készítette: Homlok Dávid
Számítógépes modellezés és tervezés 2
Hulladéktároló konténerek és kukák törésének lehetséges okai
Gears Fogaskerekek.
Előadás másolata:

Peugeot 307 2.0 HDI sebességváltó meghibásodás, javítás Kovács Péter YPB6DN

Probléma leírása A manuális sebességváltóknál gyakori meghibásodás, hogy az ötödik sebesség fogaskerekei jobban kopnak, a szinkronizáló kúpos fogvégei legömbölyödnek, ennek következtében az ötödik sebességet kidobálja a sebességváltó. Az ötödik sebesség található a sebességváltó legvégén, és a legmagasabb helyen, így értelemszerűen oda jut a legkevesebb olaj, szivárgás esetén a meghibásodás először itt jelentkezik.

Probléma diagnosztizálása Jelen esetben is úgy kezdődött a baj, hogy a váltó kidobálta az ötödik sebességet, majd egy idő után daráló szerű hangot adott. Mielőtt megkezdtük a megbontást, az ötödik sebesség szinte használhatatlan volt az autón.

Sebváltó részei, szétbontás

Sebváltó részei, szétbontás A váltó megbontását a leszerelés után a differenciálmű kiszerelésével kell kezdeni ennél a típusnál.

Differenciálmű részei Bolygókerék Bolygókerék tengely Tányérkerék Féltengely fogaskerék

Szétszerelési folyamat A differenciálmű kiszerelése után megállapítható róla, hogy nem található rajta sérülés, a csapágyak nem sérültek. A következő lépés a sebváltóról az ötödik fedél eltávolítása amely alatt az ötödik sebesség található. Miután a fedelet eltávolítottunk, meg is találtuk a probléma okát, az ötödik fogaskerekek ledarálódtak, fogak törtek ki.

Ötödik sebesség meghibásodás Ötödik fogaskerék Letört fogak

Ötödik sebesség meghibásodás A fogak ledarálódása olajhiányra, kenéshiányra vezethető vissza, mivel a váltóház sértetlen, nincsen semekkora alumíniumdarab kitörve a váltóházból, a ház sértetlen. A váltóban az előírt 2,6 liter váltóolajnál közel 1 literrel kevesebb olaj volt. Ez az egyik féltengelyszimeringnél történő szivárgásból eredő hiba. A váltóolaj hiány miatt az ötödik sebesség szinte olaj nélkül futott így felgyorsult a kopási folyamat.

Ötödik sebesség szinkronizálása Az ötödik sebesség külső kúpos szinkronizálóval van szerelve. Súrlódó felület Kapcsoló fogazás Szinkronagy

Ötödik sebesség szinkronizálása Az alábbi képen jól megfigyelhető a kapcsolóhüvely és a kapcsolóvilla. kapcsolóhüvely kapcsolóhüvely kapcsolóvilla

Csoportkerekek szerelése A csoportkerekek kiszerelése után megállapítottuk, hogy minden fog sérült a bedarált darabok miatt. A váltóházat alapos tisztítás, mosás után szemrevételezve ellenőrizni kell nincs e repedés, beékelődött fogdarab sehol.

Csoportkerekek szerelése A váltóház takarítása után szemléletesen jól látható a kapcsolószerkezet, amely a sebességeket kapcsolja. kapcsolószerkezet Hátramenet kapcsoló

Csoportkerekek szerelése A csoportkerekek helyett bontott, keveset futott kerekeket, szinkronokat építünk be. előtéttengely nyelestengely

Sebváltó összeépítés A csoportkerekeket behelyezve, a váltóházat összeépítve felszerelhető az ötödik sebesség. Bontott ötödik lett felszerelve, ami a csoportkerekekkel egy váltóból származott.

Sebváltó összeépítés A differenciálművet behelyezve, a differenciálmű házat nyomatékkulccsal lehúzva elkészült a váltó. Ötödik sebesség differenciálmű

Tengelykapcsoló Jelen gépjármű kettőstömegű lendítőkerékkel van felszerelve. Ennek köszönhetően sokkal finomabb indulás, finomabb váltás, jobban kezelhető, menetközben szinte észrevehetetlen a sebességváltás az utasok számára.

Tengelykapcsoló A lendkerék lényege, hogy az erőátvivő felület külön mozdul az agy résztől, a lendkerék belsejében ezt a mozgást 8 db kis méretű lengéscsillapító biztosítja, így csillapítva a váltást, indulás. Ennek köszönhetően a kulungtárcsából elhagyható a rugó, így könnyebb tárcsát használhatunk, sokkal nagyobb a csillapítás a lengéscsillapítók által.

Tengelykapcsoló A kuplungot is megvizsgálva megállapítottuk, hogy a lendkerék jól csillapít, a kuplungtárcsa nem kopott, nincs megégve. A sebváltó visszaszerelhető a helyére.

Készítette: Kovács Péter YPB6DN Felhasznált irodalmat nem használtam, mivel egy általam végzett munkafolyamattal szemléltettem az esetet.