GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zöldségfélék.
A vitaminok és ásványi sók
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 11. Csoportosítsa és jellemezze a szénákat!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 13. Csoportosítsa és jellemezze a melléktermékeket! - Szántóföldi melléktermékek (szalmák, kukoricaszár, leveles répafej) - Malomipari.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Malomipari melléktermékek
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V.
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
Reformtáplálkozás.
A takarmányok összetétele
A takarmányok zsírtartalma
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A helyes táplálkozás.
Hemicellulóz és lebontása
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Takarmányozástan.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Magvak és termések Főbb jellemzőik:
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
A szántóföldi növények piacszabályozása
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Takarmányok zsírtartalma
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Egészségtudatos gasztronómia
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Takarmányok zsírtartalma
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Magvak és termések Főbb jellemzőik:
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat! - Általános jellemzőik - Gabonamagvak (kukorica, búza, árpa, rozs, zab) - Hüvelyesmagvak (borsó, szója) - Olajosmagvak (napraforgó, repce)

Magvak és termések Főbb jellemzőik: A magvak ill. szemes termések a növények szaporodásra alkalmas, generatív részei Emészthető tápanyagokban gazdag, koncentrált takarmányok Szerves anyagaik emészthetősége meghaladja a 80%-ot Szénhidráttartalmuk jelentős része keményítő. Rosttartalmuk alacsony, főként cellulózból és pentozánokból áll. Nyersfehérjéjük nagy része valódi fehérje, melynek biológiai értéke igen eltérő. Nyerszsír-tartalmuk nagyrészt neutrális zsírokból áll.

Nyershamujukban sok a P, közepes a K és a Mg mennyisége Ca-ban és Na-ban szegények Maghéjukban B12 kivételével valamennyi B-vitamin nagy mennyiségben megtalálható. A csíra E-vitaminban gazdag. Hazánk éghajlati viszonyai kedvezőek a szemestakarmányok termesztéséhez. Három nagy csoportjuk van: Gabonamagvak Hüvelyesmagvak Olajosmagvak

Gabonamagvak A legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló takarmányok. Légszáraz állapotban 6-14% fehérjét, 2-5% zsírt, 2-10% rostot, 65-70% Nmka-t (főként keményítő) tartalmaznak Fehérjéjük általában kis biológiai értékű, főleg lizinben szegény Energiatartalmuk jelentős, az endospermium keményítő és a csíra zsírtartalmának köszönhető Foszfortartalmuk jelentős része fitinfoszforsav

Gabonafélék szemtermésének átlagos összetétele

Kukorica A hazai abrakbázis mintegy 60-70%-át képezi A legnagyobb energiatartalmú, ízletes gabonamag. Energiatartalmának nagy részét a keményítő, oldható szénhidrát és a 3-4% csíraolaj alkotja. A csíraolaj linolsavban és E-vitaminban (25-40 mg/kg) gazdag jelentős mennyiségű ízanyagot tartalmaz Nyerszsírja lágyítja a szalonnát és a tejzsírt Nyersfehérje tartalma alacsony, átlagosan 8-10%, fő alkotója a zein, mely lizinben igen szegény Nyersrost tartalma mindössze 2-3% Sárgás-vörös színét a a benne található karotinoidok (kriptoxantin, zeaxantin) adják

Az abrakkeverékek többségében nagy százalékban (50-60%) szerepel. Lovakkal javasolt zúzva, zabbal keverve (max. 50%) etetni 60 kg feletti sertések esetén a szalonna minőségi romlása miatt, teheneknél a tejzsír lágyítása miatt használatát korlátozni kell. A tojás sárgájának és a vágott baromfi bőrének megkívánt élénk sárga színe min. 40%-nyi kukorica etetésével érhető el A szemeken megtelepedő penészgombák (Fusarium, Aspergillus, Penicillium…) és toxinjaik, valamint az avasodás jelentősen csökkentik takarmányozási értékét

Árpa Takarmányozásra elsősorban az őszi vetésű (4 és 6 soros) árpa használható Kitűnő ízű és étrendi hatású takarmány, különösen sertések számára Nyersfehérje tartalma 11-12%, a kukoricáénál nagyobb biológiai értékű Nyersrost tartalma előnyös struktúrájú, kb. 4-5%. Nyerszsír-tartalma kicsi 1,5-2,5% viszont kedvező zsírsavösszetételű, a szalonnát és a tejzsírt egyaránt keményíti Szemes állapotban etetve szúrós pelyvája a bél nyálkahártyáját irritálhatja Magas NSP tartalma miatt baromfival csak korlátozottan, a többi állatfaj abrakjában 20-40%-ban etethető

Búza Elsősorban a nagy terméshozamú, alacsony sikértartalmú, ún lágy búzákat használják takarmányozási célra A gabonák közül a legtöbb fehérjét (14-15%) tartalmazza, biológiai értéke főleg a kis metionin és lizin tartalomnak köszönhetően alacsony. Eenergia-tartalmát elsősorban a keményítő adja. Az árpához hasonlóan egyes fajtái NSP anyagokat tartalmaznak. A búzamag pelyvamentes, ezért rosttartalma kicsi (2-3%), a lignin aránya alacsony. Csíraolaja E-vitaminban gazdag, héjában jelentős mennyiségű B- vitamin található. Abrakkeverékekben általában 30-40%-ban szokás etetni. Liszt finomságúra darálva csirizesedést okoz.

Búzaőrlemények kémiai összetétele

Rozs Kémiai összetétele hasonló a búzáéhoz, de terméshozama kisebb Nyersfehérje-tartalma 11%, a búzához képest több benne a lizin Rosttartalma és a lignin aránya egyaránt több a búzánál Nyerszsír tartalma 1-2%. Ásványi anyag tartalma a Zn kivételével alacsony Táplálóanyagainak emészthetősége jó, azonban 12-15% feletti mennyiségben keserűvé teszi a takarmányt. Optimális mennyiségben javítja a vágott áru minőségét és a szalonna vastagságát, valamint kedvezően hat az ivari működésre. Lovakkal való etetése nem javasolt (esetleg az utóerjedés után kisebb mennyiségben)

Zab Kellemes ízű és jó dietetikai hatású takarmány. Nyersfehérje tartalma 10-12%, lizin, metionin és treonin tartalma is magasabb a búzáénál. A szem pelyváinak az aránya akár 20-40% is lehet, így rosttartalma magas (11-12%), a lignin aránya 3-4% is lehet. Táplálóanyagainak többségét a keményítő adja. Nyerszsír tartalma jelentős (4-5%), sok telítetlen zsírsavat (linolsav, olajsav tartalmaz), lecitin-tartalma serkenti az ivari működést. Nyálkaanyagai védik az állatok emésztőcsövének nyálkahártyáját, meggátolják, vagy késleltetik egyes toxikus anyagok felszívódását. E-vitamin tartalma jelentős, de B-vitaminokból is sokat tartalmaz. Alacsonyabb energia-koncentrációja miatt alkalmas a tenyészállatok elhízásának tenyészállatok megakadályozására. A ló legkedveltebb abraktakarmánya. Felnőtt lóval előkészítés nélkül is etethető, csikóknak javasolt roppantani.

Tritikálé A búza és a rozs hibridje. Gyengébb talajokon is jól termeszthető Energia-tartalma a búza és a rozs közé esik. Fehérjéjének biológiai értéke a búzáéval egyezik. A többi gabonához képest több metionint és kevesebb triptofánt tartalmaz Az abrakkeverék ízletességét 20-25%-os részarányig nem rontja Kedvező a hatása az ivari folyamatokra, elsősorban a hímek abrakkeverékében használják fel.

Hüvelyes magvak Magas fehérje-tartalmúak (22-43%), lizinben gazdagok, elsősorban metioninban szegények. A gabonák és a hüvelyesek aminosav garnitúrája jól kiegészíti egymást. Energiatartalmuk a gabonákéhoz hasonló (kivéve a magas zsírtartalmú magvakat). Elsősorban P-ban gazdagok, Ca tartalmuk is meghaladja a gabonákét antinutritív anyagokat tartalmaznak, hőkezeléssel inaktiválhatók Csersav- (dugító hatás), alkaloida, α-galaktozid és glükozida-tartalmuk szintén rontja az értékesülésüket.

Borsó A legelterjedtebb hüvelyes abrak. Nyersfehérje tartalma 25% körüli, nyersrost tartalma 5-6%, zsírtartalma 2% körüli. A vajat keményíti, a szalonna és a hús színét enyhén sötétíti. Setések és baromfifajok abrakkeverékében 15-25% is etethető. Teheneknek napi 1-1,5 kg javasolható a vajkeményítő hatása miatt.

Édes csillagfürt Sárga és fehérvirágú változata alkalmas takarmányozásra Mészben szegény, homokos talajon is termeszthető Nyersfehérje-tartalma 34-42%, a borsónál metioninban gazdagabb Rosttartalma 13% körüli Termesztése fellendülőben van Gondot okoz a mag alkaloida tartalma (lupinin, lupinidin) 15% körüli mennyiségben szinte valamennyi állat abrakkeverékében szerepelhet Etetésének hatására juhoknál növekedhet az ikerellések gyakorisága

Lóbab Neve ellenére nem bab (phaseolus), hanem vicia faj A lóbab is tartalmaz antinutritív anyagokat (vicin, kovicin, tannin), ezek arány azonban a nemesítés hatására minimálisra csökkent Legtöbbször előkészítés nélkül is etethető, javasolt mennyisége abrakkeverékekben 15-20%-ban Takarmányértéke a borsóéhoz hasonlít, metionin tartalma alacsony A modern, nemesített fajták termésátlaga eléri a 2-3 tonnát

Szójabab 15-20% olajat tartalmaz Fehérje-tartalma 35% körüli, lizinben kifejezetten gazdag, metioninban szegény Nyersen tripszin inhibitor tartalma miatt nem etethető Hőkezelést követően kiváló takarmány A hőkezelést tósztolással, vagy hidrotermikus eljárással (extrahálás, extrudálás) végzik Takarmányozásra extrahált dara és „full fat” formában egyaránt használatos A szójaolaj lágyítja a szalonnát és a vajat, ezért sertések és tehenek adagjában full fat formában max. 1,5-2 kg etetése javasolt

Egyéb hüvelyes magvak (lencse, lednek, bükköny) Hazánkban csak kis mennyiségben állnak rendelkezésre Takarmányozási célra csak kivételes esetekben használják fel ezeket Antinutritív, sőt mérgező anyagokat (hidrogén cianid) is tartalmazhatnak bükköny lencse lednek

Kendermag Kevés terem belőle, elsősorban madáreleségként használják. A toll növekedést serkenti és fényessé teszi a tollazatot Tökmag Magas ára miatt takarmányozásra ritkán használják 35-37% olajában magas a linolsav aránya Fehérje tartalma 28% körüli, rosttartalma 18%

Elsősorban az olajipar számára termesztett növények Olajos magvak Elsősorban az olajipar számára termesztett növények Olajtartalmuk jelentős, 30-40% Fehérje-tartalmuk 15-22%, lizinben szegény, metioninban a hüvelyesekénél gazdagabb Olajtartalmuk ellenére MFN –tartalmuk az MFE 1,5-2 szerese Takarmány Nyersfehérje, % Nyerszsír, % Napraforgó 13-18 25-32 Repce 18-25 38-43 Len 20-24 30-35 Kender 20-22 35-38 Tök 27-30 38-40

Napraforgó Az egyik legnagyobb területen termesztett olajnövény Takarmányozásra általában az olajgyártásra alkalmatlan magokat használják A vastag héj miatt nyersrost tartalma 24-26%, nyerszsírból 32-34%, fehérjéből 17%-ot tartalmaz. Darája gyorsan avasodik. Tenyészsüldők fejlődésére kedvező hatású Sertéssel, fiatal marhával darálva, abrakkeverékekben, baromfival (tyúkfélék, galamb) szemesen is etethető Etetése kedvező hatású a tojástermelésre és a tollasodásra

Lenmag Hozama 1,8-2,0t/ ha Fehérje-tartalma 20-24%, lizinben és metioninban szegény Nyerszsírjában jelentős mennyiségű linolénsav és linolsav található Jelentős mennyiségű tiamint, riboflavint és niacint tartalmaz Nyálkaanyagai miatt kitűnő étrendi hatású, etetése csökkenti a gyomor és bélgyulladás, valamint a hasmenéses tüneteket Cianoglikozida tartalma miatt célszerű forrázás után etetni A tej és tojástermelésre kedvező hatással van, a vajat és a szalonnát azonban lágyítja Tartós etetésekor a hús mellékízt kap

Repcemag A régebbi fajták magas erukasav-tartalma nagymértékben csökkentette a takarmány és a termék ízletességét, glikozoida-tartalma pedig mérgező hatású volt A nemesített, duplanullás fajták (Tower, Canola) erukasav- és glikozida-tartalma alacsony Olaja linol- és linolénsavban gazdag A legújabb, tripla nullás fajták tanninban is szegények Takarmányozásra extrahált és full-fat formában egyaránt használható