Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ELEKTROMOS SEGÉDPROGRAMOK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ELEKTROMOS SEGÉDPROGRAMOK"— Előadás másolata:

1 ELEKTROMOS SEGÉDPROGRAMOK
ELREDEF, ELCHANGE - A blokkok, és vonalak fóliájának ellenőrző, és javító programjainak bemutatása 2014. Készítette: Pátkai Norbert (NK: FJ1KWS)

2 Látható, hogy pl. ez a 35kV-os kábel,
a 20kV-os fólián van. Teszt állományunkban egy csomó elem rossz fólián van. A program a vezetékeknél, kábeleknél a vonaltípus alapján fogja majd eldönteni, hogy melyik fóliára rakja majd át őket. A blokkoknál azt veszi figyelembe, hogy milyen típusú vonal felett található, és hogy milyen típusú (tervezett, meglévő, vagy bontandó) blokkról van szó, és a blokk oszlop, lámpa, vagy kellék típusú.

3 Kattintsunk az „EL-UTILS” menüben a beállítások menüpontra.

4 (pl: elchange, jelmagyarázat, oszlop és lámpa elhelyező program)
Itt azokat az állományokat szerkeszthetjük, amik elengedhetetlenek bizonyos programok működéséhez. (pl: elchange, jelmagyarázat, oszlop és lámpa elhelyező program) Ezeket az állományokat az EL-UTILS munkakönyvtárában találjuk. (lásd: EL-UTILS menü / névjegy / rajz statisztika résznél) Csak szakértőknek ajánlott ezekbe belenyúlni!

5 1. oszlop: a blokk neve 2. oszlop: a blokk megnevezése 3. oszlop: a blokk típusa elblokk.txt Ez az állomány feltétlenül szükséges az ELREDEF, ELCHANGE, oszlop és lámpa elhelyező, elektromos jelmagyarázat, és a tervtípus váltó programok működéséhez. Figyeljünk a szintaktikákra, a ‘ jelre, és pontos vesszőre!

6 Ez az állomány a „Tervtípus váltó” program működéséhez szükséges.
elblokk_terv.txt Ez az állomány a „Tervtípus váltó” program működéséhez szükséges. 1. oszlop: a blokk bontás rajza 2. oszlop: a blokk meglévő rajza 3. oszlop: a blokk tervezett rajza Pontosvessző, kettőspontra figyelni !

7 Először indítsuk el az „ELREDEF” programot
Először indítsuk el az „ELREDEF” programot. Egyébként ha egy régi rajzot megnyitunk, akkor automatikusan figyelmeztet rá, hogy lefuttassuk. Ez kicseréli a régi blokkokat, az új attribútumos, kitakarásos blokkokra.

8 Régi, kitakarás és attribútum nélküli blokk.
Ezen a képernyőn bemutatjuk mi a különbség a régi és az új blokkok között. 1. Az új blokkokban van egy üres raszter- kép, ami biztosítja a kitakarását az alatta lévő vonalaknak. 2. Az új blokkban van egy rejtett attribútum, aminek értéke annak a fóliának a neve, amire a blokk alapértelmezettként kerül. (Aztán a fólianév még majd attól is függ, hogy milyen vezetékre, vagy kábelre lett rárakva. (pl. 0,4kV, vagy 22kV-os)) 3. Az új blokkban van egy LEÍRÁS nevű attribútum, ami csak arra jó, hogy a felhasználót segítse azonosítani a blokkot. Régi, kitakarás és attribútum nélküli blokk. Új, kitakarásos attribútumos blokk. Ha duplán kattintunk az új blokkon, akkor akár szerkeszthetjük is a blokknak a LEÍRÁS attribútumát.

9 Az ELREDEF indításakor, a program megerősítést vár, csak nyomjuk meg az „i” betűt majd „enter”.

10 Miután lefutott az „ELREDEF”, a program elindítja az „ELCHANGE”-t automatikusan.
Egyébként az „ELCHANGE”-t az „EL-UTILS” menüből, és a parancssorból is el tudjuk indítani. Ez a program is rákérdez az indításra, mert akár percekig is eltarthat míg végigmegy az összes elemen. (itt is „i” + enter)

11 Lefutás után a program hibaköröket, hiba téglalapokat helyez el az átváltozatott rajzelemek köré.

12 Ezek után ezt a képernyőt fogjuk látni.
A táblázatban fel van sorolva az összes kijavított elem. Amelyik sort kijelöljük, az AutoCAD magától oda „zoom”-ol a képernyőn, ahol az elem található, és szaggatottan kijelöli.

13 A táblázat rendezésének típusát adja meg.
Ha a program mégse jó fóliára rakta az elemet, akkor manuálisan is megváltoztathatjuk a rajzelem fóliáját. Rajzelemek közötti navigáció Ha a rajzelem a megfelelő fóliára került, akkor nyomjuk meg ezt, ezután a hibakör magától törlődik, és a program a következő javított rajzelemhez ugrik. Ezzel visszaállítható a régi fólia (átváltoztatás előtti)

14 Ilyenkor ha nem zártuk be a táblázatot, akkor onnan is törlődik.
A hibákat az AutoCAD-ben is kijelölhetjük a hibakörre kattintva, majd törölhetjük. Ilyenkor ha nem zártuk be a táblázatot, akkor onnan is törlődik. A tulajdonságok ablakban, az attribútumok résznél, a hibakörökről (és téglalapokról) különböző információkat olvashatunk, ami segít felismerni melyik elemről van szó.

15 Kész vagyunk! Ha végig ellenőriztük az összes hibát, és mindenhol „Rendben”-t nyomtunk, a táblázat láthatóan üres lesz, és a program figyelmeztet is rá, hogy végeztünk. Ezek után még érdemes elindítani az „EL-UTILS” menüből a BLOKKFELÜLRE programot, ami az összes kitakarásos blokkot a vonalak fölé teszi, ugyanis a kitakarás csak ez után fog látszódni.

16 Azt is tehetjük, hogy nem ellenőrizzük végig a táblázatban, hogy jó fóliákra kerültek-e a rajzelemek, hanem elfogadjuk, amit a program végzett. Ilyenkor kilépünk a táblázatból, majd a HIBATÖRÖL-re kattintva az összes piros hibakör, téglalap ki fog törlődni magától.

17 Vége.


Letölteni ppt "ELEKTROMOS SEGÉDPROGRAMOK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések