A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Fenntartható fejlődés
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
A fenntartható fejlődés mibenléte. •„A fenntartható fejlődést generáljuk!” • ”A tervezett munkálatok a környezet igénybevételét mégy egy barnamezős beruházás.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
VIATICUM tájbejárás Gyula ERDÉSZET – ÖKOTURISZTIKA – ERDEI ISKOLA (fenntarthatóság – értékadás – környezeti nevelés) DALERD ZRT. Puskás Lajos.
Fenntartható fejlődés és információs társadalom fejlesztés
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fenntartható fejlődés
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A fenntartható fejlődés fogalma és filozófiája
Fenntartható fejlődés
Környezettudatos terméktervezés
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Környezetértékelési módszerek
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nagyvárosok a fenntartható a területfejlesztés szemszögéből Bihari Zsuzsa MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet NEMZETKÖZI LOGISZTIKA Szolnoki Főiskola, Nemzetközi Gazdálkodás Szak Nemzetközi Logisztika Szakirány Szolnok,
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
Környezeti nevelés és fenntarthatóság Salgótarján, NEMZETI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI KERETSTRETÉGIA Prof. Dr. Veress Gábor © Veress,
A vidéki tér sikertényezői
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Az éghajlatváltozás probléma kezelésének fenntarthatósági megközelítése.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
KIHÍVÁSOK GYULA-VÁROSERDŐN Puskás Lajos okl. erdőmérnök
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Civil Európa – civilek Európában
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Ember és környezetének viszonya
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em
A fenntartható fejlődés fogalma, filozófiája Készítette: Dajka Fanni, Földrajz BSc 2013.
A fenntartható fejlődés fogalma, alapelemei, európai célkitűzései Nágel Ágnes JK1XC9 Klímaváltozás gyakorlat őszi szemeszter.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Fenntartható fejlődés
Környezet és egészség.
Magyar Útügyi Társaság
Vállalati fenntarthatóság
Fenntartható Fejlődés
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései Készítette: Dobos Zsófia Földrajz BSc III. Klímaváltozás EA

Tartalom: Fenntartható fejlődés fogalma Brundtland-jelentés Alappillérek Célok 2002, Johannesburg

„A természettel harmonikusan együtt élő népcsoportok, törzsek évszázadok óta tudták, hogy a vadászat, halászat során ügyelni kell arra, hogy a vadon élő állatokból csak annyit szabad leölni, kihalászni, amennyi a természetes szaporulat. Ellenező esetben egykét éven belül veszélybe került volna az élelmiszerellátás. Így éltek és vadásztak az eszkimók a fókákra, vagy az észak-amerikai indiánok a bölényekre.”

Általános ismertség Lester R. Brown (1981) népesség növekedése - természeti erőforrások hasznosítása legkisebb legyen a természeti környezet mennyiségi és minőségi romlása

A fenntartható fejlődés fogalma I. 1983: ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottság: Gro Harlem Brundtland norvég miniszterelnöknő vezette 1987-ben ,,Közös jövőnk”- jelentés: gazdasági növekedés új korszakának lehetősége, amely: a fenntartható fejlődés globális megvalósítására épít megőrzi a természeti erőforrásokat fejlődő országok szegénységének leküzdése Jelentés szerinti D: "a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket".

A fenntartható fejlődés fogalma II.  „A szociális jólét folyamatos úgy, hogy a terhelés nem lépi túl az ökológiai eltartó képességet” -Herman Daly  "A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével egyidejűleg."  -Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata  A fejlődés=minőségi változás! (És nem növekedés)

Brundtland-jelentés jövő generációk csak akkor részesülhetnek a földi javakban, ha nagyfokú takarékosság valósul meg az erőforrások hasznosításában, illetve ha megőrizzük a környezet értékeit.

3. ENSZ Világkonferencia (2002, Johannesburg) Alappillérek 3. ENSZ Világkonferencia (2002, Johannesburg)

Alappillérek II. Terhelés Állapot Válasz

Társadalmi Emberi jogok Egészség Biztonság Oktatás Egyenlő lehetőségek Gazdasági egyenlőség …

Gazdasági GDP Termelés Megtakarítás Magatartási kódex Vállalatirányítás Kockázatkezelés …

Nyersanyag felhasználás Környezeti Nyersanyag felhasználás Vízkérdés Energiahasználat Talaj Biodiverzitás Karbonkibocsátás Éghajlat …

Mindhárom pillért együttesen kell nézni, kölcsönhatásaik figyelembevétele mérlegelni kell a különböző fejlesztési stratégiák, programok kidolgozása során, illetve a konkrét intézkedésekben, cselekvésekben

Célok: szociális jólét méltányos életfeltételek lehetőségének biztosítása mindenki (jelenlegi és a jövőbeli nemzedékek) számára DE: fenntartható módon hasznosítjuk a természeti erőforrásokat, elkerüljük a káros hatásokat különösen a környezet állapotában bekövetkező visszafordíthatatlan változásokat

2002 Johannesburg - Fenntartható Fejlődés Világkonferencia - VÍZELLÁTÁS - ENERGIA - HALÁSZAT: újraszaporítás - VEGYI ANYAGOK: előállítás, tárolás - EGÉSZSÉGÜGY - NŐK HELYZETE - GLOBALIZÁCIÓ: jó és rossz oldal is, szegény o. <-> gazdag o. - KERESKEDELEM - BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG: pusztulások mérséklése - KORMÁNYZAT: alapvető fontosságú a felelősségteljes politikai kormányzati tevékenység. - STRATÉGIÁK: stratégiai tervek kidolgozása az erőforrások megőrzéséről - SZEGÉNYSÉG: "legnagyobb globális kihívás, amivel a világnak szembe kell néznie"segélyeket kiegészítő szolidaritási alap létrehozása

A természeti erőforrások használatának és megőrzésének egyidejűsége A probléma megelőzés és elővigyázatosság elve Az alkalmazkodási formák megőrzése A helyi erőforrások alkalmazása Az ökológiai adottságoknak megfelelő hasznosítás A stabilitás és a sokféleség megőrzése A nem anyagi értékek haszna Az eltartó és tűrőképesség szerinti használat Szubszidiaritás Az együttélés A holisztikus megközelítés elve

Források: Láng István (2008):A Brundtland Bizottság és a fenntartható fejlődés In: Egyenlítő, 2008/11. Lester R. Brown (2009): A B-4.0 Terv Általános tájékoztató az ENSZ Fenntartható Fejlődési Világtalálkozójáról www.kornyezetvaltozas.lapunk.hu www.nfft.hu

Köszönöm a figyelmet!