A bentlakásos intézmény, mint „Otthon”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

A fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatási rendszer átalakítása
Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Intézményvezető
Gondozási Központ Zalaegerszeg
Rehabilitáció és dementia
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
KIVÁLTÁS KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 29.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
Összeállította: Sütő Szilvia iskolapszichológus
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Módszertani ellenőrzés 2010
A gondozási szükséglet vizsgálat eljárás rendje
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
DEBRECEN VÁROS SZOCIÁLIS
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
Egy történet margójára....
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
Szociális alapszolgáltatásokat érintő jogszabályváltozások 2011.
Demenciával küzdő idősek segítése a szociális alapellátásban Dr. Szabó Lajos 2010.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Támogatott lakhatási programok a fővárosban Adatok és módszertan szerepe a fővárosi lakhatási programok lebonyolításában.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Fogyatékosok gondozása
Jó szülő vagyok? Foglalkozások fogyatékkal élőket gondozó szülőkkel
Konzorciumi együttműködés
Halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok szociális és munkaerő-piaci (re)- integrációjának támogatása.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
„Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai TÁMOP C-09/ „Trambulin”
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
Kastélykiváltás Berzencén
Krokavecz Györgyné igazgató Június 3.
Családtámogató ellátások
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar
Idősek gondozása-ápolása
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Új rendszerben működnek a jövőben a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások augusztus 7. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A szociális szolgáltatásokat igénybevevők jogvédelme.
Prof. dr. Szabó Lajos klin. szakpszichológus ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
Alcím mintájának szerkesztése Demens lakók képességmegőrző, rehabilitáló programja Evangélikus Diakóniai Otthon Kaposszekcső Kaposszekcső,
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Alapelvek, beszámolási kötelezettségek a jogvédelmi munkában.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
A BMSZki szakmai irányainak tervezett változásairól, vázlatosan
„Kastélykiváltás Berzencén”
Az ellátottjogi képviselet 2015-ben
A helyettes szülői ellátás működése
„Mert mi Kolping művén dolgozunk…”
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

A bentlakásos intézmény, mint „Otthon” „Viktória” Módszertani Ápoló – Gondozó Otthon, Hodász

„Felelősek vagyunk mindenért, amit az emberekkel, az embereknek és az emberekért cselekszünk.” „Albert Schweitzer”

Szolgáltatások - 200 férőhelyen pszichiátriai betegek ápoló- gondozó otthona 30 férőhelyen idősek ápoló- gondozó otthona- súlyos fokú demens betegek részére

Ellátási területünk: Szabolcs – Szatmár – Bereg Megye Sántha Kálmán Szakkórház – Nagykálló Gerontopszichiátria – Nyíregyháza Bentlakásos intézmények (állami, egyházi)

Az ellátottjaink Pszichiátriai betegeink kompenzált állapotúak, akut gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, önmaguk ellátására segítséggel sem képesek. Szociális és anyagi helyzetüket tekintve, a legrászorultabbak közé tartozóknak tekinthetőek. Többen az állami gondoskodás rendszerében, vérszerinti szülői kapcsolat nélkül nevelkedtek, gyermekkori szocializációjuk súlyosan sérült.

Az ellátottjaink Felnőttkorukban kevesen rendelkeznek családi kapcsolatokkal és nem számíthatnak tényleges hozzátartozói támogatásra. Több esetben maguk a családtagok is súlyos mentális megbetegedésekkel és/vagy szenvedélybetegségekkel küzdenek, amelyek jelentősen megnövelik a lakókkal folytatott fejlesztő munka nehézségeit.

Intézménybe kerülés módja Kérelem Papír alapon Szakorvosi vélemény Tájékoztatóban felsorolt dokumentumok

Próbalátogatás A kérelmezőknek és hozzátartozóiknak lehetőségük van úgy nevezett próbalátogatásra, ahol kísérő segítségével ismerhetik meg az intézmény személyi és tárgyi feltételeit.

Előgondozás, megállapodás - A kérelmező tájékoztatása saját környeztében az intézményi elhelyezésről és az adminisztratív teendőkről - a beköltözést megelőzően egyéni megállapodás kötése a kérelmezővel, illetve a törvényes képviselőjével. (3 hónap próbaidő)

A beköltözés támogatása Az intézmény az egyéni igények szerint segítséget biztosít a lakó beköltözéséhez és fokozottan támogatja az új lakót a beilleszkedés időszakában.

Mitől lesz „Otthon”? az ott dolgozóktól a team munkától a lakóktól az intézmény vezetésétől, menedzsmentjétől törvényes képviselők, családtagok és hivatásos gondnokok hozzáállásától.

Legfontosabb tevékenységeink az „Otthon” teremtésben A lakótársak jó megválasztása Az egyéni és kiscsoportos beszélgetések (segítő beszélgetés) A szocioterápiás foglalkozások megszervezése: - sport - társasjáték - zene - kreatív foglalkozások - ünnepeink megszervezése, lebonyolítása

Szociális foglalkoztatás Kézmű Nonprofit Kft.: fejlesztő – felkészítő foglalkoztatás 42 fő Intézményi foglalkoztatás: fejlesztő –felkészítő és munka- rehabilitációs foglalkoztatás 26 fő

„Nem érthetjük meg a másik ember problémáját, ha nincs bennünk szeretet. Együttérzés nem létezik szeretet nélkül” „Tatiosz”

Köszönöm a figyelmet!