A vízturbina Birinyi Sándor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló energiaforrások
Advertisements

A tenger jelentősége.
Alternatív energiaforrások
Energia a középpontban
A FLUIDUMOK SZÁLLÍTÁSA
Áramlástani szivattyúk 1.
Megújuló energiaforrások
Vízerőmű.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
ÓE BGK Hő- és áramlástechnika II. Örvénygépek
Megújuló energiaforrások.
A Föld megújuló energiaforrásai
Megújuló források Készítette: Demcsák Nikolett 11/A
Készítette: Leca Mihály N27RS7
Vízenergia.
3.1. Vízerőművek.
Az energiáról röviden Németh Zoltán ELTE TTK 2009.
VÍZERŐMŰVEK Folyóvizes erőmű Tározós erőmű Szivattyús-tározós erőmű
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Az áramló közeg energiáját hasznosító gépek
Geotermikus Energia.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Vízerőmű BME - GTK Energetika előadás prezentáció
Készítette: Danyi Dániel
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Készítette: Nagy Eszter 11. A
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Áramlástani szivattyúk 1.
Alexander Stepanovich Popov
Az áramló közeg energiáját hasznosító gépek
Készítette: Csala Flórián
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
Az alternatív energia felhasználása
Ár-apály erőművek Wéber Bálint.
Az alternatív energia felhasználása
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (energiagazdálkodás) Erdély Szilvia Földtudomány BSc.
Szélenergia.
Vízenergia.
Alternatív energia: Vízenergia és turbinák
Szélerőmű Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Vízerőmű működésének elvi vázlata A - víztározó, B - gépház, C - turbina, D - generátor, E - vízbevezetés, F - frissvíz csatorna, G - villamos távvezeték,
A tüzelőanyag cella, mint az energia tárolás és hasznosítás eszköze Készítette: Nagy Linda Konzulens: Dr. Kovács Imre.
Az áramló közeg energiáját hasznosító gépek
A geoszférák környezeti problémái
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Energiaforrásaink.
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
Előadás másolata:

A vízturbina Birinyi Sándor

Története Vízkerekeket több ezer éve használnak ipari energiaforrásként. Legfőbb hátrányuk a méretük, mely korlátozza az átömlő vízmennyiséget és a hasznosítandó esést (vízszint-különbséget). A fejlődés a vízkeréktől a modern turbinákig mintegy száz évig tartott. Az áttörés az ipari forradalom alatt zajlott le azzal, hogy tudományos elveket és módszereket kezdtek használni. Ugyancsak segített az új anyagok és technológiák felhasználása, melyek szintén az ipari forradalom eredményei voltak.

A vízturbinákról általánosan A vízturbina egy forgó erőgép, mely a mozgó víz energiáját mechanikai munkává alakítja. A vízturbinát a XIX. században fejlesztették ki és széles körben használják ipari energiaforrásként, elsősorban elektromos energia fejlesztésére. Előnyük az, hogy tiszta és megújuló energiát használnak fel.

A vízturbinák általános felépítése

A vízturbinák főbb változatai A turbinák járókerekén átáramló folyadék iránya szerint lehetnek: radiális, axiális, félaxiális. Attól függően, hogy a járókeréken való átáramláskor a víz nyomása megváltozik, vagy sem lehet beszélni reakciós ill. akciós turbinákról.

Bánki-turbina (Michell, keresztáramú vagy Ossberger-turbina néven is ismeretes) – vízturbina hasonlít a felülcsapott vízkerékre. Kettős átömlésű, szabadsugár turbina. A vízkerékkel ellentétben azonban fúvókát és lapátokat használ kanalak helyett. A Bánki-turbina járókerekének közepe nyitott és a lapátok ívesek, szemben a vízkerék egyenes lapátaival. Végső soron úgy jellemezhető, hogy nem más, mint egy lyukas vízkerék. 

Bánki-kagyló

Vízturbina teljesítménye A vízturbina teljesítménye az alábbiak szerint számítható ahol: P  a teljesítmény (J/s vagy W) η  a turbina hatásfoka ρ  a víz sűrűsége (kg/m3) g  nehézségi gyorsulás (9,81 m/s2) H -  esés (m). Álló vízre ez a magasságkülönbség a beömlő és kiömlő felületek között. = az áramló mennyiség (m3/s)

A Francis-turbina  A közepes esésű és közepes vízhozamú vízerőművek turbinája. Fordulatszáma 60-450 (1/min) lehet. A turbina járókerekének az alakja függ a fordulatszámától.  Megkülönböztetünk lassú  járású (n = 60-125), normál járású (n = 125-225) és gyors járású (n = 225-450) járókereket.

Általános karbantartás A turbinákat úgy tervezik, hogy több évtizeden keresztül üzemeljenek nagyon kis karbantartási igény mellett. A fődarabokat mindössze néhány évenként kell karbantartani. A forgórész és más víznek kitett alkatrészek karbantartása kiszerelésre, felülvizsgálatra és a megkopott részek javítására terjed ki. A megszokott kopás és elhasználódás a kavitációból eredő erózió, fáradt törés és korrózió. Az acél alkatrészeket hegesztéssel javítják, általában rozsdamentes acéllal. A megsérült területeket kivágják, majd hegesztéssel feltöltik az eredeti vagy egy javított állapotig. A régi turbinákhoz jelentős mennyiségű rozsdamentes acél adható hozzá élettartamuk végéig. Munkaigényes hegesztési folyamatokat használnak a legjobb minőségű javítási eredmény eléréséhez.

A Francis-turbina kereke élete végén

Pozitívumok A vízturbináknak pozitív és negatív környezeti hatásai is vannak. A vízturbina az egyik legtisztább energiaforrást használja, helyettesíti a fosszilis tüzelőanyagok elégetését és elkerüli a nukleáris hulladékot. Megújuló energiaforrást használ és több évtizedre tervezik működését. A világ elektromos energiatermelésében jelentős részt képvisel.

Negatívumok A forgó lapátok vagy a szelepek és tolózárak a vízturbinákban megszakíthatják a folyók természetes ökológiáját, elpusztíthatják a halakat, meggátolhatják a halak vándorlását és megzavarhatják az emberek életkörülményeit. Például amerikai indián törzsek a Csendes-óceán  északnyugati partjainál lazac halászatból éltek, de az agresszív gátépítések lerombolták ezt a tevékenységüket. A 20. század vége óta lehetőség nyílik olyan vízierőművek építésére, melyek távol tartják a halakat és egyéb élőlényeket a turbinák beömlőnyílásaitól jelentős teljesítménycsökkenés nélkül, az ilyen létesítményeket ritkábban kell tisztítani, de lényegesen drágább létesítésük.

Felhasznált irodalom http://energiapedia.hu/vizturbina http://www.energiaporta.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=17%3Avizturbinak&catid=5%3Avizenergia&Itemid=68&lang=hu http://www.nyf.hu/others/html/kornyezettud/megujulo/vizenergia/Vizenergia.html http://www.szellemitulajdon.hu/cikkek/a-szellem-birodalma/a-vizi-energia-modern-hasznositasanak-kezdetei/146/a-vizi-energia-modern-hasznositasanak-kezdetei.html Dr.Göőz Lajos és Kovács Tamás –Vízenergia http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADzturbina