Az záróvizsgáztatások jelenlegi rendszere.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az érettségi rendszere
Advertisements

E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A védés Ősz Rita.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
ERASMUS Pályázat 2013/2014. KAPCSOLAT ERASMUS Iroda Pinizsi Andrásné Kecskeméti utca IV. emelet 420. Fogadó óra: hétfő-kedd-szerda-csütörtök:
Utazás &Turizmus érettségi 2008 tavasz. U&T érettségi Központilag akkreditált érettségi vizsgatárgy (Ady Endre Gimn., Ráckeve Csak k özépszintű! Felvételinél.
Előadók: Nagy László Balogh Miklós
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
E-learning alapú távoktatásos képzés
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Szakmai gyakorlat Útmutató a Szakmai Gyakorlat elvégzéséhez Környezetmérnök hallgatók részére Dr. Torma András Buruzs Adrienn
Fontos tudnivalók a doktori (PhD) védésről
kapcsolatos tennivalók
MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK SZAKDOLGOZAT-KÉSZÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Vizsga-dolgozat Téma: orvosi kóderndszerek vagy orvos- biológiai ontológiák (pl. nem tárgyalt kódrendszer ismertetése, előnyei, hátrányai; történelmi fejlődés.
Gazdasági ismeretek.
AZ ELŐADÁS CÍME KÉSZÍTETTE: VEZETÉKNÉV Keresztnév KONZULENS:
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
A SZAKDOLGOZAT.
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
Perjésiné Hámori Ildikó
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
László Gyula1 Szakmai gyakorlat Szakdolgozat Záróvizsga Tájékoztató a BA III.-IV. évfolyamnak.
Szilágyi Szilvia1 A szakmai gyakorlat szabályai.
Szakdolgozat címe Szakdolgozó neve Konzulens: Konzulens neve
Környezettan BSc Diploma előtt
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
Felvételi eljárás 2014/2015.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
A prezentációban – ahol rendelkezésre álltak - kis betűvel vagy külön utalással a évi, a évi, a évi és a évi május-júniusi vizsgaidőszak.
Településfejlesztés 2014/15. tavaszi félév Követelményrendszer Urbánné Malomsoki Mónika
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Célja A minősítés célja a közalkalmazott munkaköri feladatai ellátásának megítélése, az ezt befolyásoló ismeretek, képességek, személyi tulajdonságok.
JAG statisztika 2014/ félév.
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
Szakdolgozatok védése
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Kiss Dániel Tanársegéd
Statisztika Érettségi feladatok
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
2018.május-június érettségi vizsga eredményei 2018.augusztus 31.
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Tanár neve | Kurzus száma
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Tájékoztató MSc. Képzésre jelentkezőknek
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Statisztika Érettségi feladatok
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Záróvizsga IBS.
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

Az záróvizsgáztatások jelenlegi rendszere. Programozó matematikus szak záróvizsga. (Programtervező informatikus BSc szak záróvizsga). Szakdolgozat. (Szakdolgozatot annak kell írni, aki programozó matematikus (főiskolai) diplomát szeretne kapni). Szakdolgozati témát el kell fogadtatni a védés előtt legalább 4 hónappal. Szakdolgozat leírása: Felhasználói dokumentáció. Fejlesztési dokumentáció. A program forrásnyelvű listája. (Megfelelve a szakdolgozatra vonatkozó formai követelményeknek).

Szakdolgozat védése: Programbemutató + válasz a bizottság kérdéseire. 2. A közzétett témakörökből a hallgató által kiválasztott témakörből vizsga. ( Ezt kiváltja a sikeresen letett ”informatika” szigorlat. Programozó matematikus szak szigorlatai: Matematika. Szoftver. Informatika.)

Az záróvizsgáztatások jelenlegi rendszere. ELTE programtervező matematika szak MSc záróvizsga. (Ebben több évtizede veszek részt). A záróvizsga két részből áll: A diplomamunka védése. Elméleti vizsga. A diplomamunkát a védést két héttel megelőzően kell benyújtani a vizsgabizottsághoz elbírálásra. A diplomamunkához mellékelni kell a témavezető(k) véleményét. (A jegy megajánlása nem kötelező). (A témavezető véleményét elég a védést megelőző napon zárt borítékban a záróvizsga bizottság elnökéhez eljuttatni).

A diplomamunka kemény kötésben A4-es formában, 12 pontos betűméretet használva készül el, fedőlapjának színe fekete, aranyszínű feliratokkal. A külső fedőlap feliratai: Középen: Diplomamunka Lent jobbra: hallgató neve védés évszáma

Belső fedőlap feliratai: Fent: ELTE embléma Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar < … > Tanszék Középen: A dolgozat címe Szerző neve Témavezető(k) neve Lent: Budapest dátum

A diplomamunka bekötve kell, hogy tartalmazza a kitöltött és jóváhagyott Diplomamunka Bejelentőt. A diplomamunkának legyen bevezetője, amelyben a hallgató ismerteti a megoldandó problémát és a megoldás feltétel-rendszerét. A megoldást a hallgató a tartalom által megkívánt módon, fejezetekre bontva mutassa be. A megoldás ismertetése után a hallgató foglalja össze pontokba szedve, munkájának legfontosabbnak eredményeit. A diplomamunkának tartalmaznia kell azon forrásmunkára való hivatkozásokat, amelyeket a hallgató a megoldás során felhasznált.

A könyvek idézésének formája a következő: hivatkozási azonosítója Szerző neve: a könyv címe, a kiadó neve, a kiadás éve, terjedelme, ISBN szám. Például: 2 Jan Sommerville: Software Engineering, Addison Wesley, 1998, 742, ISBN –0201-42765-6. Folyóiratcikk idézésének formája a következő: hivatkozási azonosítója Szerző neve: a cikk címe, a folyóirat címe, Vol. száma, évszám terjedelme. Hálózaton elérhető forrásmunka esetén a „link” megadása után adjuk meg az elérés dátumát.

Észrevételek a diplomamunkával kapcsolatban: A hallgatók nem olvassa el figyelmesen a követelményeket. A hallgató nem tud határidőre dolgozni. A hallgató nem érzi formai követelmények jelentőségét. Szűrök: a tanulmányi adminisztrátor + záróvizsga bizottság elnöke. Dolgozatok 20-30%-a javításra vissza.

A diplomamunka megvédése. a.) A diplomamunkájának megvédésére a hallgató 15 perces szemléltető anyag kidolgozásával készül fel. Ebben ismerteti a diploma-munkájának fő célkitűzéseit, azok elérése során felmerülő problémákat, valamint azok megoldásának legfontosabb lépéseit. (A szemléltetés szoftvereszköze Latex-ben készített fóliákból generált PDF fájl, vagy PowerPoint. A prezentációhoz a hardver a védés helyszínén rendelkezésére áll). b.) Az ismertetés után a hallgató a bizottság kérdéseire, észrevételeire válaszolva védi meg eredményeit. c.) A diplomamunka védése nyilvános, azon azonban – a záróvizsga bizottság tagjain kívül – csak a témavezető szólalhat fel. d.) Az aznapi védések után a bizottság zárt ülésen alakítja ki álláspontját a diplomamunkákról és a védésekről.

A diplomamunka értékelése: A bizottság figyelembe véve a témavezető előzetesen írásban benyújtott és a bizottság referáló tagjának véleményét, külön érdemjegyet állapít meg a dolgozatra, valamint a védésre. A bizottság elnöke a bizottság minden tagjának jelenlétében hirdeti ki az eredményeket, amelyeket a hallgatók felállva hallgatnak meg. Tapasztalatok: A hallgató általában nem tudja a saját eredményének lényegét megragadni. Nem tudja tömören, érthetően előadni eredményeit. A védésre kapott jegy általában rosszabb a dolgozatra kapott jegynél.

A záróvizsga minden tantárgyának esetében a tételjegyzéket Az elméleti vizsga. Az elméleti vizsgára a védést legalább két munkanapot követő napon kerülhet csak sor. A záróvizsga minden tantárgyának esetében a tételjegyzéket interneten keresztül elérhetővé kell tenni a záróvizsgázni szándékozó hallgatók számára legalább egy hónappal a záróvizsga kezdő időpontját megelőzően. A záróvizsgán a hallgató két tételt kap. Egyiket a mindenki számára kötelező tárgyak valamelyikének tételei közül és egy másik tételt az általa felvett sávok tételeinek listájából. a.) A hallgató mindkét kérdésre reális felkészülési idővel élhet. b.) A hallgató maga döntheti el, hogy melyik kérdésből kíván először vizsgát tenni. ( A vizsga bizottság előtt zajlik le. Indokolt esetben tárgyanként az illetékes vizsgabizottsági tagnál is sor kerülhet a vizsgáztatásra, ha ezt az eljárást minden vizsgázó elfogadja).

2  (záróvizsgajegy) + 3(szigorlatok átlaga) Az aznapi elméleti vizsgák végén a bizottság zárt ülésen értékeli a válaszokat és mindkét tételre kapott válaszokra külön érdemjegyet állapít meg. A két kapott válasz alapján, meghatározza az elméleti vizsga érdemjegyét. A bizottság a dolgozatra, a védésre kapott jegy, valamint az elméleti vizsga eredménye alapján meghatározza a záróvizsga végeredményét (záróvizsgajegy). Ennek megtörténte után a bizottság elnöke, a bizottság minden tagjának jelenlétében, kihirdeti az elméleti vizsga részeredményeit, az elméleti vizsga végeredményét és a záróvizsga végeredményét, amelyeket a hallgatók felállva hallgatnak meg. Diplomába beírt jegy: 2  (záróvizsgajegy) + 3(szigorlatok átlaga) 5

Összefoglalás. A záróvizsga minősítése nem minősíti a hallgató több éves munkáját. Az év közbeni minősítések nem szűrik ki azokat akik nem teljesítenek. (Olyan ma az egyetem, mint a szakérettségi volt). Legutóbbi MSc záróvizsga tapasztalatomat szemléltetem 20 hallgató mintáján, ahol az átlag jegyeket adtam meg: Évei alatt nem volt bukása: 10 alatt: 10 - 20 között: több: Létszám: 3 fő 11 fő 4 fő 2 Dolgozat: 5 4.5 4.5 3.5 Záróvizsga: 4.7 4.5 4.5 3.5 A bukások maximuma 31 volt. Ezt egy fő „érte el”, az ő záróvizsgája lett közepes. Budapest, 2007 október. Varga László, ELTE.