Summerhill 1921-????. Az évek folyamán sok gyerek került Summerhillbe, akiknek az életkedvét elvették, akik az életben vereséget szenvedtek, akik be voltak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Számadás a talentumról
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
A történelmi idő.
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Önkormányzat és igazságszolgáltatás a Summerhill-i demokratikus iskolában.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Angol nyelvi kompetencia
A szociális szolgáltatások tervezése az iskolában Szociálpedagógia WJLF Pedagógia BA.
Demokratikus iskola mozgalom International Democratic Education Conference (IDEC) 1993 European Democratic Education Community EUDEC 2008
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Páros beszélgetés Keress egy párt 2-2 perc Kellemetlen élényem az iskolában  Megaláztatás  Igazságtalan értékelés  Kigúnyolás  Fizikai eröszak  Stb.
Az osztályfőnöki szerep története
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A nevelés stílusa.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
A nevelés története Bevezetés. Rendszertani felosztás.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Pedagógus szerepek a XXI. században
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Námesztovszki Zsolt Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka A TANÍTÓK MEGVÁLTOZOTT SZEREPKÖRE AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Az értékek Rapos Nóra.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Iskolaszociológia Az iskola világa Iskola és közösség
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
A digitális állampolgárság neveléstudományi kontextusban Perjés István ELTE, PPK.
jozefusz Andre Rieu A krónikás feljegyzései a nagy forradalmár életéből.
A Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, mint referenciaintézmény Ráczné Kocsis Krisztina szakmai vezető.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
Kecskemét az első világháború éveiben
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Iskolakert.
Iskolakert.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Mi a cserkészet? Szülőknek 1.
Előadás másolata:

Summerhill 1921-????

Az évek folyamán sok gyerek került Summerhillbe, akiknek az életkedvét elvették, akik az életben vereséget szenvedtek, akik be voltak zárkózva önvédő stratégiákba, akik ezért akarattal hibáznak, és tele vannak félelemmel, gyanakvóak, és gyűlölettel teltek. Magam ismertem egy ilyen gyereket. Egy évvel azelőtt, hogy Summerhillbe ment nem állt egy teljes összeomlástól távol. Summerhillben magára talált. A legtöbb gyerek, aki oda kerül – nem mind, mert az iskolának megvannak a maga hibái – magára talál. Visszakapja erejét, önbizalmát és bátorságát, az élet felé fordítja arcát és igyekszik az életet megismerni, ahogyan azt az egészséges gyerekek mindig is teszik, a helyett, hogy elfutnának és elrejtőznének előle. Ebben az iskolában, amely nem sokra tartja a tradicionális iskolai tanulást, számos reménytelennek nyilvánított kudarc gyerek végez hozzáértő, sőt néha kiváló munkát, és így kétszer, háromszor, vagy akár ötször olyan gyorsan tanul, mint a tradicionálisan jó iskolák tradicionálisan jó tanulói. John Holt

Az út Summerhillhez (-1921) A „történelem“ előtt Antik Athén Pestalozzi Homer Lane I. világháború

Summerhill és társai Az első évek Holt, Dennison Sudbury-Valley iskolák Neue-Schule Hamburg IDEC, AERO, EUDEC Educational Revolution Mifflin Co-op, Fairfield

A. S. Neill ( )

Mielőtt arról beszélünk, hogy mi a jó oktatás, kell hogy legyen egy koncepciónk arról, hogy milyen embert szeretnénk „produkálni“ (Bertrand Russel) Homer Lane ( ) egy amerikai születésű oktatásügyi reformer volt, aki azt vallotta, hogy a gyerekek viselkedése és karaktere előnyösen változik, ha több ellenőrzésük lehet a saját életük felett. A felvilágosodás a legnagyobb forradalom a Nyugat történetében, de nem azért, mert aláásta az egyház hatalmát: éppen ellenkezőleg, minden prognózissal ellentétben nem tette ezt. De aláásta az önkényuralmat a vallás nevében. Mindazonáltal ma is van önkényuralom, egyike ezeknek – nem a legrosszabb – a tudományra hivatkozik. Ezt alá kellene ásnunk. Nem könnyű az intellektuális önkény technikáit a vallásban és a tudományban megtalálni és ellensúlyozni, de mindez nagyon fontos lenne az oktatásban. (Joseph Agassi)

A tigris természete A ketrecbenA szabadban

Megosztott felelősség – Demokratikus önigazgatás Felnőttek Biztonság Élelem, fűtés Tanórák Kert Tanárok Közösségi gyűlés Gyerekek és felnőttek Tanulás A szabályok Itéletek Programok

Megosztott felelősség Hierachikus szerveződés Megosztott felelősség őnkormányzat

Domináns elit, merev hierarchia Egyenlők közössége Változó struktúra Közösségi és társadalmi szerveződés alternatívái

Autonómia, önigazgatás Hierachikus, bürokratikusan igazgatott társadalom Autonomiákra épülő önigazgató társadalom Autónómia Hierarchia

Témák Az iskolai élet A Nagy Gyerekek (Big Kids) Houseparents, tanárok, személyzet Önkormányzat – gyűlések és törvényhozás Órák Egyebek

A bürokratikus iskolarendszer alapjai: A tanulás előkészület az életre, egyszer azután a tanulás végtér és kezdődik az élet. A tanulás elsősorban az iskolában történik. A tudás megszerzéséhez specialistákra van szükség. Az képzés az iskolában történik egy előirt tanterv szerint. A gyerekek egyedül nem képesek tanulni. Aki többet tud, többet ér. Az iskolára szükség van, hogy neveljen és civilizáljon. Summerhill alapjai A tanulás maga az élet, és mivel az ember tanuló állat, ameddig élünk tanulunk. Mindenütt és mindenhogyan tanulunk. Az emberek képesek tanulásukat irányítani. A képzés egy életfogytiglani folyamat, amelyben a tanulók összeállitják azt amit tanulni akarnak. Meg lehet tanulni tanulni. Mindenki egyformán fontos, függetlenül attól, hogy mennyit tud. A nevelés és szocializáció emberi közösségekben történik.

Magyarul Angolul