Csapatban a szakmával „Csapatjátékosok”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Advertisements

Gyermekvédelmi tanácskozás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Kapcsolattartás a szülői házzal
Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Gyermekvédelmi alapellátás
Hogyan és mire neveljük őket? © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 5. Nevelőszülői módszertan.
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Hogyan válhatunk nevelőszülővé?
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A kapcsolattartás szabályozása
A kapcsolattartás útvesztőiben
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Szociális tanulás formái
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Családi napközi.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
Gyermekek, fiatalok és vér szerinti családjaik a munka világában
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
772 család 1559 gyerekéből A Fióka 2006-ban Alapellátott: 238 családból 578 gyerek Védelembe vett: 41 családból 69 gyerek Ideiglenes elhelyezés: 3 családból.
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
Két éven túli védelembe vétel
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
II. Kerületi Védőnői Szolgálat gyermekvédelmi tevékenysége
A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi célja és lehetőségei Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 2008 A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Biztos Kezdet Gyerekházak
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Nevelőszülői értekezlet első félév
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
2014. február 25.. valamennyi gyermekvédelmi szerv (alapellátást, szakellátást nyújtó intézmények, gyámhatóságok ) érintett és van tennivalója teljes.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A helyettes szülői ellátás működése
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Ágazatközi együttműködés
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
Intézményi kötelezettségek a gyermek- és ifjúságvédelem területén
Család – és Gyermekjóléti Központ
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Csapatban a szakmával „Csapatjátékosok” 7. Csapatban a szakmával „Csapatjátékosok” Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Tartalom 7. Az együttműködés szereplői A bajban levő család A családgondozó (alapellátás) A hatóság – gyámhivatal Javaslattevők, tanácsadók, GYV gyám A gondozási hely – nevelőszülő A gyerek – a gyerek jövője Egymásra utaltságunk Tisztelet, megbecsülés, lelkesítés Lépések a fejlődés irányába Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Minél nagyobb egy csoport lojalitása a csapat irányába, annál nagyobb a motiváció a tagok között, hogy megvalósítsa a csoport céljait, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy el is fogják érni céljaikat.” Rensis Likert Rensis Likert (/ lɪkərt / LIK-ərt) (augusztus 5. 1903-3 szeptember 1981) amerikai pedagógus és szervezeti pszichológus legismertebb kutatás vezetési stílusok. Ő is híres fejlődő Likert-skála, a pszichometriai skála általában részt vesz a kutatásban kérdőívek és az összekötő csap modellt. Likert volt ismert, hogy támogatja az interdiszciplináris együttműködések és hangsúlyt fektet a társadalomtudományi kutatások, hogy pozitív változást. [1] Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Csapatjátékosok” A bajban levő család - szülő A család vagy rokonok, akitől súlyos veszélyeztetés miatt el kellett venni a gyermekeket Gyermekével magára maradt édesanya, aki mindezek mellett súlyosan veszélyezteti gyermekét A szülő, aki lehetőséget kap arra, hogy kapcsolatot tartson gyermekével, és mindent megtegyen családja újra egyesítése érdekében Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Csapatjátékosok” A családgondozó - alapellátás A védőnő, óvoda, iskola, kórház, szomszédok, rendőrség… által beérkező súlyos veszélyeztető jelzések fogadója Az eset gyors feltérképezése, mérlegelése után hatósági intézkedést kezdeményezett. Az általános családgondozói munkája, javaslattételei nem értek célba, kérnie kellett a gyámhatóságtól a gyermek(ek) elhelyezését. Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Csapatjátékosok” A hatóság – a gyámhivatal Begyűjti a családgondozóktól, további tanúktól, később a szakszolgálattól a javaslatokat, és tapasztalva, hogy a gyermek nem lehet szülőjénél, határozatban rendelkezik a gyermek elvételéről. A gyámhivatal számára a pontos és részletes információ ad segítséget, hogy a jogszabályok alapján jó döntést hozzon. Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Csapatjátékosok” A szakértői bizottság (TEGYESZ) A szakértői bizottság az ideiglenes elhelyezés előtt / közben / után, illetve gondozási hely változás esetén gyer-mekorvos, pszichológus, gyógype-dagógus, szociális munkás részvé-telével javaslatot tesz a gyermek gon-dozási szükségletére (normál, külön-leges, speciális), illetve gondozási formájára (nevelőszülő vagy gyermekotthon) valamelyik formájára. Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Csapatjátékosok” Az elhelyezési csoport (TEGYESZ) Az elhelyezési csoport a szakértői bizottság javaslatát ismerteti a gyermekelhelyezés szereplőivel (vér szerinti szülő, gyermek – ha életkora lehetővé teszi, nevelőszülők, gyámhivatal munkatársa… Ezután tanácskozás keretében közös álláspontot alakít ki a gyámhivatal részére a gyermek sorsát érintő megalapozott döntéshez. Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Csapatjátékosok” A gyám, a gyermekvédelmi gyám Aki a befogadott gyermek érdekeit képviseli nagykorúvá válásáig, vagy ameddig nem kerül vissza a családjá-ba, vagy örökbe fogadó családba. A gyámság területei: (1) gondozás-nevelés, (2) törvényes képviselet és (3) vagyonkezelés Akik már legalább két éve nevelik befogadott gyermeküket, „részgyámságot” vállalhatnak. Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Csapatjátékosok” A nevelőszülői tanácsadó Ő látogatja leggyakrabban a nevelőcsaládot, jó esetben éves terv alapján az aktuális kérdések mellett a gyermekek ellátási és nevelési szükségleteiről tanácskozik a nevelőszülőkkel. Ellenőrzi, hogy a befogadott gyermek szükségletei teljesülnek-e, működik-e a kapcsolattartás. Ő is figyelemmel kíséri a gyermek tanulmányait. Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Csapatjátékosok” A nevelőszülő – gondozási hely 2014-től jelentősebb anyagi megbecsüléssel, foglalkoztatási jogviszonnyal ismerik el a nevelőszülői munkát. A befogadott gyermek „barátja” és olykor ellensége, védelme, otthona. Nagy erkölcsi megbecsülésre is érdemes szakma – hivatásszerűen kevesen vállalják, nehéz a 21. századi gyermekekkel. A jól működő nevelőcsaládot természetesnek tekintjük, ha baj van a gyermekkel, akkor viszont sokszor a nevelőszülőnél keressük a hibát. Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Csapatjátékosok” A nevelőszülő – gondozási hely A nevelőszülőnek kell a legtöbb szakmai ismerettel rendelkeznie a gyermeknevelésről, a gyermek valós szükségleteiről, hogy a gyermek számára ne csupán szép / egy emlék, hanem az eredményes felnőtté válás igazi támogatója legyen. Nem kell a nevelőszülőséghez sem tökéletesnek lenni, de késznek lenni a tanulásra és fejlődésre igen! Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. „Csapatjátékosok” A gyerek, a gyerek jövője Aki a sok szakember között elveszhet, de mindannyiunk felelőssége, hogy a szükségletei befogadását követően ne szenvedjenek csorbát. A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek sokszor otthontalanok, „árván” magabiztosak, bátran és titokban félnek a jövőtől. Biztosan felnőnek, de hogyan? Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. Egymásra utaltságunk Tisztelet és jóindulat Megbecsülés, barátság Lelkesedés Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. Egymásra utaltságunk Lépések a fejlődés irányába Nyitottság, vágy és hit a fejlődés lehetőségéért. Fejlődni a csapattal való együttműködésben, egymás elfogadásában, egymástól való tanulásban - esetmegbeszélések. A szakterületünkben fellelhető szemléletmódok, jó gyakorlatok megismerése, beépítése saját gyakorlatunkba. Nevelőszülői módszertan © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 7. Kerüld az önmegvalósító embereket, keresd azokat, akik akarnak és tudnak csapatban dolgozni. Folytatás Nevelőszülői módszertan Hogyan válhatunk nevelőszülővé? © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl

Köszönöm a figyelmet!  Vége 7. Köszönöm a figyelmet!  Vége Reménység Nevelőszülői Hálózat Dél-Dunántúl 06-20 / 379-6190 Nevelőszülői módszertan © Bánhidi Tibor