Speciális erők, erőtörvények

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
 .
Mozgások I Newton - törvényei
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
A Newtoni dinamika A tömeg és az erő Készítette: Molnár Sára.
I S A A C N E W T O N.
IV. fejezet Összefoglalás
A test tömege.
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Egymáson gördülő kemény golyók
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Newton törvényei.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Gravitációs erő (tömegvonzás)
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
(tömegpontok mozgása)
SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA.
Az erő.
Az erő.
Összefoglalás Dinamika.
FIZIKA A NYOMÁS.
I. Törvények.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Isaac Newton.
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Pozsgay Balázs IV. évfolyamos fizikus hallgató
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Föld körüli keringés fizikája
Issac Newton Gravitáció
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Munka.
Merev test egyensúlyának vizsgálata
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
A legismertebb erőfajták
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
RUGALMAS ERŐ Milyen anyagokat nevezünk ru- galmas anyagnak?
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Isaac Newton Principia
Erőmérés, erő-ellenerő
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Isaac Newton és a gravitáció
Különféle erőhatások és erőtörvények
Munka, energia teljesítmény.
Testek tehetetlensége
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
Newton II. törvényének alkalmazása F=m*a
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Az erőhatás és az erő.
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
AZ ERŐ FAJTÁI.
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A NYOMÁS.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
4. Tétel Erőhatás, erő, tömeg.
Dinamika alapegyenlete
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
Előadás másolata:

Speciális erők, erőtörvények

Newton törvényei (ismétlés) N. I.: tehetetlenségi törvény inerciarendszer N. II.: a dinamika alapegyenlete mi a tömeg? N. III.: erő-ellenerő (hatás-ellenhatás) a mechanikai kölcsönhatás N. IV.: szuperpozíció elve az erők függetlensége

1. feladat Alkossatok 5-6 fős csoportokat! Soroljátok föl (és a füzetetekbe írjátok is le) a már korábban tanult erőfajtákat! Egy-egy mondattal jellemezzétek a fölsorolt erőket!

A gravitációs erő Mondjatok jelenségeket, amelyekben a gravitációs erő fontos szerephez jut! Mit tudtok a szabadon eső testek gyorsulásáról? Vajon mire következtethetünk ebből a gravitációs erővel kapcsolatban? 1. probléma: ha a Földtől „elég” messze elejthetnénk „Newton almáját”, mekkora lenne a gyorsulása (feltéve, hogy más égitesteknek nincs az almára hatása…)? És ha egy „magasan” szálló repülőből ejtenénk ki? Hogyan lehetne összefoglalni képletszerűen az eddigi tudásunkat?

Gravitáció Földön és égen… Fogalmazd meg szavakkal a következő képletet: F = m·g ! („alma” esete) Mi a jelentése az alábbi matematikailag megfogalmazott törvényszerűségnek? (m, M – tömegek; r – a két test távolsága) (bolygók esete)

Vessük össze az előző két képletet! Melyik fogalmaz általánosabban? Mi a két állandó (g, γ) jelentése? Alkalmazzuk az általános gravitációs erőtörvényt az alma-Föld kölcsönhatásra! (csoportos feladat) Milyen adatokra van szükség? Mennyi ezek értéke? Helyettesítsetek be! Mennyinek adódik az F/m hányados? Mitől függ az értéke? Vessétek össze a kapott eredményt a szabadesésénél tanultakkal!

Ez az iciri-piciri mind megette 2. feladat: Párosítás A B C D E Ez elment vadászni Ez meglőtte Ez hazavitte Ez megsütötte Ez az iciri-piciri mind megette I. a g illetve a γ értékének pontosítása, II. a gravitáció általánosítása, III. a bolygómozgás leírása, IV. a γ mérése, V. az általános tömegvonzás megfogalmazása

Súly és súlytalanság Definíció: a súly az az erőhatás, amellyel a test az alátámasztását nyomja, vagy a felfüggesztését húzza. Lehet-e a súly kisebb mint a gravitációs erő? Lehet-e annál nagyobb? Hogyan lehet a súlytalanság állapotát létrehozni?

Archimédész törvénye - avagy „Milyen is a fizikus népköltészet?” Minden vízbe mártott test Kisangyalom A súlyából annyit veszt Amennyi az általa Kiszorított víz súlya

Kényszererők Kényszererő: Az olyan erőhatásokat, amelyek egy testet meghatározott pályán történő mozgásra kényszerítenek, kényszererőknek nevezzük. Nyomóerő: Egy felület nyomóereje olyan kényszererő, amely nyugvó felület esetén merőleges a felületre. Kötélerő: Az ideális kötél olyan kényszererőt képes kifejteni, amely a kötél irányába mutat. Kötéllel csak húzóerőt tudunk létrehozni, a kötéllel tolni nem lehet. Csuklóerő: Csuklóval történő rögzítés esetén az csuklóerő támadáspontja mindig a csuklóban található. Amennyiben a csukló síkban mozoghat, akkor a csuklóerő is ebben a síkban található, térbeli mozgást engedélyező gömbcsukló használata esetén a csuklóerő iránya tetszőleges lehet.

Rugóerő Értelmezzétek a grafikont! Mik a tengelyeken feltűntetett mennyiségek? Milyen összefüggés van a két mennyiség között? Mi lehet a meredekség fizikai jelentése? Miért alkalmas a rugós erőmérő erő mérésére? Segítségképpen nézzétek meg a kisfilmet! F Δl

Súrlódási erő 3. feladat: Készítsetek képaláírásokat a következő fotókhoz! Vagy: írjatok összekötő szöveget a képekhez!

4. feladat: egészítsétek ki az ágrajzot a megadott instrukciók alapján!

Problémafölvetés: mitől függ a súrlódási erő? 5. feladat: Készítsetek narrációt a következő videóanyagokhoz!