Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítástechnika története

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítástechnika története"— Előadás másolata:

1 A számítástechnika története
Történelmi áttekintés

2 Rovásfa a Hortobágyról
maja kipu Rovásfa a Hortobágyról A legeltető állattartásban a gazda és a pásztor elszámolása még a XIX. század végén is rovásfával történt:

3 kőből bronzból Római kori abakusz Kínai szuan-pan Japán szoroban
i. e. IV. századtól az I. századig fejlődött Kínai szuan-pan Szcsoti (orosz abakusz) Japán szoroban

4 John Napier (Laird of Merchiston),
(1550 – 1617) skót matematikus Modern logarléc Számolópálcák a szorzás, osztás megkönnyítéséhez

5

6

7 Wilhelm Schickard (1592-1635) német matematikus, csillagász
Fogaskerekekkel működő számológépe, amellyel elvégezhető volt mind a négy alapművelet

8 francia matematikus, fizikus, vallásfilozófus
Blaise Pascal ( ) francia matematikus, fizikus, vallásfilozófus A gép újdonsága, alapötlete az automatikus átvitelképzés megoldása volt, de csak az összeadást és a kivonást lehetett elvégezni vele.

9 Gottfried Wilhelm Leibniz
(1646 – 1716) német polihisztor Pascal gépét fejlesztette tovább. Ez az első olyan eszköz, amely közvetlenül végezte el az osztást és a szorzást, valamint kiegészítő művelet nélkül a kivonást. (A szorzást visszavezette az összeadásra. Gyökvonás.)

10 Alexandriai Héron kapunyitó automatája,
Vezérlés, irányítástechnika A vezérlés és irányítás nélkül a modern számítástechnikai eszközök kialakulása elképzelhetetlen lett volna. Ezért, ha a számítástechnika történetéről beszélünk a kibernetika történetét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. i.e. V-IV sz. Arkhütasz repülő fagalambja i.e. IV-III sz. Démétriosz Phaléreusz kúszó csigája i.e. III. sz. II. Ptolemaiosz Philadephosz egyiptomi fáraó birtokában volt egy „android”, azaz embert utánzó szerkezet. középkori az órák szerkezetei (1352 strasbourgi székesegyház Háromkirályok órája) XV. sz. Leonardo da Vinchi automata oroszlánt készít, mely főhajtással köszönti a vendégeket XVII-XVIII. sz-ban egyre bonyolultabb műveletsort végző automaták készülnek: Pl.: 1769-ben Kempelen Farkas ( ) sakkozó automatát szerkeszt. Alexandriai Héron kapunyitó automatája, i.e. I. sz.

11 Joseph Marie Jacquard (1751-1834)
francia feltaláló Lyukkártyavezérelt, automata szövőgép

12 Herman Hollerith (1860 – 1929) lyukkártyás statisztikai gép
Automatizálta a népszámlálás eredményeinek táblázatokba foglalását. Céget alapított, amelyből 1924-ben megalakult az IBM.

13 Charles Babbage (1792-1871) brit matematikus
Megtervezte a Difference Engine (differenciagépet), amely logaritmus táblázatok pontos és gyors elkészítését teszi lehetővé.

14 Ada Lovelace (Lady Byron)
(1815 – 1852) A hölgy arról ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett analitikai géphez, és javaslatot tett arra is, hogy ne tízes, hanem kettes számrendszerben tárolja a számokat. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első programozónak tekinthető.

15


Letölteni ppt "A számítástechnika története"

Hasonló előadás


Google Hirdetések