A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer fejlesztése
A időszak végrehajtási intézményrendszere
főigazgató-helyettes
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Államháztartási belső kontroll standardok
1. Szakmai célkitűzések  az egészségkárosodáson alapuló ellátások rendszerének felülvizsgálata  ellátási kategóriák számának csökkentése, átláthatóságának.
Humán rendszerek, közszféra
Belső kontrollok, belső ellenőrzés aktuális kérdései
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A környezetvédelem intézményrendszere
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
DOKUMENTUMKEZELÉS.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj október 12. Domokos László előadása.
Szervezetfejlesztési Program
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A szervezeteken belüli funkcionális területek kontrollingja
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Integritás és önkormányzati gazdálkodás az ÁSZ ellenőrzéseinek tükrében Előadó: Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke.
Biztosítók irányítási rendszere
A helyi önkormányzatoknál végzett belső ellenőrzés az Állami Számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai tükrében Dr. Sepsey Tamás – számvevő igazgató Magyar.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
1 Az ISPA, Kohéziós Alap és a Strukturális Alapokból támogatott környezetvédelmi projektek ellenőrzési tapasztalatai. Budapest, március 21. Bihary.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Tamás Barnabás előadása április.
főigazgató-helyettes
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Az államháztartásról szóló törvény
A belső ellenőr helye és szerepe a belső kontrollrendszerben
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Muzeológiai szakfelügyelet
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Intézményfenntartás a köznevelésben, új irányok
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
A magyarországi önkormányzatok átláthatósága és korrupciós kockázatai
Köztulajdonú gazdasági társaságok szervezeti integritása
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
Előadás másolata:

A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete 2012. szeptember 19.

Az új ÁSZ törvény kiemelt jelentősége A 2011. június 20-án elfogadott új számvevőszéki törvény kiemelkedő jelentőségű az ÁSZ életében. A jogszabályalkotók célja a hatékonyabb és eredményesebb közpénzügyi gazdálkodás előmozdítása, a közvagyon védelme volt. Az új jogszabály ezért kiszélesítette az ÁSZ jogosítványait, megerősítette a szervezet függetlenségét, valamint átláthatóbbá tette működését, ezzel illeszkedve a Nemzetközi sztenderdekhez.

Az ÁSZ szerepe az államháztartás ellenőrzésében Az Állami Számvevőszék „az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amely az Országgyűlésnek alárendelve látja el feladatát”. Az ÁSZ-t jogköre, függetlensége teszi egyedülállóvá az államháztartás ellenőrzésének rendszerében. Az intézmény ezért az államháztartás ellenőrzésének egyik legfontosabb, de nem az egyetlen szerve. Kapacitásaink és módszertanunk sem alkalmas minden helyzet kezelésére: ellenőrzéseink a múltra irányulnak, minden esetben alaposak és így időigényesek is.

Az államháztartás ellenőrzés jelenlegi helyzete Az államháztartási ellenőrzés három pillére épül: a külső ellenőrzésre, a belső ellenőrzésre, és az államháztartás belső kontrollrendszerére. Magyarországon ez a struktúra nem áll össze működő rendszerré. Sok helyen leépítik a belső ellenőrzést, nincs munkamegosztás, holott a belső és külső „védelmi vonalaknak” ki kellene egészítenie egymást. Az ellenőrzés teljes függetlensége csak az ÁSZ esetében garantált.

Belső kontrollrendszerek és belső ellenőrzés Ellenőrzéseinkben kiemelten figyelmet fordítunk a belső kontrollrendszerek vizsgálatára. A rendszer feladata a hatékony, gazdaságos,eredményes és szabályszerű működés biztosítása, az elszámolási kötelezettségek teljesítésének garantálása. Kontroll = átláthatóság, elszámoltathatóság Az ÁSZ mellett ezért elengedhetetlen a (belső) ellenőrzést végző Intézmények munkája.

A belső kontrollrendszerek ÁSZ ellenőrzése Az ÁSZ 10 éve ellenőrzi a belső kontrollmechanizmusokat, az utóbbi években jellemzően a zárszámadási jelentés részeként. 2012. szeptemberében megjelent legújabb jelentésünk újra önállóan értékeli a belső kontrollokat. Jelentéseink szorosan kapcsolódnak egymáshoz, egymásra épülnek. Együtt átfogó képet adnak a gazdálkodási menedzsment színvonaláról a költségvetési intézményeknél és fejezeteknél.

Az 2012-es ellenőrzés célja, hatóköre Az ellenőrzés fő indoka a megváltozott jogszabályi környezet volt. Az ellenőrzésben megvizsgáltuk: a jogszabály-változások hatását, a korábbi számvevőszéki jelentések megállapításainak hasznosulását, a belső kontrollrendszer elemeit, a külső és belső szabályok gyakorlati alkalmazását.

Az ellenőrzés során szerzett tapasztalatok 1. Belső kontrollrendszereket és a belső ellenőrzés értékelését: 28 költségvetési szervnél, 11 költségvetési fejezet esetében a fejezeti kezelésű előirányzatoknál végeztük el. A kontrollok működése az intézmények és fejezeti kezelésű előirányzatok 85%-ánál részben, vagy egészben megfelelő volt. A kontrollkörnyezet mutatta a legmagasabb megfelelőségi arányt. Hiányosságok ezen a területen a közbeszerzések és az információbiztonság terén mutatkoztak. A legjobb osztályzatot a KEHI (97,8%-os megfelelőség), a legrosszabbat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kapta (80%).

Az ellenőrzés során szerzett tapasztalatok 2. Információ és kommunikáció: a második legjobban működő terület, komoly hiányosság, hogy az intézmények fele nem rendelkezett kommunikációs stratégiával. Intézmények kontrolltevékenysége: összességében megfelelően működött, a közbeszerzések ellenőrzése területén itt is hiányosságokat tapasztaltunk.

Az ellenőrzés során szerzett tapasztalatok 3. Kockázatkezelés: a második legrosszabbul teljesítő kontrollpillér, mind a kockázatkezelési tevékenység szabályozásában, mind a gyakorlati alkalmazásban voltak hiányosságok. Monitoring: itt tártuk fel a legtöbb szabályossági problémát, itt voltak a legnagyobbak az intézmények közötti eltérések.

Összegzés 1. 28 ellenőrzött költségvetési szerv közül 23 esetében megfelelőnek találtuk a belső ellenőrzési tevékenységek szabályozását, működését. Főbb hiányosságok: a belső kontrollrendszerek kiépítésében, működésében, a vagyongazdálkodás, elszámolások, beszámolók ellenőrzésében, a rendszer, informatikai, és teljesítmény ellenőrzésekben.

Összegzés 2. A belső ellenőrzés területén tapasztalataink szerint komoly gondot okoznak a kapacitásproblémák. A belső ellenőrzés megerősítése hozzájárulhat a belső kontrollrendszer megerősítéséhez. A belső kontrollrendszer továbbfejlesztésének főbb irányai: a kockázatkezelés színvonalának emelése, a közbeszerzési kontrollok erősítése, a pályázati támogatások elszámolásainak alaposabb és gyakoribb ellenőrzése, a belső szabályzatok folyamatos aktualizálása.

Az Állami Számvevőszék küldetése Az Állami Számvevőszék célkitűzése, hogy részt vállaljon a jól működő állam felépítésében, a jó kormányzás támogatásában. Kétoldalú kommunikációval kialakítjuk és megerősítjük a „jó gyakorlatokat”. Megszilárdítjuk a kontrollpilléreket. Az új ÁSZ törvénynek köszönhetően javaslataink nem múlhatnak el következmények nélkül.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!