Legjobb gyakorlatok a pszichoszociális onkológiában: A NASW stratégiái a szociális munkások képzésére Karyn Walsh, MSW, LCSW National Association of Social.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Floyd Allen, MSW, LMSW CancerCare New York.  1944-ben alapították National Foundation for Care of Advanced Cancer Patients néven.  Első szociális munkás:
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
Móra-Partner Foglalkoztatási és Szociális Közhasznú Társaság
To protect the confidential and proprietary information included in this material, it may not be disclosed or provided to any third parties without the.
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
Rehabilitáció és dementia
KÖSZÖNTÖM A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futásért Egyesület nevében.
Hálózatépítés, mint az együttműködések fejlesztésének hatékony eszköze Eger, szeptember 14.
Gazdálkodó Családokért Kht szerepe az EQUAL-projektben.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Innováció az ifjúsági munkanélküliség kezelésében III. Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Budapest, október 27. Ifjúsági munkanélküliséget kezel ő.
Szociális munka az onkológiában
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
A Kiválóság Útja ‪ „Ha kis változást akarsz elérni, változtass a cselekedeteiden, ha ugrásszerű változásra vágysz, változtass a paradigmáidon!” ‪ /Stephen.
Legjobb gyakorlatok az életvégi gondozásban
Legjobb Gyakorlatok a Pszichoszociális Onkológiában
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Az adománygyűjtés kezdeti lépései a Magyar Természetvédők Szövetségénél Ladányi-Benedikt Ildikó kommunikációs munkatárs szeptember 20.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Társadalmi szerepvállalás
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
2008. december 10. Látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációja programzáró konferencia december 10.
A CivilTech program nyújtotta lehetőségek civil szervezetek számára Tóth István, Bács-Kiskun Megyei CISZOK Kecskemét, NCA képzés.
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén… Mert.
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Több nemzetre kiterjedő programok lehetősége GRUNDTVIG Pécs, január 27. Szellő János osztályvezető.
Filipine Továbbképzés a Büntetésvégrehajtási Szervben, a szociálpszichiátriában, a pszichiátriai kezelésben és a szociális intézményekben.
START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda TEMESVÁR. Állami támogatási rendszer Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Nemzeti Ifjúsági Iroda Kultusz.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Klinikai pszichológus a közösségi pszichiátriában
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése - Pályázati kiírás civil szervezetek.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
barátok és kollegák-itthon és külföldön-, határokon átívelő kapcsolatok és utazások, csereprogramok szakmai tudást támogató szövetség, továbbképzések,
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Konzorciumi együttműködés
Névtelen| Biztonságos| Felhasználóbarát
A diplomás pályakövetés lehetséges céljai és intézményi szolgáltatások kialakítása: INNOVÁCIÓ vagy IRRITÁCIÓ? Volume 2 Andrási Monika – Majó Zoltán 2009.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
CancerCare Modell a rákos páciensek és családjaik megsegítésére
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Legjobb gyakorlatok az életvégi gondozásban
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
(SWHPN) The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
Óvodai és iskolai szociális segítés
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

Legjobb gyakorlatok a pszichoszociális onkológiában: A NASW stratégiái a szociális munkások képzésére Karyn Walsh, MSW, LCSW National Association of Social Workers (Szociális Munkások Nemzeti Szövetsége) Washington, D.C.

Mi a NASW? tagjával a National Association of Social Workers (NASW) a világ hivatásos szociális munkásainak legnagyobb szervezete. A NASW célja a tagok szakmai tudásának és fejlődésének elősegítése, szakmai követelményrendszer létrehozása és szinten tartása, és tartós szociális irányelvek támogatása.

Szociális munkások képzése Minden szociális munkás kapcsolatba kerül olyan pácienssel, aki rákban szenved, vagy aki érintett egyik hozzátartozója rákos megbetegedésében. Ezért a NASW arra törekszik, hogy a szakma valamennyi ágában dolgozó szociális munkást kiképezze a rákos betegségből és abból, hogyan dolgozzanak rákos betegekkel és azok szeretteivel.

A NASW és a CancerCare 2004-ben a NASW együttműködésre lépett a CancerCare-rel egy olyan online kurzus kifejlesztésére, ami szociális munkásokat és más szakembereket képez ki a rákról és annak testi és pszichoszociális hatásairól. A kurzust onkológiai szociális munkások fejlesztették ki a Bristol Myers Squibb Alapítvány anyagi támogatásával.

Mi a CancerCare? A CancerCare egy amerikai, non-profit szervezet, amely ingyenes és szakérői támogatást nyújt bárkinek, akit rákos betegség érint: rákos betegek, gondozók, gyerekek, hozzátartozók, és gyászolók. Az teljesen ingyenes CancerCare programokat - beleértve tanácsadást és támogató csoportokat, képzést, anyagi támogatást és gyakorlati segítséget – hivatásos szociális onkológiai munkások adják. Az 1944-ben alapított CancerCare tavaly több mint embernek nyújtott egyéni segítséget, és honlapjait több mint egy millióan látogatták.

A rákos megbetegedések megértése: A szociális munkás szerepe Az ingyenes kurzust a NASW 2004-ben indította el. A kurzus a rákos megbetegedések következő alapvető területeiről ad áttekintést: a rák különféle fajtái, a kezelés, a kezelés hatásai, a fájdalom kezelése és a palliatív gondozás, gyerekekben és felnőttekben kialakuló rákos megbetegedések, túlélés és életvégi gondozás. A kurzus befejezését egy teszt követi, 2.0 kredit pontot ad a szociális munkásoknak és magába foglal egy kurzus felmérést.

Krízishelyzetek a rákos megbetegedésekben A kurzus a rákos megbetegedés folyamán átélt krízishelyzetekről ad felvilágosítást - azokról, amikor a betegek úgy érzik, magukra maradtak, sebezhetőek; amikor félnek, és úgy érzik, elvesztették befolyásukat betegségük felett. Ezek a krízishelyzetek a következők: a diagnózis, a kezelés kezdete, a kezelés befejezése és a mindennapi élet folytatása, a túlélés élménye, a rák kiújulása, a haldoklás, a halál és a gyász.

Tudás, szakértelem és források Az online kurzus olyan tudással, szakértelemmel és forrásokkal látja el a pszichoszociális szakembereket, aminek hasznát vehetik rákos betegek kezelése során. A forrásokból sok szervezet és online publikáció érhető el. Ezek a pszichoszociális onkológiában elterjedt legjobb gyakorlatokkal, eljárásokkal foglalkoznak. A kurzus a NASW számos gyakorlati alapelvét használja, ami segíti a szociális munkásokat szakmai szerepükben eligazodni.

A NASW gyakorlati alapelvei A NASW a következő gyakorlati alapelveket fejlesztette ki, amit honlapunkon a szociális munkások ingyen elérhetnek: Etikai kódex A kulturális kompetencia irányelvei és iránymutatói Irányelvek a szociális munka gyakorlatára egészséggondozási környezetben Irányelvek a szociális munka gyakorlatára palliatív és életvégi gondozásban Szociális munka gyakorlata kamaszokkal Szociális munka gyakorlata klinikai környezetben Szociális munka gyakorlata és a technológia Elérhető a honlaponwww.socialworkers.org/practice

Kurzus a rákos megbetegedések alapjairól – statisztikai adatok október 8.-ig 80 országban több mint szociális munkás és mások vettek részt az alábbi online kurzuson: „A rák megértése: a szociális munkás szerepe” A kurzust minden évben új információkkal és forrásanyagokkal egészítik ki.

A szociális munkások képzése „face-to-face” (szemtől szembeni) workshop-okon 2005-ben a NASW, a CancerCare és az American Psychosocial Oncology Society (APOS) közös együttműködésben kifejlesztett egy olyan „face-to- face” képzést szociális munkásoknak, aminek alapját az online kurzus és egy onkológiai pszichoszociális tanterv alkotja. A NASW 56 állami és területi kihelyezett részlege közül hattal együttműködve, a CancerCare és az APOS szakemberei szociális munkásoknak nyújtottak képzést egy pszichoszociális onkológiai tanterv keretében, melynek címe: Tanácsadás rák által érintett egyéneknek és szeretteiknek: A belső erőre alapozott perspektíva. Több mint 300 szociális munkás kapta meg ezt a kezdeti face-to-face képzést.

„Képezd a kiképzőt” workshopok 2006-ban a NASW és a CancerCare kiválasztott és kiképzett 20 (többnyire onkológiai) szociális munkást, hogy készek legyenek mások képzésére a pszichoszociális onkológiai tantervben. Ezek a képzők a NASW területi kihelyezett részlegein keresztül több mint 400 szociális munkásnak és szakembernek nyújtottak képzést az Egyesült Államokban.

És mi a helyzet a rákos betegek gondozóival? 2007-ben a NASW és a CancerCare ismét összefogtak annak érdekében, hogy létrehozzanak egy második online kurzust olyan szociális munkásoknak és szakembereknek, akik rákos betegek gondozóival dolgoznak. A második kurzus, „A rákos betegek gondozásának megértése: a szociális munkás szerepe”, 2007-ben indult október 8.-ig 80 országban több mint szociális munkás vett részt a kurzuson.

Legjobb gyakorlatok a pszichoszociális onkológiában: Szakmai stratégiák A pszichoszociális onkológiai szakemberek közötti együttműködés kiváló oktatási és támogatási lehetőségeket nyújt. Ingyenes online oktatással szakemberek ezreit lehet gyorsan elérni. Face-to-face tréningek intenzívebb és átfogóbb tapasztalatokat nyújtanak tanácsadási és pszichoszociális szolgáltatásokról.

A szociális munka forrásai A NASW számos online kurzust kínál szociális munkásoknak a honlapon. A NASW honlapja: IPOS: CancerCare – APOS –

Anyagi támogatás a szakmai oktatásokhoz Ezeket a pszichoszociális szakmai oktatási tevékenységeket a Bristol Myers Squibb Alapítvány támogatta.