„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május 12-13., Budapest) „A nők szerepe az Európai Uniós (foglalkoztatás) politikában” Kántor Eszter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Életkor és diszkrimináció
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
A (társadalmi) nemek kérdése a foglalkoztatáspolitikában: a pályaválasztástól a hivatásig Nagy Beáta.
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Social Europe Beruházások a gyermekek érdekében Európai szakpolitiai keretek és prioritások október 13. Husz Dóra Európai Bizottság Foglalkoztatásért,
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
„A nők, fiatalok és gyerekek elleni erőszak Európában” A SCELLES Alapítvány (Franciaország) kiadványa.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) „A nők szerepe az Európai Uniós (foglalkoztatás) politikában” Kántor Eszter

Foglalkoztatás bővítése A nők foglalkoztatásának kérdése kulcsfontosságú a közös európai foglalkoztatáspolitika szempontjából. A nők foglalkoztatásának aránya még mindig elmarad a férfiakétól. Milyen gazdasági üzenetet hordoz ez az adat? A Lisszaboni célok között szerepel a nők foglalkoztatási rátájának 60%-ra történő növelése. Jelen helyzetben a nőket nagyobb arányban fenyegeti az elszegényedés és a munkanélküliség veszélye.

Nemek közti esélyegyenlőség A nemi diszkrimináció elleni európai szintű fellépés hosszú múltra tekint vissza, már az Európai Közösségek kezdeti időszakában születtek intézkedések az esélyegyenlőség elősegítésére. Számos európai szintű jogszabály foglalkozik a témakörrel. Az EGK- Szerződés már 1957 óta tartalmaz egy olyan, később az Amszterdami Szerződés által módosított rendelkezést, amely tiltja a különbségtételt a férfiak és nők bérezésében. Az EU 1975 óta több irányelvet fogadott el a nemi alapon történő hátrányos megkülönböztetés felszámolására, és az Európai Bíróság nagy számban hozott ítéletet nemi diszkrimináció miatt indított ügyekben.

Nemek közti esélyegyenlőség II ban az EU elfogadta a nők és férfiak közti esélyegyenlőségének ütemtervét, amely a nemek közti egyenlőség megteremtése érdekében a tartó időszakban hat prioritási területet azonosít: 1.A nők és a férfiak gazdasági függetlenségének megvalósítása 2.A munka, a magánélet és a családi élet jobb összeegyeztetése 3.A nők és a férfiak döntéshozatalban való egyenlő részvételének elősegítése 4.A szexuális erőszak és az emberkereskedelem felszámolása 5.A nemekhez kapcsolódó sztereotípiák felszámolása 6.A nemek közötti egyenlőség előmozdítása az EU-n kívül Az ütemterv elérhető az alábbi címen:

Esélyegyenlőségi ütemterv A terv a célzott intézkedések mellett előirányozza a nemek közötti esélyegyenlőség ügyének valamennyi uniós politikába és tevékenységbe való beépítését. Az ütemterv lehetővé tette a Bizottság számára, hogy biztosítsa fellépéseinek koherenciáját és referenciakeretként szolgál a tagállamok számára a nemek közötti egyenlőségről szóló európai paktumban és a pekingi platform nemzetközi kötelezettségvállalásaiban meghatározott közös célkitűzésekkel kapcsolatban. A nők és férfiak közötti esélyegyenlőség érvényesítésének ütemterve a 2006 és 2010 között végrehajtandó fontosabb teendőket körvonalazza.

Esélyegyenlőségi ütemterv II. A Bizottság elemezte mindazokat a nehézségeket, amelyekkel a vállalatot vezetni kívánó nők szembe találják magukat, és különösen támogatta a női vállalkozók hálózatát. Az esélyegyenlőségi ütemtervről bővebben: A közelmúltban ezért elfogadott egy rendeletet, amely az állami támogatások engedélyezését elméletileg kiterjeszti többek között a nők által létrehozott vállalkozásokra (800/2008/EK rendelet).

Nők és Lisszabon A december 13-án aláírt Lisszaboni szerződés célja: A folyamatosan bővülő Európai Uniót a világ legversenyképesebb, leghatékonyabban működő piacává, közösségévé tenni. Az esélyegyenlőség az Európai Unió országainak közös értéke, egyszersmind a növekedésre, foglalkoztatásra és a társadalmi kohézióra vonatkozó uniós célok elérésének nélkülözhetetlen feltétele.

Most A nők foglalkoztatási aránya növekszik, de továbbra is elmarad a férfiakétól, annak ellenére, hogy a nők többségben vannak az egyetemi hallgatók és az egyetemi végzettséggel rendelkezők körében. A nők órabére továbbra is átlagban 15%-kal kevesebb a férfiakénál, és ez a helyzet előreláthatóan nem változik az elkövetkező időkben. A nők továbbra is alulreprezentáltak a gazdasági és politikai döntéshozói pozíciókban, bár részarányuk növekedett az utóbbi évtizedben. A nők az erőszakos nemi bűncselekmények fő áldozatai, és az emberkereskedelem szempontjából is veszélyeztetettebb helyzetben vannak.

Most II. A nők foglalkoztatási aránya egyre közelít a Lisszaboni célok között meghatározott 60%hoz, miután 51,1%ról (1997) 58,3%ra növekedett (2007). Az egyes tagállamok között komoly különbségek vannak 36,9% és 73,2% között ingadoznak a női foglalkoztatási ráták. Érdekesség: a gyermekkel rendelkező nők foglalkoztatási aránya 12,4%kal alacsonyabb a fenti értéknél, míg a gyermekkel rendelkező férfiak esetében 7,3%-kal magasabb. Ez a gyermeknevelési és családon belüli feladatok aránytalan megosztásának az eredménye.

Nők és oktatás Az felsőoktatás terén a nők szerzik a diplomák 58,8%-át ez a szám folyamatosan növekszik 2000 óta. Az egyes szakterületek azonban itt is elkülönülnek. Mérnöki képzések: 18% nő Számítástechnikai képzések: 20% nő Üzleti, adminisztratív és jogi képzések: 60% nő A nők továbbra is háttérbe szorulnak az új technológiák használatának területén és továbbra is nehézkes női alkalmazottak számára munkát kapni speciális ICT területeken.

Nők és oktatás II. A női dolgozók magas tanulmányi végzettsége nem tükröződik az általuk ellátott munkakör követelményeiben. A nők továbbra is „nőies” munkakörökben dolgoznak leginkább, alacsonyabb beosztásban és a férfiakkal összehasonlítva kevesebb eséllyel rendelkeznek magasabb beosztás eléréséhez. A munkaköri és iparági szegregáció változatlan maradt a tagállamok nagy többségében az elmúlt évek folyamán. Ez azt jelenti, hogy a női foglalkoztatás növekedése az eddigiekben is a „nőies” munkakörökben és ágazatokban valósult meg.

Foglalkoztatás 2007-ben az EU 27 tagállamában a férfiak foglalkoztatási rátája 72.5% a nőké 58.3% volt. A legnagyobb különbség Máltán a legkisebb Finnországban található től a különbség leginkább Luxemburgban, Spanyolországban és Cipruson csökkent; míg legnagyobb mértékben Szlovákiában és Litvániában nőtt. A női foglalkoztatottak 31,2%-a (2007) dolgozik részmunkaidőben ez négyszerese a férfiak hasonló adatának. A 12 éves vagy annál fiatalabb gyermekekkel rendelkező férfiak és nők foglalkoztatási arányszámának különbsége a fenti eltérés duplája.

Foglalkoztatás II.

Barcelonai célok A barcelonai célkitűzések szerves részét alkotják az Unió növekedést és foglalkoztatást célzó stratégiájának, céljuk pedig az, hogy segítsék a fiatal szülők - különösen a nők – elhelyezkedését. A Barcelonai célok elérése: 2010-ig a 3-6 éves gyermekek 90%át, és a 3 éves kor alatti gyermekeknek legalább 33%át befogadni képes intézetek létrehozása segíthet.

Barcelonai célok II. Mindössze 5 tagállam (DK, NL, SE, BE, ES) érte el a 0-3 éves gyermekek 33%-nak befogadására szolgáló intézmények létrehozását. 5 másik tagállam (PT, UK, FR, LU, SI) közelít a cél eléréshez. Hét tagállam (FI, IT, CY, EE, DE, IE, LV) jár középúton 16-26%-os befogadásnál. 8 tagállam (EL, HU, MT, SK, LT, AT, CZ, PL) köztük Magyarország 10% vagy annál kevesebb gyermek befogadását képes megvalósítani. 3-6 éves gyermekek esetében 8 tagállam érte el a 90%os befogadást (BE, DK, FR, DE, IE, SE, ES, IT), három további ország (UK, NL, CY) közelít a célhoz. Hét további tagállam (EE, SI, HU, FI, PT, SK, AT) küzd lemaradással 70% and 85% értéken.

Foglalkoztatás A munkaerőpiacon lévő nemi szegregáció egyik oka a fizetések tekintetében fennálló különbség, melynek csak részben oka, hogy a nők alacsonyabban értékelt munkakörökben dolgoznak. Ok továbbá, hogy az Unió egészében több mint 6 millió 25 és 49 év közötti nő a gyermekellátó létesítmények hiánya/költsége miatt vállal részmunkaidőt vagy szakítják meg munkaviszonyát; ennek következményeképpen hátrányokat szenvednek fizetés és előrelépés terén. A foglalkoztatási nehézségek következménye az elszegényedés különösen egyedülálló anyák (32% elszegényedési veszély ráta) és a 65 év feletti nők esetében (21% elszegényedési veszély ráta 5%kal magasabb mint a férfiak hasonló értéke). A nők az munkanélküliség szempontjából is veszélyeztetettebbek a gyakori határozott idejű munkaszerződések miatt, ezek aránya 15% a nők körében szemben a férfiak 13,9%-val.

Pénzügyi támogatás A 2007–2013-as időszakban a PROGRESS pénzügyi program hivatott arra, hogy támogassa a nemek közti esélyegyenlőség elvének érvényesítését és valamennyi uniós politikába való beépítését millió euró kerül szétosztásra a program periódus alatt. Az Európai Szociális Alap szintén hozzájárul a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség ügyének előmozdításához. Az ESZA-finanszírozás a tagállamokon és a régiókon keresztül érhető el. Az ESZA közvetlenül Brüsszelből nem finanszíroz programokat.

Európai Szociális Alap Minden egyes tagállam az Európai Bizottsággal együtt állapodik meg a 2007 és 2013 közötti időszak ESZA-finanszírozására vonatkozó operatív programról vagy programokról, és ugyanígy járnak el azok a régiók is, amelyek saját operatív programmal rendelkeznek. Az operatív programok határozzák meg az ESZA-beavatkozás prioritásait és célkitűzéseit. Az operatív programok önálló projekteken keresztül kerülnek megvalósításra. A kedvezményezett tervezi meg a projektet, pályázza meg finanszírozását, majd az utóbbi elnyerése esetén meg is valósítja a projektet.

Daphne III. A Daphne egy olyan közösségi program, amelynek célja a gyermekek, fiatalok és nők elleni erőszak minden formájának megelőzése, valamint az áldozatok és veszélyeztetettek védelme. A program a közeli hozzátartozóikat ért erőszakos cselekmények szemtanújává vált gyermekeket, fiatalokat és nőket is áldozatnak tekinti. Daphne harmadik fázisa a közötti időszakra szól és mintegy 116,85 millió Euróból gazdálkodhat. A Daphne III célkitűzéseiben és alapelveiben az előző programperiódusokra (Daphne I , 20 millió euró; Daphne II ; 50 millió euró) épül. A program az EU tagállamaira, tagjelölt országokra, EFTA- tagállamokra és a nyugat-balkáni régió országaira terjed ki.

Nemek Közti Egyenlőség Európai Intézete (European Institute for Gender Equality) Az Intézet központja Vilniusban található. Fő feladata, hogy a nők és férfiak közti egyenlőség tárgyában bővítse a rendelkezésre álló ismereteket illetve, hogy azt minél inkább a közösségi döntéshozatal előterében tartsa. Az Intézet célja, hogy: - hozzájáruljon és megerősítse a nemek közti egyenlőség promócióját - a nemek társadalmi egyenlőségét főirányként érvényesítse (gender mainstreaming) a közösségi és nemzeti politikában - küzdjön a nemi alapú diszkrimináció ellen - Technikai Segítségnyújtás keretében működjön együtt az Unió és a tagállamok szervezeteivel

Eurofund Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért Az alapítvány három fő szakterület köré szervezi munkáját: 1.munkakörülmények: idetartozik a munkaszervezés, az idővel kapcsolatos kérdések a munkahelyen, a rugalmasság, a munkakörülmények változásainak figyelemmel kísérése; 2.életkörülmények: az európai polgárok mindennapi életét befolyásoló kérdések, beleértve a munka és a családi élet közti egyensúlyt, az állami szociális szolgáltatások nyújtását és a munkába való beilleszkedést; 3.ipari kapcsolatok: ipari változások és vállalati átszervezések, az alkalmazottak részvétele a döntéshozatalban, az ipari kapcsolatok európaizálódása. Az alapítvány kutatási anyagai hozzáférhetőek az alábbi címen:

Köszönöm a figyelmet NCA-ÖNSZ-08-C-0070 Kántor Eszter