Charles Babbage Készítette: Tomka Márton.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Sir Isaac Newton , Woolsthorpe-by-Costerworth – , Kensington.
A számítástechnika története
A számítástechnika története
Segédeszközök a számolásban
Erdős Pál „A matematikus egy gép csupán, amely az elfogyasztott kávémennyiséget elméletekké alakítja."
Az olasz természettudós és a dán csillagász
A számítógép történetéről...
Neumann elvek.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Franz Schubert.
A számítógép történetéről
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
James Watt ( ) Készítette: Vrzák László, I.A.
DR. Lovász László Matematikus. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő.
Blaise Pascal (1623 – 1662).
A számítógép fejlődésének áttekintése
A számítógép története
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
Készítette :Varga Sára
Személyi számítógépek története
Bolyai János.
Charles Augustin de Coulomb
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Newton és gravitációs törvénye
A számítástechnika fejlődése
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
Galileo Galilei élete és munkássága
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Czene Alexandra 9.b.
Számítástechnika története
A számítógépek története
Készítette: Juhász Alexandra
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Thomas Young „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)
Élete és munkássága Január 19-én született egy skóciai kikötőben -Előkelő családból származott, jó nevelésben részesült -Jó érzéke volt a matematikához.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Christiaan Huygens a csillagász
Michael Faraday.
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Csoma Bence
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Prumek Zsanett
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
James Clerk Maxwell Készítette: Zsemlye Márk.
Guglielmo marconi rádió feltalálása
Francis Bacon Készítette: Kissgyörgy László. Élettörténete Londonban született előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, Anyja Ann Cooke Bacon volt.
Jurij Bartolomej Vega Készítette: Tóth Bence 9/c.
James Watt Lvomszki Fanni 10/b.
Teleki Pál
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Informatikusok John Napier Wilhelm Schickard Blaise Pascal Gottfried Wilhelm Leibniz Kempelen Farkas Charles Babbage Jedlik Ányos Ada Lovelace George Boole.
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
Számítógép- generációk
Az informatika fejlődéstörténete 1946-ig
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Charles-Augustin de Coulomb
Blaise Pascal (1623 – 1662) Készítette: Longo Paolo
Számítógép- generációk
I. Generációs számítógépek
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Előadás másolata:

Charles Babbage Készítette: Tomka Márton

1791. decemberében született Londonban 1791. decemberében született Londonban. Angol számítógép-tudós és matematikus, az első ember, aki előállt a programozható számítógép ötletével.

Georgiana Whitmore, a felesége Az angol Teignmouth-ban született, és a Trinity College-ban tanult (ahol Alan Turing is folytatott tanulmányokat). Később Peterhouse-ra került. A diplomáját Cambridge-ben szerezte, 1814-ben. Még abban az évben megházasodott, a felesége Georgiana Whitmore lett, akitől nyolc gyereke született, ám ezek közül csak három érte meg a felnőttkort.

Karriere kezdete Amikor felismerte, hogy a matematikai táblák sok hibát tartalmaznak, ami rengeteg hajó vesztét okozta, Babbage megpróbált keresni egy másik módszert: létrehozni egy gépet, amely nem szenved hibákban, nem merül ki és nem unja meg a számolást, mint az emberi kalkulátorok. Ez a kiváló ötlet 1812 elején fogalmazódott meg fejében, és elvileg gőzgép hajtotta volna.

Sir Humphrey Davy 1822-ben, egy Sir Humphrey Davyhez címzett levelében írt a gépe számolásokra való alkalmasságáról és a matematikai táblák kinyomtatásának képességéről, így kifejtette a számológép alapelveit.

Be is mutatta a differenciálgép névre keresztelt modelljét a Királyi Asztronómiai Társaságnak . A Társaság helyeselte a tervet, és az angol kormány 1500 fontos díját is odaítélték neki 1823-ban.

A gép készítését elkezdte, de soha nem fejezte be. Két dolog miatt: Az egyik, hogy a belső súrlódás és áttétel nem állt megfelelő szinten abban az időben, s az állandó vibráció problémákat okozott. A másik az volt, hogy az eredeti terveket megváltoztatta a gép készítése közben.

1833-ra 17000 font ellenére sem tudott kézzelfogható végleges eredményt felmutatni.

Az első differenciálgép 25 ezer alkatrészből állt Az első differenciálgép 25 ezer alkatrészből állt. 15 tonnát nyomott és két és fél méter magas volt.

A másodiknak csak a terveit készítette el A másodiknak csak a terveit készítette el. Ez az a gép, amit 1989 és 1991 közt építtettek meg, első számításait a Londoni Tudományos Múzeumban végezte el és 31 számjegyes eredményeket adott ki. A második géphez nyomtatót is tervezett.

Az analitikai gép Miután a differenciálgép megépítésének kísérlete megbukott, Babbage egy még bonyolultabb masina, az analitikai gép megtervezésébe fogott és haláláig több változatot készített.

Lyukkártyasorozatok A gép egy olyan mechanikus számológépet is működtetett volna, amely már létező számítások eredményeit formulázta volna meg lyukkártyasorozatok segítségével. A terv számos olyan módszert vezetett be, amelyeket a modern számítógépek alkalmaznak. Ha megépül, ez lett volna az első Turing - teljes számítógép.

Ada Lovelace Ada Lovelace, egyike a néhány matematikusnak, akik megértették Babbage elképzeléseit, programot írt az analitikai géphez, és ezzel ő lett az első női programozó. Ha a gép megépül, programja képes lett volna kikalkulálni a Bernoulli-számok sorozatát.

1824-ben Charles Babbage elsőként nyerte el a Királyi Csillagászati Társaság Aranyérmét „egy gép felfedezéséért, amely matematikai és csillagászati táblázatokat számol”.

Cambridge 1828-tól 1839-ig Babbage a matematika Lucasian professzora volt Cambridge-ben. Számos tudományos folyóirat munkájához nyújtott jelentős hozzájárulást. Alapvető szerepe volt 1820-ban a Csillagászati Társaság és 1834-ben a Statisztikai Társaság megalapításában.

Babbage fedezte fel a lokomotívok elejére szerelt eszközt is, amely letisztította a sínekről azokat a tárgyakat, amelyek másképp kisiklathatták volna a szerelvényt.

Ophtalmoscope Babbage találmányai közé tartozik a vasúti mérőkocsi, a szintén vasúti nyomtáv mérő, ophthalmoscope (szemtükör), heliográf és a világító tornyok számára a villanó fény.

Finsbury Csak egyszer kísérletezett politikával. 1832-ben Finsbury-ben indult a választáson és utolsóként végzett.

Babbage híres különc volt Babbage híres különc volt. Utálta az utcai zenét, ki nem álhatta a köznépet stb.

Egyszer megszámolta egy gyárépület kitört ablakait és megfigyeléseit 1857-ben publikálta is „Table of the Relative Frequency of the Causes of Breakage of Plate Glass Windows” („Táblázat az üvegtáblák kitörése okainak relatív gyakoriságáról”): 464-ből 14 esetet „részeg férfiak, nők vagy fiúk” okoztak.

A Vezúv Egyszer elintézte, hogy leengedjék a Vezúv hegy kráterjébe, mert meg akarta szemlélni a lávát.

Halála 1871. október 18-án halt meg Londonban.

Forrás:wikipédia