11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskola pedagógusainak válaszai a kérdőíves felmérésre.
Advertisements

SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban – 1. év febr. 6. – május 23.
Tehetségazonosítás gyakorlata
Kutyafajták tanulási képességének mérése
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
…a változások csak akkor következnek be, amikor valami olyat teszünk, ami abszolút nem illik bele az általunk megszokott világba.” (Coelho)
Angol nyelvi kompetencia
Gönczy Pál Általános Iskola
Kommunikációs stratégiák
Értékelés a pedagógiában
Mitől működik? Az optimális tanóra modellje A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Szakmai információs nap a tanítási gyakorlatokról TÁMOP – 08/1/B
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Statisztika Érettségi feladatok
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban Budapest, febr. 6.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
FÉLÉVI ÉRTEKEZLET 2008 / 2009 Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Kápolnásnyék.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Szociometria A szociometria szülőatyjának Jacob Lévy Morenót tekintik
Személyiségelméletek
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A kerekasztal résztvevői
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Felekezeti statisztika Irányító tanár: Hasas Tünde Szerz ő k: Szabó Katalin Kertész Erika Veres Janka Eszter Szent László Római Katolikus Gimnázium Nagyvárad.
A PYGMALION EFFEKTUS, A TANÁRI ELVÁRÁSOK HATÁSA A TANULÓKRA.
Kétszintű érettségi.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Office 2010 oktatása szakközépiskolában Fodor Gábor Antal Békésy György Szakközépiskola.
Korreláció-számítás.
Szaktanári Segédlet Tananyagfejlesztés A TÁMOP /2 projekt keretein belül.
A PISA és az Országos kompetenciamérés tanulságai
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola Kecskemét Bethlen krt. 63. Mérés-értékelés Konferencia Mezőtúr
Köszöntjük a konferencia résztvevőit! Szakiskolai fejlesztési program Mérés-értékelés projekt konferenciája november 5. Pilisborosjenő.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
A pszichológiai mérés alapjai
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
A szövegértés változásai a PISA 15 éve alatt
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Tantestületi elemzés, szülői kérdőív
Regionális konferencia
Regionális konferencia
Statisztika Érettségi feladatok
Tájékoztató A SZAKKÉPZÉSI ÖSZTÖNDÍJRÓL
Szociális kompetencia
Szakiskolai fejlesztési program Mérés-értékelés projekt
TANULÓINK SZFP-II programban résztvevő osztályok:
A motiváció szerepe a testnevelésben. Pelyhe Árpád
Statisztika Érettségi feladatok
Előadás másolata:

11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján magatartását is megváltoztassa. Ha az interakció optimálisan folyik az órán, akkor nemcsak tanulók tanulnak a tanároktól, hanem a tanárok is tanulnak a tanulóktól, és a tanulók egymástól is. Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján magatartását is megváltoztassa. Ha az interakció optimálisan folyik az órán, akkor nemcsak tanulók tanulnak a tanároktól, hanem a tanárok is tanulnak a tanulóktól, és a tanulók egymástól is. Az órai interakció mérésével és a tanulókról gyűjtött háttér információk elemzése során olyan összefüggéseket sikerül feltárni, amelynek a fejlesztése során hatékonyabb és eredményesebb tanulói teljesítmények érhetők el. Az órai interakció mérésével és a tanulókról gyűjtött háttér információk elemzése során olyan összefüggéseket sikerül feltárni, amelynek a fejlesztése során hatékonyabb és eredményesebb tanulói teljesítmények érhetők el. Az órai interakció Az órai interakció A kérdőívre adott válaszok klaszteranalízis és a korreláció-számításából kapott eredmények, az önismereti szint, és a szociometriai felmérés támpontot ad a tanulói teljesítmények elmaradására. A kérdőívre adott válaszok klaszteranalízis és a korreláció-számításából kapott eredmények, az önismereti szint, és a szociometriai felmérés támpontot ad a tanulói teljesítmények elmaradására. Készítette: Kertész Károly Kertész Károly

22 Tanári beszéd: Válasz: 1. Elfogad érzelmi megnyilvánulásokat, 2. Dicsér, 3. Motivál, Bátorít, 4. Elfogadja-, 5. Felhasználja: a tanulók önálló gondolatait. Kezdeményezés: 6. Nem gondolkodtató kérdés, 7. Gondolkodtató kérdés, 8. Előad, Magyaráz, 9. Utasít, 10. Kritizál. Tanári beszéd: Válasz: 1. Elfogad érzelmi megnyilvánulásokat, 2. Dicsér, 3. Motivál, Bátorít, 4. Elfogadja-, 5. Felhasználja: a tanulók önálló gondolatait. Kezdeményezés: 6. Nem gondolkodtató kérdés, 7. Gondolkodtató kérdés, 8. Előad, Magyaráz, 9. Utasít, 10. Kritizál. Az órai interakció kritériumai Az órai interakció kritériumai Tanulói beszéd: Válasz: 11. A tanuló verbálisan válaszol. Kezdeményezés: 12. A tanuló verbálisan kezdeményez, 13. A tanuló spontán módon megjegyez valamit. Válasz: 11. A tanuló verbálisan válaszol. Kezdeményezés: 12. A tanuló verbálisan kezdeményez, 13. A tanuló spontán módon megjegyez valamit. Egyéb: 14. Csönd, 15. Zűrzavar. 14. Csönd, 15. Zűrzavar.

33 Háttér adatok: I. A szociometria - A szakiskolások szociogram zártsága is jelentheti, a tanulói teljesítmények elmaradását. Háttér adatok: I. A szociometria - A szakiskolások szociogram zártsága is jelentheti, a tanulói teljesítmények elmaradását. Melyik interakciós kritérium lehet fontos egy tanórán? Óra típustól függően lehet például gondolkodtató kérdések, tanulói válaszok, dicséret, motiváció gyakorisága és arányai egymáshoz. A diagramon ábrázolt gyakorló ismétlő órák interakcióból a 2., 3., és 4. kritériumokat emelem ki, mely az optimális órai interakció megvalósulásának, alapvető elvárásai lehetnek. Melyik interakciós kritérium lehet fontos egy tanórán? Óra típustól függően lehet például gondolkodtató kérdések, tanulói válaszok, dicséret, motiváció gyakorisága és arányai egymáshoz. A diagramon ábrázolt gyakorló ismétlő órák interakcióból a 2., 3., és 4. kritériumokat emelem ki, mely az optimális órai interakció megvalósulásának, alapvető elvárásai lehetnek.

44 - III. A klaszteranalízis a kérdőív, 4., 5., 6., 7. kérdései alapján (mennyire szeretsz iskolába járni; mennyire szereted a következő tantárgyakat; milyen osztályzatod volt az alábbi tantárgyakból, most félévkor; mennyire vagy elégedet a mostani iskolai teljesítményeddel) a gimnáziumban 8 klasztert, a szakiskolában 3 klasztert lehetett létre hozni. Háttér adatok: - II. Korreláció-számítás a 8. kérdés alapján: a gimnáziumban szoros összefüggés 16 alkalommal fordult elő a változók között. Háttér adatok: - II. Korreláció-számítás a 8. kérdés alapján: a gimnáziumban szoros összefüggés 16 alkalommal fordult elő a változók között. A szakiskolában szoros összefüggés 6 esetben jött létre a változók között. A szakiskolában szoros összefüggés 6 esetben jött létre a változók között. A kérdőív 8. kérdésében a tulajdonság párok között klaszteranalízis a lehető legszorosabban kapcsolódnak egymáshoz: a két iskolatípus között nagy az eltérés, míg a gimnáziumban 4 csoportot, addig a szakiskolában 2 csoportot lehetett kialakítani a tanulói válaszok alapján. Gimnázium Szakiskola Köszönöm a figyelmüket!