A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatás: emberi tevékenység, amely egyrészt
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
I. előadás.
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Kutatásmódszertan II.1.: Ismétlés
Kutatási terv.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
MARKETINGKUTATÁS PIACKUTATÁS.
A stratégiai tervezés módszertana
Ellenőrzés - értékelés
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
Kertész András Rákosi Csilla Debrecen, november 28.
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Készítette: Magyar Orsolya
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi Tel:
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
A szociálpszichológia módszerei
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Könyvvizsgálat alapjai
Babeş-Bolyai Tudományegyetem Tanító- és óvóképző szak
Egytényezős variancia-analízis
A SZAKDOLGOZAT.
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
PEDAGÓGIAI KUTATÁS BARTHA ( ZSEBENYI) KLEMENTINA TEMPFLI (MARTIN) GABRIELLA II. éves hallgatók- távoktatás.
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Turizmus gazdaságtan 3..
Alapsokaság (populáció)
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés Céltudatos Tervszerű
A piackutatás alapjai E-Learning.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
I. előadás.
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
HIPOTÉZIS MEGFOGALMAZÁSA
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Tudományos irányítók: Végzős hallgató:
Kutatásmódszertani dilemmák
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Marketing információs
Munkakörelemés és –tervezés röviden
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Bevezetés, tippek Ea-gyak kapcsolata Statisztika II -más tárgyak kapcsolata Hogyan tanulj? Interaktív órák, kérdezz, ha valami nem világos! tananyag =előadások.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK ANDRAGÓGIAI FEJLESZTÉSEK Mentális gyakorlatok Európa börtöneiben Molnár Attila Károly.
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
Mintavétel.
Eredetileg a statisztika matematikai eszközöket igénybe vevő államháztartástant jelentett, vagyis azon módszerek gyűjteményét és elméletét, amelyek segítségével.
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
A pedagógiai kutatás metodológiai kérdései
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Előadás másolata:

A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA Oktatási segédanyag a Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe c. könyv alapján

A pedagógiai kutatás folyamata A kutatási probléma kiválasztása, meghatározása. A témára vonatkozó szakirodalom áttekintése, kritikai elemzése. A kutatás hipotéziseinek megfogalmazása. A hipotézisek igazolását vagy elvetését biztosító adatok összegyűjtéséhez az érvényes és megbízható kutatási stratégiák, módszerek, eszközök kiválasztása. A vizsgálni kívánt minta kiválasztása. A kutatás végrehajtása. Az adatok elemzése, általánosítások megfogalmazása. A kutatás eredményeinek közreadása, publikálása (alkalmazása).

A kutatás hipotézisének megfogalmazása „A hipotézis egy olyan kijelentés, amely a kutató feltételezéseit fejezi ki a problémában szereplő változókra, azok kapcsolatára vonatkozóan.” Induktív: A kutatás megkezdése előtt a kutatónak vannak bizonyos feltételezései, elővételezett válaszai a megfogalmazott kérdésekre vonatkozóan. Ezek származhatnak a gyakorlati tapasztalatokból. A feltételezést – megtámogatva a szakirodalom feldolgozásának eredményeivel – a kutató megfogalmazhatja hipotézis formájában. Deduktív: a kutató elméleti tételekből indul ki, s annak gyakorlati alkalmazására fogalmaz meg egy feltételezést.

Kutatási stratégiák Deduktív Analitikus Induktív Empirikus Leíró A kutatási probléma jellegétől függően különböző kutatási stratégiát célszerű választani. Deduktív Analitikus Induktív Empirikus Leíró Összefüggésfeltáró Kísérleti

A kutatás módszerei, eszközei Feltáró Dokumentumelemzés Megfigyelés Szóbeli kikérdezés Írásbeli kikérdezés Szociometriai módszer Tudásmérés Pszichológiai vizsgáló eljárások Feldolgozó Statisztikai módszerek Minőségi elemzés Metapedagógiai eljárások

Érvényesség és megbízhatóság Vizsgálni kívánt elméleti fogalom Indikátorok, amelyeket a módszer, a mérőeszköz tartalmaz A valóság, amit mérünk érvényesség megbízhatóság Mennyire fejezi ki (méri) az eszköz a mérni kívánt fogalmat? Mennyire pontosan és következetesen mutatja ki az eszköz az indikátorok mértékét?

Érvényesség Tartalmi érvényesség (content validity) Konstrukciós, vagy fogalmi érvényesség (construct validity) Egyezésen alapuló érvényesség (concurent validity) Előrejelző, prognosztikus érvényesség (predicitív validity)

Megbízhatóság Milyen pontossággal kapjuk ugyanazt az eredményt? Mekkora a mérési hiba? A megbízhatóság ellen ható tényezők Eszközből fakadó tényezők A megfigyelő személyéből fakadó tényezők Vizsgálat körülményeiből fakadó tényezők

Minta és mintavétel Szempontok a minta nagyságának meghatározásához Eredmény fontossága Vizsgált tényezők erőssége Populáció sajátosságai Elemzett változók száma Kutatási módszerek sajátosságai

Minta és mintavétel Mintavételi eljárások Véletlen mintavétel Egyszerű véletlen Csoportosított véletlen Mechanikus véletlen Rétegzett mintavétel

A kutatások típusai, fajtái Alapkutatás Alkalmazott kutatás Akciókutatás Tantervi vagy program értékelés Mérés

Az empirikus kutatási folyamat vázlatos szerkezete és dinamikája

Forrás Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe, szerk: Falus Iván, Keraban Kiadó, Budapest 1966