Az adócsalás gazdaságpszichológiai megközelítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Készítette: Sallai Katalin
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Társadalmi haszon az adatok mélyén Surján László, gazdasági igazgató, IQSYS Sipos Ferenc, BI ágazatvezető, IQSYS.
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
A deviancia összetett fogalma
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
Magyar Tudományos Akadémia Székháza 1051 Budapest, Roosevelt tér 9., Képes terem május :00 Kormányzati kudarcok, adócsalás és be nem jelentett.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
1 Elvégzett vagyonosodási vizsgálatok év vizsgálatok száma megállapítással zárult vizsgálatok megállapított nettó adókülönbözet átlagos megállapítás db.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Bizalom, bizalmatlanság, csalás
Készítette: Domokos Márta Losoncz Annamária
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Etikai alapelvek az ápolásban
Adózási elvek.
Vállalatfinanszírozás
A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban
A gyermek erkölcsi fejlődése
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
Felügyeleti prioritások 2009-ben február. Stratégia és prioritások  A prioritások szerepe a stratégiai gondolkodásban: - erőforrások összpontosítása.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Második és informális gazdaság Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 21.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
XI. Adójogi Konferencia április 21.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Bevezető a könyvvizsgáló-jelöltek részére december 04.
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
A kriminálpszichológia
Előadó: Kelemen Katalin
A felnőttképzések rendszere és gyakorlata az Esőemberekért Egyesület képzéseiben.
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
A szlovákiai társadalmi sajátosságok: a munkaerő munkáltatójához való lojalitása, felelősség vállalása és egyéb kiemelten fontos tényezők együtteséről.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Merev vagy rugalmas nyugdíjrendszert? Simonovits András november.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Összehasonlító példák
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Út a munkához program Pécs
A kormányzat hatása a rejtett gazdaságra
Előadás másolata:

Az adócsalás gazdaságpszichológiai megközelítése

Mi a különbség adócsalás és adóelkerülés között?

„Adóelkerülés” Olyan magatartás, amely bár az adótörvények szellemét sérti, mégis legális.

„Adócsalás” Az adótörvények értelmében tilos.

Az adók 3 funkciót töltenek be: Forrást biztosítanak a közjavak előállításához Mérséklik a jövedelmi egyenlőtlenségeket Segítenek a gazdasági ciklusok kontrollálásában

Melyek a közjavak: Honvédelem Belső közrend fenntartása Országút építés Alapkutatások Közegészségügy támogatása (nem lehet őket magánkézbe adni!)

Adókiesés Az „üzletszerűen” elkövetett gazdasági bűncselekményekből származik a jelentősebb adókiesés Azonban az adóelkerülés is vészesen gyakorivá vált!

Példa az adóelkerülésre: Illegális foglalkoztatás 1999-es adat: kereskedelemben és építőiparban vizsgált 190 munkáltató közül 60%-nál állapítottak meg jogsértést Számlaadás elkerülése: KSI vizsgálat 1998-ban: építőipari és javító-szerelő szolgáltatások 44%-ánál állítottak ki számlát

Az adóelkerülés közgazdaságtani megközelítése: A szakemberek szerint a magyar gazdaság túladóztatott, így az adók csökkentésétől az adóbevételek növekedése várható. (Erdős 1998)

Helyi- versus központi adóztatás kérdése A helyi kötődés miatt – az igények jobb kielégítése miatt - a lakosság nagyobb áldozatot is hajlandó elviselni A helyi szervek takarékosságra törekszenek, hiszen az adózónak ellenőrzési lehetősége van

Az adócsalás büntetőjogi pszichológiai megközelítése: Az önérdek akkor késztet csalásra, ha az így elérhető jövedelem még a várható büntetés levonásával is nagyobb, mint a becsületesen szerezhető jövedelem

Az adócsalás büntetőjogi pszichológiai megközelítése: Az elrettentés sikere a büntetés nagyságától és a lebukás valószínűségétől egyaránt függ. A büntetés visszatartó erejét a felderítés hatékonyságának javításával kellene (lenne célszerű) növelni, nem pedig a büntetés nagyságának emelésével.

Az APEH 1996-os statisztikája az adóellenőrzések gyakoriságáról: Magánszemélyek : 100 évente Egyéni vállalkozók: 43 évente BT-k: 33 évente Kft-k,Rt.-k: 10 évente 5 évente elévülnek a kötelezettségek!

Mit mond a játékelmélet az adófizető dilemmájáról: Abban az esetben, ha mindenki maga döntheti el, hogy befizeti-e az adóját, akkor az egyén szempontjából négyféle kimenet lehetséges: Csak én fizetek adót ( legrosszabb) Senki sem fizet adót Mindenki fizet adót Csak én nem fizetek adót (legjobb megoldás)

„Csak én nem fizetek adót” (legjobb megoldási lehetőség az egyén szempontjából) A közjavak előállításának forrását a társadalom többi tagja biztosítja, ő ezekhez hozzájut anélkül, hogy létrehozásukban részt vállalna Tehát: a „racionális” adófizető elsősorban az adófizetés elkerülésére motivált a közgazdasági modell alapján.

Az adócsalást meghatározó társadalmi és egyéni tényezők

Mi befolyásolja az adócsalást? Társadalmi normák kedvezőtlen változása A közösségi és egyéni érdekek ütközése A társadalom többi tagjának előnytelen viselkedése (gyakori adócsalás) Alulinformáltság az adók elköltéséről  ebből következően az adózás szükségességének kétségbe vonása Az adórendszer rosszul észlelt igazságossága Az adócsalás erkölcsi megítélése

1. Társadalmi normák kedvezőtlen változása Ha társadalmi elvárás, hogy a norma az adók megfizetése, akkor az adózók igazodni fognak ehhez a normához és tisztességesen fognak adózni. Az adóelkerülés magas százalékából arra lehet következtetni, hogy Mo.-on a társadalmi normák meggyengültek

Társadalmi normák hazai elfogadottságának felmérése (1993) „Aki vinni akarja valamire, az rákényszerül arra, hogy egyes szabályokat áthágjon” Teljesen egyetértett: 39% Részben egyetértett: 39% Inkább nem értett egyet: 12% Nem értett egyet: 10%

Társadalmi normák hazai elfogadottságának felmérése (1997) „Aki vinni akarja valamire, az rákényszerül arra, hogy egyes szabályokat áthágjon” Egyetértett: 82% !!! Több, mint 1993-ban (78% volt)

A sikeres emberek mind normaszegők? „Szegj meg minden szabályt” (menedzser könyvcím)

Anómia A társadalmi normák meggyengülésének állapota (Durkheim) A gyors társadalmi változások akut feszültséghelyzetet teremtenek, növelik a szocializációs zavarok gyakoriságát,ezáltal norma és értékzavart, válságot okoznak

Mi jellemző Magyarországra? Hatalomnélküliség Értelmetlenség Normák hiánya Elmagányosodás Bizalomhiány Önbecsülés elvesztése „mások önző érdekérvényesítését nem korlátozzák a közösség érdekeit védő társadalmi szabályok”

2. A közösségi és egyéni érdekek ütközése Ha helyi adók lennének, akkor jobb lenne az adófizetési hajlandóság A helyi kötődés miatt – az igények jobb kielégítése miatt - a lakosság nagyobb áldozatot is hajlandó elviselni A helyi szervek takarékosságra törekszenek, hiszen az adózónak ellenőrzési lehetősége van

3. A társadalom többi tagjának előnytelen viselkedése (gyakori adócsalás) Minél magasabb egy időszakban az adócsalók száma, az emberek annál hajlamosabbak csalni Felmérések: 1996-ban az adócsaló cégek aránya 35,8+-15% volt A megkérdezett vállalkozók 85%-a említett általa már alkalmazott adóelkerülési módot

4. Alulinformáltság az adók elköltéséről  ebből következően az adózás szükségességének kétségbe vonása Sokan azt gondolják, hogy a befizetett adót nem arra költik, amire kellene Az adózók alulinformáltak az adórendszert illetően Javítani kellene a tájékozottságot

Felmérés: „Mit érzünk, amikor adózunk: „hozzájárulok valamihez” Magyarok: 14% Hollandok: 60% Elvesznek tőlem valamit: Magyarok: 54% Hollandok: 14%

A rendszerváltás óta egyre több visszaélésről, felesleges kormányzati költekezésről hallunk Ez jelentősen csökkenti az adózási edvet

5. Az adórendszer rosszul észlelt igazságossága Az adózók igazságtalannak tartják az adórendszert A vállalkozók többet csalnak, mint az alkalmazottak Magyarországon túl nagy terhet róttak a munkajövedelmekre, míg keveset a tőkejövedelmekre

6. Az adócsalás erkölcsi megítélése Az adózók általában nem tartják súlyos bűncselekménynek az adótörvények megsértését Az egyén erkölcsi értékítéletei szoros összefüggésben vannak a társadalmi normákkal

Felmérés „Nincs abban semmi rossz,ha valaki kihasználja az adótörvények kiskapuit Teljesen egyetértett: 35% Részben egyetértett: 25% Teljesen elutasította: 10%

Az emberek súlyosan ítélik meg az adócsalás azon formáit, amit nincs módjuk alkalmazni, míg enyhén ítélik meg azt, amelyek számukra is kivitelezhető.