Korrupciós hálózatok Magyarországon különösképpen az építőiparra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
Dr. Dietz Ferenc polgármester Március 12.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
. A évi általános felsőoktatási felvételi eljárás Stéger Csilla Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Educatio Kiállítás – január 20.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
1 ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap: „Klaszterek”
Budapest Pénzügy és Számvitel1.  Szereplők  KÜLSŐ (piaci szereplők, hatóságok)  BELSŐ érintettek (vezetők, dolgozók, tulajdonosok)  Szakmai.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Korrupció a pénzügyi szektorban (?) Kutatási időszak: október-december A PÁLYÁZAT A NEMZETI EGYÜTTMŰKÜDÉSI ALAP TÁMOGATÁSÁVAL JÖTT LÉTRE. Kovács.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
IVSZ IT piaci felmérés, 2006 Sajtótájékoztató december 6.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
Társaságunk bemutatása 2009.
LAKÁSPOLITIKA KÉRDÉSEI MALOSZ Varjasné Székely Éva.
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
Építési projektek megvalósítása a generálkivitelező szemszőgéből
ATTITŰDÖK A KORRUPCIÓRÓL A JÖVŐ GAZDASÁGI SZAKEMBEREINEK SZEGMENSÉBEN
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
Piac és Profit Május 8. Kockázatkezelés a kapcsolatok hálójában.
) 27/07/2014 A befektetői tőke szerepe a távhőszolgáltatás fejlesztésében Fernezelyi Ferenc Kereskedelmi igazgató Dalkia Energia Zrt. MaTáSzSz konferencia.
10. óra A HIBA -- esetek.
Margitay – Mérnöketika A MÉRNÖKI FELELŐSSÉG -- ESETEK 11. óra.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Projekttámogatási Osztály
BERUHÁZÁSOK A FŐMÉRNÖK SZEMÉVEL „Nyílt nap a beruházásokról” Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara november 27.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Holcim Hungária Zrt. © 2010 Ismeri Ön a Holcim Hungária Otthon Alapítványt?
Transznacionális és multinacionális vállalatok
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
„ÚJRAKEZDÉS” ISD Dunaferr Zrt a gondoskodó létszámleépítés „ az Acélalapítvány lehetőségei”
Köztulajdonú gazdasági társaságok szervezeti integritása
Európai Uniós ismeretek
12. óra Kenőpénz és korrupció.
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Előadás másolata:

Korrupciós hálózatok Magyarországon különösképpen az építőiparra KÉSZÍTETTE: KELEMEN-HÉNYEL NIKOLETTA PÁLYÁZATOT KIÍRTA: GEOPOLITIKAI TANÁCS KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY A PÁLYÁZAT A NEMZETI EGYÜTTMŰKÜDÉSI ALAP TÁMOGATÁSÁVAL JÖTT LÉTRE.

tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK ÉPÍTŐIPARI KORRUPCIÓ A VILÁGBAN 3 MAGYAR ÉPÍTŐIPAR HELYZETE 4 KUTATÁS ANYAG RÉSZLETEZÉSE 5 A VIZSGÁLAT EREDMÉNYE 6-7 KORRUPCIÓS HÁLÓZATOK VALÓS PÉLDÁKON VALÓ ISMERTETÉSE 8 ÉPÍTÖIPARI KORRUPCIÓ NÉMETORSZÁGBAN 9

ÉPÍTŐIPARI KORRUPCIÓ A VILÁGBAN 2012-es korrupciós index 2006. Globális Korrupciós Jelentés ÉPÍTŐIPARI KORRUPCIÓ A VILÁGBAN A mega építési projektek - irodaházak, bevásárlóközpontok és útépítési munkák – lehetőségeket adnak a korrupciós visszaéléseknek, vesztegetés és jutalék fizetés formájában. Az építőipar - az összes szegmenset nézve a gazdaságban – egyedülálló módon hajlamos korrupcióra. A legnagyobb problémát, hogy nehéz vizsgálni ezeket a projekteket, mert egyedi kivitelezéssel jár, egyedi árakkal (az összehasonlíthatóság elve itt már nem működik) A költségek mesterségesen módon lettek felfújva (kivitelezők sikkasszanak vagy kenőpénz fizetését biztosítsák belőle). INTEGRITÁS PAKTUM Forrás: http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/ IOB 2006-os tanulmánya az építőipari korrupcióról Forrás: IOB

MAGYAR ÉPÍTŐIPAR HELYZETE Építőipar jelenlegi helyzete: MAGYAR ÉPÍTŐIPAR HELYZETE Csúszó EU-fejlesztések Csökkenő állami beruházások Hitelintézetek 10%-os önrész helyett már a többszörösét várják el a beruházótól Cégek költségei nem követték az inflációt Magas adók Magánberuházók elhalasztják a beruházásaikat 1 924 622 Termelési volemen 1990-től 2013-ig Adatok forrása: KSH

KUTATÁSI ANYAG RÉSZLETEZÉSE A kérdőív két módon lett kitöltve: Internetes kérdőív formájában 55 fő Illetve mélyinterjú keretében 67 fő ( De 12 főt nem vettem bele a vizsgálati eredménybe, mert a könyvelőcégek olyan könyvelői, adótanácsadói akik nem érintik a munkájuk során az építőipar területét, nem számítanak elsődleges és hiteles forrásnak. )   A kérdőív kitöltése 2012. október 15.-től december 23.-ig tartott. A kérdőíveket kizárólag az építőiparban tevékenykedő személyek töltötték ki: 26 fő Pénzügyi és számvitel területen 20 fő Más gazdasági területen dolgozó területen 38 fő Mérnök (építő illetve építész mérnök) 2 fő Műszaki menedzser 2 fő Felsőoktatásban tanuló hallgató 22 fő Egyéb fel nem sorolt területen A kérdőívet a következő beosztásban lévő személyek töltötték ki: 12 fő Cégvezető 48 fő Középvezető 43 fő Beosztott 6 fő Egyéni vállalkozó 1 fő Egyetemi hallgató

Ön találkozott már a munkája során építőipari korrupcióval? Véleménye szerint az építőipari korrupció mikor ütötte fel a fejét hazánkban?   VIZSGÁLAT EREDMÉNYE Véleménye szerint a válság tovább mélyítette a korrupció terjedését?   A politika milyen mértékben veszi ki a részét a korrupció fenntartásában?  

Ön elfogadna olyan munkát, amelynél kenőpénzt kell visszafizetnie a megrendelőnek : Magyarországon nagyobb a korrupció aránya, mint más országokban? VIZSGÁLAT EREDMÉNYE 2. Ön szerint a korrupciót milyen módon lehetne visszaszorítani?

KORRUPCIÓS HÁLÓZATOK VALÓS PÉLDÁKON VALÓ ISMERTETÉSE Állami beruházások Kisebb mértékű nem rendelkezik saját forrásokkal Korrupció jelen van: Önkormányzati Hatósági Milyen beruházásoknál nagyobb a korrupció esélye : Magán beruházások Korrupció megjelenései: Offsor cégek megjelenése Felszámoló cégek felelőssége Fiktív számlák “Baráti kör” Európai Uniós beruházások 8000 milliárd lehívható felzárkóztatási alap Korrupció melegágya: Lebonyolító cég alkalmazása Politikai befolyás növekedése

ÉPÍTŐIPARI KORRUPCIÓ NÉMETORSZÁGBAN NÉMET ÉPÍTŐIPARI KORRUPCIÓ ÉPÍTŐIPARI KORRUPCIÓ NÉMETORSZÁGBAN Alapadatok: Kis- és közepes cégek vizsgálata ( Leitner, Otto Reischl, M-Haseitl Bau stb.) Megkérdezettek száma: 37 fő Tartalmilag megyegyező kérdőív Eredmény: A megkérdezettek 100 %-a szerint nincs és nem létezik építőipari korrupció Németországban. A megkérdezettek 100 %-a szerint a német politika nem veszt részt semmilyen formában az építőipari tendereken. A válaszadók szintén 100 %-a nem találkozott soha a korrupcióval. A kérdőívet kitöltött mérnökök, pénzügyesek és vállalatvezetők (a megkérdezettek 100 %-a) sosem venne részt vagy fogadna el olyan munkát, amelyben kenőpénzt kellene visszafizetnie.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!