A magyar felsőoktatás valódi problémái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Advertisements

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
Célegyetemek. Belgium Universiteit Gent (BE) o Németalföld egyik legjelentősebb egyeteme o 1817-ben alapította I. Vilmos, Hollandia királya o Töretlenül.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Debrecen - iskolaváros
Technical University of Budapest
Gábor Dénes Tehetségpont
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Diplomás pályakezdők a versenyszektorban Tóth István János * - Várhalmi Zoltán + „Felsoktatás és foglalkoztathatóság” Műhelykonferencia a Budapesti.
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségrecesszió Kutatás Sajtótájékoztató április 23.
Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A fejlesztés hatása a szervezetre
Campus Hungary A magyar felsőoktatás külföldi népszerűsítését elősegítő program június 15.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban Készítette:Szilágy Enikő.
Veszítettünk, vagy nyertünk?
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Széchenyi István Egyetem, Győr
szakmérnök hallgatók számára
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Általános laboráns képzés válaszul a munkaerő-piaci helyzetre
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Peter Ch. Löschl ABA-Invest in Austria Budapest, October
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
Statisztikák. TáTK-n végzettek munkaadó cégformája szerint (ELTE Diplomás pályakövetés adatai 2010)
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
Minta Az előadás címe Szerző, előadó Konferencia neve és dátuma Dezső Tamás: A "kutatóegyetem" koncepció Európában és Magyarországon Magyar Felsőoktatás.
Bemutatkozik az EKF Természettudományi Kara Pénzesné Dr. Kónya Erika dékán.
REKTOR Előadó: Dr. Mészáros Tamás, rektor, egyetemi tanár Egyetemi stratégia bizonytalan környezetben.
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Az Erasmus eredményei dióhéjban
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Előadás másolata:

A magyar felsőoktatás valódi problémái Tóth Csaba „A jövő záloga” A Republikon Intézet felsőoktatási kerekasztala 2011. február 16.

A felsőoktatásról szóló viták Az utóbbi évek vitái szervezési és működési kérdésekről szóltak A valódi vitának a minőségről kellene szólnia Szokásos kérdések / problémák: Túl sok a főiskola és egyetem Nincs pénz az oktatásra, lehet-e (kell-e) tandíj

Rossz a magyar felsőoktatás? Minősítő Intézet QS T. H. E. ARWU Legjobb helyezés 401-450 Nincs (Top200) 301-400 Egyetem ELTE, SZTE Nincs Régióban ki jobb? Ausztria, Lengyelország, Csehország Ausztria

QS ARWU Intézmény, ország Helyezés Harvard University, USA 2. 1. University of Cambridge, Egyesült Királyság 5. École Normale Supérieure, Franciaország 33. Pierre and Marie Curie University - Paris, Franciaország 39. Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, Németország 51. Technical University Munich, Németország 56. Jagiellonian University, Lengyelország 304. 301-400. Charles University, Csehország 267. 201-300. Eötvös Lóránd Tudományegyetem 401-450.

Az egyes országok felsőoktatási intézményeinek aránya az ARWU TOP100 listáján

Felsőoktatás-értékelés Nemzetközi (QS, THE) Magyar (Heti Válasz) oktatók minősítése (elsősorban publikációk) oktatók akadémiai minősítése diák/tanár arány munkaadók értékelése külföldi diákok és tanárok aránya hallgatók OTDK eredményei szakmai közvélemény túljelentkezés

A felsőoktatás problémái Három, egymást erősítő problémacsoport: Elszigeteltséggel összefüggő Oktatásminőségi Gazdasági természetű

Elszigeteltség, avagy a „nemzeti felsőoktatás” okai és következményei Oktatóink kevéssé vesznek részt nemzetközi kutatásokban késve érkeznek hazánkba a legújabb eredmények kevésbé vonzóak a magyar egyetemek a külföldi oktatóknak és hallgatóknak A hallgatók sem kapcsolódnak be nemzetközi kutatásokba szakmai fejlődésünk lelassul a legjobbak, akik önerőből erre képesek, külföldre mennek  nem csak munkavállalói, de kutatói kivándorlás is van „Féloldalas” hallgatói mobilitás Erasmus program: sokakat elér, ez jó. Külföldi BA vagy MA program: bonyolult jelentkezés, kevés ösztöndíj, kevés segítség.

A felsőoktatás minőségi problémái Bolognai rendszer  a gondolkodásban még nem ment végbe az átállás a mesterképzésben az átjárhatóság helyett az intézmények saját hallgatóikat preferálják Haszontalanul működő oktatói minősítési rendszer a jelenlegi oktatói véleményezés nem tölti be szerepét: alacsony hallgatói részvétel, következmények hiánya Az átfogó tehetséggondozás hiánya a jelenlegi rendszerben a hallgató magára van utalva az egyetemek nem segítik eléggé a tehetséggondozó diákszervezeteket a tanárok részéről sincs meg a kezdeményezőkészség, hogy a tehetséges diákot a megfelelő helyre irányítsák A hallgatói önkormányzatok működése ellentmondásokkal terhelt

Felsőoktatási intézmények finanszírozása, GDP arányában Ország Felsőoktatási intézmények finanszírozása, GDP arányában (Forrás: OECD, 2007) Állami Magán Összesen Chile 0,29 1,69 1,98 Japán 0,48 0,99 1,47 Korea 0,56 1,87 2,43 Szlovákia 0,67 0,20 0,87 Egyesült Királyság 0,69 0,58 1,27 Magyarország n.a. Németország 0,91 0,16 1,07 Lengyelország 0,92 0,37 1,29 Spanyolország 0,93 0,22 1,15 USA 0,98 2,12 3,11 Szlovénia 0,28 1,26 OECD átlag 1,00 0,53 1,52 Csehország 1,04 1,23 Holland 1,08 0,40 1,48 Norvégia 1,21 Franciaország 0,17 1,39 Ausztria 0,09 1,34 Svédország 1,41 1,57 Finnország 0,06 1,63 Dánia 1,65 1,71

A felsőoktatás gazdasági problémái Hiányoznak a munkaerő-piaci visszacsatolások az állam-egyetem-gazdaság nem háromszögként működik, hanem az állam kommunikál a gazdasággal is és az egyetemmel is munkaadói igények nehezen tudnak megjelenni, az akadémiai szféra gyakran beleszólásként értékeli az ilyet

K+F

Említést tevő vállalatok aránya (%) Toborzás nehézségeinek okai a friss diplomások körében – TOP 5 (Forrás: Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet) Említést tevő vállalatok aránya (%) Magas bérigény 37 Szakmai gyakorlat hiánya 36 Elégtelen szakmai tudás 35 Kevés jelentkező 29 Nem megfelelő szintű nyelvtudás 27

Köszönöm a figyelmet! toth.csaba@republikon.hu