2009, Budapest, 2009. február 10. A Transparency International és a magyar üzleti élet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
Advertisements

A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Korrupciós kockázatok az üzleti szektorban. Kutatási háttértanulmányok Szántó Zoltán (BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet) – Tóth István János.
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
A magyarországi korrupció mélysége, megoldási javaslatok Magyar Könyvvizsgálói Kamara szeptember 17. Alexa Noémi.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Korrupció érzékelési index 2010 Sajtótájékoztató október 26. Transparency International Magyarország
Ismétlés, rendszerezés
A külső környezet elemzése
Önkormányzati vagyongazdálkodás Kundi Viktória PhD hallgató november 19.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Konzulens: Dr. Pitlik László
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A minősítés és a standardok szükségessége a civil szektorban Szekér András „Bizalom és átláthatóság a civil szektorban” konferencia.
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
Korrupció érzékelési index 2009
Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi
Korrupció érzékelési index 2011 Sajtótájékoztató december 1. Transparency International Magyarország
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Láthatatlan adathalmaz Átláccó Fesztivál december 7.
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Elektronikus Közigazgatás Operatív Program ( )
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Átláthatósági megállapodások Transparency International szeptember 29.
A magyarországi korrupcióról Dr. Szente Zoltán PhD szakmai minőségbiztosító.
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
„Hazai és Európai Uniós pályázatok ” Szakmai Fórum A hazai textilipari vállalkozások részvétele és részvételi lehetősége a Saving Energy in the.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
Boldog Európa, boldogtalan magyarok? Dr. Lelkes Orsolya, European Centre, Bécs II. Magyar Pozitív Pszichológia Konferencia – április 29.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Dr. Gyökér Irén, egyetemi docens. Fogalmak Kedvezőtlen helyzet: korrupt magatartás elfogadott B2B kapcsolatokban csúszópénz elfogadott Pályázatokon elnyerhető.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Láthatatlan adathalmaz
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Előadás másolata:

2009, Budapest, február 10. A Transparency International és a magyar üzleti élet

1 A korrupció és hatása az üzleti életre A korrupció Magyarországon A Transparency International Magyarország korrupció-ellenes erőfeszítései CONTENTS

2 A korrupció hatása az üzleti életre Növeli az üzlet költségeit Azokban az országokban, amelyekben a korrupció széles körben elterjedt, a vállalatok kénytelenek bevételük jelentős arányát kenőpénzként elkölteni MECHANIZMUS Torzítja a versenyt Elbátortalanítja a befektetőket Source:Oriens, Lambsdorff A korrupció számottevő hatást gyakorol az üzleti életre: növeli a költségeket, csökkenti a versenyképességet, gátolja a befektetéseket A KORRUPCIÓ HATÁSA AZ ÜZLETI ÉLETRE A korrupció előnyt biztosít azon piaci szereplők számára, akik hatékonyan tudnak korrumpálni és segít nekik a piacok meghódításában Az üzleti siker bizonytalansága, amelyet a korrupció erősen titkos természete okoz, elbátortalanítja a befektetőket, s így hozzájárul ahhoz, hogy a források rossz helyre kerüljenek

3 Jövedelmi szint Az üzleti élet szabadsága* Kormányzati hatékonyság ** Leírás GDP/fő, vásárlóerő- paritáson *Business freedom is measured by the Heritage foundation as a component in the Index of Economic Freedom. It is a quantitative measure of the ability to create, operate, and close an enterprise quickly and easily **The Government effectiveness index measures most importantly perceptions of the quality of public and civil services, and the quality of policy formulation and implementation Source:Oriens analysis, Transparency International, World Bank, Heritage Foundation A korrupció szintjét befolyásoló legfontosabb tényezők: a jövedelem, az üzleti élet szabadsága, illetve a kormányzat hatékonysága. E három tényező együttesen 90 százalékban megmagyarázza, hogy az egyes országok hol helyezkednek el a CPI- rangsorban A KORRUPCIÓ SZINTJÉT MEGHATÁROZÓ FŐBB TÉNYEZŐK Kapcsolat a korrupcióval Minél magasabb a jövedelem, annál alacsonyabb a korrupció szintje Hatásmechanizmus A magasabb jövedelmi viszonyok lehetővé teszik az államigazgatás hatékonyabb működtetését, egyaránt csökkentve a kenőpénzek adására és elfogadására való hajlandóságot Az üzleti életben való részvétel akadálytalansága Minél szabadabb az üzleti élet, annál kisebb a korrupció Ha kevesebb kontaktust kell az állami szervekkel kiépíteni, csökken a potenciálisan korrupt tranzakciók száma A közszolgáltatások minősége, a szabályozó rendszerek, illetve végrehajtásuk minősége Minél hatékonyabb a kormányzat, annál kisebb a korrupció A hatékony kormányzati munka révén jobb minőségűekké válnak a kormányzati intézmények, ami a korrupciót nehezebben kivihetővé és kevésbé jövedelmezővé teszi Statisztikai analízis: A TI CPI--rangsora, a Világbank által közzétett, vásárlóerő-paritáson mért GDP/fő, az Index of Economic Freedom üzleti szabadságot mérő osztályzata, illetve a Világbank Worldwide Government Indicators kormányzati hatékonyságot mérő osztályzata alapján 65 ország regressziós analízise

4 A korrupció és hatása az üzleti életre A korrupció Magyarországon A Transparency International Magyarország korrupció-ellenes erőfeszítései CONTENTS

5 Hungary EU-15 CEE Source:Transparency International 2000 és 2008 között a magyarországi korrupciós helyzet abszolút mértékben nem javult, a közép-kelet-európai országok csoportjában viszonylagosan még romlott is CORRUPTION PERCEPTION INDEX A magasabb érték magasabb korrupciós szintet jelez

6 A korrupció hatása az üzleti életre Növeli az üzlet költségeit A cégek 10 százaléka éves bevétele több mint 2 százalékát költi vesztegetésre Magyarországi bizonyítékok Torzítja a versenyt Elbátortalanítja a befektetőket Source:Oriens analysis, EBRD: Business Environment and Enterprise Performance Survey, 2005, PricewaterhouseCoopers: IV. Global Crime Survey – Hungary, 2007; Gallup: Corruption in the sphere of small and medium-sized private enterprises, 2000 A korrupció negatív hatásai az üzleti életre jelentősek Magyarországon A korrupció hatása az üzleti életre 77 nagyvállalat 44 százalékánál állítják: egy pályázati vereség lehetséges oka, hogy versenytársuk kenőpénzt fizetett A vállalatok 27 százalékánál állítják: már előfordult, azért nem vágtak bele egy nagyobb beruházásba, mert attól tartottak, hogy kenőpénzt kellene fizetni

7 *Government size score is measured by the Heritage foundation as a component in the Index of Economic Freedom. It is defined to include all government expenditures Source:Oriens analysis, Transparency International, World Bank, Heritage Foundation A korrupció-ellenes erőfeszítéseknek a kormányzati hatékonyság növelésére kellene fókuszálniuk, hiszen a kormányzati kiadások nagysága alapján arra számíthatnánk, hogy Magyarország sokkalta tisztább A korrupció-ellenes erőfeszítések javasolt főbb célpontjai Magyarországon Feltételezhető CPI A vásárlóerő- paritáson számolt GDP/fő A TI CPI indexe, 2008 Az üzleti szabadságot mérő osztályzat A kormányzat nagyságának jelzőszáma alapján* A magyarországi korrupció gyökerei A kormányzati hatékonyság osztályzata alapján feltételezhető korrupciós szint megfelel az érzékelt korrupciós szintnek A korrupció és az állami kiadások nagysága közti viszony statisztikai analízise viszont azt mutatja ki, hogy az állam mérete alapján sokkal alacsonyabbnak kellene lennie a korrupció szintjének A korrupció-ellenes erőfeszítéseknek ezért az állami költekezés hatékonyságára kellene koncentrálniuk, ebben még jelentős korrupció-csökkentési potenciál rejlik Emellett az üzleti szabadság növelése hathatna jelentősebb mértékben a korrupció csökkenésének irányába A kormányzati hatékonyság osztályzata

8 A korrupció és hatása az üzleti életre A korrupció Magyarországon A Transparency International Magyarország korrupció-ellenes erőfeszítései CONTENTS

9 Az üzleti szabadság növelésére a TI Magyarország célzott projekteket indított az üzleti szabadság növelése céljából Kevésbé korrupt és ezáltal üzletbarátabb környezet A figyelem ráirányítása a korrupció problémájára a TI Magyarország tevékenysége hatékonyságának növelése céljából folyamatosan szervezi az akciók média-jelenlétét A mindenkori korrupciós helyzet elemzése a TI Magyarország időről időre felméréseket végez a TI International módszertana alapján a korrupciós helyzet monitorozása céljából Source:Transparency International Hungary A TI Magyarország kifejlesztett egy sor egymást kölcsönösen segítő általános és célzott módszert a korrupció-ellenes küzdelem leghatékonyabb megvívására A TI MAGYARORSZÁG KORRUPCIÓ-ELLENES ERŐFESZÍTÉSEI –A KÜLÖNFÉLE MÓDSZEREK ÍGY ÉPÜLNEK EGYMÁSRA Az állam hatékonyságának növelése a TI aktívan segíti a kormányzatot az állam hatékonyságának növelésében

10 Source:Transparency International Hungary A National Integrity System, illetve a friss CPI-rangsorok publikálása révén a TI Magyarország segít abban, hogy átfogó képet kapjunk a magyarországi korrupcióról TEVÉKENYSÉGEK – A KORRUPCIÓS HELYZET FOLYAMATOS ELEMZÉSE A TI Magyarország eddigi tevékenysége National Integrity System (NIS): a TI Magyarország átfogó tanulmányt készített a magyar intézmények átláthatóságáról és elszámoltathatóságáról a korrupciós kockázatok szemszögéből Korrupció-érzékelési index (CPI): A TI Magyarország publikálta a TI International globális felmérését Tervek 2009-re NIS: a TI Magyarország folyamatosan monitorozza a NIS-ben javasolt intézkedések megvalósulását CPI: a TI Magyarország frissíti és publikálja a 2009-es CPI-rangsort, illetve a hozzá tartozó tanulmányt

11 Source:Transparency International Hungary A TI Magyarország hangsúlyt helyez arra, hogy vállalati támogatóival kölcsönösen hasznos tevékenységek révén mozdítsa elő a korrupció-ellenes harc ügyét TEVÉKENYSÉGEK – A FIGYELEM FELHÍVÁSA A KORRUPCÓ PROBLÉMÁJÁRA A TI Magyarország eddigi tevékenysége A TI Magyarország, mint a korrupcióval kapcsolatos problémák széles körben elismert szakértője, kulcsszereplővé vált a jogszabály-alkotásban és a korrupció-ellenes fellépés szükségességének propagálásában Tervek 2009-re Korrupció-ellenes, illetve szabályzati konferencia tartása a vállalati támogatókkal együtt Korrupció-ellenes világnapi kampány megszervezése a vállalati támogatókkal együtt Általános és jogi tanácsadási központ fölállítása Korrupció-ellenes hirdetések publikálása Hírlevél létrehozása Fair Play Marathon részvétel

12 Source:Transparency International Hungary A TI Magyarország célzott projekteket indít az üzleti környezet javítása végett TEVÉKENYSÉGEK – AZ ÜZLETI SZABADSÁG NÖVELÉSE A TI Magyarország eddigi tevékenysége Bíróképzés: a TI Magyarország képzési kézikönyvet, illetve részletes tantervet dolgozott ki Közérdekű bejelentők védelme: a TI Magyarország vetette föl a problémát Magyarországon, az Igazságügyi Minisztériumban törvényjavaslat készül Tervek 2009-re A közbeszerzések monitorozása Bíróképzési programok indítása A Korrupcióellenes Üzleti Elvek elfogadásának segítése a magánszektorban Integritási megállapodások elfogadásának propagálása Versenyadatbázis létrehozása (mennyire felelnek meg a magyar vállalatok a versenytörvény előírásainak?)

13 Source:Transparency International Hungary A TI Magyarország jelentős erőfeszítésekkel járul hozzá az állam hatékonyságának növeléséhez – kulcsterület, amelyen a tevékenységek komoly hatással járhatnak TEVÉKENYSÉGEK – AZ ÁLLAM HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE A TI Magyarország eddigi tevékenysége Részvétel a közbeszerzési törvény megalkotásában: a TI Magyarország megjegyzésekkel látta el a törvénytervezetet, beépítve az integritási megállapodásra vonatkozó részt Tervek 2009-re A párt- és kampányfinanszírozás monitorozása Jogszabály-alkotási javaslatok, vélemények A közbeszerzés átláthatóságára tett erőfeszítések Az uniós pénzek felhasználásának monitorozása A médiára fordított állami pénzek monitorozása

Projektek Általános működési költségek A TI Magyarország költségvetése 2009-ben (ezer euró) A 2009-es terv megvalósítása 320 ezer euróba kerül. A TI Magyarország költségvetéséből ehhez 60 ezer euró hiányzik, a szervezet ehhez kéri vállalati támogatói segítségét Szükséges források 2009-re Source:Transparency International Hungary A vállalati támogatóktól kért segítség (ezer euró) CEE Trust a működésre Projekt- támogatá- sok vállalatok- tól Összesen Pályázati pénzek és egyéb források Vállalati támogató- inktól kért pénz