Miért / Kiért van a művészet?.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,
Advertisements

Az adaptációhoz közeledve – a műfaj problematikájához
A mondat.
Rítus és színház. Isten – szól a mese – a teremtés hetedik napján azt tapasztalta, hogy halálos unalom uralkodik mindenek felett, és akkor rájött, hogy.
Esztétika.
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
és a legkevésbé teljes az
Aranymetszés képviselői
Kosztolányi Dezső Nyelv és lélek
Szállóigék, szólások, közmondások a stílusról, retorikáról
REALIZMUS.
Albert Schweitzer Tucy
A reneszánsz.
Gondolatok a művészet rendszeréről
A táj, a természet szerepe Petőfi lírájában és Az apostolban
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
PLATÓN (Kr. e ).
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
A 19. századi líra átalakulása
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A 2. ZH eredményei.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A felvilágosodás nevelésügye Európában
A szimbolizmus.
Az avantgárd művészeti irányzatok
Boldog 2014-et !.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
A reneszánsz A szó a fr. renaissance ‘újjászületés’ szóból származik
A romantika.
Bevezetés a filozófiába
Bevezetésafilozófiába. φιλοσοφία filosz = valamit kedvelni szophia = szakértelem, bölcsesség Filozófia = a bölcsesség szeretete.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Az én világom Somogyí J (verse).
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Romantika.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
M A N D A L Á K A mandala szó az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. A mandala egy kör alakú.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Schopenhauer és Nietzsche a művészetről
Oldal váltás kattintásra !
Kant ( ) a szépről és a zseniről
A sz. fordulójának művészetfilozófiái
A felvilágosodás esztétikája
A romantika művészetfelfogása
Ember-Feltaláló-Géniusz
A német klasszicizmus esztétikája: Goethe és Schiller
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Készítette: NoNameTeamAnonymus csapat, 2. forduló, 3.feladat
Hasonlóságok és különbségek a reneszánsz és az alföldi realizmus művészetében.
Szijj Ferenc: Agyag és kátrány Fényleírás Szijj Ferenc (1958- ) költő, műfordító, író.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
Impresszionizmus.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Vojtina ars poetikája-összefoglalás
A versem címének helye Arany János.
Arany János: Vojtina ars poétikája
Arany János Vojtina Ars poetikája
A keletkezés körülményei
Vojtina Ars Poétikája Versterv.
Előadás másolata:

Miért / Kiért van a művészet?

Miért / Kiért van a művészet? Tóth Árpád költőnk írja a „Jó éjszakát” című versében: Az emberi élet járulékos, kiegészítő része? Okos időtöltés? Unalom elűzése? „Minek a lélek balga fényűzése? Aludjunk. Másra kell ideg, s velő. Józan dologra. Friss tülekedésre.”

Miért / Kiért van a művészet? Mi is újabb és újabb kérdéseket tudunk feltenni: Az emberi létezés út menti jelei? Érzelmi életünk különleges tápláléka? Színezi az élet szürkeségét? Sűrített információhalmaz?

Mi a művészet? MAGYAR ÉRTELMEZŐ KÉZISZÓTÁR A valóságnak bizonyos esztétikai elvek szerinti, a lényeget kiemelő tükrözése, megjelenítése mint a társadalmi tudat egyik formája.

Mi a művészet? ESZTÉTIKAI LEXIKON: a társadalmi tevékenységek egyike A szó „ókori” megfelelője – a görög tekhné, poiészisz, és a latin ars

Mi a művészet? Arisztotelész (i.e. 384-322) görög filozófus, Platon tanítványa; az emberiség tanítója Minden művészet közös jellemvonása, hogy az ember belső jellemvonásait, „éthoszát” utánozza. Értékítélete szerint első helyen áll a zene és a dalköltészet: a „musiké”, mert közvetlenül fejezi ki az emberi érzelmeket; a második helyen áll a szobrászat és a festészet, melyek közvetett mimézisre képesek.

Mi a művészet? „…szerinte a művészet feladata, Marcus Tullius Cicero (i.e. 106 - 43) római államférfi és író; /az antik Róma legkiválóbb szónoka volt/ „…szerinte a művészet feladata, hogy a természetben szétszórt szép jelenségeket összegyűjtse és ábrázolja, ami eszményítő utánzásnak felel meg.”

Mi a művészet? Seneca, Lucius Annaeus (i.e.4. – i.sz.65.) római költő, író, sztoikus filozófus A művészi ábrázolás nem szolgálja az ember értelmének épülését, mert nagyobb súlyt fektet az érzéki szépségre, mint az igazság megismerésére.

Mi a művészet? J. W. Goethe (1749.08.28. - 1832.03.22.) német író, költő „Nem tudunk semmilyen világról, csak ami az emberekre vonatkozik; csak olyan művészetet akarunk, amely e vonatkozás lenyomata.”

a köznapi létezés nyomorúságán. Mi a művészet? Schopenhauer, Arthur (1788-1860) német irracionalista filozófus A művészet funkciója: túlemelni befogadóit a köznapi létezés nyomorúságán.

Mi a művészet? szabadság és haladás.” a mindenség célja: L. van Beethoven (1770.12.16. - 1827.03.26.) német zeneszerző „A művészet célja a mindenség célja: szabadság és haladás.”

Mi a művészet? Shelley, Percy Bysshe /e: seli / (1792-1822) angol költő A művészet az emberiség öntudatának magasrendű megnyilatkozása, forrása az alkotási vágy. Egyidős emberi mivoltunkkal.

Mi a művészet? Shelley /e: seli /, Percy Bysshe (1792-1822) angol költő A művészet mindig az egészet keresi, az ismertet is ismeretlenné teszi, hogy átélje a valóság megismerésének gyönyörűségét.

T U D O M Á N Y „A tudomány körökből álló kör.” – Hegel, G.W.F. (1770 – 1831) Természet-tudományok Társadalom-tudományok

M Ű V É S Z E T Shelley, P. B. ( 1792 – 1822 ) A művészet mindig angol költő A művészet mindig az egészet keresi, az ismertet is ismeretlenné teszi, hogy átélje a valóság megismerésének gyönyörűségét. → Klikk

Mi a művészet? A mindig változó valóságból Lessing, Gotthold, Ephraim (1729-1781) német drámaíró, költő, esztétikus, kritikus A mindig változó valóságból egyetlen pillanat adható vissza; ez a „termékeny pillanat.”

Mi a művészet? Lessing, Gotthold, Ephraim (1729-1781) német drámaíró, költő, esztétikus, kritikus A művészet célja: a művészetből meggazdagodva térjünk vissza a mindennapi életbe, az emberi szenvedélyek „erényes készségekké” alakuljanak.

Mi a művészet? Zoltai Dénes: 1928 - 2008 A művészet filozófus, esztéta A művészet nem a természeti valóság pontos utánzása, hanem metafizikai kiegészítése és túlhaladása, az élet metafizikai megdicsőülése.

Beethoven két gondolata → a művészetről 1812-ben egyik zongoranövendékének ír levelet, melyben kifejti: „...csak a művészet és a tudomány emeli fel az embert...” „Az igazi művész nem lehet gőgös, hiszen fájdalommal tapasztalja, hogy a művészetnek nincs határa. Homályosan érzi, mily messze van a céltól, s mialatt mások talán csodálják, ő maga bánkódva látja, hogy még nem jutott odáig, ahová géniusza mint távoli nap világít előtte.”

Mi a művészet? „Minél riasztóbbá válik ez a világ, Klee /klé/, Paul - / 1879 – 1940 / svájci festő és művészetteoretikus „Minél riasztóbbá válik ez a világ, annál absztrakabbá válik a művészet;…” „Minél riasztóbbá válik ez a világ, annál absztrakabbá válik a művészet; …”