Csokonai Vitéz Mihály 1773-1805.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János: Toldi összefoglaló
Advertisements

Arany János Ősszel.
Órai kiegészítés Felvilágosodás
Pedagógiai eszközök és módszerek a században
Berzsenyi Dániel
József Attila / / Tóth Márta.
József Attila kései lírája
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
BALASSI BÁLINT ÉLETÚTJA
Petõfi Sándor: MIÉRT KÍSÉRSZ...
A szüret motívuma az elégikus irodalomban 22A. 1. A szüret a falu életében •Az Alföldön Szent Mihály, a Dunántúlon Terézia napján kezdik (szept29, okt15)
Arany János élete és munkásága
Az éjszaka.
Kölcsey Ferenc Készítette: Bakay Bea.
Csokonai Vitéz Mihály Életrajz.
A rokokó.
Csokonai Vitéz Mihály Dorottya.
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Portrék Tétel: A felvilágosodás Csokonai Vitéz Mihály költészetében A tétel forrása: SÍPOS Jenőné – SZÉLLNÉ.
A romantika irodalmából
Csokonai Vitéz Mihály Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással;
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
Berzsenyi Dániel Érettségi tételminta.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
József Attila Érettségi tételminta.
„ ÉN NEM BŰVÉSZNEK, DE MINDENNEK JÖTTEM …„
A táj, a természet szerepe Petőfi lírájában és Az apostolban
Forradalmi költészete
Készítette: Pászti Károly
RADNÓTI MIKLÓS ( Budapest 19O9.május 5. – Abda 1944.nov.9.)
1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban.
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
Magyar nyelvújítók, nyelvművelők
A szentimentalizmus 8/B.
Vörösmarty Mihály 19/A.
A magyar felvilágosodás
A felvilágosodás pedagógiai eszméi Magyarországon
A KLASSZICIZMUS MAGYARORSZÁGON
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
Készítette: Staberecz Dóra
Ars poeticák 26/A.
Gyuri ADY ENDRE VERSÉRE ZENÉSITETTE MEG VICTOR MÁTÉ.
Petőfi Sándor 1848.
Szentimentalizmus Készítette: Domján Gáborné.
Petőfi és a média 27/A.
Mikes Kelemen 22/C.
Egy műfaj nyomában: az elégia
Kazinczy Ferenc ( ).
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
Babits Mihály ( ).
CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY
A felvilágosodás jellegzetes műfaja: a levélregény
Hát én lennék, és Botond!! 
A német romantika Novalis.
Az idill és a halál kettőssége Radnóti Miklós költészetében
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Szijj Ferenc: Agyag és kátrány Fényleírás Szijj Ferenc (1958- ) költő, műfordító, író.
Radnóti Miklós eclogái Az ecloga műfajának továbbélése Radnóti költészetében.
Ady Endre Élete Szerelmi Élete Költészete. Születési helye Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született.
Arany János.
Babits Mihály / /.
A klasszicizmus
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
…tele van maga dallal, de úgy, mint a fazék a poshadt tartalmával…
Vojtina ars poeticája:
Arany János:Toldi -összefoglaló
Madách Imre Útravaló verseimmel.
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Előadás másolata:

Csokonai Vitéz Mihály 1773-1805

Egyénisége: nyitott, sokféle hatást befogadó (l Egyénisége: nyitott, sokféle hatást befogadó (l. „Cimbalom”); költészetében ott van a kor minden fontos művészeti törekvése és stílusirányzata: klasszicista gondolati ódák (Az estve, Konstancinápoly), rokokó szerelmi dalok, (Tartózkodó kérelem, A boldogság), szentimentális elégiák (A Magánossághoz, A tihanyi Ekhóhoz), népies helyzetdalok (Szegény Zsuzsi a táborozáskor, Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz), vígeposzai (Békaegérharc, Dorottya,) drámái (A méla Tempefői, Az özvegy Karnyóné)

Sorsa „Az is bolond, aki poétává lesz Magyarországon” (A méla Tempefői) („méltóztasson hathatós pártfogása által lételt adni az én Múzsámnak, hogy az már tovább homályban ne üljön…” – Koháry Ferenc grófnak Õstehetség (poeta natus) és tudós költõ (poeta ductus) – kora egyik legműveltebb embere

Élete Debrecen (1780-tól diák, 1788-tól főiskolai hallgató, majd teológus hallgató), önképzőkör, nyelvtanulás, fordítás, könyvtár, 1794-től tanít is– Kiskunhalas (legáció), Buda (1795) – kicsapatás-Sárospatak (jog) – Pozsony (1796, Diétai Magyar Múzsa) – Komárom (mecénást keres– Vajda Julianna (1797)

Állás keresés - Dunántúl (Keszthely, Kaposvár, Kisasszond) – Csurgón helyettes tanár (1799–1800) – Debrecen Egyszemélyes hetilapja: Diétai Magyar Múzsa (11 szám) 1800 gyalog Debrecenbe – tűzvész (1802) 1804 halotti versek (Rhédey grófné temetése)- tüdőgyulladás 1805. január 28-án meghal.

Készülődés 1785-1790 Iskolaévek és „költői inasévek” A poétai osztályokban a versírás: házi feladat! Tudatosság és formakészség Iskolai hatások s újszerű tartalmak Ekkor keletkezett verseinek – Az estvének és a Konstancinápolynak – első változatai mutatják tehetségét (l. a tájleíró részek)

A felívelés 1790-1794 Tájékozódik a kortárs magyar és a világ- irodalomban Kapcsolata Kazinczyval, Pálóczi Horváthtal Érdeklődik a közélet kérdései iránt (Lásd: Magyar! Hajnal hasad) Szerelmes versek (Csókok című kísérlet) Békaegérharc, Tempefői, Az estve, Konstancinápoly

A csalódások korszaka 1795-1798 Kicsapatása után egy évig nem ír Pályakeresés (jog? mérnökség?) „Tudós koldulás” Diétai Magyar Múzsa Lilla (A boldogság, Az esküvés, A szeplő) Újesztendei gondolatok

Utolsó évei 1798-1805 Dorottya A Magánossághoz A tihanyi Ekhóhoz Csurgón: tanárkodás május 26. – 1800. február 21.) Cultura Az özvegy Karnyóné s két Szeleburdiak Jövendölés az első oskoláról Somogyban Újra Debrecen (1800) Leszámolás a reménnyel: A Reményhez 1802. július 11: tűzvész Terve: hőseposz Árpádról Ars poeticája: Az ember, a poézis első tárgya Életében megjelent két kötete: Kleist: A tavasz (műfordítás) 1802. Dorottya (komikus eposz) 1804. 1804. április 15-én Nagyváradon Rhédey grófné temetésén: Halotti versek 1805. január 28-án halt meg

Az estve 1. A vers az alkony leírásával kezdődik. Szín- és hanghatásokra, illatélményekre keress példákat a leíró (pictura) részben! 2. Mutasd be az alkonyi természet ideálvilágának jelenségeit idézetekkel! 3. Sorold fel, milyen bűnök, igazságtalanságok hiányoztak az ősi, eszményített társadalomban! Keress egyezéseket a negatív festés módszerével megjelenített képek és Rousseau tanításai között!

Az estve (Rousseau!) (két változat: 1789, 1794) Pictura (az érzelmekre hat) és szentencia (az értelemre hat elsősorban) Tájleíró rész, az alkonyi erdő; „tündöklő hintó”, „pirult horizont”, „aranyos felhők”, „fűszerszámozott theátrom”, „vidám melancholia” Költői eszközök: megszemélyesítés, díszítő jelzők, alliterációk Kulcsfogalom: a csönd

A 2. részben kulcsfogalom: a lárma A magántulajdon átka: „Bódult emberi nem, hát szabad létedre  Mért vertél zárbékót tulajdon kezedre?” Az elvont eszmék érzékletes megjelenítése: „Az enyim, a tied mennyi lármát szüle, / Miolta a miénk nevezet elüle.” „Nem vólt még koldúsa akkor a törvénynek / Nem született senki gazdagnak, szegénynek.” Az ember eredendően jó, rosszá a társadalom teszi: „gonosz erkölccsel senki sem született.”

Ellentétek a versben a természet és a társadalom fény sötétség, „setét éj” gráciák tánca részeg tolongás szépség durvaság, közönségesség harmónia diszharmónia

3. rész: a vers befejezése, a kép és a gondolat szellemes és optimista össze- kapcsolása: „Téged még, óh legszebb hangú szimfónia, Ingyen is hallgathat minden emberfia” Verselése: hangsúlyos (felező tizenkettes)

Konstancinápoly (1794) = Egy város leírása (1785?) Voltaire! (Mahomet) Montesquieu (Perzsa levelek) A nagyváros látványa (pictura)  felvilágosult valláskritika (szentencia) „Denevér babona! bagoly vakbuzgóság!   Meddig lesz körmöd közt a Mindenhatóság?” Az egykori idillinek vélt idő felidézése: „Míg az emberi nem hajdan a természet Együgyü keblében nyugva heverészett,(...) Állott a természet örök építménye, Élt az emberiség legszentebb törvénye.”

Óhaja: „Természet! emeld fel örök törvényedet” Derülátása: „E kézzel fogható setétség eltűnik” Verselése: (mint az Estvéé) hangsúlyos, felező tizenkettes

Debrecen

Pozsony