A digitális archiválás szabályai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Advertisements

Az elektronikus közigazgatási rendszerek biztonsága
DIGITÁLIS PÉNZ.
Web2 a mobilon: mégis, kinek az érdeke? Méhes Krisztián Neo-Play Entertainment Kft.
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Róbert Károly krt ▪ Telefon: (1) ▪ Fax: (1)
2008 novemberOrbán Zoltán – LogiPen Kft.. Mit is kell adminisztrálni…?  Szabályzat  Dolgozói tájékoztató  Munkavállalói nyilatkozatok (új belépők is!)
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Elektronikus archiválórendszer fejlesztése PKI alapokon Készítette: Kollár Balázs november 11.
Ön egy kisebb cégnél dolgozik informatikusként. A cég a már meglévő, folyamatosan változó informatikai rendszeréről igyekszik pótolni a dokumentációt.
A médiatár jövője a digitalizálás tükrében
eEgészség – Digitális Aláírás (TTP) státusz a projekt 11. hetében „A digitális aláírás egészségügyben való alkalmazhatóságát lehetővé tévő módosítandó.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Hálózati és Internet ismeretek
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
Drótos László Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Osztály Javaslat egy Magyar Internet Archívum létrehozására.
Hosszú távú hiteles archiválás elektronikus aláírás segítségével Krasznay Csaba BME Informatikai Központ.
A távmunka néhány informatikai vonatkozása Ferge Sándor Informatikai és Hírközlési Minisztérium.
Digitális tartalomszolgáltatás
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Kulturális honlapok minősége A MINERVA Projekt minőségi alapelvei.
Elektronikus aláírás, azonosítás, hitelesítés
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
Nagy teherbírású rendszerüzemeltetés a felhőben. Miről lesz szó? Cloud áttekintő Terheléstípusok és kezelésük CDN Loadbalancing Nézzük a gyakorlatban.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Szoftver születik Eötvös Konferencia Köllő Hanna.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
R.F.Q. Request For Quotation. 2 Válasz a feltett kérdésre: A tantárgy fő célkitűzése, hogy adjon egy közös nyelvet, amely segítségével a közgazdászok.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Stipkovits István ISZ auditor SGS Hungária Kft.
Digitalizálás a könyvtárban …mit, mivel, hogyan, mikor, miért, mennyire…
Nagyvállalati dokumentumkezelés alapjai Irat, szerződés, számla, megrendelés, árajánlat, megbízás, hivatalos levél, tervrajz, műszaki rajz, vázlat, ütemterv,
A digitális archiválás szabályai Krasznay Csaba Kancellár.hu Kft.
E-számlázás gyakorlata és ellenőrzése Czöndör Szabolcs Ellenőrzést Támogató Főosztály főosztályvezető.
Több millió számla egy szatyorban avagy papír és elektronikus forma egy kézben Puskás Zsolt Péter informatikai igazgató Drescher Magyarországi Kft
A Magyar Telekom csoport e-számla megoldásai „Elektronikus számlázás – MOST!” konferencia március 7.
Rövid áttekintés a MOK/HEFOP kártyák használhatóságáról Készítette: Nádor Szabolcs,
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
Egy termék tanúsítása — tapasztalatok és következtetések Vágujhelyi Ferenc.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
BEVEZETŐ „Évente 243 milliárd euró elpazarlását és 15 millió fa kivágását lehetne megelőzni azzal, ha az unióban általánossá válna az.
E-IRATKEZELÉS A LEVÉLTÁRI TÖRVÉNY MÓDOSULÁSÁNAK TÜKRÉBEN.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetsége 1 Az elektronikus számlázás problémái külső könyvelőt alkalmazó vállalkozásoknál, figyelemmel.
Változott a jogszabály (46/2007. PM rendelet) - EDI alapú számlázás még könnyebben!,,Így készül az elektronikus számla” konferencia: Április 08.
Elektronikus iratkezelés és megőrzés: az ügyvédi kar tapasztalatai Hagyományos iratkezelés az elektronikus dokumentumok világában szeptember 30.
Elektronikus Számlakibocsátók Egyesület Elektronikus számlázás – 2015 Mi történjen 2008 és 2015 között? Barsi András, Mitnyik Béla.
Másold és terjeszd, …hogy megmaradjon!
„Nem a papírra van szükség, hanem a rajta lévő információra!”
Az ISO/IEC szabvány követelményeihez kapcsolódó feladatok az önkormányzati, államigazgatási szerveknél Lábodi Csaba PhD jelölt Témavezető: Dr. Dimény.
Úton az elektronikus levéltár felé
EDI alapú számlázás - magyarországi bevezetési lehetőségek
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Következtetések a fővárosi elektronikus adatvagyon felmérés alapján
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
Elektronikus számlázás - technológiai tapasztalatok
Gyűjtemény mint rendszer
Informatikai klub „Itt az IT”
Informatikai rendszerek lassulása - a tervszerű archiválás hiánya?
Magyar információbiztonsági szabványok V.
Őszintén az archiválásról
Gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Előadás másolata:

A digitális archiválás szabályai Krasznay Csaba Kancellár.hu Kft.

Tartalom A digitális archiválás felhasználási területei A hosszútávú digitális megőrzéssel kapcsolatos igények A digitális archiválással kapcsolatos problémák A hiteles elektronikus archiválás Lehetőségek a hiteles elektronikus archiválásra Problémák a hiteles elektronikus archiválással

Felhasználási területek A digitális archiválásra az élet számos területén szükség van: E-közigazgatás: G2B és G2G relációkban E-kereskedelem: elsősorban a jogi szabályozások miatt, pl. e-számla Oktatás és kutatás: gondoljunk csak az elektronikus tanulmányi rendszerekre! Digitális könyvtárak: talán a legnagyobb kihívás a hagyományos könyvtárak „átalakítása”. E-örökség: a nem hagyományos tartalom archiválása, pl. a WWW tartalma, NAVA Személyes archívumok: lehet, hogy a jelen nagy költőinek levelezése e-mailben folyik?

Igények a hosszútávú digitális megőrzésre Biztosítsuk, hogy minden megőrzött dokumentumból egy másolat elérhető addig, amíg az valakinek érdekes lehet! Biztosítsuk, hogy a felhatalmazott felhasználó megtalálja és felhasználhassa a megőrzött dokumentumot úgy, ahogy azt a dokumentum készítője elképzelte, kiküszöbölve a harmadik személyek (pl. archiváló) által okozott hibákat! Biztosítsuk, hogy a felhasználónak legyen elég információja eldönteni azt, hogy a megkapott információ elég megbízható-e a szándékolt felhasználáshoz!

Igények a hosszútávú digitális megőrzésre Rejtsük el a technológiai komplexitást a végfelhasználók elől! Amikor csak lehetséges, az emberi erőforrást automatizmusokkal helyettesítsük! Adjunk lehetőséget a szerzőnek ahhoz, hogy az információt „becsomagolhassa”, így megkönnyítve a későbbi felhasználást!

A digitális archiválással kapcsolatos problémák Forrás: DELOS – Network of Excellence on Digital Libraries Megőrzési stratégiák: Tárházak: Nem lehet tudni, hogy a jelenlegi tárházmodellek közül melyik képes hosszú távon megőrizni az információt. Hogyan lehet a megjelenítő szoftvereket tárolni? Hogyan lehet a különböző formátumokat megjeleníteni? Hogyan lehet a régi perifériákkal kommunikálni? Archiváló médiák: van olyan olcsó, hosszú távon használható, hatékony és ellenőrizhető média, ami az archiváláshoz megfelelő?

A digitális archiválással kapcsolatos problémák Adatmentés: hogyan lehet kimenteni az elavult adattárolókról az adatokat? A funkcionalitás és viselkedés dokumentálása: honnan fogja a jövő felhasználója tudni, hogy az általa látott entitás viselkedése miben tér el az archiválás idején meglévő viselkedéstől? Amortizáció: mennyi ideig kell megőrizni az adatot, illetve a megjelenítő környezetet? Az intellektuális tőke megőrzése: milyen körülmények között jött létre az adat?

A digitális archiválással kapcsolatos problémák A megőrzési eljárások újragondolása: A megőrzési eljárások modellezése: hogyan lehet már tervezéskor beépíteni a rendszerekbe vagy adatokba a hosszútávúságot? Az eljárások automatizálása: hogyan érdemes emberi erő helyett automatizált eljárásokat használni? A megbízhatóság és információminőség detektálása: hogyan garantálható az adat sértetlensége és hitelessége, ami alátámasztja a későbbi felhasználók számára az adat minőségét? Skálázhatóság: jelenleg kis és kevés adattal teszteljük az archiválást. Mi lesz sok és nagy adat esetén?

A digitális archiválással kapcsolatos problémák A gyűjtés teljessége és anomáliadetektálás: hogyan lehet meggyőződni egy gyűjtemény teljességéről? Mi a különbség egy hiba és egy szándékosan bevitt „gondolati csavar” között? Elosztott és grid tárolás: milyen hatással van az archiválásra az, ha elosztottan tároljuk? Archiváló rendszerek és technológiák A digitális entitások formátuma: Hogyan vágjunk rendet a különböző formátumok között? Komplex és dinamikus entitások kezelése: hogyan lehet a folyamatosan változó dolgokat eltárolni?

A digitális archiválással kapcsolatos problémák Automatizált metaadat készítés: hogyan lehet erőforrás-gazdaságosan elkészíteni az elengedhetetlenül fontos metaadatokat? A metaadatok hosszútávú életképessége: mennyire lesz értékes a jövőben a ma létrehozott metaadat? Többnyelvűség: hogyan kezeljük az adatok, metaadatok, alkalmazások, dokumentációk és interfészek többnyelvűségét? Elfogadható veszteség: mekkora tartalmi vagy kontextusbeli veszteséget engedhetünk meg? Konvertálás: hogyan lehet új formátumba konvertálni a már archivált tartalmat?

A hiteles elektronikus archiválás Az egyik legizgalmasabb téma napjainkban a hiteles elektronikus archiválás. Enélkül nincs elektronikus közigazgatás, elektronikus számlázás. Ráadásul van rá törvényi szabályozás, és több hivatkozás is különböző jogszabályokban. A hiteles elektronikus archiválás megvalósítására az egyik megoldás szerint az elektronikus aláírást kell használni. Ilyen megoldást használnak az archiválási szolgáltatók is.

A hiteles elektronikus archiválás Az archiválási szolgáltató segítségével biztosítható: A letagadhatatlanság megőrzése, A sértetlenség megőrzése, A rendelkezésre állás biztosítása, Megfelelés a magyar törvényeknek, Gazdaságosság nagy mennyiségű okirat archiválásánál, Hiteles konverzió, Adatok és titkok védelme, Emelt szintű környezeti biztonság, stb.

Lehetőségek a hiteles elektronikus archiválásra Az archiválási szolgáltatók elsősorban elektronikusan aláírt dokumentumok tárolásával foglalkoznak. Ennek során biztosítani kell, az aláírt dokumentum érvényességét. Az érvényességet három dolog határozza meg: a tanúsítványlánc egyik eleme sem kompromittálódott, a kriptográfiai primitívek megfelelően erősek, szervezeti kérdések, pl. a tanúsítványt nem vonták vissza. Az aláírás időpontja után a lehető leghamarabb valamilyen hiteles, időpontot meghatározó adatot kell szerezni (pl. időbélyegző). A „kivárási idő” után minél előbb meg kell szerezni a visszavonási információkat.

Problémák a hosszútávú hiteles archiválással Nem érhető el a teljes tanúsítványlánc. Elképzelhető, hogy az elektronikusan aláírt dokumentum életciklusa alatt megszűnik a végfelhasználói vagy a CA tanúsítványok elérhetősége. Ez lehetetlenné teszi az aláírás hitelességének ellenőrzését. Megoldás: tároljuk a teljes tanúsítási láncot az XML struktúrában.

Problémák a hosszútávú hiteles archiválással Egy olyan visszavonási listát kell szerezni, ami az aláírás időpontja után, de még a tanúsítvány lejárta előtt lett kiadva. A lejárat után kiadott visszavonási listákban már nem szerepel a visszavont tanúsítvány. Ez a végfelhasználói tanúsítványra viszonylag egyszerűen megoldható, de a CA visszavonási listáját van úgy, hogy csak fél évente adják ki. A teljes visszavonási lánc felépítése, így a teljesen hiteles elektronikus aláírás lehet, hogy csak fél év alatt építhető fel. Ráadásul minden visszavonási információt tárolni kell az XML struktúrában, ami adott esetben aránytalanul nagy állományt eredményezhet. Megoldás: OCSP válasz

Problémák a hosszútávú hiteles archiválással Az aláírási szabályzat szükséges egy aláírás érvényességének eldöntéséhez szervezeti szempontból. Erre azonban csak (jó esetben) egy link mutat, így évekkel később nehézkes megszerezni. Ráadásul ennek szentelik a legkisebb figyelmet, holott ezzel lehetnek a legnagyobb visszaélések. Megoldás: az aláírás időpontjában aktuális aláírási szabályzat tárolása (nem megoldott).

Összefoglalás Az elektronikus archiválás az egyik legizgalmasabb, legfontosabb és legkomplexebb informatikai kutatási téma napjainkban. A problémák viszonylag jól ismertek. Egyre több megoldás létezik, de évtizedek kellenek, mire kiderül, hogy az adott megoldás életképes-e. Digitálisan archiválni tehát csak óvatosan szabad, még jó ideig fenntartva a párhuzamos megoldásokat is (sajnos)!

Köszönöm szépen! E-mail cím: krasznay.csaba@kancellar.hu Cégünk weboldala: www.kancellar.hu Az előadás letölthető: www.krasznay.hu