Monitoring, értékelés, ellenőrzés. 2 Áttekintés A monitoring, az értékelés és az ellenőrzés alapjai A Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Monitoring indikátorok
Az országos monitoring rendszer fejlesztése. Egy adott tevékenység pénzügyi és fizikai nyomon követése. Előrehaladással kapcsolatos adat és információgyűjtés.
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Értékelés fogalma Értékelés célja
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Fejlesztési Igazgatóság
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
1Kőszeg, december 12. Ellenőrzés, kifizetés folyamata Szabó András.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Minőségirányítás a felsőoktatásban
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
Belső ellenőrzés, monitoring és értékelés
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Pályázat és projekt menedzsment
Monitoring elmélet, CMEF
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Az ÚMVP intézményrendszere
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Pályáztatás Országos Széchényi Könyvtár november 14.
dr. Koós Tamás szeptember 18. Budapest
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Az EU támogatások és a közbeszerzés kapcsolata Kullmann Ádám Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Projektértékelés, projektmonitoring
Monitoring, értékelés, ellenőrzés
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Munkavédelem és controlling
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Az EU Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere.
A monitoring rendszer folyamatai és felépítése
A monitoring információs rendszerek szerepe. 2 A monitoring információs rendszerek létjogosultsága Szükséges: –Feldolgozott anyag mennyissége –Források.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS IGAZGATÁSA A Magyar Vasúti Hivatal feladatai Dr. Kerekes István.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak Február 29. Területi programozás és monitoring Szabályozás.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak Április 4. Területi programozás és monitoring 6. Program szintű monitoring.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Monitoring – Ellenőrzés - Értékelés
Elektronikus tanulási forráskezelő keretrendszer, kompetencia-fejlesztő program adatbázis létrehozása Calderoni program.
A strukturális alapok (ROP) menedzsmentjének tapasztalatai ( ) Molnár Beáta PhD hallgató, PTE-KTK BGF KKFK
A projektmunka jelentősége Minőségjavítási elvárások A minőségbiztosító ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
Az ESZA Kht. monitoring tevékenysége Rettegi Zsolt vezető monitor.
A FEJÉR MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT ÉS TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT PÁLYÁZATAI A TÁMOP KERETÉBEN PROJEKT ZÁRÓ NAP:
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Proj_men_nazs_1 Nagy Zsolt
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Monitoring, értékelés, ellenőrzés

2 Áttekintés A monitoring, az értékelés és az ellenőrzés alapjai A Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere A monitoring a SA gyakorlatában Az ellenőrzés a SA gyakorlatában Az értékelés a SA gyakorlatában

3 A monitoring, az ellenőrzés és az értékelés A monitoring folyamatos adatgyűjtésen alapszik, amely alapján a menedzsment vizsgálhatja a tevékenység előrehaladását a kitűzött célok viszonylatában. Az ellenőrzés a folyamatok, tevékenységek állandó felülvizsgálatát jelenti, célja a szabálytalanságok, csalások, visszaélések kiszűrése. Az értékelés a program egészének áttekintése, célja a tevékenység hatásának vizsgálata a megoldani kívánt társadalmi-gazdasági probléma viszonylatában (relevancia, eredményesség és hatékonyság)

4 A három tevékenység a programciklusban ÉRTÉKELÉS ELLENŐRZÉS MONITORING

5 A három tevékenység egymáshoz való viszonya InputOutputEredményHatás Ellenőrzés Monitoring Értékelés Jogi és adminisztratív előírások Eredményesség Társadalmi elvárások, problémamegoldás

6 Input, output, eredmény, hatás Input: A program megvalósításához szükséges pénzügyi, fizikai és emberi erőforrások Output: a tevékenység „terméke”: fizikai output vagy szolgáltatás (operatív célok) Eredmény: a tevékenységből származó közvetlen előnyök a kedvezményezettek számára (specifikus célok) Hatás: a tevékenység hosszabb távú (közvetett) következményei (átfogó célok)

7 Input, output, eredmény, hatás (2)

8 A Strukturális Alapok programjai A monitoring, az ellenőrzés és az értékelés az élet más területein is megjelenik Hogyan működik a Strukturális Alapok rendszerében?

9 A SA végrehajtásának intézményrendszere 1260/99/EK alapján Végrehajtó Hatóság Kifizető Hatóság Monitoring Bizottság Végrehajtó ügynökségek, szervezetek Végső kedvezményezettek Európai Bizottság

10 A Végrehajtó Hatóság Operatív programonként egy Feladatai: –Felelős a Strukturális Alapok keretében nyújtott támogatás menedzseléséért –Biztosítja, hogy megfelelő ellenőrzési és könyvelési rendszer üzemel –A belső ellenőrzést végzi –Összeállítja az adatokat és az megvalósulási jelentéseket monitoring és értékelés céljára –A Pénzügyi Táblák segítségével információt ad a költésekről –Javaslatokat tesz a költségek átcsoportosítására –A Programkiegészítőket benyújtja –Igazolni a költéseket program, alprogram, intézkedés és alintézkedés szinten Az Európai Bizottsággal és a tagállammal együttműködve megszervezi a közbenső értékelést. –Biztosítja a tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítését. –Biztosítja a Monitoring Bizottság elnökét, ellátja titkársági feladatait

11 A Kifizető Hatóság szerepe Az alapok kifizetésének menedzsmentje Igazolt átutalási kérelmek benyújtása az EU Bizottsághoz Biztosítani, hogy a végső kedvezményezett olyan gyorsan megkapja az EU támogatást, amilyen gyorsan csak lehet Visszaszerezni azokat a pénzeket, ami az Alapoknak visszajár Biztosítani, hogy kielégítő módon történik az ellenőrzés a Végrehajtó Hatóság szintjén, mielőtt ellenjegyeznék az EU Bizottság felé a kifizetéseket Az EU Bizottság felé hozzáférhetővé tenni a végső kedvezményezettek számára történt kifizetések részletes (számítógépes) adatait Az EU Bizottság felé benyújtani a kiadások előrejelzését

12 Monitoring Bizottság Operatív Programonként egy + KTK MB A megvalósításban résztvevő partnerekkel folytatott konzultáció eredményeként jön létre; elnöke a tagállam, vagy a Végrehajtó Hatóság képviselője Feladatai: –Elfogadja (és esetleg módosítja) a Programkiegészítőt –A VH által gyűjtött monitoring adatok, illetve a közbenső értékelés alapján a megvalósulás áttekintése –Monitoring jelentések eljuttatása az EU Bizottsághoz –Szükség esetén beavatkozik (átcsoportosít)

13 Végrehajtó szervezetek Egy OP végrehajtása alapvetően a Végrehajtó Hatóság feladata A program jellegétől függően a VH és a kedvezményezettek közé további hierarchikus szintek épülhetnek be: végrehajtó szervezetek, ügynökségek Alprogram, intézkedés(csoport) megvalósítása Területi és/vagy szakmai szegmentáció

14 Adatáramlások a SA programjainak intézményrendszerében Európai Bizottság Monitoring Bizottságok Végrehajtó Hatóságok Kifizető Hatóság(ok) Végrehajtó szervezetek Végső kedvezményezettek Monitoring adatok Jelentések Kifizetési kérelmek Monitoring adatok Jelentések Kifizetési kérelmek, igazolt költségek Kifizetési kérelmek Kifizetési igazolások Kifizetési kérelmek, igazolt költségek Monitoring adatok Javaslatok Monitoring jelentésekVégrehajtással kapcsolatos egyéb információk

15 A monitoring a SA gyakorlatában A folyamatos monitoringot (adatgyűjtést) a végrehajtó szervek, programszinten a Végrehajtó Hatóság végzi A Monitoring Bizottság döntéshozó testület –OP MB –KTK MB Éves végrehajtási jelentések –Mikor? –Ki, kinek? –Mit tartalmaz? Számítógépesített rendszerben A monitoring információk alapja: az indikátorok

16 Az indikátorok Mutatószámok, a valóság egyszerűsített leképezése Alapvető csoportosítás: input, output, eredmény és hatásindikátorok Már a programozási időszakban meghatározásra kerülnek, kiindulási és célértékkel együtt (számszerűsített célok) Meghatározásukat indikatív módszertan segíti (Working Paper 3) Elvi követelmények: QQTTP, SMART Az indikátorok értékében bekövetkezett változások nyomon követése képezi a monitoring alapját  milyen mértékben valósultak meg a célok?

17 Példák indikátorokra (az EU indikatív módszertana alapján)

18 Az ellenőrzés a SA gyakorlatában Elsődlegesen a tagállamok felelősek a támogatás (pénzügyi) ellenőrzéséért Az EU Bizottság, amely a közös költségvetés teljes felelősségét viseli, fenntartja magának a jogot, hogy az általa szükségesnek tartott esetekben ilyen ellenőrzéseket hajtson végre, illetve írjon elő Az EU Bizottságnak jogában áll szabályszerűen felülvizsgálni a tagállamok ellenőrzéseit Bármely szabálytalanság esetén sor kerül a pénzügyi hatás kivizsgálására és a szükséges szankciók meghozatalára: a szabálytalanság a közösségi támogatás teljes vagy részleges törlését eredményezi Azonban általában az ily módon felszabadított alapokat a Tagállam újra felhasználhatja az érintett támogatáshoz

19 Ellenőrzési tevékenység a SA intézményrendszerében Az elszámoltathatóság alapja: az audit trail –A megvalósítás és a működés folyamatainak pontos leírása, demonstrálása –Felelősség és információ szintjei, végrehajtási és ellenőrzési folyamatok Kaszkád-elv: minden szervezet az alsóbb szint által igazolt költségek 5 százalékát tételesen is ellenőrzi A VH által felállított belső ellenőrzés

20 A belső ellenőrzések típusai Szervezeti A kötelezettségek különválasztása Fizikai Engedélyezés és jóváhagyás Számszaki és könyvelési Alkalmazottakra vonatkozó Felügyeleti Vezetőségi Pénzügyi controller

21 Külső ellenőrző szervezetek Tagállami –A „szokásos” szervezetek (ÁSZ, KEHI, stb.) Közösségi –Európai Számvevőszék –Bizottsági szolgálatok –Európai Parlament –OLAF

22 Az értékelés a SA gyakorlatában Előzetes (ex ante) értékelés –A program belső logikájának javítása –A program külső koherenciájának javítása –A program és célkitűzései megvalósíthatóságának elemzése –Segíteni a célkitűzések és a mutatók előzetes meghatározásában Közbenső értékelés –A program előrehaladásának felmérése, mennyire éri el célkitűzéseit –Módosítani a programot, ahol szükséges (valóságos előrehaladás alapján) –Megítélni a program intézkedéseinek pénzügyi felvevőképességét –Pénzügyi források átcsoportosításának igazolása –A progam menedzsmentjének megítélése –A környezetben bekövetkezett változások elemzése

23 Az értékelés a SA gyakorlatában Utólagos (ex post) értékelés –Programok utólagos igazolása –Hatások értékelése –Tapasztalatcsere –Tanulási folyamat Külső és belső értékelés

24 A monitoring, az ellenőrzés és az értékelés összevetése