A TORDAI SÓBÁNYA R.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Advertisements

A vizsolyi Biblia.
Siófok és környéki hungarikumok
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
3. Ismerkedés a vízórával
HAJDÚSZOBOSZLÓ ⁄ Hajdúszoboszló Közép-Európában, Magyarország keleti részén található. Európa híres pusztája, a Hortobágy és a mozgalmas nagyváros, Debrecen.
Felsőregmec.
Atmoszféra - A Földünk légköre
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával.
Beruházás a 21. századi oktatásba február 12.
Négy fal között – egészségesen. Négy fal között – egészségesen Pál János Levegő Munkacsoport Tatabánya, november 23.
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
Cseh nyelvről fordította K.P.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Tisza-tavi Ökocentrum Tájékoztató PARTNERSÉG NAPJA MÁRCIUS 18. MISKOLC.
Ajánlat a Miskolc Állomás utcában található 3500 m2-es üzlet- raktárépület egybeli, vagy részenkénti megvásárlására. Az ingatlan környezetének leírása:
Manuális kép- és hangtovábbítás Nézzünk körül a szomszédban! Meghívó egy virtuális utazásra.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Split Dalmácia központja
Budapest mint világváros
Különleges eljárások.
Somogybükkösd.
5. Kutatás Panama-csatorna, Szuezi-csatorna, Gibraltári-szoros
Cseh nyelvre fordította:
Dr. Spissák Lajos A PIRAMISOK.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Pécs turizmusa.
Budapest.
Készítette:Szőke Gréta
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Csepel-szigeti parti szűrésű vízbázis
Cseh nyelvről fordította K.P.
Szigetről szigetre 2/B.
„Jászkun kapitányok nyomában” - versenyképes attrakció a kulturális turizmus piacán Turisztikai Fórum Szolnok, 2010.április 8. Galó Anita a projekt menedzsere.
Készítette: Bujdosó Villő
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
MADEIRA és PORTO SANTO 2008 november 3. rész
A világnépesség növekedése
BAHRAIN.
Phong nha barlang vietnám a világ legnagyobb barlangja
A folyadékok és a gázok nyomása
(REFLEXIONES) Auto. show Caño Cristales – Kolumbia.
CAPRI ANACAPRI Továbbítás kattintásra.
Medve-barlang Nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus spelaeus) csontvázról kapta.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédia felhasználásávavl készítettem.,a Peles –Kastélyról ezt az összeállítást. Rámánia legszebb és legnevezetesebb emlékművéről,
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
A Kheopsz piramis.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Időmérés története Szerző:Vörös László.
Titicaca-tó 3821 méterrel a tengerszint felett fekszik, és ezzel a világ legmagasabban fekv ő hajózható tava. Az Andokban található, Peru és Bolívia.
A kék szépség A Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken.
A gyógyturizmus Általános tudnivalók.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
A csoda-tó 6.a DTH
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Református templom dad
ZADAR.
Elsüllyedt világot rejt a Föld legnagyobb barlangja
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Határtalanul program 2018 Felvidék.
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
Tiszta iszonyat a Wall-Street
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

A TORDAI SÓBÁNYA R

Romániában, Torda közelében van Európa egyik legjelentősebb, légúti panaszok orvoslására szakosodott kezelési központja. 2008 január - 2010 januárja között a Tordai Sóbánya jelentős korszerűsítésen ment keresztül. Ennek nyomán nagymértékben kiterjesztették a létesítmény kihasználásának lehetőségeit. A korszerűsités során nem csak a funkcionalitás, hanem a létesitmények nyújtotta látvány is megújult. A korszerűsítés és állagmegóvás költségeit Európai Uniós forrásokból (4,8 millió Euro) valamint Torda Város Tanácsa és a Kolozs Megyei Tanács hozzájárulásából (egy millió Euro) fedezték.

A Torda-Nagydörgői (Durgau Turda) Sóbánya főbb létesítményei: Kezelőbázis és utókezelés (légúti megbetegedésben szenvedőknek) Templom a sóbányában Minigolf pálya Bowling pálya Földalatti csónakkikötő Ultramodern lift (80 m. mélyre ereszkedik) Koncertterem Ezek csak a főbb attrakciók! Kedves vendégeink sok érdekes látnivalóval találkoznak a sóbányászat eme monumentális emlékművének bebarangolásakor.

Crivac – a kitermelt só felszinre juttatására szolgáló lift Crivac – a kitermelt só felszinre juttatására szolgáló lift. A „hajtóerőt” négy ló biztosította.

A Ferenc József Galéria, (1853-ban kezdték ásni, 1870-ben fejezték be) a só felszinre juttatásának megkönnyítését szolgálta – 917 m. hosszú.

Az 1948 - 1992 közötti időszakban a galériát túró és sajt raktározására használták.

A tordai só kitermelésének története a római korra nyúlik vissza A tordai só kitermelésének története a római korra nyúlik vissza. Az értékes sókristályokat a rómaiak piramis alakú üregeket ásva termelték ki. A XIII. századból fennmaradt dokumentumok még massziv kitermelésről tesznek említést. A kitermelést 1932-ben beszüntették de a bányát 1992-ben újból megnyitották, turisták és légúti megbetegedésekben szenvedők számára. A sóbánya tárnáinak mikroklímája, levegőjében az aeroszolok optimális koncentrációja gyógyító hatású, nagymértékben enyhíti a tüdő- és légúti megbetegedések tüneteit.

A Tordai Sóbánya korszerűsítésének munkálatai 2008 januárjában kezdődtek Dumitru Iosif építészmérnök vezetése alatt. A munkálat több szakaszban zajlott. A Nagydörgő tó közelében egy hatemeletes balneológiai kezelőközpont épült. Ezt a Rudolf bánya felújítása követte, ebben egy 80 férőhelyes, koncertteremnek használható amfiteátrum épült. Ugyancsak a Rudolf bányában kapott helyet a minigolfpálya és egy sportpálya.

A sótelep felszínén a só tiszta állapotban, nagyszemcséjű kristályokban található. Mélyebben agyagpalás rétegekkel, finom homok és kavicsrétegekkel váltakozik.

Sózuhatag

Urak lépcsője

A Rudolf bánya belső tere trapéz alakú, alapja 80 x 50 m A Rudolf bánya belső tere trapéz alakú, alapja 80 x 50 m., magassága 40 m.

A lépcsők 13 emeletnyi mélységbe ereszkednek le, mindeniken megjelölve a kiásás éve .

A Rudolf bánya északi falán a beszivárgó víz hatására sósztalaktitok keletkeznek. Növekedésük üteme 2 cm/év. Amikor elérik a 3 méteres hosszúságot, saját súlyuktól leszakadnak.

A Rudolf bánya létesítményei: - játszótér, gyermekek számára, - bowlingpályák, - futballpálya Utah-ban gyártott műgyepszőnyeggel - hangszigetelt, multimédiás eszközökkel felszerelt és elektromos fűtéssel ellátott székekkel rendelkező konferenciaterem. Minigolf és tollaslabda pálya, asztalitenisz és biliárdasztalok, templom.

Golfpálya Golf

Golf

A 40 m. magas Rudolf bánya szenzációja az ultramodern lift amelyből megcsodálhatjuk a sóbánya e hatalmas termének panorámáját.

A lift

A koncertterem látványa a lift gondolájából.

Az asztalitenisz terme.

A munkálatok egy másik szakasza a Teréz bánya felújítása volt A munkálatok egy másik szakasza a Teréz bánya felújítása volt. Ebben a bányában a kirándulók a földalatti sóstó vizén csónakázhatnak. A tavon egy miniatűr csónakkikötőt is építettek.

A Teréz bánya tava – 8 m. mély. Közepén a sziget. A szigetre vezető híd A Teréz bánya tava – 8 m. mély. Közepén a sziget.

A Teréz bánya tava, futurisztikus berendezéseivel

A szigeten padok és egy sószoba található A szigeten padok és egy sószoba található. A kirándulók csónakot bérelhetnek és fél órás váltásokban csónakázhatnak a tó 5-8 méter mély vizén. A csónakok üvegszállal erősített műanyagból készültek, a só okozta korrózió elkerülése érdekében.

A csónakkikötő A Mária Terézia bánya tavának látképe a Rudolf bánya erkélyéről

Avatóünnepség miniszterelnökkel, 2010. január 22.

Koncert szünetében

A Gizella bánya a tulajdonképpeni kezelés szinhelye A Gizella bánya a tulajdonképpeni kezelés szinhelye. A szakfelügyeletet orvosi rendelő biztositja. Egy sóslevegő-kúra időtartama 7 - 12 nap, naponta legkevesebb 30 percnyi kezeléssel. Az orvos a beteg állapotától függően akár napi négy órányi kezelést is javallhat. A sóbánya belsejében a hőmérséklet csak 10-12 Celsius fok, a levegő áramlási sebessége maximum 0,2 m/s (0,02 m/s a Rudolf bányában).

A 2008-ban elkezdődött munkálatok során a sóbányában levő egészségügyi és turisztikai objektumok jelentős mértékben korszerűsödtek. A két különleges technológiával készült liftet Spanyolországban gyártották. A gondolákkal ellátott óriáskerék egyedi darab földalatti létesítményben, Magyarországon készült. A befektetés összértéke 6.000.000 Euro. Az illemhelyek és mosdók különleges kiképzésűek. Légterüket nagyteljesítményű pumpák tartják tisztán.

Az óriáskerék

A látogatások programja 13:00 órakor zárul, a felnőttek belépődija 15 lei. A konferenciaterem bére 250 lei/óra, a sportpálya bérlése 100 lei óránként, a megfelelő öltözet és felszerelés kötelező. A bánya egyik érdekessége, a „visszhangok terme”. A visszaverődés hússzoros! Sajnos, ez a zóna még nincs belefoglalva a felújítás tervébe. VÉGE Magyar fordítás: Sz.V.