A könyvtár-pedagógia módszertana képzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
A tanári munka értékelése
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
„Ezt egy életen át kell játszani”
Értékek az értékelésben Mik a fontos kérdések?
A kooperatív tanulás és néhány lehetősége
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Értékelés a pedagógiában
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Az e-portfólió használati köre
Az adaptivit á s szeml é lete é s m ó dszerei Lénárd Sándor ELTE PPK 2007.
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban
Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Korai tehetségnevelés
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Kompetensek lettünk? június 27..
Autonómia és felelősségvállalás
A Számvitel Didaktikája
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Miért nem fejlődnek a kompetenciák?
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Pedagógus értékelési rendszer
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
A pszichológiai mérés alapjai
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tervezési folyamat.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Gaskó Krisztina ELTE PPK Neveléstudományi Intézet A TANULÁS TANULÁSA:
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

A könyvtár-pedagógia módszertana képzés Gaskó Krisztina ELTE PPK Neveléstudományi Intézet E-mail: gasko.krisztina@ppk.elte.hu A TANULÁS TANULÁSA: HOGYAN SEGÍTHETÜNK DIÁKJAINK TANULÁSI KOMPETENCIÁINAK FEJLŐDÉSÉBEN 2011.05.04. A könyvtár-pedagógia módszertana képzés

Milyen tanulási kompetenciákat fejleszthetek? Önmagáról mint tanulóról alkotott elképzelések A tanulásról alkotott elképzelések A tanulási folyamat tervezése és szervezése Tanulási források keresése Tanulási források feldolgozása Tanulási források felhasználása Tanulási módszerek ismerete, alkalmazása, értékelése A tanulási folyamat értékelése (Gaskó, 2009)

1. Önmagáról mint tanulóról alkotott elképzelések a diák önmagára tanuló egyénként tekint, önértékelésének, énképének szerves részét képezik a saját magáról mint tanulóról alkotott árnyalt és pozitív elképzelései. Módszerek, ötletek: Kérdőívek (tanulási motivációk, stílusok, attitűdök stb.) Önértékelő lapok Beszélgetés másokkal , mások értékelésének értelmezése Reflektív tanulási napló Portfólió

2. A tanulásról alkotott elképzelések a diák a tanulást egész életen át tartó és az élet minden területére kiterjedő folyamatnak tekinti, amely fejlődési lehetőségeket rejt magában, és amelyben ő, tehát a tanuló egyén aktív és konstruktív szerepet tölt be. Módszerek, ötletek: Gondolattérkép Reflektív tanulási napló Kettéosztott napló Vita a tanulással kapcsolatos nézetekről Kirándulásokhoz, múzeumlátogatásokhoz stb. kötődő beszélgetések a tanulásról Interjú más felnőttekkel, tanulókkal saját tanulásfelfogásukról

3. A tanulási folyamat tervezése és szervezése a tanulás menedzselése; a diák tanulási tevékenységét egészben, folyamatként szemléli, megtervezi annak szakaszait, körülményeit, és azokat oly módon szervezi meg, hogy tanulása sikeres és hatékony legyen. Módszerek, ötletek: Kooperatív módszerek Tanulói projekt Ütemterv készítése Faliújság Önmotiválás Vizuális órarend Tanulási környezet alakítása Optimális tanulási feltételek megteremtése

4. Tanulási források keresése a diák felkutatja a tanulási céljai eléréséhez szükséges és lehetséges forrásokat, azok között tudatosan válogat, a számára lényeges forrásokat kiemeli, elemzi és értékeli. Módszerek, ötletek: Skimming (lényegkiemelő olv.) Skipping (adatkereső olv.) Internetes keresés Könyvtárazás Brainstorming Érdeklődéslista Problémalista Segítségkérés, kérdezés

5. Tanulási források feldolgozása a diák a tanulás során kiválogatott forrásokat értelmezi, a szükséges mértékben megjegyzi, elsajátítja, ezáltal készségeit, képességeit fejleszti, nézeteit formálja. Módszerek, ötletek: Mnemotechnikák, memóriajátékok (Memory, Puzzle, Trimino) Szókártyák, tanulókártyák Grafikus szervezők Jegyzetelési technikák Aláhúzás, kiemelés, cetlizés ÁK3E, SQ4R módszer Definícióalkotás Kérdésbank Rímalkotás, képregény-készítés RRím

6. Tanulási források felhasználása a diák a megtanult, elsajátított ismereteket, a tanulás során felhasznált tapasztalatokat, a fejlesztett képességeket, készségeket a tanulás céljának megfelelően, a tanulás konkrét kontextusában, illetve attól eltérő tanulási és hétköznapi helyzetekben kipróbálja, alkalmazza, gyakorolja, a tanulás eredményeit nézetei alapján értelmezi.

7. Tanulási módszerek ismerete, alkalmazása, értékelése a diák különböző tanulási módszereket, technikákat, stratégiákat ismer, ezek közül többet kipróbál, és a számára hatékonyakat tanulási helyzetekben tudatosan használja. Módszerek, ötletek: Tanulási szokás leltár Módszerbank Reflektív tanulási napló

8. A tanulási folyamat értékelése a diák a tanulására folyamatosan reflektál, konkrét tanulási teljesítményét reálisan és árnyaltan értékeli, a tanulást pedig fejlődésként értelmezi. Módszerek, ötletek: Portfólió Sikertelen felelés/dolgozat elemzése Reflektív tanulási napló Értékelő lapok és szempontok Beszélgetés társakkal, pedagógusokkal, szülőkkel

Mit érdemes tudnom a tanulási kompetenciák fejlesztéséről. 1 Mit érdemes tudnom a tanulási kompetenciák fejlesztéséről? 1. Hatékony tanulásfejlesztés a módszereken túl A tanulásmódszertanok gyakran csak a tanulási folyamat bizonyos elemeire, szakaszaira kínálnak módszertani megoldást, a tanulási folyamat egészére nem. A tartalom-független tanulásfejlesztés hosszú távon kevésbé hatékony, mivel nem segíti kellőképp az egyes módszerek adaptív alkalmazását. A hatékony tanulásfejlesztés több tanulási kompetenciaterület párhuzamos és valós tanulási feladatokban történő fejlesztését jelenti. Mivel a tanulás olyan adaptív folyamat, amelyben a visszacsatolások és reflexiók könnyedén „felülírhatják” a folyamat korábbi elemeit, ezért a tanulási módszerek közül az önszabályozást támogató módszerek tekinthetők hatékonyabbnak.

A pedagógus és a diák partner a tanulásfejlesztési folyamatban. Mit érdemes tudnom a tanulási kompetenciák fejlesztéséről? 2. A tanulási sajátosságok, kompetenciaterületek megismerése Kérdőívek – de nem minden esetben használható és értékelhető az eredményük. Pedagógus megfigyelései – az egyes kompetenciaterületek sajátosságainak (tudás, képességek, attitűdök) árnyalt megismerése. Önreflexiót lehetővé tevő kérdések és feladatok a diákoknak – elősegítik a fejlődési lehetőségek és eredmények tudatosulását. A pedagógus és a diák partner a tanulásfejlesztési folyamatban.

Mit érdemes tudnom a tanulási kompetenciák fejlesztéséről. 3 Mit érdemes tudnom a tanulási kompetenciák fejlesztéséről? 3. A hatékony tanulásfejlesztéshez szükséges tanulási környezet Pedagógiai céljainkat kompetenciák fejlesztéseként fogalmazzuk meg. Teremtsünk lehetőséget az önreflexióra. Törekedjünk a tanulók aktivizálására. Törekedjünk az értelmező tanulás elősegítésére. Pedagógusként vállaljunk támogató, facilitátor szerepet. Teremtsünk partneri viszonyt a résztvevők között. Preferáljuk a társas tanulási kontextusokat. Értékeléseink és visszajelzéseink legyenek fejlesztő célúak, és erre ösztönözzük diákjainkat is. A tanulási környezet alakítható – ehhez aktív és önreflektív pedagógusokra és diákokra van szükség!!!

Mit tegyünk, hogy a diákjaink jobban élvezzék és értsék a tanulást? Engedjünk teret a tanulók aktivitásának az órákon is! Higgyünk benne, hogy nem csak akkor tud valamit jól megtanulni, ha azt jó részletesen elmondjuk neki! Adjunk nagyobb szabadságot a feladatokkal, tevékenységekkel kapcsolatban (pl. választási lehetőségek, tanulási források)! Adjunk olyan feladatokat, amelyekben egymásra vannak utalva a diákok! Együtt minden izgalmasabb. Vigyük be a diákok „világát” az iskolai tanulásba! Fórumozzunk, blogoljunk házi feladatként, és ne féljünk kérdezni a diákjainktól! Értékeljük személyre szabottan és árnyaltan a tanulási eredményeket!

Feladat: Szempontok a tanulás tanulása könyvek megismeréséhez 1. Kinek szól? (Pedagógus, szülő vagy diák? Mit feltételez az olvasóról a szerző?) 2. A tanulási folyamat mely elemeire, szakaszaira kínál megoldást? 3. Hogyan jelenik meg benne a könyvtárhasználat és/vagy a tanulási források keresése, felhasználása? 4. Miért vennétek vagy nem vennétek állományba a saját könyvtáratokban? 5. Mi tetszett benne a legjobban?

Tanulás tanulása könyvek Baló András: A tanulás fejlesztésének tanulása. T.F.T. Projektorientált tanulás – módszertani segédlet, Debrecen, Pedellus Tankönyvkiadó, 2007. Deákné B. Katalin: Neked is lehet jobb jegyed. Tanulási módszerek, ötletek, Pápa, Deák és Társa Kiadó, é. n. Deli Éva – Buda Mariann: Tanulástanítás? Élvezetes tanulás, Budapest, Dinasztia Tankönyvkiadó, 2007. Dudley, G. A.: Duplázd meg tanulóerődet! A rögzítés és a felidézés hatékony technikája, Budapest, Bioenergetic Kft., 2011. Fisher, R.: Hogyan tanítsuk gyermekeinket tanulni?, Budapest, Műszaki Könyvkiadó, 1999. Fisher, R.: Hogyan tanítsuk gyermekeinket gondolkodni?, Budapest, Műszaki Könyvkiadó, 2000. Kampwerth, K.: Legyél 4 hét alatt osztályelső!, Pápa, Deák és Társa Kiadó, é. n. Katona András – Ládi László – Victor András: Tanuljunk, de hogyan? Az iskolai szaktárgyak tanulása, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2005.

Tanulás tanulása könyvek Kovácsné Sipos Márta: A tanulás fortélyai, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2003. Mező Ferenc: A tanulás stratégiája, Debrecen, Pedellus Novitas Kft., 2004. Oroszlány Péter: A tanulás tanítása. Tanári kézikönyv, Budapest, FPI Tankönyvcentrum, 2004. Schlögl Attila: Az ember feje nem káptalan? Emlékezetfejlesztés, Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2000. Steklács János: Az olvasás kis kézikönyve szülőknek, pedagógusoknak, Hogyan olvas(s)unk? János, A funkcionális analfabetizmustól az olvasási stratégiákig, Budapest, Okker, 2009. Tánczos Judit: Baj van a tanulással. Módszerek a tanulási zavarok korrigálásához, Debrecen, Pedellus Tankönyvkiadó, 2006. Tóth László: Kritikai olvasás, kritikai gondolkodás. A fejlesztés alapjai, Debrecen, Pedellus Tankönyvkiadó, 2007. Tóth László: Megtanulok fogalmazni. Gyakorlati útmutató a fogalmazásíráshoz nem csak diákoknak, Debrecen, Pedellus Tankönyvkiadó, 2006.